ελληνική μουσική
461 online   ·  204.044 μέλη


Τόσα πολλά, από τόσο...λίγους!

Μια Ντουζίνα …Τρόικες!

Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)189 άρθρα στο MusicHeaven
Ο Γιώργος Μπιλικάς, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε θεωρία μουσικής και κιθάρα και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του rock συγκροτήματος "Θαρσείν Χρει" με τους οποίους κυκλοφόρησε σε συλλεκτικό βινύλλιο το 2004, υλικό ηχογραφημένο το 1974, το...
Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Μια Ντουζίνα …Τρόικες!

Γνωρίσαμε και ακούσαμε τις μπάντες αυτές σαν τρίο! Μερικές μέσα στα χρόνια εξελίχθηκαν σε κουαρτέτα ή και σε κουιντέτα, αλλά εάν δεν ήταν αξιόλογες σαν τρίο, δεν θα τις είχα εδώ. Κάποιες είναι καμουφλαρισμένες σε τρίο ενώ δεν είναι. (παράδειγμα οι Ahton, Paice & Lord που ήταν και είναι κουιντέτο). Έτσι κι αλλιώς είναι πάρα πολλές στη Rock μουσική οι ..τρόικες! Πάμε λοιπόν να δούμε με αλφαβητική σειρά τις 12 που συγκέντρωσα εδώ.


1.
America



Αμερικάνικο τρίο που ιδρύθηκε στα 1970 στο …Λονδίνο και εντυπωσίασαν με τις φωνητικές τους αρμονίες. Ντεμπουτάρισαν στα 1971 κερδίζοντας κοινό και κριτικούς με τα "A Horse with No Name" & "I Need You". Η πορεία τους ήταν ανοδική μέχρι την αποχώρηση του Peek από τη μπάντα στα 1977. Οι υπόλοιποι δύο, συνεχίζουν μέχρι σήμερα

Line Up
Dewey Bunnell: (19 Ιανουαρίου 1952, Κιθάρα, Φωνή)
Dan Peek: (1 Νοεμβρίου 1950-24 Ιουλίου 2011, Κιθάρα, Πλήκτρα, Μπάσο, Φωνή)
Gerry Beckley: (12 Σεπτεμβρίου 1952, Κιθάρα, Πιάνο, Φωνή)

Δισκογραφία
1971: America 
1972: Homecoming 
1973: Hat Trick 
1974: Holiday 
1975: Hearts 
1976: Hideaway 
1977: Harbor 
1979: Silent Letter 
1980: Alibi 
1982: View from the Ground 
1983: Your Move 
1984: Perspective 
1994: Hourglass 
!998: Human Nature 
2007: Here & Now 
2011: Back Pages 

2. Cream

Οι Cream -όπως το λέει και το όνομά τους- ήταν η κρέμα και το ήξεραν. Σχηματίστηκαν στα 1966 όταν ο Clapton δέχτηκε την πρόσκληση των Bruce & Baker να συμπληρώσει την τριάδα, για να ανακαλύψει αργότερα, ότι αυτοί οι δύο μισούσαν ο ένας τον άλλο. Το πρώτο τους album ήταν το Fresh Cream, και το δεύτερο που ήταν το Disraeli Gears, έσπασε τα ταμεία με τραγούδια όπως τα “Sunshine of Your Love”, “Strange Brew” & “Tales of Brave Ulysses”. Στις συναυλίες τους ήταν γνωστοί για τους μακροσκελείς –a la Grateful Dead- αυτοσχεδιασμούς τους. Με το Wheels of Fire έδειξαν την μεγάλη τους δεξιοτεχνία (“Passing the Time”, “Those Were the Days” & “Pressed Rat and Warthog”) και έκλεισαν την καριέρα τους με το Goodbye. Έκαναν ένα reunion στα 1993 και άλλο ένα στα 2005. Ήταν πραγματικά ένα σούπερ γκρουπ ανεπανάληπτο και δημοφιλέστατο και ας διήρκεσαν μόνο δύο χρόνια.

Line Up
Ginger Baker: (19 Αυγούστου 1939, Τύμπανα)
Jack Bruce: (14 Μαΐου 1943-25 Οκτωβρίου 2014, Μπάσο, Φωνή)
Eric Clapton: (30 Μαρτίου 1945, Κιθάρα, Φωνή)

Δισκογραφία
1966: Fresh Cream
1967: Disraeli Gears
1968: Wheels of Fire
1969: Goodbye

3. Crosby, Stills & Nash



Πληροφορίες για τη μπάντα εδώ.

4. Emerson, Lake & Palmer (ELP)



Προοδευτικό σούπερ Rock τρίο, με τεράστια επιτυχία στη δεκαετία του 70. Tα πλήκτρα του βιρτουόζου Emerson ήταν το σήμα κατατεθέν του ήχου τους και οι συνθέσεις τους ήταν επηρεασμένες από την κλασική και τη συμφωνική μουσική συν την επιρροή της Jazz και της –τουλάχιστον στο ξεκίνημά τους- Hard Rock. Ο Lake πάντως, που φρόντιζε σε κάθε τους album να προσθέτει τουλάχιστον μία ακουστική μπαλάντα ήταν και ο παραγωγός των πέντε πρώτων τους albums. Tο σχόλιο του Palmer σχετικά με το εξώφυλλο του Love Beach “Μοιάζουμε σαν τους ντισκόβιους, τους Bee Gees”, σε συνδυασμό με τις κακές κριτικές που πήραν από τον τύπο, έγινε αιτία να διαλυθεί η μπάντα στα 1978. Στο reunion του 1985 που προσπάθησε να κάνει ο Emerson, στη θέση του Palmer (που είχε υποχρεώσεις με τους Asia) πήρε τον Cozy Powell και ονόμασε τη μπάντα ELP 2. Έκαναν το album Emerson, Lake & Powell στα 1986, και στη δεκαετία του 90 έκαναν ένα reunion αυτή τη φορά με τον Palmer, ηχογράφησαν δύο albums και διαλύθηκαν  για δεύτερη φορά ενώ συζητούσαν για την ηχογράφηση του …τρίτου. Στα 00’s τους βρίσκουμε ξανά μαζί σε περιοδείες και ηχογραφήσεις.   

Line Up
Keith Emerson:
(2 Νοεμβρίου 1944, Πλήκτρα)
Greg Lake: (10 Νοεμβρίου 1947, Κιθάρα, Μπάσο, Πιάνο, Φωνή, Φυσαρμόνικα)
Carl Palmer: (20 Μαρτίου 1950, Τύμπανα, Κρουστά)

Δισκογραφία
1970: Emerson Lake & Palmer
1971: Tarkus 
1972: Trilogy 
1973: Brain Salad Surgery 
1977: Works Vol. 1 
1977: Works Vol. 2 
1978: Love Beach
1986: Emerson, Lake & Powell (ELP 2)
1992: Black Moon 
1994: In the Hot Seat 

5. Green Day



Οι Green Day ξεκίνησαν σαν τρίο, αλλά σύντομα πρόσθεσαν τον κιθαρίστα Jason White και στα 2012 έγιναν τέσσερις. Μαζί με μπάντες όπως οι Sublime, οι Offspring και οι Bad Religion, αναβίωσαν το Punk στις ΗΠΑ, αλλά οι Green Day από πλευράς πωλήσεων, ανήκουν στις top μπάντες.  

Line Up
Billie Joe Armstrong: (17 Φεβρουαρίου 1972, Πολυ-οργανίστας, Φωνή)
Mike Dirnt: (4 Μαίου 1972, Πολυ-οργανίστας, Φωνή)
John Kiffmeyer: (Τύμπανα)

1990: - Kiffmeyer,  +Tre Cool: (9 Δεκεμβρίου 1972, Πολυ-οργανίστας, Φωνή)
2012: + Jason White: (11 Νοεμβρίου 1973, Πολυ-οργανίστας, Φωνή)

Δισκογραφία
1990: 39/Smooth 
1992: Kerplunk 
1994: Dookie 
1995: Insomniac 
1997: Nimrod 
2000: Warning 
2004: American Idiot 
2009: 21st Century Breakdown 
2012: ¡Uno! 
2012: ¡Dos! 
2012: ¡Tré! 


6. James Gang



Πληροφορίες για τη μπάντα εδώ.

7. Muse



Βρετανικό τρίο που δημιουργήθηκε στα 1994, και φημίζεται για τις ζωντανές του εμφανίσεις. Έχουν κυκλοφορήσει έξη  albums έως τώρα και συνολικά έχουν πουλήσει πάνω από 18 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως. Σε λίγες ημέρες, κυκλοφορεί το πρώτο επίσημο single από το Drones που είναι το καινούργιο τους album και θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουνίου.


Line Up
Μatthew Bellamy: (9 Ιουνίου 1978, Κιθάρα, Πιάνο, Φωνή),
Christopher Wolstenholme: (2 Δεκεμβρίου 1978, Κιθάρα, Μπάσο, Πλήκτρα, Φωνή, Φυσαρμόνικα)
Dominic Howard: (7 Δεκεμβρίου 1977, Τύμπανα, Πλήκτρα).

Δισκογραφία
1999: Showbiz
2001: Origin of Symmetry
2003: Absolution
2006: Black Holes and Revelations
2009: The Resistance
2012: The 2nd Law
2015: Drones (κυκλοφορεί στις 8 Ιουνίου)

8. Nirvana

Ο Neil Young είπε “It’s better to burn out than to fade away” και ο Kurt Cobain το επανέλαβε στην πράξη με τους Nirvana στη δεκαετία του 90. Ο μοναχικός, νευρικός, απεριποίητος και αιρετικός Cobain, οδήγησε το τρίο του στο κλασικό πλέον Nevermind, και μετά παντρεύτηκε την εκρηκτική Courtney Love για να γίνουν το πλέον αποδοκιμασμένο ζευγάρι της αμερικανικής κοινωνίας, προφανώς επειδή ήταν και οι δύο χρήστες ηρωίνης.  Μετά από το Nevermind, έκαναν το εξαιρετικό In Utero, αλλά ο Cobain άντεξε μέχρι εδώ. Έχασε το δρόμο ξοδεύοντας $400 ημερησίως για να παίρνει τη δόση του και στις 5 Απριλίου του 1994 πήρε από τον στίχο του Neil Young το “burn out” αφήνοντας στη μπάντα του το “fade away”!

Line Up
Kurt Cobain: (20 Φεβρουαρίου 1967-5 Απριλίου 1994, Κιθάρα, Φωνή)
Krist Novoselic: (16 Μαΐου 1985, Μπάσο, Πλήκτρα, Κιθάρα, Φωνή)
Dave Grohi: (14 Ιανουαρίου 1969, Τύμπανα, Φωνή )

Δισκογραφία
1989: Bleach
1991: Nevermind
1993: In Utero

9. Placebo



Ιδρύθηκαν στο Λονδίνο στα 1994 και είναι γνωστοί για την ερμαφρόδιτη εικόνα τους, αλλά και για το περιεχόμενο των τραγουδιών τους. Έχουν κυκλοφορήσει επτά studio albums και έχουν πουλήσει 11 εκατομμύρια δίσκους παγκόσμια.  Στα 1996 αντικατέστησαν τον ντράμερ τους, στα 2008 τον αντικατέστησαν ξανά και στα 2015 τους άφησε και έφυγε.

Line Up
Brian Molko: (10 Δεκεμβρίου 1972, Πολυ-οργανίστας, Φωνή)
Stefan Olsdal: (31 Μαρτίου 1974, Πολυ-οργανίστας, Φωνή)
Robert Schultzberg: (Τύμπανα)

1996: -
Robert Schultzberg, + Steve Hewitt: (22 Μαρτίου 1971, Πολυ-οργανίστας, Φωνή)
2007: -
Steve Hewitt
2008:
+ Steve Forrest: (25 Σεπτεμβρίου 1986, Τύμπανα, Κρουστά)
2015: -
Steve Forrest  

Δισκογραφία
1996: Placebo 
1998: Without You I'm Nothing 
2000: Black Market Music 
2003: Sleeping with Ghosts 
2006: Meds 
2009: Battle for the Sun 
2013: Loud Like Love 

10. Police



Οι Police έδειξαν πολύ σπουδαίο ταλέντο και έκαναν πληθώρα επιτυχιών. Ξεκίνησαν στα 1977 και παρ’ όλο που εμφανισιακά παρέπεμπαν στο Punk, έπαιζαν ένα μίγμα από Jazz, Rock και Reggae. Ξεκίνησαν με το “Roxanne” και συνέχισαν με τα “Message in a Bottle” & “Walking on the Moon”. Πιθανότατα, το καλύτερο album τους ήταν το Synchronicity που περιείχε και το περίφημο “Every Breath You Take”. Το album προτάθηκε για τα βραβεία Grammy, αλλά έχασε από το Thriller του Michael Jackson. Ωστόσο, το “Every Breath You Take” κέρδισε το βραβείο του καλύτερου τραγουδιού. Στη συνέχεια, οι κόντρες του Sting με τον Andy Summers οδήγησαν την …τρόικα σε διάλυση.


Line Up
Gordon Sumner [Sting]:
(2 Οκτωβρίου 1951, Πολυ-οργανίστας, Φωνή)
Stewart Copeland: (16 Ιουλίου 1952, Πολυ-οργανίστας, Φωνή)
Andy Summers: (31 Δεκεμβρίου 1942, Πολυ-οργανίστας, Φωνή)

Δισκογραφία
1978: Outlandos d’ Amour
1979: Regatta de Blanc
1980: Zennyatta Mondatta
1981: Ghost in the Machine
1983: Synchronicity

11. Rush



Οι Rush που δημιουργήθηκαν στα 1968 και κυκλοφόρησαν το πρώτο τους album στα 1974, παραμένουν ένα δυναμικό Rock τρίο πιστοί στο Hard Rock. Στη δεκαετία του 80, ο ήχος τους έγειρε προς την πλευρά του electronic και του new-wave, χρησιμοποιώντας synthesizers και sequencers, αλλά επανήλθαν στον πρότερο ήχο τους με το Counterparts στη δεκαετία του 90. Στα τέλη της δεκαετίας αυτής, διέκοψαν λόγω του θανάτου της κόρης του Peart και έκαναν ένα δυναμικό comeback με το Vapor Trails στα 2002. Όλα αυτά τα χρόνια, οι Rush παρέμειναν επινοητικοί και προσαρμόσιμοι, πάντοτε στην πρώτη γραμμή, και αυτό δεν είναι εύκολο πράγμα. Στα 2013, εντάχθηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame.

Line Up
Alex Lifeson:
(27 Αυγούστου 1953, Κιθάρα) 
Geddy Lee: (29 Ιουλίου 1953, Μπάσο, Πλήκτρα, Φωνή)
John Rutsey: (23 Ιουλίου 1952-11 Μαΐου 2008, Τύμπανα) 
1974: - Rutsey, + Neil Peart (Τύμπανα)  

Δισκογραφία
1974: Rush 
1975: Fly by Night 
1975: Caress of Steel 
1976: 2112 
1977: A Farewell to Kings 
1978: Hemispheres 
1980: Permanent Waves 
1981: Moving Pictures 
1982: Signals 
1984: Grace Under Pressure 
1985: Power Windows 
1987: Hold Your Fire 
1989: Presto 
1991: Roll the Bones 
1993: Counterparts 
1996: Test for Echo 
2002: Vapor Trails 
2007: Snakes & Arrows 
2012: Clockwork Angels 

12. Violent Femmes




Αμερικάνικη μπάντα, του Alternative Rock από τοMilwaukee. Mε τραγούδια όπως τα: "Blister in the Sun", "Kiss Off" & "Add It Up" από το πρώτο τους album, έγιναν η πιο επιτυχημένη μπάντα του Alternative Rock των ‘80’s. Μετά από την κυκλοφορία του album The Blind Leading the Naked, το μέλλον της μπάντας έδειχνε αβέβαιο και διαλύθηκαν στα 1987, για να επανέλθουν στα 1989 με το album 3. Από τότε, η δημοτικότητά τους ανεβαίνει συνεχώς, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.


Line Up
Gordon Gano: (7 Ιουνίου 1963, Κιθάρα, Βιολί, Φωνή) 
Brian Ritchie: (21 Νοεμβρίου 1960, Πολυ-οργανίστας, Φωνή) 
Victor De Lorenzo: (25 Οκτωβρίου 1954, Τύμπανα)  

1993: - De Lorentzo, + Guy Hoffman (20 Μαΐου 1954, Τύμπανα) 
2002: - Hoffman, + De Lorentzo
2013: - De Lorentzo, + Brian Viglione (16 Μαΐου 1979, Τύμπανα).


Δισκογραφία
1983: Violent Femmes 
1984: Hallowed Ground 
1986: The Blind Leading the Naked 
1989: 3 
1991: Why Do Birds Sing? 
1994: New Times 
1995: Rock!!!!! 
2000: Freak Magnet 

Έπεται συνέχεια..!

Ευχαριστώ για την ανάγνωση.




Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Αν σου αρέσει να γράφεις, έλα στην ομάδα συντακτών του ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού του MusicHeaven και μοιράσου τις σκέψεις σου με τους πάνω από 4.000 καθημερινούς αναγνώστες του.

Στείλε μια δημοσίευση ή επικοινώνησε μαζί μας για απορίες!


σχόλια (2)

σχολιάστε το παραπάνω άρθρο:


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

BandofBounty Chat
Συγχορδία Μινόρε
#29156   /   20.04.2015, 14:46   /   Αναφορά
Εξαιρετικό άρθρο...Μου θύμισες μερικά από τα σπουδαιότερα τρίο (τα οποία όπως γνωρίζεις, αποφεύγω...:D) του πλανήτη και έμαθα και λεπτομέρειες που αγνοούσα.
Orfeus Chat
Μουσικοπαραδεισένιος
#29157   /   20.04.2015, 15:33   /   Αναφορά
Σ' ευχαριστώ Γιώργο! :)


Σχόλια από άλλες δημοσιεύσεις