ελληνική μουσική
    878 online   ·  210.851 μέλη

    Καταγωγή Μακεδόνων

    swkraths
    02.03.2007, 04:39
    Την καταγωγή των κατοίκων της Μακεδονίας, τα ανθρωπολογικά τους χαρακτηριστικά, τις πρώτες οικιστικές τους παρουσίες, τα ταφικά έθιμα, τον πολιτισμό που ανέπτυξαν, ακόμα και τις διατροφικές τους συνήθειες αναζητούν αρχαιολόγοι, σεισμολόγοι, γεωλόγοι, βιοχημικοί και αρχιτέκτονες που συμμετέχουν στην 20η συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

    Οι εργασίες της συνάντησης, που ολοκληρώνεται στις 3 Μαρτίου, φιλοξενούνται για πρώτη φορά φέτος στους χώρους του ανακαινισμένου αρχαιολογικού μουσείου Θεσσαλονίκης λόγω των καταλήψεων στο ΑΠΘ.

    Τα τελευταία χρόνια οι ανακοινώσεις των αρχαιολόγων περιορίζονται στα ευρήματα από τις συνεχιζόμενες-χρόνιες ανασκαφές αφού τα εντυπωσιακά ευρήματα ή οι σημαντικές αποκαλύψεις φθίνουν.

    Η νέα εποχή «απαιτεί» συμπλήρωση της αρχαιολογικής σκαπάνης με νέες μεθόδους εντοπισμού, χρονολόγησης, γεωφυσικών ερευνών με τη συμβολή μελετητών άλλων ειδικοτήτων αλλά και μέσων.

    Το περίεργο κρανίο

    Οι επιστήμονες μελετούν τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων Μακεδόνων μέσω των υπολειμμάτων των τροφών τους από απανθρακωμένους καρπούς ή σκελετούς ζώων, αλλά και βιοαρχαιολογική ανάλυση, η οποία οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για τα είδη των τροφών που κατανάλωναν.

    Βάση συγκεκριμένων ευρημάτων της αρχαιολόγου Παρασκευής Τριτσαρόλη στο νεκροταφείο της Μαρώνειας στην Ροδόπη, διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες και οι ηλικιωμένοι κατανάλωναν σημαντικές ποσότητες κρέατος.

    Όμως οι αρχαιολόγοι «στέκονται» σ΄ένα παραμορφωμένο κρανίο γυναίκας ηλικίας 1.500 ετών περίπου. Το κρανίο αυτό είναι απόλυτα συμμετρικό, έχοντας μακρύνει προς τα πάνω και προς τα πίσω.

    Η κ. Τριτσαρόλη δήλωσε πως «είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για μια περίπτωση τεχνητής παραμόρφωσης κρανίου, γνωστή ως head shaping ή artificial cranial deformation και μάλιστα εκούσιας».

    Με αυτόν τον τρόπο είναι δυνατό να προσδιοριστούν οι τεχνικές που εφαρμόστηκαν για την παραμόρφωση του κρανίου, που ήταν συνήθως αποτέλεσμα κοινωνικής και πολιτισμικής διαφοροποίησης.

    Οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι η συγκεκριμένη παραμόρφωση μπορεί να ανάγεται στην περίοδο των μεγάλων μεταναστεύσεων (μετά τον 5ο αιώνα) και να σχετίζεται με ξένα από τον ελλαδικό χώρο έθιμα.

    Παντερμαλής για το Δίον

    Στο Δίον ανακαλύφθηκε τον Αύγουστο του 2004 διπλό άγαλμα με τη μορφή του Δία και της Ήρας και ο καθηγητής αρχαιολογίας Δημήτρης Παντερμαλής δήλωσε ότι πρόκειται για το πρώτο διπλό άγαλμα στον ελλαδικό χώρο.

    Φέτος, οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα ακέφαλο, πανομοιότυπο σε μέγεθος, μορφολογικά και τυπολογικά χαρακτηριστικά άγαλμα, η μελέτη του οποίου οδήγησε στο συμπέρασμα πως πρόκειται γι’ αυτό της Ήρας.


    Το άγαλμα είχε χρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό τα μεταγενέστερα χρόνια για την ανέγερση τείχους πάχους 2,20 μέτρων περίπου που χτίστηκε εντός της πόλης με σκοπό να μικρύνει τα όρια της καθώς είχε πλέον αρχίσει να φθίνει ο αρχαίος πολιτισμός στην περιοχή.

    «Η μελέτη του γλυπτού οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για τον άγαλμα της Ήρας που ως «πάρεδρος» θεός καθόταν δίπλα στον Δία τον ύψιστο μέσα στο ναό. Πιθανώς ένα άγαλμα της Αθηνάς να συμπλήρωνε την εικόνα της Τριάδας του «Καπιτωλίου», δήλωσε ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

    news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ