αρχική σελίδα MusicHeaven κεντρική σελίδα του blog περισσότερα Blogs

Home
Κριτικές για το CD "Σύναξις" ("Sinaxis")
24 Ιουλίου 2008, 22:53
Catelouso & Lyrae Cantus: Sinaxis CD, κριτικές και συνεντεύξεις.
Catelouso - Lyrae Cantus: Κριτικές και συνεντεύξεις  

Catelouso & Lyrae Cantus: Sinaxis CD, κριτικές και συνεντεύξεις.  

-Το περιοδικό “Ήχος” το είχε σαν πρόταση του μήνα  στην στήλη της ελληνικής μουσικής  για τον μήνα Φεβρουάριο:

“… η δουλειά αυτή καταφέρνει να ακροβατεί με επιτυχία ανάμεσα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική, τη θρησκευτική μουσική –και όχι μόνο- παράδοση των Κυθήρων, αλλα και να συνομιλεί δημιουργικά με κάθε είδους  αναγεννησιακές μουσικές καταβολές του τόπου…”
Αποστόλης Καπαρουδάκης

-Το ηλεκρονικό μουσικό περιοδικό, με μεγάλη επισκεψιμότητα, avopolis.gr, μας αφιερώνει απο σήμερα Μεγάλη Πέμπτη δύο κεντρικές στήλες του. Η μία  είναι δισκοκριτική και η άλλη συνέντευξη στον Χάρη Συμβουλίδη:

 “…o ακροατής βυθίζεται σε ένα κλίμα κατάνυξης και θρησκευτικού μυστικισμού, που, προς τιμήν του, δεν διαθέτει απολύτως τίποτα το θρησκόληπτο ή το νεο-ορθόδοξο. Και, μέσω αυτού, βρίσκεται να ταξιδεύει στο παρελθόν των Κυθήρων, γενόμενος ένα με τα τοπία τους, με τις ιδιαίτερες παραδόσεις τους και με τα ιστορικά ίχνη των ανθρώπων οι οποίοι έδρασαν εκεί. Με αιχμές του δόρατος το καταπληκτικό οργανικό “Ιντερλούδιο”, την αριστουργηματική μελοποίηση και ερμηνεία στα βγαλμένα θαρρείς από έναν άλλον, άϋλο, κόσμο “Κούλουθρα” (σε ποίηση Πάνου Φύλλη, της κυριότερης ίσως μορφής στη νεότερη κυθηραϊκή λογοτεχνία), με το παιχνίδι του χρόνου που εκτυλίσσεται στο “Πηγάδι”, όπως και με την ατμόσφαιρα του “Οι Τάφοι”, η Σύναξις κερδίζει όλα τα στοιχήματα τα οποία βάζει. Και, παράλληλα, κατακτά μια θέση ανάμεσα στις πιο πρωτότυπες ελληνικές δημιουργίες των τελευταίων χρόνων….”
Χάρης Συμβουλίδης

Μπορείτε να τις διαβάσετε ολόκληρη την κριτική και την συνέντευξη στις διευθύνσεις:
http://www.avopolis.gr/greviews/
http://www.avopolis.gr/greek/interviews/default.asp?id=157


-Το επίσης “ιντερνετικό” e-go.gr (Έθνος, Ημερήσια, Σινεμά) στην στήλη ΜΟΥΣΙΚΗ » ΔΙΣΚΟΘΗΚΗ » ΕΛΛΗΝΙΚΑ CD, η δισκοκριτικός κ. Λαιμού μας γράφει μια επίσης διθυραμβική κριτική:

“…Ο Παναγιώτης Λευθέρης  «Κατελούζος» από τα Κύθηρα μαζί με μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών και τραγουδιστών, μας παραδίδει μέσω αυτού του άλμπουμ 20 τραγούδια που διακρίνονται για τον μοναδικό ήχο τους (ενορχηστρώσεις που δεν ακούς συχνά για να μην πω ποτέ) αλλά και για την αρτιότητά τους, την υψηλή αισθητική τους και τα ελληνικο-δυτικά χρώματά τους.
 Ένα μικρό αριστούργημα μουσικής και ποίησης (επώνυμης και παραδοσιακής των Κυθήρων) που θα σε κάνει να θέλεις να φύγεις αμέσως απ’ όπου κι αν βρίσκεσαι και να πας στα Κύθηρα να προσκυνήσεις…”
Γεωργία Λαιμού

Ολόκληρη η κριτική στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://new.e-go.gr/music/article.asp?catid=6487&subid=2&tag=4980&pubid=974219

-Ο γνωστός μουσικοκριτικός κ. Αργύρης Ζήλος έγραψε για το CD μας στο Αθηνόραμα (24-1-2008):

“…Η συναρμόνιση μεσαιωνικού και κρητικού μέλους λειτουργεί αβίαστα, λες κι είναι όμοροι εκφραστικοί κόσμοι. Εύσημα στο 10μελές σύνολο Lyrae Cantus και, εννοείται, το συνθέτη Παναγιώτη Λευθέρη – Κατελούζο…”
Αργύρης Ζήλος

 

Η κ. Σύκκα γράφει στην Καθημερινή στις 7-6-2008

…δεν είναι από τους δίσκους που καταναλώνεις με ευκολία χωρίς να τους θυμάσαι στη συνέχεια. Αξίζει τον κόπο να τον ακούσετε.

Γιώτα Σύκκα 

 

- Στην κριτική που δημοσίευσε  περιοδικό Δίφωνο στο τεύχος Μαϊου 2008 ο μουσικοκριτικό κ. Μποσκοϊτης μεταξύ άλλων γράφει:

“Την εποχή που το τραφούδι φωνασκεί για να υπάρξει και οι τραγουδιστές βρίσκονται  σε αμηχανία, η ερμηνεία του Νίκου Κατριτζιδάκη στο παραδοσιακό “Όμορφη πού’σαι, αν μη τι άλλο, χαρακτηρίζεται συγκλονιστική. Απο τον Σείριο, ακόμη μια πολύ όμορφη έκδοση σε όλα τα επίπεδα”
Αντώνης ΜποσκοϊτηςΗλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.athinorama.gr/records/default.aspx?i=1633
Αποσπάσματα απο το CD μπορεί να ακούσει  κανείς στην  διεύθυνση:
http://www.myspace.com/catelousolyraecantus
Για γενικές πληροφορίες,βιογραφικά, φωτογραφίες, ηχητικά αποσπάσματα κ.λ.π.:
http://www.kytheriosmusic.com
Δείτε ακόμη  το site του Σείριου:
http://www.sirius.gr
18 Ιανουαρίου 2008, 21:48
Κριτική του Γ. Ε. Παπαδάκη στην Ελευθεροτυπία


Η πρώτη κριτική για την δουλειά μας (Catelouso - Lyrae Cantus: "Sinaxis", μια συλλογή μουσικής και τραγουδιών , ερμηνευμένων απο το σύνολο Lyrae Cantus, Σείριος 2007) σε μεγάλη εφημερίδα ήταν ψυχρολουσία. Πρόκειται για την κριτική του κ. Γιώργου Ε. Παπαδάκη που δημοσιεύτηκε στην Ελευθεροτυπία στις 16-1-2008 στη μόνιμη στήλη του "σε ήχο ελληνικό". Όποιος θέλει μπορεί να την διαβάσει στο

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=3229168.

Ακόμη και μια αρνητική κριτική σε μια τόσο μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα είναι διαφήμιση για την δουλειά μας. Το δεοντολογικά απαράδεκτο όμως ύφος της επιστολής δεν μας επιτρέπει να μην επισημάνουμε κάποια πράγματα. Ο συντάκτης αυτής της κριτικής:

α. Χρησιμοποιεί την υποτιθέμενη κριτική πάνω στην δουλειά μας σαν όχημα για να αναπτύξει  τις απόψεις του για το ποιά μουσική είναι "ελληνική" και ποιά όχι. Απορώ μάλιστα που η "προοδευτική" Ελευθεροτυπία έχει τέτοιους αρθρογράφους - "ιεροεξεταστές".

β.Δίνει λάθος ιστορικές και αισθητικές πληροφορίες (σκόπιμα ή απο άγνοια) στους αναγνώστες με αποτέλεσμα να δημιουργεί παρανόηση στους αναγνώστες που πιθανόν να ενδιαφέρονταν να ακούσουν την δουλειά μας.

γ. Επιτίθεται με ύφος ειρωνικό και προσβλητικό, που δεν δικαιολογείται απο το δυσανάλογα μεγάλο, σε σχέση με εμάς, βήμα εξουσίας που του δόθηκε απο την εφημερίδα.

δ. Οι "κατηγορίες" που παραθέτει μένουν ατεκμηρίωτες καθ'ότι, επι της ουσίας, δεν ασχολείται με την μουσική.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγγραφέας
catelouso


Περί Blog
blogs.musicheaven.gr/catelouso

Θα αναφέρουμε και θα σχολιάζουμε τις κριτικές που γίνονται απο εφημερίδες και περιοδικά για το CD "SINAXIS", (κυκλοφορεί απο τον Σείριο). Στο μέλλον θα αναφερθούμε και για γενικότερα θέματα γύρω απο την ελληνική δισκογραφία.
Tags

Catelouso - Lyrae Cantus: Κριτικές και συνεντεύξεις

Γίνε επίσημος αναγνώστης!


Πρόσφατα...


Δημοφιλέστερα...

    Αρχείο...


    Φιλικά Blogs


      Links      Ανάπτυξη MusicHeaven.gr, Hosting interTEN Όροι Χρήσης