ελληνική μουσική
    776 online   ·  210.851 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Φολκλόρ και Φολκλορισμός στη μουσική δημιουργία

    Παραδείγματα μουσικού φολκλόρ και μουσικού φολκλορισμού.

    Φολκλόρ και Φολκλορισμός στη μουσική δημιουργία

    Γράφει ο Βασίλης Μήλεσης (bilimili)
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 13 Φεβ 2010

    Προλογικά πρέπει να διαχωριστούν και να αποσαφηνιστούν οι δύο έννοιες, για να κατανοηθούν καλύτερα τα παραδείγματα.

    Η έννοια του Φολκλόρ αφορά την παράδοση. Παράδοση χωρίς προσμίξεις και επιπρόσθετα στοιχεία αλλά ακατέργαστη και κατά συνέπεια αμόλυντη( σύμφωνα πάντα με τους φολκλοριστές ). Παραδοσιακή μουσική λοιπόν που αναπνέει μόνο μέσα στο κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο που βρίσκεται.

    Η έννοια του Φολκλορισμού αφορά την μετάδοση της κουλτούρας και την χρήση της με προσθήκη στοίχείων από την εκάστοτε εποχή στην οποία συντελείται η εξέλιξη. Έτσι η παράδοση αντιμετωπίζεται ως μια «συνεχής διαδικασία παραλαβής και παράδοσης...»[1]

    Παράδειγμα Φολκλόρ αποτελούν όλα τα παραδοσιακά μας τραγούδια τα οποία εκτελούνται αυτούσια και χωρίς καμία προσθήκη ή μετεξέλιξη.

    Παράδειγμα Φολκλορισμού είναι λόγου χάρη το πρόσφατο σχήμα που δημιούργησε ο συνθέτης και μουσουργός κ.Διονύσης Σαββόπουλος με τον κ.Λάντσια και τον κ.Κιουρτσόγλου. Πρόκειται για μια νέα εκδοχή των κομματιών του ιδίου του συνθέτη, διασκευασμένα με αρκετά νέα τεχνολογικά στοιχεία και δυτικές επιρροές. Το πάντρεμα είναι άκρως επιτυχημένο διοτί καταφέρνει να κρατήσει τα παραδοσιακά στοιχεία τα οποία και ανέδειξαν θεωρώ τον καλλιτέχνη παλαιότερα.

     


    [1] «...και όχι ως μια διχοτομημενή πράξη της οποίας η αυθεντική έκφραση βρίσκεται στο παρελθόν και η νόθευση ή η φθορά της ανήκει στο παρόν.»(Hermann Bausinger, 1961: 98-99)

     


    Tags
    Μουσικά Είδη:ΠαραδοσιακήΚαλλιτέχνες:Διονύσης Σαββόπουλος



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε