ελληνική μουσική
    744 online   ·  210.857 μέλη

    Μαθήματα πιάνο για παιδάκι 5,5 χρονών

    espoir65
    01.04.2013, 13:12

    καλημέρα σε όλους,

    ειμαι μητέρα ενος 5,5 χρ. κοριτσιου και θα ηθελα να ξεκινησει μουσικη. Εμεις οι γονεις δεν γνωριζουμε το αντικειμενο Διαβασα οτι ειναι καλο να ξεκινησει απο το πιανο, και ας θελει να αλλαξει οργανο αργοτερα, η βαση ειναι πολυ καλη. Εχει ηδη ενα προγραμμα φορτομενο με εξοσχολικα και σε 1,5 χρονο θα αρχισει πρωτη δημοτικου και δεν θελω να τιν φορτωσω πολυ, χαλαρα για 1-2 χρονια και μετα βλεπουμε αλλα αυτο που θα μαθει θελω να το μαθει σωστα!

    σκεφτομαι να ξεκινησει με εναν δασκαλο. αλλα, αφου εγω ειμαι εντελος ασχετη, πως να καταλαβω εαν ο δασκαλος ειναι καλος?? εαν εχει οντος καλο πιανο και οχι ενα χρονια ξεκουρδιστο οργανο για να βγαζει το παραδακι του.

    Μπορει η μικρη να ξεκινησει τα δυο πρωτα χρονια μονο με τον δασκαλο, χωρις να εχουμε πιανο σπιτι, γιατι λεφτα δεν υπαρχουν και διαβασα οτι το αρμονιο δεν ειναι η καλυτερη λυση (θελω να μαθει σωστα και ας προχωραει σιγα σιγα).

    Ευχαριστω πολυ για τις γνωμες σας.

     

    [ τροποποιήθηκε από τον/την trelakias, 01-04-2013 13:16 ]


    noizreduction
    01.04.2013, 13:19

    Εαν καταλαβα καλα, δεν υπαρχει καποιο οργανο στο σπιτι, ουτε το παιδι εχει ερθει ποτε σε επαφη με οργανο. Επισης ειναι 5.5 χρονων και ειναι "φορτωμενο με εξωσχολικα"...{#emotions_dlg.confused1}

    Για αρχη ειναι καλο να του δωσετε ενα ερεισμα. Ενα φτηνο φτηνο αρμονιο των 50-100€ με 2 οκταβουλες. Να δειτε εαν εχει κλιση, εαν του αρεσει η μουσικοτητα και γενικοτερα εαν του αρεσει η αισθηση της μουσικης που δημιουργει το ιδιο.

    Για 5.5 χρονων ειναι νωρις, εκτος εαν μιλαμε για μελετη απο Σοβιετικα φυλλαδια. Σε αυτη την ηλικια, εαν οντως θελετε να το βαλετε στη διαδικασια μαθησης, ειναι ωραια η μεθοδος Ορφ ή μια αντιστοιχη μουσικοκινητικη αγωγη. Εαν δειξει ενδιαφερον για κατι παραπανω απο αυτο, στην ηλικια των 8-9 χρονων μπορει να μπει στη διαδικασια μαθησης με δασκαλο.

    Επισης εχετε κατα νου πως αλλο τι θελει ο γονεας, αλλο τι θελει το παιδι. Ονειρα του γονεα οσον αφορα τη μουσικη, αφορουν μονο τον γονεα. Παιδι που καταπιεζεται να μαθει μουσικη δεν ειναι ο,τι καλυτερο...


    espoir65
    03.04.2013, 09:12

    Ευχαριστω για την απαντηση. Οντως οργανο δεν εχουμε σπιτι και νομιζω οτι ειναι νωρις για να παρουμε, να δουμε πρωτα τη κλιση του παιδιου. Κανει μπαλετο και μουσικοκινητικη και της αρεσει η μουσικη (οχι μονο παιδικα αλλα και κλασσικη μουσικη λογο μπαλετου), τραγουδαει κατα την γνωμη μου πολυ καλα, εχει καλη μνημη και παιζει συχνα με τα παιδικα της μουσικα οργανα και μου δινει την εντυποσει οτι τα παιζει σωστα, δεν ειναι μια κακοφωνια. γι αυτο ελεγα να την ξεκινησουμε στην μουσικη με σωστες βασεις. Χαλαρα να δουμε εαν της αρεσει η οχι.

    Και ετσι αναρωτιεμαι εαν πρεπει να επενδυσουμε σε καποιο οργανο απο τωρα η να δουμε πρωτα τι της αρεσει?? Και προπαντος πως να ξερω εαν ο δασκαλος ειναι κλος η οχι

     

     

     


    noizreduction
    03.04.2013, 10:25

    Προτεινω να συνεχισετε για 1-2 χρονια ακομα με τη μουσικοκινητικη και να προχωρησετε στην αγορα ενος φτηνου μικρου αρμονιου ωστε να δειτε εαν εχει την ορεξη να ασχοληθει μαζι του. Το παιδι ειναι ακομα μικρο για να μπει στη διαδικασια μαθηματων πιανου και πολυ φοβαμαι πως εν μεσω κρισης μπορει να βρεθει και καθηγητης πιανου που θα δεκτει να κανει μαθημα και να κανει και ζημια παραλληλα!

    Προσεξτε παρα πολυ με αυτη τη διαδικασια που θελετε να μπειτε γιατι εαν το παιδι αντιπαθησει τον τροπο που γινεται το μαθημα, θα μισησει και το μαθημα, αλλα κυριως τη μουσικη!

    Τελος, ειναι ακομα νωρις για να φανουν τα ταλεντα του παιδιου, διοτι στην ηλικια 5-12 χρονων ο ανθρωπος ειναι σαν σφουγγαρι. Ο,τι "μαζευει" ως παρατηρηση κι εμπειρια, το αποδιδει οσο καλυτερα μπορει, αρα δεν μπορει να θεωρηθει η περιοδος οπου εμφανιζονται οι κλισεις του!


    theonipap
    10.04.2013, 19:42

    Καλησπέρα σας,

    επειδή μπορώ να καταλάβω την αγωνία σας ως γονιός που δεν γνωρίζει από μουσική, θα ήθελα να σας βοηθήσω δίνοντάς σας κάποιες συμβουλές:

    κατ' αρχήν το πρόβλημα στην επιλογή του δασκάλου πιάνου δεν είναι το αχόρδιστο πιάνο, αλλά το κατα πόσον έχει τις γνώσεις- εκπαίδευση, την ψυχοπαιδαγωγική κατάρτιση αλλά και την διάθεση, μεράκι, κέφι o δάσκαλος για να μπορέσει να κεντρίσει (σε 1ο στάδιο) το ενδιαφέρον,την αγάπη του για τη μουσική και φυσικά να του μεταδώσει γνώσεις γύρω από τη μουσική και πιο συγκεκριμένα για το πιάνο.

    Τα δύο προβλήματα που έχετε: είναι το βαρυφορτωμένο πρόγραμμα του παιδιού και η αγορά του οργάνου!!

    Δυστυχώς ένα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα δεν βοηθάει το παιδί στο να επικεντρωθεί σε κάτι, αλλά μαθαίνει να κάνει πολλά και συνήθως (δυστυχώς) όχι καλά!! Η μουσική (και ιδιαίτερα το πιάνο) θέλει διάβασμα στο σπίτι (σχεδόν εξ αρχής) που σταδιακά αυξάνεται (γίνεται καθημερινό και ολοένα αυξανόμενο). Πρέπει να το φανταστείτε σαν το διάβασμα του σχολείου. Γίνεται χωρίς καθόλου διάβασμα στο σπίτι ένα παιδί να φτάσει να τελειώσει το λύκειο και να περάσει στο πανεπιστήμιο ή μπορεί να φτάσει στο πανεπιστήμιο με το διάβασμα που έκανε στο δημοτικό?? Είναι αδύνατον!! Κάτι ανάλογο φανταστείται ότι ισχύει και για το πιάνο, αλλά και για όλα τα μουσικά όργανα!!

    Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ καλύτερο να υπάρχει όργανο στο σπίτι, γιατί το παιδί μπαίνει στη διαδικασία του διαβάσματος εξ αρχής!! Ενώ αν αγοραστεί μετά από π.χ. δύο χρόνια, το παιδί θα έχει μάθει να το αντιμετωπίζει σαν "παιχνίδι" και όχι σαν κάτι που θέλει διάβασμα. Θα σας συνιστούσα (εφ' όσον θέλετε να ξεκινήσει πιάνο) να μην καταφύγεται στη λύση ενός αρμονίου γιατί θα έχει πρόβλημα και όταν παίζει στο πιάνο του δασκάλου, αλλά και όταν θα αποκτήσει το πιάνο στο σπίτι θα είναι σχεδόν σαν να ξεκινάει από το "μηδέν". Υπάρχει πάντα και η λύση του ηλεκτρικού πιάνου με βαρυκεντρισμένα πλήκτρα, αλλά και αυτό είναι ημιλύση!!

    Το καλύτερο είναι (για αυτή την ηλικία και αφού υπάρχουν τα παραπάνω προβλήματα) να ξεκινούσε κάποιο τμήμα μουσικοκινητικής και να γνωρίσει έτσι κάποια μουσικά όργανα, ώστε να επιλέξει καλύτερα τι του αρέσει.

    Αν όμως παρ' όλα αυτά θέλετε να το ξεκινήσετε από τώρα, πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας ότι τα παιδιά σε αυτή την ηλικία  επειδή είναι σαν τα "σφουγγάρια" (με την προυπόθεση ότι υπάρχει πιάνο στο σπίτι), θα έχει πολύ καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα χωρίς ιδιαίτερο κόπο (φυσικά καταλυτικό ρόλο πάντα παίζει ο δάσκαλος)!!

    Πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός"!! Δηλαδή χωρίς σωστές βάσεις (δηλαδή χωρίς σωστό δάσκαλο) και χωρίς όργανο θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει και θα το κουράσει η όλη διαδικασία!!

    Ελπίζω να σας βοήθησα λιγάκι!!

    Σας εύχομαι καλή επιτυχία!!!

     


    espoir65
    12.04.2013, 10:19

     

    Καλημέρα,

    Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας. Έχουμε ξεκινήσει πιάνο, δύο μισάωρα την βδομάδα. Βρήκαμε μία δασκάλα στην μικρή μας γειτονιά που ασχολείται και με μικρά παιδιά. Είναι γλυκιά νέα κυρία και η κόρη μας την συμπάθησε αμέσως (γνωριζόμασταν κιόλας λίγο και αυτό βοηθάει). Ετσι είμαι ευχαριστημένη, για την αρχή τουλάχιστον.

    Αντικαταστήσαμε μία δραστηριότητα από το πιάνο και όλα ξαναήρθαν σε φυσιολογικό ρυθμό, γιατί είναι μικρή και θέλω να έχει χρόνο για να παίζει η να ξεκουράζεται. Για τη μουσικοκινητική κάνουν μία ώρα με το σχολείο στην σχολή όπου πάει και μπαλέτο η κόρη μου, αλλά μόνο με παιδικά μουσικά όργανα (ντέφι, φλογέρα κλπ). Μένουμε στα προάστια της Αθήνας κα δυστυχώς δεν έχουμε πολλές επιλογές κοντά μας.

    Τελικά θα ήταν καλύτερα εάν είχαμε ένα πιάνο στο σπίτι, αλλά όπως είπα τα λεφτά είναι περιορισμένα. Από την άλλη ότι κάνουμε είναι επένδυση για το μέλλον, έτσι δεν είναι, γι αυτό πρέπει να κάνουμε τα πράγματα σωστά. Και έτσι σκεφτόμαστε μήπως αγοράσουμε ένα πιάνο και θα ήθελα την γνώμη σας

    Υπάρχουν πολλές αγγελίες ιδιωτών για μεταχειρισμένα πιάνα, σε πιο συμφέρουσα τιμή από τα καταστήματα, πώς όμως να επιλέξω ? Προσπαθώ να ξεκαθαρίσω λίγο το τοπίο ψάχνοντας πληροφορίες για την μάρκα πχ, αλλά τι άλλο να κάνω? Εαν αγοράσω από ιδιώτη θα πρέπει να πάω με έναν ειδικό για να μου πει την γνώμη του αλλά δεν μπορώ να τον πηγαίνω από αγγελία σε αγγελία ώσπου να βρούμε το κατάλληλο όργανο, θα μου στοιχίσει πολύ αυτό. Φυσικά πιο ασφαλής είναι να αγοράσουμε από ένα κατάστημα αλλα επιδή τα λεφτά είναι μετρημένα φοβάμαι ότι θα πάρουμε κατώτερης ποιότητας για τα κουκιά που έχουμε.

    Μας έχουν προτείνει και το αρμόνιο η ένα πιάνο όπως το clavinova αλλά όπως είπα θέλω το παιδί να ξεκινήσει σωστά από την αρχή.

    ελπίζω να μην σας κούρασα.....

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     


    theonipap
    13.04.2013, 11:41

    Εύχομαι καλή αρχή στον όμορφο κόσμο της μουσικής!!!

    Για το πιάνο τώρα αν θα θέλατε να επιλέξετε από ιδιώτη θα μπορούσε η δασκάλα σας να κάνει μια πρώτη διαλογή κατ' αρχήν τηλεφωνική, αλλά και δια ζώσης χωρίς ιδιαίτερο κόπο και αν καταλήξει σε κάτι ενδιαφέρον να πάτε κάποιον ακόμα πιο ειδικό  για ασφάλεια!! Βέβαια πάντα σημαντικό ρόλο παίζει το οικονομικό που διαθέτει κανείς και από εκεί πρέπει να ξεκινήσει!!

    Αλλά και από κατάστημα που πουλάει ανακατασκευασμένα πιάνα (αν φτάνεται οικονομικά) είναι μια καλή λύση που πάλι θα πρέπει να σας βοηθήσει η δασκάλα (σε πρώτη φάση) και μετά ο ειδικός για να είναι η καλύτερη λύση που μπορείτε να βρείτε με βάση τα οικονομικά σας!!

    Όσο για τα ηλεκτρικά πιάνα υπάρχει εκτός από την Clavinova υπάρχει και η Arius της ίδιας εταιρίας που είναι οικονομικότερη! Γιατί αν πρόκυται να φτάνετε σε χρήματα την Clavinova πιστεύω ότι θα μπορέσετε να βρείτε αξιοπρεπέστατο ανακατασκευασμένο πιάνο!!!

    Ελπίζω να σας βοήθησα!!

    Καλή δύναμη και καλή επιτυχία!!!


    Georgia-Grace
    08.05.2013, 02:56
    Γεια χαρά. Δεν έχω διαβάσει τις απαντήσεις. Πρόσεξα αυτό: "Κανει μπαλετο και μουσικοκινητικη και της αρεσει η μουσικη (οχι μονο παιδικα αλλα και κλασσικη μουσικη λογο μπαλετου), τραγουδαει κατα την γνωμη μου πολυ καλα, εχει καλη μνημη και παιζει συχνα με τα παιδικα της μουσικα οργανα και μου δινει την εντυποσει οτι τα παιζει σωστα, δεν ειναι μια κακοφωνια. γι αυτο ελεγα να την ξεκινησουμε στην μουσικη με σωστες βασεις. Χαλαρα να δουμε εαν της αρεσει η οχι. Και ετσι αναρωτιεμαι εαν πρεπει να επενδυσουμε σε καποιο οργανο απο τωρα η να δουμε πρωτα τι της αρεσει?? Και προπαντος πως να ξερω εαν ο δασκαλος ειναι κλος η οχι" Μπράβο σας που ασχολείστε, διότι από τα παραπάνω φαίνεται να έχει ταλέντο και κλίση το παιδί!!!!!! Η πρότασή μου είναι η εξής. Διαλέξτε το καλύτερο ωδείο που μπορείτε. Εξηγήστε τους οτι ο σκοπός σας είναι να διαλέξει το παιδί το όργανο με το οποίο θα ασχοληθεί. Πείτε τους να επισκεφθεί το παιδί την ώρα του μαθήματος τις τάξεις όλων των οργάνων ώστε να δει από κοντά τα μουσικά όργανα, να τα γνωρίσει, να τα ακούσει, και να τα δοκιμάσει. Να έχετε στο νου σας οτι κάποια όργανα είναι πολύ πιο ακριβά από άλλα, και οτι υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις επαγγελματικές προοπτικές μουσικών διαφόρων οργάνων. Γενικά, στα ωδεία κατευθύνουν τα παιδιά προς πιο σπάνια όργανα, στα οποία υπάρχει έλλειψη. Μια άλλη ιδέα είναι η εξής. Αφιερώστε χρόνο στο παιδί ώστε να επιλέξετε όργανο, πχ ακούσετε με το παιδί διάφορα μουσικά όργανα από το youtube, πχ ακούσετε και το κλασικό έργο "ο πέτρος κι ο λύκος" που μαθαίνει στα παιδιά κάποια όργανα ορχήστρας.
    Georgia-Grace
    08.05.2013, 04:00

    Ρωτήσατε περί απόκτησης πιάνου.

    Στη θέση σας θα έβαζα λίγο λίγο χρήματα στην άκρη ώστε με τον καιρό να μαζευτεί ένα κομπόδεμα που να επιτρέπει την αγορά ενός καλού πιάνου, μια και καλή, το οποίο πιάνο θα το χρησιμοποιήσει το παιδί για δεκαετίες.
    Τώρα είμαστε στο 2013. Αν πχ το 2015 το παιδί θέλει να σταματήσει μόνιμα το πιάνο, τότε θα χρησιμοποιούσα το κομπόδεμα για κάποιον άλλον σκοπό. Μέχρι τότε, θα προσπαθούσα να βολέψω τα πράγματα, είτε κανονίζοντας να πηγαίνω το παιδί να μελετήσει σε κάποιο ξένο πιάνο (της δασκάλας πιάνου, ή της δασκάλας μουσικοκινητικής, ή κάποιου γνωστού μου, ή σε ωδείο της γειτονιάς, ή στη σχολή μπαλέτου, ή σε γειτόνισσα που έχει πιάνο), είτε αγοράζοντας ένα πάμφθηνο αρμονιάκι της πλάκας ως προσωρινή λύση. Με άλλα λόγια, θα χρησιμοποιούσα τον παράγοντα "χρόνος" με σκοπό 1. να συγκεντρώσω ποσό χρημάτων, 2. να σιγουρευτώ οτι θα ασχοληθεί σοβαρά με το πιάνο και δε θα το παρατήσει, 3. να  βρω ένα καλό πιάνο σε καλή τιμή, έχοντας πάρει έναν πιανίστα μαζί μου (κόστος ελάχιστο ή μηδαμινό) που θα δει όλες τις αγγελίες κι όλα τα μαγαζιά καινούριων και μεταχειρισμένων πιάνων.


    artmove
    13.10.2014, 14:30

    Αν και λίγο καθυστερημένα, είπα να απαντήσω και εγώ. Ίσως βοηθήσει άλλες μητέρες στο μέλλον. Ο δικός μου, είναι πλέον 8ετών. Βρισκόμουν το 2011 στην ίδια ακριβώς θέση. Αν και ο νονός του γιού μου, είναι μουσικός, δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει, γιατί έπαιζε πνευστά. Έτσι τότε ξεκινήσαμε την "έρευνα" με τον άντρα μου, για να βρούμε κάποιον καθηγητή να κάνει ιδιαίτερα ή κάποιο ωδείο. Να επισημάνω οτι δεν είχαμε σκοπό να φτάσει ψηλά το παιδί, αλλά να ασχολείται με κάτι τα απογεύματα και το Σαββάτο. Είχε αρχίσει να δείχνει μια αγάπη προς το πιάνο. Οπότε σκεφτήκαμε οτι πρέπει να βρούμε ωδείο, ώστε να υπάρχει και το όργανο. Μετά απο αρκετά τηλέφωνα και ραντεβού, βρήκαμε στο ίντερνετ το Ωδείο όπερα στην Πατησίων. Προσβάσιμο απο όλη την Αθήνα και το κυριότερο?Μπορούσαμε να πηγαίνουμε όποτε θέλουμε το παιδί να μελετάει. Μας το ανέφεραν απο την αρχή, και παράλληλα με τις χαμηλές τιμές, μας κέρδισαν. Κάναμε εγγραφή και το παιδί ξεκίνησε την επόμενη μέρα κιόλας μαθήματα. Εξαιρετική η καθηγήτρια του, που εδώ και 3 χρόνια τον έχει κερδίσει.

     Τέλος όσον αφορά τον εξοπλισμό του ωδείου, το παιδί μελετάει σε σωστά όργανα. Κουρδισμένα κατάλληλα, άλλα με ουρά, άλλα επιτοίχια. Απο όσο είχα συζητήσει με την δασκάλα του, πράγματι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, πως θα ξεκινήσει την μελέτη το παιδί. 

    Σε περίπτωση που στο μέλλον βοηθήσει, αυτό είναι το site του ωδείου: https://sites.google.com/site/odeiooperaedu/

    Καλή εβδομάδα σε όλους!

    Δήμητρα 


    klapatas
    13.05.2015, 12:06
    μακρια απο αρμονια, κανουν κακο και στο χερι αλλα και στην σωστη αναπτυξη του αυτιου ενος παιδιου. η επιλογη του σωστου δασκαλου ειναι το αλφα και το ωμεγα. μπορει να μελετα σπιτι του αν και εφοσον εχει σωστο πιανο. θεωρω απαραδεκτο που ''συναδελφοι'' μου εχουν πιανα των 5000 ευρω ενω το δικο μου εχει σχεδον 50,000 και το θεωρω και μετριο μαλιστα. για να αναπτυξει καποιος σωστο αυτι πρεπει να εχει το σωστο οργανο. αν δεν υπαρχει η οικονομικη δυνατοτητα τοτε περιμενουμε μεχρι να υπαρξει. μαθητες μου στη μεση και δεν τους επιτρεπω να αγορασουν πιανο κατω των 8,000 ευρω. η μελετη στο ωδειο ειναι δυσκολη γιατι το παιδι ειναι μικρο και δε θα μπορει να μελεταει μονο του και θα πελαγωσει. το γεγονος οτι το παιδι ειναι αρνητικο ειναι καθαρα θεμα επιλογης δασκαλου. η χημεια μεταξυ δασκαλου και μαθητη ειναι το αλφα και ωμεγα στη μουσικη. παιδια που μισουσαν κυριολεκτικα τη μουσικη, τα εκανα να θελουν να αγορασουν οργανο και να ζητανε 2 φορες μαθημα την εβδομαδα εκει που δεν ηθελαν καθολου. σε συμβουλευω να επενδυσεις στον απολυτως σωστο δασκαλο. εχω παιδια απο 4 χρονων και εχουν και αυτα και αλλα εξωσχολικα αλλα μεσα σε 3 μηνες ξακαθαρισαν οτι προτεραιοτητα τους ειναι η μουσικη. δεν μπορεις να τα κανεις ολα. επιπλεον εσυ η ιδια πρεπει να μεταδωσεις στο παιδι σου οτι ολα τα υπολοιπα ειναι οντως αστεια σε σχεση με τα νοητικα, πνευματικα και μαθησιακα οφελη που προσφερει η μουσικη. τα παιδια ειναι μιμητες. ολες τις αξιες τις αντιγραφουν απο τους γονεις τους. αν εχεις υψηλη αισθηση του τι μπορει να κανει η μουσικη στο παιδι σου, σε συνδιασμο με το σωστο δασκαλο που ολη του η ζωη ειναι αφιερωμενη σε αυτο (και δεν ειναι παραλληλα και μεσιτης κ δασκαλα αγγλικων κλπ) τοτε εισαι στο σωστο δρομο. το οικονομικο ειναι το τελευταιο που πρεπει να σε απασχολει.