ελληνική μουσική
215 online   ·  205.842 μέλη

Στίχοι - σήμα κινδύνου

kalouka
Φθασμένος
Chat
02.02.2007, 08:09
Ενας άγγελος έρχεται στη Γη για να προειδοποιήσει την ανθρωπότητα σχετικά με τα δεινά που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον εξαιτίας της λεηλασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Στο Παρίσι του 1971, μέσα από τους στίχους ενός ακυκλοφόρητου τραγουδιού, με τίτλο «Woman In The Window» ο Τζιμ Μόρισον, ο θρυλικός τραγουδιστής των Doors, είχε ήδη προφητεύσει τον κίνδυνο να καταστραφεί ο πλανήτης από την απληστία των ανθρώπων.

Ο Τζιμ Μόρισον είχε προφητεύσει την καταστροφή του Πλανήτη
Και αυτό το τραγούδι επέλεξε η οργάνωση Global Cool ώστε να διαδώσει παγκόσμια το μήνυμα πως το φαινόμενο του θερμοκηπίου -η αύξηση της θερμοκρασίας στην επιφάνεια του πλανήτη- δεν είναι φαντασίωση κάποιων επιστημόνων αλλά μια εφιαλτική πραγματικότητα. Η οργάνωση επιδιώκει την ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων, όπως είπαν στην πρώτη παρουσίαση του τραγουδιού την Τρίτη στο Λος Αντζελες. «Είναι εξαιρετικά αλλόκοτο να ακούς κάποιους στίχους που ηχογραφήθηκαν πάνω από τριάντα χρονια πριν, να περιγράφουν τόσο γλαφυρά τις κλιματικές αλλαγές που βιώνουμε σήμερα» είπε ο Νταν Μόρελ, ιδρυτής της οργάνωσης εξηγώντας την επιλογή του.

Ολα ξεκίνησαν όταν ο Πέρι Φάρελ, ο Αμερικανός ρόκερ, πρώην ηγέτης των Jane's Addiction, ανακάλυψε τη «χαμένη απαγγελία» του Τζιμ Μόρισον. Ηταν μια από τις ηχογραφήσεις που είχε πραγματοποιήσει ο Μόρισον σε ένα στούντιο στο Παρίσι, λίγο πριν βρεθεί νεκρός, κάτω από ανεξακρίβωτες συνθήκες, στο διαμέρισμά του. Οταν το '71 έφυγε από το Λος Αντζελες αφήνοντας τους υπόλοιπους Doors μαζί με το μισοτελειωμένο άλμπουμ «La Woman» είχε πει ότι θα ταξίδευε για να εξερευνήσει το Παρίσι και να γράψει ποίηση. Σύμφωνα με τις φήμες, σε ένα μπαρ γνώρισε δυο Γάλλους πλανόδιους μουσικούς και μπήκαν στο στούντιο ηχογραφώντας μερικά ποιήματά του. Το «Woman In The Window» προέρχεται από εκείνη τη συνάντηση, μόνο που σ' αυτό ο Μόρισον απαγγέλλει απλώς τους στίχους χωρίς μουσική υπόκρουση.

Μουσική από τον Πέρι Φάρελ

Τη μουσική ανέλαβε να προσθέσει ο Πέρι Φάρελ με συμμέτοχο στην προσπάθεια τον Τζον Ντέσμορ, τον ντράμερ των ιστορικών Doors. Το τραγούδι θα περιλαμβάνεται στο ντεμπούτο του νέου σχήματος που έφτιαξε ο Φάρελ με το όνομα «Satellite Party», όπου συνεργάζονται φημισμένοι μουσικοί όπως ο Πίτερ Χουκ των New Order αλλά και οι Φλι και Τζον Φρουσιάντε από τους Red Hot Chilli Peppers. Ομως οι δυσοίωνες προβλέψεις της συνόδου των επιστημόνων στο Παρίσι και οι αναφορές του ΟΗΕ σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές της θερμοκρασίας της Γης έκαναν τον Φάρελ να προσφέρει το τραγούδι στην Global Cool ως υποστήριξη στη δράση της. «Η μυστηριακή ποίηση του Μόρισον για τον κίνδυνο οικολογικής καταστροφής του πλανήτη ταιριάζει απόλυτα με τους σκοπούς της οργάνωσης», είπε ο Μόρελ. Ενώ ο Φάρελ πρόσθεσε ότι θέλει να ακούσει το τραγούδι να παίζεται από όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ως ένα επείγον μήνυμα.
Η εκστρατεία της Global Cool, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου που απειλεί τη ζωή στον πλανήτη, μπορεί να ξεκινάει με ένα απλό τραγούδι, ο Μόρελ όμως είναι σίγουρος ότι «μέσα στην επόμενη δεκαετία η οργάνωση θα έχει δημοσιοποιήσει όλες τις πληροφορίες και τις ενέργειες που είναι απαραίτητες, ώστε να μειωθεί η έκλυση διοξειδίου του άνθρακα που είναι υπεύθυνη για την υπερθέρμανση της Γης». Αλλωστε για τον Μόρελ η τύχη του πλανήτη δεν βρίσκεται στα χέρια των επιστημόνων, ούτε πολύ περισσότερο των πολιτικών ηγετών. Η σωτηρία του εξαρτάται από τους απλούς ανθρώπους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/02/2007
#1   


Αυτά τα διάβασες;