ελληνική μουσική
    725 online   ·  210.857 μέλη

    Ρεμπέτικα στο Μέγαρο της Βιέννης

    jorge
    25.10.2005, 14:17
    Ενα θερμό σε εκδηλώσεις κοινό (περί τις 2.000) μικτής σύνθεσης (Ελληνες και Βιεννέζοι) υποδέχθηκαν τον Γιώργο Νταλάρα στη συναυλία που έδωσε το Σάββατο το βράδυ στο Konzerthaus, μια από τις μεγαλύτερες αίθουσες κλασικής μουσικής της Αυστρίας (κάτι σαν το δικό μας Μέγαρο Μουσικής), στο άνοιγμα που έκανε σ' ένα μουσικό είδος με το οποίο δεν είναι εθισμένο το απαιτητικό κοινό του.

    Τίτλος της συναυλίας, «Ρεμπέτικο» και περιλάμβανε μια ευρύτατη γκάμα με γνωστά τραγούδια των Βαμβακάρη, Τσιτσάνη, Περιστέρη, Χατζηχρήστου, Κυριαζή, Σκαρβέλη, Παπάζογλου, αλλά και γεύση από νεότερους: Δερβενιώτη, Καλδάρα, Κουγιουμτζή, Ξαρχάκο, Λοΐζο.

    Ενα πρόγραμμα που απόλαυσε το κοινό σιγοτραγουδώντας και χειροκροτώντας ρυθμικά, ενώ κάποιοι στον εξώστη είχαν ανοίξει μια ελληνική σημαία. Και δεν έλεγαν στο τέλος να φύγουν χωρίς ανκόρ. Μαζί με τον Νταλάρα δύο νέες καλλίφωνες τραγουδίστριες, η Σοφία Παπάζογλου και η Μελίνα Ασλανίδου, ενώ τους συνόδευε δεκαμελής λαϊκή ορχήστρα, με επικεφαλής τον μαέστρο Κώστα Γανωσέλη και τους: Γιώργο Κοντογιάννη, Μανώλη Πάππο, Γιώργο Ματσίκα, Χρήστο Ζέρβα, Θανάση Σοφρά, Ζωή Τιγανούρια, Γιώργο Μαρινάκη, Νίκο Καρατζά, Ανδρέα Κατσιγιάννη. Τα εισιτήρια είχαν προπωληθεί δύο μήνες πριν.

    «Τα παιδιά του Ολύμπου»

    Ηταν η τρίτη συναυλία μιας σειράς από πέντε που φιλοξενεί το τελευταίο δίμηνο το Konzerthaus υπό τον γενικό τίτλο «Τα παιδιά του Ολύμπου». Ηταν μια ιδέα της ελληνικής πρεσβείας της Βιέννης -του πρεσβευτή Θεόδωρου Σωτηρόπουλου, επικουρούμενου από τη σύμβουλο Κατερίνα Δημάκη και τον διευθυντή του γραφείου Τύπου Παντελή Παντελούρη- που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο.

    Στόχος, να δοθεί στους Βιεννέζους μια εικόνα των ρευμάτων της σύγχρονης ελληνικής μουσικής από τον μεσοπόλεμο ώς τις μέρες μας, με αντιπροσωπευτικές συνθέσεις και ερμηνευτές.

    «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται μια τόσο συλλογική παρουσία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σ' ένα κοινό υψηλού μουσικού αισθητηρίου, που δεν διστάζει να γιουχάρει ό,τι δεν του αρέσει», λέει ο κ. Σωτηρόπουλος σε συνάντησή μας στην πρεσβεία της Βιέννης, ένα θαυμάσιο νεοκλασικό κτίριο, ιδιοκτησία της Ελλάδας (από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου).

    Η ιδέα κατατέθηκε με λεπτομερή στοιχεία κι ένα CD στον διευθυντή και τον υποδιευθυντή του Konzerthaus, δύο νέους ανθρώπους οι οποίοι το υιοθέτησαν με ζέση. Για την πραγματοποίησή του (το κόστος 175.000 ευρώ) συνέβαλαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ντόπιοι χορηγοί και η δημόσια ραδιοφωνία της Βιέννης, το Ράδιο Κουλτούρα, που χαίρει μεγάλου κύρους και ακροαματικότητας (40%).

    Η πρώτη συναυλία, με τραγούδια Αττίκ, Χαιρόπουλου και Γιαννίδη, δόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα συναυλιών του Ράδιο Κουλτούρα, με ερμηνευτές ντόπιους καλλιτέχνες ελληνικής καταγωγής - τον συνθέτη Τάσο Στρίκο, τη σοπράνο Μαρία Δρούλου και τον βαρύτονο Γιάννη Ιδομενέα.

    Η δεύτερη, στις 4 Οκτωβρίου, με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από τη Μαρία Φαραντούρη δόθηκε με μεγάλη επιτυχία, με προπωλημένα τα εισιτήρια μέρες πριν, στην ίδια αίθουσα με αυτήν του Γιώργου Νταλάρα. Ακολούθησε, στις 13 Οκτωβρίου, η τρίτη με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από την Ελλη Πασπαλά. Η τέταρτη ήταν με τον Γιώργο Νταλάρα. Θα ακολουθήσει, μεθαύριο Πέμπτη, η τελευταία με τον Διονύση Σαββόπουλο.


    Πρόγραμμα με τα ονόματα των Ελλήνων καλλιτεχνών στη σειρά των συναυλιών με τον γενικό τίτλο «Τα παιδιά του Ολύμπου»
    Ελληνική γιορτή δρόμου

    Πρόγευση των συναυλιών αυτών υπήρξε, στις 17 Σεπτεμβρίου, μια ολοήμερη ελληνική γιορτή δρόμου στους χώρους της βιεννέζικης ραδιοφωνίας, με ελληνικά εδέσματα, μουσικές κι ένα αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο (ο οποίος εκλήθη αλλά δεν ήταν σε θέση να παραστεί).

    Ακόμα, στο πλαίσιο των ίδιων εκδηλώσεων, δύο σημαντικές φωτογραφικές εκθέσεις: μία με θέμα τους Ελληνες της Βιέννης από το 1700 ώς τις μέρες μας, στο Ρουμανικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο, και άλλη μία, η γνωστή μας με τις φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη, στις αίθουσες της πρεσβείας.

    «Στόχος μας, εκδηλώσεις του είδους αυτού να γίνονται κάθε χρόνο», λέει ο πρεσβευτής, που δηλώνει ευθέως και εμπράκτως το ενδιαφέρον του για την προβολή του πολιτιστικού προσώπου της Ελλάδας στο εξωτερικό. Κάτι που, δυστυχώς, δεν παρατηρείται στις περισσότερες πρεσβείες μας (αφού, άλλωστε, δεν υπάρχει και ανάλογο ενδιαφέρον από το ημέτερο υπουργείο Εξωτερικών).

    Να προστεθεί ότι οι Ελληνες της Βιέννης είναι περί τις 3.500, στις 5.000 περίπου όλης της Αυστρίας. Οτι μ' όλη τη συννεφιά και την ομίχλη, η Βιέννη των 1.500.000 κατοίκων, που έχει τραβήξει των παθών τον τάραχο από τους πολέμους, παραμένει μια πανέμορφη πόλη. Και ακόμα, ότι οι Αυστριακοί είναι από τους πλέον ένθερμους λάτρεις της Ελλάδας - περί τους 700.000 μας επισκέπτονται κάθε χρόνο, οι περισσότεροι από κάθε άλλη χώρα σε σχέση με τον πληθυσμό τους.




    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/10/2005