ελληνική μουσική
460 online   ·  205.876 μέλη

Fool's Bi-Amping

STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
15.06.2013, 18:54

Την περιγράφω ΕΔΩ :

Το θέμα δεν αφορά αποκλειστικά τους μουσικούς αλλά τους μουσικόφιλους που διαθέτουν χρήμα αλλά έχουν μηδενικές γνώσεις ηλεκτοτεχνίας & ηλεκτρονικών. Θα παρακαλούσα όσοι έχουν εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Προσωπικά δεν έχω εμπειρία και τα αναγραφόμενα είναι το ότι έχω μάθει από βιβλία και ξένες ιστοσελίδες.

 


-----------------

''Οταν η ψυχή χάσει την αρμονία της τότε η μελωδία και ο ρυθμός βοηθούν να επανέλθει στην τάξη'' Πλάτωνας

[ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 17-06-2013 16:54 ]


#1   
sampler
Περαστική Νότα
Chat
15.06.2013, 19:50

Έχω την αίσθηση πως έχει αγνοηθεί η πόλωση των βραχυκυκλωτήρων όταν αυτοί είναι από γυμνό μέταλλο. Συνεπώς η διπλωκαλωδίωση μπορεί να προσφέρει κάτι. Αν βέβαια οι βραχυκυκλωτήρες είναι με καλώδιο, τότε προφανώς δεν προσφέρει τίποτε.

Σε ό,τι αφορά τη διενίσχυση, το παράδειγμα στο blog, αφορά εξωτερικό crossover (ενεργό) και αγνοεί την εξής περίπτωση: Σε περίπτωση παθητικού crossover (όπως αυτό που υπάρχει στα ηχεία) η διενίσχυση προσφέρει στο κανάλι του ενισχυτή που είναι δεσμευμένο για τις χαμηλές να έχει το περιθώριο ισχύος, που θα αντλούσαν οι υψηλές (πολύ μικρό) διαθέσιμο. Συνεπώς υπάρχει αύξηση στο Headroom.

Επιπλέον έχει αγνοηθεί τελείως η διαφορά της κάθετης με την οριζόντια διενίσχυση.


#2   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
15.06.2013, 23:11

Τι εννοείς πόλωση βραχυκυκλωτήρων?? Βραχυκυκλωτήρας σημαίνει αντίσταση 0 Ohm .

Όταν βραχυκυκλώνουμε με καλώδιο αν αυτό είναι μεγάλου μήκους τότε έχει κάποια Ohm (R= ρ L/S) και τότε έχει κάποιο νόημα η bi-wire. (L= μήκος , S=διατομή ,ρ = ειδική αντίσταση υλικού καλωδίου)  

Το bi-amping υλοποιείται με εξωτερικό active crossover και το τυχόν  υπάρχον passive crossover  πρέπει να αποσυνδεθεί ή να αφαιρεθεί.

Στο διαδίκτυο παντού γίνεται αναφορά ταυτόχρονα bi-wire - bi-amping για να φανεί η διαφορά και να αποφευχθεί η σύγχυση.

Η σύγχυση επιδιώκεται απ’ τις εταιρείες καθώς η σύγχυση (όπως συμβαίνει και με τους τόσους ορισμούς της ισχύος –rms ,max ,peak , μουσικά watss ) πάντα ανεβάζει τις πωλήσεις σε μη ενημερωμένους καταναλωτές.

Όσον αφορά την κάθετη και οριζόντια bi-amping θα το συμπληρώσω μόλις βρω χρόνο

Ευχαριστώ για το σχόλιο


#3   
sampler
Περαστική Νότα
Chat
16.06.2013, 00:17

Όχι δεν είναι έτσι.

Στο μπλογκ κατ' αρχήν υπάρχουν φωτογραφίες και των δύο ειδών βραχυκυκλωτήρων. Στην περίπτωση των γυμνών, πρόκειται για δύο αγωγούς κοντά μεταξύ τους, οι οποίοι συν τοις άλλοις είναι επιρρεπείς σε RF.

Δεύτερον, η διενίσχυση υλοποιείται και με το εσωτερικό crossover των ηχείων.

Στα δικά μου ηχεία που δέχονται διενίσχυση, σε περίπτωση που αφαιρεθούν οι βραχυκυκλωτήρες και συνδεθούν μόνο εκείνοι των υψηλών για παράδειγμα, ακούγεται μόνο το μεγάφωνο των υψηλών και το crossover έχει απλά κόψει τις συχνότητες εκεί που είναι ρυθμισμένο. Το ίδιο συμβαίνει και για το μεγάφωνο των χαμηλών, ανάποδα όμως, δηλαδή παίζει μόνο αυτό μέχρι του σημείου που το crossover το κόβει.

Συνεπώς, αφαιρώντας τους βραχυκυκλωτήρες οδηγούνται ξεχωριστά τα μεγάφωνα, και το παθητικό crossover κόβει στη μία και στην άλλη περίπτωση το κάθε μεγάφωνο.


#4   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
16.06.2013, 01:00

Όσον αφορά τη χρήση bi-amping με το εσωτερικό crossover δεν θα επιμείνω (αφού δεν έχω την εμπειρία) όμως σ’ όλες τις ιστοσελίδες που διάβασα αναφέρεται με active outboard crossover καθώς μ’ αυτό έχεις όπως αναφέρω και δυνατότητες ρυθμιστικών όπως το balance.

Όμως για τους βραχυκυκλωτήρες αυτό που λες θα διαφωνήσω με την έννοια , τουλάχιστο στο δικό μου αντικείμενο (UHF- Microwaves) οι βραχυκυκλωτήρες διασύνδεσης σταδίων διαφόρων επιπέδων είναι ‘’γυμνοί’’ (οι τεχνικοί τους ονομάζουμε κονεκτέρς) και εκεί το πρόβλημα τότε θα ήταν έντονο από παρεμβολές αλλά και σ’ όλες τις μετρήσεις για αποκατάσταση βλάβης με όργανα όπως spectrum analyzer , η αντικατάσταση του βραχυκυκλωτήρα με σωστά φτιαγμένο καλώδιο (σωστές κολλήσεις, σφυγξίματα…) για λόγους προέκτασης για πρόσβαση στο ηλεκτρονικό μέρος δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα (σαν να ήταν ο γυμνός βραχυκυκλωτήρας)

Πρόσθεσα στο άρθρο και το κεφάλαιο ‘’Vertical & Horizontal Bi – amping)


#5   


Αυτά τα διάβασες;