Article blog
Ενδιαφέροντα άρθρα για ενδιαφέροντες ανθρώπους!
19 Ιουλίου 2012, 13:26
Ψαρεμα συρτη και jigging
ψαρεμα  συρτη  jigging  

Ψαρεμα συρτη και jigging

Το ψαρεμα είναι μια δραστηριότητα που για κάποιους ανθρώπους είναι επάγγελμα, για άλλους είναι χόμπυ και για κάποιους άλλους ένας τρόπος άθλησης. Υπάρχουν διάφορα είδη ψαρέματος και ανάλογα το λόγο που ψαρεύει κάποιος, χρησιμοποιεί και τον κατάλληλο τρόπο. Τα είδη ψαρέματος είναι με καλάμι, με ψαροτούφεκο, με δίχτυα, με τη μέθοδο της συρτής και με τη μέθοδο jigging. Το ψάρεμα της συρτής γίνεται με διάφορους τρόπους, συρτή με μηχανάκι, με μηχανάκι που είναι συνδεδεμένο με το βυθόμετρο, το μολύβι φύλακας, και η απλή συρτη με το χέρι.

Σκοπός του ψαρέματος συρτής είναι να παρασύρει τα ψάρια και να τα ωθήσει να επιτεθούν στο δόλωμα, γι'αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό το δόλωμα να δίνει έντονη κίνηση και αν είναι τεχνιτό να μοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται με φυσικό. Αυτή η μέθοδος ψαρέματος είναι κυρίως για αυτούς που λατρεύουν να κάνουν βόλτα στη θάλασσα και ενδείκνυται για την αλίευση ψαριών όπως η ζαργάνα ή βελονίδα, η σφυρίδα, ο σκάρος, ο χάνος, η στείρα, η κόκκινη σκορπίνα, ο κυνηγός, ο λούτσος, το σκαθάρι, το μελανούρι, και η συναγρίδα.

Η μέθοδος jigging είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για ψάρεμα σε όλα τα βάθη και για μεγάλα ψάρια όπως συναγρίδες, σφυρίδες, ροφούς, και μαγιάτικα. Χρησιμοποιούνται μεταλλικά δολώματα σε διάφορα μεγέθη και χρώματα, που μοιάζουν με ψάρια και ονομάζονται jigs ή πλάνους. Τα δολώματα αυτά όταν είναι καλής ποιότητας διαθέτουν έντονα τρισδιάστατα μάτια, ανάγλυφα βράγχια και λέπια για να είναι πιστή αντιγραφή ενός αληθινού ψαριού και να έχουν καλήτερη απόδοση.

Το ψάρεμα jigging γίνεται συνήθως με σβυστή τη μηχανή του σκάφους και ρίχνουμε το δόλωμα στο νερό. Όταν φτάσει στο βυθό σημαδεύουμε την πετονιά, βλέπουμε το βάθος στο βυθόμετρο και μαζεύουμε περίπου δύο με τρία μέτρα γρήγορα για να μην καρφώσει το ψεύτικο ψαράκι. Μετά μαζεύουμε γρήγορα και χαλαρώνουμε, ανεβοκατεβάζουμε το δόλωμα, έτσι ώστε να κινείται από ένα με πέντε μέτρα πάνω από το βυθό.

Στη μέθοδο αυτή υπάρχουν επίσης διάφοροι τρόποι ψαρέματος όπως με ηλεκτρικό μηχανάκι, με το χέρι, με καλάμι και μηχανισμό. Στο jigging με ηλεκτρικό μηχανάκι πρέπει να υπάρχει μεγάλη ακρίβεια στο κατέβασμα του δολώματος σε σημεία αποχών ή με βράχους. Στο jigging με το χέρι, χρειάζεται μια πετονιά 0,60mm με 1,00mm ανάλογα με το βάθος και γάντια. Σε αυτήν την περίπτωση όμως είναι πιο δύσκολο να πιάσουμε ψάρια με πάρα πολύ μεγάλο βάρος. Στο jigging με καλάμι και μηχανισμό χρησιμοποιούμε καλάμι 30 με 50 λίμπρες ή και πιο ισχυρό 100 λίμπρες για μεγαλύτερα ψάρια, που έχουν μήκος γύρω στο 1.80.

ψαρεμα