ελληνική μουσική
    679 online   ·  210.851 μέλη

    Ωδεία & αισχροκέρδεια & θλίψη

    DanaeAthanasiadou
    18.06.2016, 20:06

    Συμβαίνει το εξής : 

        Ωδείο ( και φαντάζομαι πως δεν είναι το μόνο ) κοστολογεί τη συμμετοχή των μαθητών του στην ετήσια συναυλία 30 ευρώ το άτομο.

      Αν δηλαδή έχεις ένα παιδί που θες να συμμετέχει στη συναυλία, θα πληρώσεις 30 ευρώ, αν έχεις 2 παιδιά, ανεβαίνουμε στα 60 ευρώ κ.ο.κ...
      Το αστείο της υπόθεσης είναι πως η αίθουσα στην οποία πραγματοποιήθηκε η συναυλία κοστίζει 250 ευρώ για να τη νοικιάσεις, το ξέρω γιατί μίλησα με τους υπεύθυνους.
      Το πιο αστείο είναι πως στη συναυλία συμμετείχαν 80 παιδιά συνολικά, άρα το ωδείο έβγαλε 2400 ευρώ κι από αυτά έδωσε τα 250 για την αίθουσα....

     Σύνολο καθαρού κέρδους 2150 ευρώ. 

    Κι έπεται συνέχεια, διότι τώρα είναι περίοδος εξετάσεων...
       και για να δώσει εξετάσεις το παιδί σου ( όχι κατατακτήριες, που θα ήταν λογικό να πληρώσεις, ούτε εξετάσεις πτυχίου ), μιλάμε για παιδάκι α' δημοτικού που θα παίξει 2 τραγουδάκια, ούτε καν κομμάτια ύλης, για να δώσει λοιπόν εξετάσεις, οι οποίες δε θα του χρησιμεύσουν πουθενά και δεν έχουν καν νόημα σε αυτή την ηλικία ( το ξέρω γιατί μουσικός είμαι και γω ), πρέπει να πληρώσεις το διόλου ευτελές ποσό των 55 ευρώ

    Και φυσικά οι κακόμοιροι οι γονείς, που δεν ξέρουν, εννοείται πως θα πληρώσουν 55 ευρώ, γιατί ο διευθυντής και/ή ο δάσκαλος του παιδιού θα τους βεβαιώσουν πως οι εξετάσεις είναι απαραίτητες, ακόμα και σε τόσο μικρή ηλικία. Η άγνοια των γονέων όσο αφορά στα διαδιακαστικά, τους κοστίζει 55 ευρώ δηλαδή...
    Και φυσικά οι ίδιοι κακόμοιροι γονείς έχουν δώσει ήδη και τα 30 ευρώ για να παίξει το παιδί τους στη συναυλία.
    Για να μη νιώσει άσχημα που δε θα παίξει, γιατί ο δάσκαλος έχει ήδη δώσει κομμάτι για τη συναυλία στο παιδί και το προετοιμάζει για να παίξει στη συναυλία, χωρίς να έχει καν ενημερώσει τους γονείς νωρίτερα για το κόστος. Ούτε καν η διεύθυνση του ωδείου δεν τους έχει ενημερώσει, τους φέρνουν προ τετελεσμένου για να μη μπορούν να αντιδράσουν.
    Αφήστε που πολλοί τα δίνουν για να μη κακοχαρακτηριστούν...

      Μιλάμε για θράσος, αισχροκέρδεια και πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με μουσικούς, καλλιτέχνες και δασκάλους, αλλά με εμπόρους που βγάζουν κέρδος από παιδιά. 
     Δυστυχώς έχουν μπει λάθος άνθρωποι σε λάθος θέσεις, κάτι που φυσικά σε αυτή τη χώρα είναι σύνηθες φαινόμενο...
    Εκμεταλλεύονται την αγάπη που έχει ο γονιός για το παιδί του για να βγάλουν χρήματα. Τέτοια κατάντια....

    Υπήρξα πολλά χρόνια, πολύ κοντά σε διευθυντές ωδείων, ξέρω πως το ωδείο είναι επιχείρηση και πρέπει να βγάλει κέρδος, ξέρω τα έξοδα και τις ανάγκες που έχει ένα ωδείο από πρώτο χέρι και σας διαβεβαιώ πως το παραπάνω (και όσα άλλα έχουν ίδια τακτική) έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αξιοπρέπειας.

    Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως ναι μεν βγάζουμε 2150 ευρώ από μια συναυλία, θα βγάλουμε περίπου ( αν υποθέσουμε πως οι 80 που έπαιξαν στη συναυλία θα δώσουν κι εξετάσεις) και 4400 ευρώ από τις εξετάσεις, δηλαδή 6550 ευρώ, αλλά για τους καθηγητές του ωδείου που θα συμμετέχουν στις εξετάσεις και θα έρθουν σε άσχετη μέρα, πέρα του ωραρίου τους, δεν έχει τίποτα. Όλα μένουν στη διεύθυνση.
    Ούτε καν ένα μικρό συμβολικό ποσό για τον κόπο τους, ούτε δώρο Χριστουγέννων, ούτε δώρο Πάσχα, ούτε σωστά ένσημα, ούτε καν σωστό ωρομίσθιο.

    Και δε μιλάει κανείς, δε διεκδικεί κανείς, δε κουνιέται φύλλο...πως έχουμε καταντήσει έτσι; 

    Ελπίζω να μη σας κούρασα, συνάδελφοι, γονείς και μαθητές. Ελπίζω να αρχίσουν να μιλούν όσοι πρέπει να μιλήσουν επιτέλους.
    Μπορεί να είναι το δικό σας παιδί που εκμεταλλεύονται, μπορεί να είναι ο μαθητής σας, μπορεί να είστε εσείς ο ίδιος. 

    Όσο ζω, ελπίζω για ένα μέλλον όπου οι μουσικοί θα είναι και παιδαγωγοί, θα είναι και καλλιτέχνες και κυρίως θα είναι άνθρωποι.

     


    STEFANOS604
    18.06.2016, 20:37

    Δεν είχα ποτέ σχέση με ωδεία και μπράβο που τα λες ‘έξω απ’ τα δόντια’ και μάλιστα επώνυμα που ίσως κάποτε επηρεάσει τη σταδιοδρομία σου


    CROSS
    19.06.2016, 15:20

    Αυτό είναι το αποτέλεσμα της μετάλλαξης κάποιων ωδειαρχών απο μουσικοί σε στυγνοί επιχειρηματίες.Αντίδοτο σε αυτό θα ήταν εάν τα ''αισχρά''χρήματα προορίζονταν για κάποιο στυλ υποτροφιών για σπουδαστές που δεν έχουν χρήματα.Και βέβαια όχι με το τρόπο που το κάνουν τώρα.

    Μου θυμίζει μια αγγελία που είχα διαβάσει κάποτε που ζηταγαν μουσικό με τα πτυχία του κλπ,για γραμματεία,αλλά που θα συνοδευόταν και απο υπηρεσίες καθαρισμού.Με άλλα λόγια έλεγαν ''πάρε τα πτυχία σου κι έλα να μας καθαρίσεις την τουαλέτα''.Ίσως ήταν και το ίδιο ωδείο με αυτο που περιγράφεις.

    Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα και να υπερυσχίσουν τα ωδεία και οι μουσικές σχολές που έχουν χτιστεί πάνω στην αγάπη για τη μουσική.Ή μια υπενθύμιση σε αυτούς που ζούν μέσα στα πορτοφόλια τους,ότι αν συνεχίοσυν έτσι, ίσως κάποια στιγμή η έξοδος απο εκέι να κλείσει οριστικά και να εγκλωβιστούν.