ελληνική μουσική
    358 online   ·  210.876 μέλη

    cd στο «Δίφωνο» με τη Φλέρυ Νταντωνάκη

    nefos
    01.08.2006, 19:16
    * Συλλεκτικό cd στο «Δίφωνο» με τη Φλέρυ Νταντωνάκη

    Νεανική και απρόβλεπτη

    «Πριν από τέσσερα χρόνια, δύο μέρες μετά τη δημοσίευση ενός άρθρου στην "Ε" για την ταινία μου "Φλέρυ-η τρελή του φεγγαριού", έλαβα ένα φάκελο που περιείχε σε κασέτα δύο τραγούδια ερμηνευμένα από τη Φλέρυ Νταντωνάκη. Τη "Μαντουβάλα" του Καζαντζίδη και το "Γιατί γλυκιά μου κλαις" του Καλδάρα! Στη θέση του αποστολέα υπήρχε η αναγραφή "Κώστας ο Ναυτικός" με ταχυδρομική σφραγίδα από τα Χανιά της Κρήτης». Τίποτα άλλο.

    Ο παραλήπτης αυτού του μυστηριώδους φακέλου δεν είναι άλλος από τον Αντώνη Μποσκοΐτη, που πριν από λίγα χρόνια κέρδισε το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού μήκους Δράμας (2002) και το Κρατικό Βραβείο Ποιότητας του υπουργείου Πολιτισμού με το ντοκιμαντέρ που έκανε για τη μεγάλη ερμηνεύτρια.

    Αυτά τα δύο τραγούδια, τέσσερα από εκείνα που περιέχονται στον περίφημο δίσκο της Νταντωνάκη «Fleury, The Isles of Greece» -που κυκλοφόρησε επισήμως μόνο στην Αμερική το 1965- αλλά και τέσσερα ανέκδοτα περιέχονται σε ένα μοναδικό ηχητικό ντοκουμέντο στο «Δίφωνο» που κυκλοφορεί.



    Τιμώντας τη μνήμη της, καθώς συμπληρώθηκαν ήδη 8 χρόνια από το θάνατό της, το «Δίφωνο» συγκέντρωσε σε ένα συλλεκτικό cd δέκα τραγούδια, με τον τίτλο «Φλέρυ Νταντωνάκη, Μια φωνή, ένας μύθος», το οποίο συμπληρώνεται από ένα πλούσιο ένθετο με την ιστορία της ηχογράφησης κάθε τραγουδιού καθώς και ένα τρίλεπτο τρέιλερ από την ταινία του Μποσκοΐτη, ο οποίος επιμελήθηκε συνολικά την έκδοση. Ο Σπύρος Σακκάς, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Σωτήρης Μουσούρης, η Νένα Βενετσάνου καταθέτουν τις δικές τους μαρτυρίες για το καλλιτεχνικό μεγαλείο της, ως αναμνήσεις άλλοτε αποστασιοποιημένες και άλλοτε φορτισμένες με συναίσθημα, ενώ η Εύα Κοταμανίδου διαβάζει κείμενα της ερμηνεύτριας.

    Σ' αυτές τις ηχογραφήσεις η Νταντωνάκη «βουτάει» σε τραγούδια των: Διονύση Σαββόπουλου, Luis Bonfa, Στέλιου Καζαντζίδη, Απόστολου Καλδάρα, Πάνου Γαβαλά, Γιώργου Χατζηνάσιου, Τάκη Μωράκη και Στράτου Ατταλίδη. Ερμηνείες νεανικές, παιχνιδιάρικες, άλλοτε τρεμάμενες και άλλοτε επιβλητικές, εξωστρεφείς και ακατέργαστες στις οποίες συχνά η φωνή της δεν είναι αναγνωρίσιμη. Πρόκειται άλλωστε για ερμηνείες που δεν έχουν στοιχειωθεί από την παρουσία του Μάνου Χατζιδάκι. Λίγο μετά η Φλέρυ Νταντωνάκη έγινε η Ιέρεια του Μεγάλου Ερωτικού.

    «Δύο χρόνια ετοιμαζόταν η έκδοση ενός cd premium-αφιερώματος, αλλά πάντα σκάλωνε στα δικαιώματα και στις άδειες. Επρεπε να ξεπεραστεί ο σκόπελος της γραφειοκρατίας», εξηγεί ο Μποσκοΐτης. Η σχέση του ίδιου με τη «μοναχική αηδόνα», όπως συχνά τη χαρακτήριζαν, είναι μια σχέση θαυμασμού που αγγίζει τα όρια του μύθου.

    «Οταν άκουσα τον κύκλο CNS πρώτη φορά και τη Φλέρυ να τραγουδάει, συγκλονίστηκα και ένιωσα ότι αυτή η φωνή με στιγμάτισε», εξομολογείται. Από τότε επιδόθηκε σ' ένα κυνήγι άρθρων, συνεντεύξεων και οτιδήποτε είχε σχέση με αυτή, δημιουργώντας σιγά σιγά ένα τεράστιο αρχείο.

    Η ίδια ζούσε ακόμα, αλλά δεν τραγουδούσε, ήταν περιθωριοποιημένη και πάλευε με τους δαίμονες, τα «φαντάσματα» και τον εαυτό της. «Κατά καιρούς πέφτουνε στα χέρια μου διάφορες ηχογραφήσεις. Ολα αυτά τα χρόνια δεν έχω σταματήσει να λαμβάνω υλικό».

    Ενα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο μιας φωνής που, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Μποσκοΐτης, «κολυμπούσε πάνω στις νότες». Η παράδοση, τα λαϊκά, το ροκ, το φολκ, οι ανατολίτικες μελωδίες όλα χώρεσαν στις ερμηνείες της, κάνοντας αυτά τα τραγούδια μικρά διαμάντια.


    ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
    ενετ- 01/08/2006


    Marial
    01.08.2006, 19:18
    Να κάτι που πρέπει να έχουμε όλοι μας!!! Τρέξτε να προλάβουμεεεεεεε...
    anastasisk
    01.08.2006, 23:02
    Ωραιο το σιντακι,οντως!
    sunwing
    01.08.2006, 23:31
    Προσωπικά ξετρελάθηκα!
    aggeliki
    02.08.2006, 01:04
    Ωραιότατο...μαγευτική η φωνή της...
    CHE
    02.08.2006, 12:56
    Πριν από 1,5 χρόνο είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Ηλέκτρα το βιβλίο ‘‘Φλέρυ Νταντωνάκη - Εγώ είμαι ένα σύννεφο’’ του Γιάννη ‘‘Μπαχ’’ Σπυρόπουλου (ο ίδιος που έγραψε τους στίχους του ‘’Διδυμότειχου Μπλουζ’’ και του ‘‘Πόσο σε Θέλω’’).

    Είναι ένα αρκετά ωραίο και ενδιαφέρον βιβλίο που το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Στην τελευταία δε σελίδα του βιβλίου θα δείτε και το ‘‘Ευχαριστούμε τον... Κωνσταντίνο Παυλικιάνη και τη δισκογραφική εταιρεία LYRA για την πολύτιμη βοήθειά τους’’.
    Έβαλα κι εγώ, βλέπετε, το λιθαράκι μου σ’ αυτό το βιβλίο δίνοντας πολύτιμες πληροφορίες και υλικό.
    Χαίρομαι που το περιοδικό Δίφωνο τιμά μια μεγάλη -και σε πολλούς ξεχασμένη- φωνή.
    Κρίμα που η Φλέρυ έφυγε και δεν είναι πια ανάμεσά μας...
    megaloserwtikos
    15.08.2006, 04:05
    Το cd του Διφώνου, είναι πραγματικά ανεκτίμητο.
    Η φωνή της, ελεύθερη και αυτοσχεδιαστική (κάτα την γνώμη μου), σε παρασύρει.

    Αυτό που με εντυπωσίασε είναι το πως αλλάζει από τραγούδι σε τραγούδι, αναλόγως την ατμόσφαιρα του τραγουδιού. Κι αυτό που είναι έκπληξη, για όποιον την ξέρει από τον ''Μεγάλο ερωτικό'' η από τον δίσκο-αφιέρωμα της ΕΡ (όπως εγώ), είναι το λαικό μπρίο, κυρίως στο ''Φύγε-φύγε'' του Ατταλίδη. Σου θυμίζει τραγουδίστρια πάλκου, με ελεύθερη διάθεση. "Δυονισιακό γαιτανάκι'' όπως γράφει το Διφωνο στο ένθετο. Η ίδια αίσθηση και στο ''Ράμπι-ράμπι'' του Παπαιωάνου αλλά και στο ''Δε με πονάς'' που ξέρουμε από τον Πάνο Γαβαλά.

    Αδύνατο να μην σταθώ στην ερμηνεία της στην "Μαντουβάλα'' του Καζαντζίδη. Την συνοδεύει ένα κλαρίνο, όπως και στο ''Γιατί γλυκειά μου κλαις" του Καλδάρα.

    Τραγουδά επίσης Τάκη Μωράκη ''τι ειν' αυτό που το λένε αγάπη'', Σαββόπουλο ''Ελσα σε φοβάμαι'' με συνοδεία κιθάρας, ένα ισπανικό, αλλά και ένα βραζιλιάνικο από ένα φιλμ του Καμί.
    Να μην ξεχάσω και το ''αφιλότιμη'' του Χατζινάσιου, που ξέρουμε από τον Διονυσίου.

    Μπορείτε να βρείτε αρκετά στοιχεία για την ζωή της, σε ένα αφιέρωμα 8 σελίδων μέσα στο περιοδικό.
    Προσωπικά ένιωθα σα να την ακούω πρώτη φορά. Στην αρχή σε ξενίζει το ότι ακούς με διαφορετικό τρόπο τόσο γνωστά τραγούδια, αλλά από την δεύτερη κι όλας ακρόαση σε παρασύρει.

    Αυτά και καλή ακρόαση.

    margo
    15.08.2006, 13:32
    Με μια λέξη που χρησιμοποίησε κι ο προλαλήσας¨ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟ¨.
    Με άφησε..άφωνη το Δίφωνο.
    Για μένα μεγάλη έκπληξη αφού δεν έχω πολύ καιρό που πρωτοάκουσα Φλέρυ Νταντωνάκη(να ναι καλά ο φίλος μας ο semplice )
    Ποτέ δεν είναι αργά,ευτυχώς!