ελληνική μουσική
    712 online   ·  210.857 μέλη

    Σημαντική απόφαση της Ευρωβουλής για τα δικαιώματα των δημιουργών στην αγορά streaming μουσικής

    musicheaven
    01.12.2023, 11:11

    Την Τρίτη 28/11/23, η Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καλεί την ΕΕ να θεσπίσει κανόνες που θα διασφαλίζουν ένα δίκαιο και βιώσιμο περιβάλλον για τη ακρόαση μουσικής με συνεχή ροή (streaming), και θα προωθούν την πολιτιστική πολυμορφία.

    Με το ψήφισμα αυτό οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας επισημαίνουν την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ανισορροπίες στην αγορά της streaming μουσικής, εξ αιτίας των οποίων η πλειοψηφία των δημιουργών καταλήγει να λαμβάνει πολύ χαμηλά έσοδα. Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές ζητούν να αναθεωρηθούν τα «προ-ψηφιακής εποχής ποσοστά δικαιωμάτων» που ισχύουν σήμερα και καταδικάζουν τα συστήματα payola που αναγκάζουν τους δημιουργούς να αποδέχονται χαμηλότερα ή καθόλου έσοδα με αντάλλαγμα μεγαλύτερη προβολή.

    Παρόλο που οι πλατφόρμες για ακρόαση μουσικής με συνεχή ροή κυριαρχούν στην αγορά μουσικής και αναπτύσσονται σταθερά τα τελευταία οκτώ χρόνια, δεν υπάρχουν κανόνες της ΕΕ που να ρυθμίζουν τον τομέα, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Η κατάσταση επιδεινώνεται από την πτώση της συνολικής αξίας των μουσικών προϊόντων, με τα έσοδα να συγκεντρώνονται στα χέρια μεγάλων δισκογραφικών και των πιο δημοφιλών καλλιτεχνών, την άνοδο του περιεχομένου που δημιουργείται από AI (τεχνητή Νοημοσύνη) και, σύμφωνα με μελέτες, την απάτη στην ακρόαση μουσικής (π.χ. bots που επεμβαίνουν και αλλοιώνουν τα στοιχεία) και την παράνομη χρήση μουσικού περιεχομένου από πλατφόρμες.

    Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την ΕΕ ένα νομοσχέδιο που θα υποχρεώνει τις πλατφόρμες να κάνουν διαφανείς τους αλγόριθμους και τα εργαλεία με τα οποία προτείνουν μουσικά έργα και να εγγυώνται ότι τα ευρωπαϊκά έργα θα είναι ορατά και προσβάσιμα. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει ένα δείκτη ποικιλομορφίας που να αξιολογεί τα διαθέσιμα είδη μουσικής, τις γλώσσες και την παρουσία των ανεξάρτητων δημιουργών.

    Οι κανόνες λειτουργίας που θα θεσπιστούν θα πρέπει να υποχρεώνουν τις πλατφόρμες streaming μουσικής να προσδιορίζουν τους κατόχους δικαιωμάτων μέσω της σωστής κατανομής μεταδεδομένων για να βοηθήσουν στην ανακάλυψη των έργων τους, καθώς και να αποτρέψουν τυχόν απάτες που σκοπεύουν στη μείωση του κόστους και στην απόδοση χαμηλότερης αξίας. Επίσης, ζητούν να υπάρξει μια ειδική σήμανση για τα έργα που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από την τεχνητή νοημοσύνη, προς ενημέρωση του κοινού.

    Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την ΕΕ να επενδύσει περισσότερα στην ευρωπαϊκή μουσική, στηρίζοντας μεταξύ άλλων τους τοπικούς καλλιτέχνες, τα ειδικά ρεπερτόρια, και τους καλλιτέχνες από ευάλωτες κοινότητες προς όφελος της μουσικής πολυμορφίας, καθώς και να υποστηρίξουν τους δημιουργούς στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρηματικών τους μοντέλων.

    «Η ιστορία επιτυχίας των υπηρεσιών ροής μουσικής έχει τα δικά της παράδοξα. Η πλειονότητα των συγγραφέων και των ερμηνευτών, ακόμη και εκείνων με εκατοντάδες χιλιάδες αναπαραγωγές κάθε χρόνο, δεν λαμβάνουν αμοιβή που τους επιτρέπει να αντέξουν οικονομικά μια αξιοπρεπή διαβίωση. Είναι υψίστης σημασίας να αναγνωριστεί ο ρόλος που διαδραματίζουν οι δημιουργοί στον τομέα της μουσικής, να επανεξεταστεί το μοντέλο διανομής εσόδων που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες συνεχούς ροής και να διερευνηθούν αναλογικές και αποτελεσματικές λύσεις, για την προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας», δήλωσε ο επικεφαλής ευρωβουλευτής Ibαn Garcνa Del Blanco (S&D, ES)..

    Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες μουσικής και οι υπηρεσίες κοινής χρήσης μουσικής παρέχουν πρόσβαση σε έως και 100 εκατομμύρια μουσικά κομμάτια είτε δωρεάν είτε με σχετικά χαμηλή μηνιαία συνδρομή. Η ακρόαση μουσικής με συνεχή ροή (streaming)_ αντιπροσωπεύει το 67% των παγκόσμιων εσόδων του μουσικού τομέα, με ετήσια έσοδα 22,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την musicheaven, 01-12-2023 11:12 ]