ελληνική μουσική
  253 online   ·  210.922 μέλη
  αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

  Λιζέτα Καλημέρη

  «...το ταξίδι μόλις άρχισε, παρατηρώ μέσα στο χρόνο πώς συνεργάζεται η ελεύθερη βούληση με το τυχαίο και τι αποτελέσματα φέρνουν και σε προσωπικό επίπεδο και στο ευρύτερο πλαίσιο του φαινομένου της ζωής...»
  Λιζέτα Καλημέρη
  Γράφει το μέλος artanis
  4 άρθρα στο MusicHeaven
  Τρίτη 03 Ιούν 2008
  Η Λιζέτα Καλημέρη γεννήθηκε «μία ωραία άνοιξη», την ένατη μέρα του Μαΐου, στη Θεσσαλονίκη. Μεγαλωμένη σε ένα περιβάλλον με πολλά ακούσματα λαϊκού, παραδοσιακού και έντεχνου τραγουδιού, το ίδιο το τραγούδι μπήκε φυσικά και τυχαία στη ζωή της, παράλληλα με τις σπουδές της στο Παιδαγωγικό τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

  Από μικρή έπαιζε κιθάρα και τραγουδούσε – παρέα με τη μεγάλη της αδερφή, Μελίνα Κανά – ενώ αργότερα άρχισε να εμφανίζεται σε μουσικούς χώρους της Θεσσαλονίκης τραγουδώντας αγαπημένα της τραγούδια. Πρώτη επαφή με το μικρόφωνο, στην Καστοριά, τον χειμώνα του '88 σ' ένα μικρό υπόγειο μαγαζάκι, το «Απρόοπτο».

  Μανώλης Ρασούλης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Κυπουργός, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Νίκος Ξυδάκης, Μαριώ, Μελίνα Κανά, Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Μανώλης Μητσιάς, Μανώλης Λιδάκης, Ελένη Βιτάλη, Χάρις Αλεξίου, ορισμένοι από τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε, κυρίως επί σκηνής.
  Λιζέτα Καλημέρη

  Το 1994 κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός της δίσκος, «ΠΝΟΗ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ», σε μουσική Γιώργου Καζαντζή. Ένας δίσκος που την έκανε γνωστή σε όλη την Ελλάδα σαν μια πολλά υποσχόμενη νέα φωνή. Είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Καζαντζής χρησιμοποιεί λαϊκούς δρόμους και όργανα σε τραγούδια τα οποία συνταίριαξαν με τις εξαιρετικά ζεστές, ιδανικές, ερμηνείες της Λιζέτας. Με τον τρόπο αυτό, καθώς και με τη βοήθεια σημαντικών μουσικών, ο συνθέτης καταφέρνει να στήσει έναν από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δίσκους της νέας μουσικής σκηνής.

  Το 1996 κυκλοφορεί ο δίσκος «ΤΗΣ ΑΣΙΑΤΙΔΟΣ ΜΟΥΣΗΣ ΕΡΑΣΤΑΙ» με τραγούδια των Καφέ Αμάν, όπου η Λιζέτα τραγουδάει από κοινού με την ρεμπέτισσα Μαριώ. Τα Καφέ Αμάν αποτελούσαν τόπο αρμονικής συνύπαρξης μιας σειράς μουσικών ιδιωμάτων της Ανατολικής Μεσογείου. Στο πάλκο τους συναντιούνται, από την πρώτη στιγμή, τα τραγούδια όλων σχεδόν των συγγενικών λαϊκών παραδόσεων της Ανατολικής Μεσογείου, από τα εγχώρια κλέφτικα και ηπειρώτικα δημοτικά, ως τους αράπικους χορούς, κι από τα βλάχικα και τα γκέκικα, ως τα ζεϊμπέκικα, τα τσιφτετέλια και τους αμανέδες... Σε αντίθεση με τα Καφέ Σαντάν, εξέφραζαν τη μουσική συνάφεια των Ελλήνων με τις μουσικές της Ανατολής. Η Μαριώ, η Λιζέτα Καλημέρη και μια μικρή ομάδα μουσικών κατορθώνουν να αρθρώσουν τους αυθεντικούς ήχους μιας γνήσιας λαϊκής παράδοσης που εξαφανίζεται μαζί με τα πολιτισμικά χαρακτηριστικά του περιθωρίου.

  Την ίδια χρονιά συμμετέχει στον δίσκο «ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ ΤΑ ΚΙΒΔΗΛΑ» του Μιχάλη Παπαζήση με το τραγούδι «Ήτανε αέρας» σε στίχους του ποιητή Γιώργου Χρονά και μουσική του Γιώργου Καζαντζή.

  Το 1997 (Δεκέμβριος) κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος, «ΖΩΗ ΛΑΘΡΑΙΑ», σε μουσική Μιχάλη Χανιώτη και ενορχήστρωση του Κώστα Θεοδώρου, απ' όπου ξεχωρίζουν τα τραγούδια «Δυόσμος και Κανέλλα» (πρώτο δείγμα και του στιχουργικού ταλέντου της ερμηνεύτριας) και «Παραβάτες» σε στίχους Θανάση Παπακωνσταντίνου. Μία μουσική κατάθεση που επιβεβαιώνει και διευρύνει τις θετικές μαρτυρίες που είχε αφήσει η πρώτη.

  Παράλληλα συμμετέχει στο δίσκο του Λουδοβίκου των Ανωγείων «ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΥ» με τα τραγούδια «Σαλώμη» μαζί με το Σωκράτη Μάλαμα και «Δώδεκα τα Όχι». Τον ίδιο χειμώνα εμφανίζεται στη «Σφεντόνα» μαζί με τον Ορφέα Περίδη.

  Το 1998 συμμετέχει στο δίσκο του Θωμά Κοροβίνη «ΤΑΚΙΜΙΑ» ερμηνεύοντας το τραγούδι «Θα περιμένω» και στον δίσκο του Θωμά Πέτρου «ΑΣΠΡΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ» με το τραγούδι «Αλλιώτικη Πυθία».

  Τον Μάρτιο του 1999 συμμετέχει στο δίσκο του Λουδοβίκου των Ανωγείων «ΤΟ ΟΧΙ ΑΠΟΚΟΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΝΑΙ» ερμηνεύοντας το τραγούδι «Η Χαρτορίχτρα» και ένα παραδοσιακό κρητικό σε διασκευή του Λουδοβίκου, «Μάνα και Γιος».

  Τον Μάιο του 1999 εμφανίζεται με τη Μαριώ στο Βερολίνο στην αίθουσα «Haus der Kulturen der Welt», όπου παρουσιάζουν τραγούδια των Καφέ Αμάν στο γερμανικό κοινό και το καλοκαίρι συμμετέχει στις συναυλίες του Λουδοβίκου των Ανωγείων και του Μανώλη Λιδάκη.

  Τον Φεβρουάριο του 2000 εμφανίζεται μαζί με τον Μανώλη Λιδάκη και τον Ανδρέα Καρακότα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Το καλοκαίρι του 2000 συμμετέχει στις συναυλίες του Λουδοβίκου τον Ανωγείων και στον δίσκο «ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ», ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις για τον θρύλο του Ερωτόκριτου. Μία μουσική πρόταση που παντρεύει αρμονικά το χθες με το σήμερα. «Όσο στερεύγομαι» και «Ο όρκος της Αρετής», τα δύο τραγούδια σε μουσική του Λουδοβίκου που ερμηνεύει η Λιζέτα σ' αυτό το δίσκο.
  Λιζέτα Καλημέρη

  Επίσης συμμετέχει στο «18 TRIBUTE ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ», έναν δίσκο με επανεκτελέσεις 18 τραγουδιών του συνθέτη, όπου ερμηνεύει το «Πέραμα», καθώς και το τραγούδι «Μαλαματένια Λόγια» μαζί με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τον Δημήτρη Υφαντή. Με το τραγούδι «Οι τρεις ανθοί» κάνει αισθητή την παρουσία της στον δίσκο «ΒΡΑΧΝΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ» του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

  Το 2000 (Δεκέμβριος) κυκλοφορεί ο δίσκος «Ο ΑΝΘΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ», μία συλλογή που συνοψίζει τις πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές της ερμηνεύτριας. Η ιδιαιτερότητα του δίσκου είναι ότι περιλαμβάνει πολλές από τις χαρακτηριστικές συμμετοχές της – δυσεύρετες ορισμένες φορές – σε δίσκους διάφορων καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών των τραγουδιών και ένα καινούριο του Χρίστου Τσιαμούλη, «Ο ανθός της λίμνης», από την ομώνυμη ταινία του Σταμάτη Τσαρουχά.

  Αρχές του 2001 θα βρεθεί μαζί με την Ελένη Βιτάλη, τον Κώστα Παυλίδη και τον Νίκο Ξύδη στην Αθήνα στο «Γυάλινο Μουσικό Θέατρο». Προηγουμένως είχε εμφανιστεί στο «Σπίτι Τέχνης» με τους: Ηλία Λιούγκο, Ανδρέα Καρακότα, Καίτη Κουλλιά. Την άνοιξη θα συμμετάσχει σε συναυλίες με την Λαϊκή Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη, ενώ το καλοκαίρι θα πραγματοποιήσει συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

  Το τραγούδι «Σεχραζάτ» ερμηνεύει στον δίσκο του Νίκου Κυπουργού «ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΗΠΟΥ». Το φθινόπωρο του 2001 εμφανίζεται στις συναυλίες του Λουδοβίκου των Ανωγείων, στις μουσικές παραστάσεις του Νίκου Κυπουργού, καθώς και στις συναυλίες του Χρίστου Τσιαμούλη με τον Τούρκο δεξιοτέχνη στο κανονάκι Χαλίλ Καραντουμάν. Επίσης συμμετέχει στο δίσκο του συγκροτήματος Ομαδική Απόδραση, «CARTOON», ερμηνεύοντας το τραγούδι «Ξωτικά».

  Από Δεκέμβριο του 2001 μέχρι Μάρτιο του 2002 εμφανίζεται μαζί με τη Χαρούλα Αλεξίου, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τους Αnemos στο Cine Κεραμεικός. Στο δίσκο της Χαρούλας Αλεξίου «ΖΩΝΤΑΝΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΤΟ CINE ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ» ερμηνεύει το «Καράβι» του Γιώργου Ζαμπέτα. Επίσης συμμετέχει στον δίσκο του Νότη Μαυρουδή «ΣΤΗΝ ΗΧΩ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ» με τα τραγούδια «Παραμύθι» και «Όταν νυχτώνει», ενώ στον ανέκδοτο ακόμα δίσκο του Γιώργου Μιχαήλ «ΤΗΣ ΓΗΣ Ο ΜΟΥΣΑΦΙΡΗΣ» ερμηνεύει το τραγούδι «Ο πιο μεγάλος μου καημός» και μαζί με τον Γιώργο Μιχαήλ το «Κουρδιστό αηδόνι».

  Το καλοκαίρι του 2002 συμμετέχει στην καλοκαιρινή περιοδεία του Λουδοβίκου των Ανωγείων, καθώς και στην όπερα του Νίκου Κυπουργού «Ο Διγενής Ακρίτας και η Βασίλισσα των Αμαζόνων» στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου. Το χειμώνα του 2002 εμφανίζεται μόνη της – για πρώτη φορά – στο Χαμάμ. Επίσης συγκεντρώνει υλικό για έναν καινούριο δίσκο σε μουσική του Θωμά Πέτρου, μία εργασία που δεν ευοδώθηκε τελικά.

  Στις αρχές του 2003 συμμετέχει στον όγδοο προσωπικό δίσκο του Λουδοβίκου των Ανωγείων «Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ» ερμηνεύοντας τα τραγούδια, «Φύλλο χρυσό» και «Ο θρήνος της Αρετούσας». Τον Μάρτιο του 2003 συμμετέχει μαζί με τους Σαβίνα Γιαννάτου, Χρόνη Αηδονίδη, Μαρία Φαραντούρη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Δώρο Δημοσθένους, Νicola Floki στην παράσταση «Κηποθέατρο» του Νίκου Κυπουργού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επίσης τον Ιούνιο του 2003 συμμετέχει στον δίσκο «ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ» σε μουσική Τάσου Γκρούς ερμηνεύοντας ένα «Νανούρισμα». Ο δίσκος συνοδεύει ένα βιβλίο παραμυθιών «για μικρά και μεγάλα παιδιά...» της Ανθούλας Αθανασιάδου με τίτλο «Τα δώρα της Πανδώρας».
  Λιζέτα Καλημέρη

  Το 2004 έρχεται η «ΑΦΥΛΑΧΤΗ ΣΚΟΠΙΑ», έπειτα από μία διαδρομή δέκα χρόνων και αρκετών δισκογραφικών συμμετοχών, η Λιζέτα Καλημέρη μετρά τον τρίτο προσωπικό της δίσκο, αυτή τη φορά με τη φροντίδα του Χρίστου Τσιαμούλη και της δισκογραφικής εταιρείας Libra, στο έμψυχο δυναμικό της οποίας συγκαταλέγεται πλέον και η Λιζέτα. Τους στίχους τεσσάρων τραγουδιών υπογράφει η ίδια η ερμηνεύτρια. Μία παραγωγή που θα μας πάει μια βόλτα: «Εκεί που σμίγουν οι φωνές ανθρώπων και αγγέλων...», όπως λέει κι ένας στίχος.

  Επίσης συμμετέχει με τα τραγούδια «Μη φεύγεις», «Καραβάνι», «Rom» στο δίσκο του Νίκου Κυπουργού «ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ», μία επί σκηνής ηχογράφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, καθώς και στο δίσκο του Γιώργου Καζαντζή «ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΚΑΙ Τ' ΟΥΡΑΝΟΥ», όπου περιλαμβάνονται νέες εκτελέσεις παλαιότερων τραγουδιών του συνθέτη. Τα τραγούδια που ερμηνεύει η Λιζέτα είναι τα εξής: «Του έρωτα και τ' ουρανού» μαζί με τη Dilek Kots, «Το μυστικό», «Καρδιά στα δυο» και «Πρωτομαγιά».

  Τη χειμερινή περίοδο 2004/2005 εμφανίζεται στον «Ζυγό» με τον Νίκο Παπάζογλου, καθώς και σε διάφορες συναυλίες τόσο στη Θεσσαλονίκη με τον Γιώργο Καζαντζή όσο και στην Αθήνα με τη Βάσω Αλλαγιάννη, τον Χρίστο Τσιαμούλη, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων κ.ά.

  Στις 4 Απριλίου 2005 παρουσιάζει το δικό της ρεσιτάλ ανάμεσα σε δύο πιάνα στην «Αίθουσα Συναυλιών Φίλιππος Νάκας» στα πλαίσια συναυλιών που διοργανώνει το περιοδικό «Δίφωνο». Συνοδοιπόροι της στο πιάνο ο Θόδωρος Κοτεπάνος και ο Τάκης Φαραζής στο ρεσιτάλ με τίτλο: «Πιάνο... λιμάνι». «Πιάνω λιμάνια, από τραγούδι σε τραγούδι, σε νοητή θάλασσα, ανάμεσα σε κόμπους ναυτικούς και ψυχικούς, ό,τι ψαρεύει το μυαλό στη βαθιά ψυχή. Τραγούδια του αφρού και του βυθού, τυχαία, με τα χέρια στις τσέπες, ξεχνώντας την τραγουδίστρια, ψάχνοντας τη φωνή, το δικαίωμα. Πιάνω λιμάνια με δύο πιάνα, συνειρμικά σαν να κάνω δουλειές ταξιδιού, τραγούδια αφημένα στα δάκτυλα δύο αγαπημένων καλλιτεχνών, του Θόδωρου και του Τάκη, που τα διαβάζουν με κλειστά μάτια για να είναι η Ζωή, Ωραία!». (Λιζέτα Καλημέρη)

  Συμμετέχει στο δίσκο του Αντώνη Απέργη «ΊΚΑΡΟΣ» ερμηνεύοντας το τραγούδι «Θάλασσα και ουρανός», καθώς και στο δίσκο «Ο ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΔΡΑΚΟΣ» του Γιώργου Χατζηπιερή με το τραγούδι «Ένα παιδί ταξιδεύει».

  Το 2005 (Δεκέμβριος) κυκλοφορεί ο δίσκος «ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ» σε μουσική Μιχάλη Χανιώτη. Πρόκειται για έναν δίσκο που περιέχει καθαρόαιμα λαϊκότροπα τραγούδια και ετοίμαζε εδώ και καιρό η Λιζέτα Καλημέρη μαζί με τον Μιχάλη Χανιώτη με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν στη δημιουργία του δίσκου «Ζωή λαθραία».

  Αρχής γενομένης από τέλη του 2005 και καθ' όλη τη διάρκεια του 2006, δύο φωνές που ξέρουν καλά να βαδίζουν στους δρόμους του λαϊκού και δύο μουσικοί, που το αγαπούν και το εκφράζουν με την ιδιαίτερη δεξιοτεχνία τους, παίρνουν τις βαλίτσες στο χέρι και ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να καταλήξουν στην Αθήνα. Η Λιζέτα Καλημέρη, η Σοφία Παπάζογλου, ο Μανώλης Πάππος και ο Αντώνης Απέργης διάλεξαν λαϊκά τραγούδια απ' όλες τις εποχές για να τ' αποδώσουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο. Ένας σύγχρονος θίασος τραγουδιών, μια ιδιαίτερα αγαπητή και ξεχωριστή μουσική παρέα, ξεκινά από την Αθήνα για να συναντήσει όσους αγαπούν το καλό τραγούδι.

  Παράλληλα, χειμώνα του 2006, πραγματοποιεί εμφανίσεις σε μουσικούς χώρους της Αθήνας με τον Αντώνη Απέργη, τον Κώστα Παυλίδη και το συγκρότημα των Welle Melle, καθώς επίσης και σε ένα ιδιαίτερο, σόλο πρόγραμμα με την επιμέλεια του Θοδωρή Κοτεπάνου. Συνοδευόμενη απο τον εξαιρετικό πιανίστα, ερμηνεύει κομμάτια από την προσωπική της δισκογραφία, αλλά και πολλά άλλα αγαπημένα μας τραγούδια. Καλοκαίρι του 2006 δίνει συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας μαζί με τον Δημήτρη Λάππα, δεξιοτέχνη της κιθάρας.

  Μέσα στο 2006 κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του μουσικού περιοδικού «Μονογραφίες», αφιερωμένο στον Νίκο Ξυλούρη, όπου η Λιζέτα συμμετέχει με ένα κείμενο γραμμένο για τον «Αρχάγγελο», αλλά και με μία διασκευή του τραγουδιού «Τη μάνα μου την αγαπώ» στον ένθετο δίσκο του περιοδικού. Επίσης δανείζει τους στίχους της για το τραγούδι «Το μυστικό» σε μουσική Dasho Kurti και ερμηνεία Ελένης Βιτάλη στο δίσκο «ΕΡΗΜΑ ΧΩΡΙΑ» του Γιώργου Νταλάρα. Ακόμη συμμετέχει στον δίσκο της Κριστέλλας Δημητρίου «ΣΑΠΦΩ, ΚΑΒΑΦΗΣ» ερμηνεύοντας μελοποιημένα ποιήματα της Σαπφούς: «Έρος», «Στάθι κάντα φίλος - Ήλθες», «Όνοιρε μέλαινα», «Άδωνις», καθώς και στον δίσκο «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ. ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΤΡΥΓΟΝΙ» των κρητικών μουσικών Μαστοράκη, Λιαπάκη, Πανταζή, ερμηνεύοντας το ποίημα «Μοιρολόι» του Παπαδιαμάντη.

  Το 2006 (Δεκέμβριος) κυκλοφορεί ο δίσκος, «ΝΥΧΤΑ ΜΕ ΑΣΤΕΡΙΑ», σε μουσική Αντώνη Απέργη με τη συμμετοχή της Λιζέτας Καλημέρη και του Κώστα Παυλίδη που μοιράζονται τα τραγούδια του δίσκου. Μετά τη συνεργασία του Αντώνη Απέργη με τη Λιζέτα στον «ΙΚΑΡΟ» (όπου ερμηνεύει το μοναδικό τραγούδι του δίσκου), ο Απέργης γράφει ένα νέο δίσκο μόνο με τραγούδια για τη Λιζέτα, αλλά και τον σταθερό του συνεργάτη Κώστα Παυλίδη. Δώδεκα τραγούδια κι ένα ορχηστρικό συνθέτουν μια «Νύχτα με αστέρια». Μουσική που έχει γίνει με πάθος και δημιουργικό ταλέντο, όπου ο ήχος της Ανατολής – πάντα καθοριστικός στη μουσική του Απέργη – αλλά και οι ιδιαίτερες ενορχηστρώσεις του μπλέκονται ιδανικά με τις ζεστές ερμηνείες της Λιζέτας Καλημέρη και του Κώστα Παυλίδη.

  Οι ζωντανές εμφανίσεις της (2006/2007) συνεχίζονται σε διάφορες μουσικές παραστάσεις. Εμφανίζεται με τον Μανώλη Ρασούλη και τον Παντελή Θεοχαρίδη στο Οξυγόνο, με τη Μάρθα Φριντζήλα στις Μουσικές Σκιές κ.α., σε συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Νίκου Μαμαγκάκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων στο Gazarte, με την Κριστέλλα Δημητρίου και τον Σπύρο Σακκά στο Θέατρο Τέχνης, με τον Θοδωρή Κοτεπάνο, με τον Γιάννη Μήτση και τον Ευγένιο Δερμιτάσογλου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σόλο στο Πλατώ.

  Συμμετέχει, μέσα στο 2007, στον δίσκο «ΔΩΔΕΚΑΟΡΤΟ» του Χρίστου Τσιαμούλη υπογράφοντας τους στίχους του τραγουδιού «Το τραύμα», καθώς και στον δίσκο του Νίκου Γεωργάκη «ΑΝΑΣΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ» ερμηνεύοντας τα τραγούδια «Ανάσα καλοκαιριού», «Κοίτα τους», «Περπατώ μονάχος».

  Το 2008 η Λιζέτα Καλημέρη επιλέγει τον χώρο του Πυρήνα για να ξεκινήσει την χειμερινή της σεζόν στην Αθήνα, κάνοντας μια μουσική διαδρομή σε όλη την προσωπική δισκογραφία της, ερμηνεύοντας με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο τραγούδια από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο της δίσκο και χαρίζοντας ατμοσφαιρικές βραδιές, γεμάτες μουσικές συγκινήσεις, ενώ συνεχίζει με μία αναμενόμενη από καιρό συνεργασία... Τρεις παλιοί κι αγαπημένοι φίλοι, τρεις καλλιτέχνες που εκπέμπουν το ίδιο συναίσθημα. Εκείνος γράφει και τραγουδάει, εκείνες τραγουδούν και μαγεύουν το κοινό με τις ερμηνείες τους. Η Λιζέτα Καλημέρη, η Μελίνα Κανά και ο Ορφέας Περίδης παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια πολυαγαπημένα από το σύνολο της δισκογραφίας τους. Θα ξεκινήσουν τέλη Ιανουαρίου από την Βάρδια στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα εμφανιστούν στο Σταυρό του Νότου στην Αθήνα.


  Πηγή: Λιζέτα Καλημέρη (pathfinder club)
  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  #14267   /   03.06.2008, 13:20   /   Αναφορά
  Ευχαριστούμε πολύ artanis για αυτήν

  την άκρως αναλυτική και κατατοπιστική

  δημοσίευση!

  Η Λιζέτα Καλημέρη είναι κατά την γνώμη μου

  εξαιρετική!!
  #14270   /   03.06.2008, 13:56   /   Αναφορά
  Η Λιζέτα Καλημέρη , με το ύφος της , την προσωπικοτητά της αλλά και τις εξαιρετικές φωνητικές της ικανότητες , συγκαταλέγεται - για μένα τουλάχιστον - στις πολύ σοβαρές και αξιόλογες παρουσίες του ελληνικού πενταγράμμου.  Ένας άνθρωπος που μέχρι σήμερα εχει επιλέξει το δύσκολο δρόμο του "έντεχνου" τραγουδιού και μέχρι σήμερα δεν έχει διαψευστεί για

  την επιλογή της.  Σε ευχαριστούμε Αρτάνη για το άρθρο σου , το οποιο φέρνει πιο κοντά στο κοινο που αγαπάει το καλό ελληνικο τραγούδι , ανθρώπους όπως η Λιζέτα που το υπηρετούν σωστα και με ψηλά το κεφάλι !!  Να σαι καλα !!!

  #14271   /   03.06.2008, 13:59   /   Αναφορά
  Πλήρης καταχώρηση για μια τραγουδίστρια με μεγάλο ταλέντο και φωνητικές δυνατότητες.Συγχαρητήρια artanis!

  Μου αρέσει πολύ περισσότερο από την αδελφή της,αν και έχουν διαφορετικό στυλ,και η Κανά μου αρέσει για διαφορετικούς λόγους.Η Καλημέρη είναι low profil,πιο εσωστρεφής όχι με την κλασική έννοια της λέξης,αλλά σε ό,τι έχει να κάνει στα συναισθήματα που σου δημιουργούν τα τραγούδια της.

  "Σαλώμη" και "ήτανε αέρας" πολυαγαπημένα τραγούδια!!
  #14279   /   03.06.2008, 15:18   /   Αναφορά
  Είναι μια από τις καλύτερες τραγουδίστριες που έχουμε σήμερα!

  αρκετά σεμνή και τόσο συμπαθητική!  Την απολαύσαμε φέτος με τον Ορφέα Περίδη και την αδερφή της τη Μελίνα
  #14284   /   03.06.2008, 15:21
  Συγχαρητήρια για την πολύ κατατοπιστική και όμορφη παρουσίαση για μια από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της νέας γενιάς...

  #14292   /   03.06.2008, 15:31
  Τα πολλα λογια(ειδικα γι'αυτη την τραγουδιστρια)ειναι λιγα...Προσωπικα την θεωρω απο τις πολυ ιδιαιτερες και αξιολογοτερες παρουσιες στο χωρο με πολυ αερινη και ταξιδιαρικη φωνη...

  #14293   /   03.06.2008, 15:47   /   Αναφορά
  Χαίρομαι που σας άρεσε! (η παρουσίαση εννοώ, γιατί για την παρουσιαζόμενη δεν είχα αμφιβολίες...)  Να προσθέσω μόνο και ένα σύνδεσμο για το myspace της, για όποιον ενδιαφέρεται να ρίξει μια ματιά:

  Λιζέτα Καλημέρη myspace  Επίσης για το καλοκαίρι αναμένονται νέες συναυλίες με Κανά και Περίδη και επιπλέον είναι στα σκαριά ένας δίσκος με τον Νίκο Μαμαγκάκη, που, αν και δεν γνωρίζουμε πότε θα βγει, τον περιμένουμε πώς και πώς!

  #14295   /   03.06.2008, 17:39
  Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά.Η Λιζέτα είναι από τις αγαπημένες μου.

  #14378   /   06.06.2008, 00:58   /   Αναφορά
  Πολύ ιδιαίτερη φωνή με ερμηνείες που συγκινούν.

  Μπράβο για τη δημοσίευση
  #14942   /   28.06.2008, 14:44   /   Αναφορά
  Είναι πραγματικά εξαιρετική. Και να σημειώσω ότι έχει συνεργαστεί και με τον στιχουργό Παντελή Τσομπάνογλου σε πολλά τραγούδια που έχει ερμηνεύσει όπως το μάτια πεταλούδες και κάτι λείπει.
  #14992   /   30.06.2008, 14:37
  Πραγματικά υπέροχη φωνή η Λιζέτα. Αγαπημένο ηχόχρωμα, συγκινητικό...

  Αγαπημένη η συνεργασία της με τον Λουδοβίκο των Ανωγειων και το τραγούδι 'Η χαρτορίχτρα' συγκινητικό...Επίσης ξεχώρισα τα 'Ήτανε αέρας', 'Μάνα και γιος'.  Δεν ήξερα ότι η Μελίνα είναι αδερφή της αν και πάντα τις συνέδεα ασυναίσθητα.  Πολύ καλή δημοσίευση, Συγχαρητήρια!

  #15540   /   23.07.2008, 00:45   /   Αναφορά
  Νίκος Μαμαγκάκης  ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ

  ...είμαι τρελή να σ' αγαπώ...  με τη Λιζέτα Καλημέρη  "Τα 13 τραγούδια για τη φωνή και τα μάτια της Λιζέτας Καλημέρη είναι κυριολεκτικά, για τα δικά μου δεδομένα, ένας αιφνιδιασμός. Πώς μια φωνή σαν τη Λιζέτα Καλημέρη (κατεξοχήν λαϊκή) μπόρεσε να ερμηνεύσει αυτά τα τραγούδια που είναι πολλαπλών φωνητικών απαιτήσεων. Ο δίσκος αυτός, απαρτίζεται απο τέσσερα τραγούδια της Αθηνάς Καραταράκη, ένα τραγούδι του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, ένα της Βικτώριας Μακρή, ένα απο την Παλατινή ανθολογία, τρία νέα του F. G. Lorca σε μετάφραση Ξενοφών Κοκκόλη και τρία της Μαρίας Πολυδούρη. Είναι ειδικά προσαρμοσμένα στη φωνή της Λιζέτας Καλημέρη, μια απο τις πιο συγκλονιστικές φωνές που έχουμε σήμερα. Ορισμένα από τα τραγούδια αυτά, όπως τα δύο της Μαρίας Πολυδούρη, είναι από τα πρώτα μου μελωδικά συνθέματα. Όμως τώρα στη μορφή αυτή που τα παρουσιάζω, ύστερα απο πολλαπλές επεξεργασίες, τα θεωρώ εντελώς νέα." (Νίκος Μαμαγκάκης)  Ο δίσκος κυκλοφορεί από την "Ιδαία".
  #17160   /   21.11.2008, 21:02
  Ήτανε αέρας πάντα...

  #18923   /   18.09.2009, 23:17
  Πολύ σπουδαία φωνή κατά την ταπεινή μου άποψη !!! Μού αρέσει αυτή η ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑ με την οποία βγάζει το τραγούδισμά της !!! Εμένα, προσωπικά, αυτό το χαλαρό / άνετο στιλ της ... με κάνει να νομίζω ότι δεν τραγουδάει αλλά .... ότι μού διηγείται το τραγούδι !!!!  Η πιο πρόσφατη δισκογραφική εμφάνιση της ΛΙΖΕΤΑΣ ΚΑΛΗΜΕΡΗ εντοπίζεται στο χειροποίητο / σπιτικό cd του εκ Θεσσαλονίκης τραγουδοποιού ΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΗ με τίτλο ΑΝΑΣΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ. Εκεί η κα Καλημέρη τραγουδάει το ομώνυμο "Ανάσα Καλοκαιριού" [μπαλάντα με λάτιν αποχρώσεις], το "Κοίτα τους" [δυναμική μπαλάντα με .... "θεατρική υπόσταση", καθόσον, όπως αναφέρεται στο ένθετο του δίσκου, γράφτηκε για το ομώνυμο έργο του, πολύ σπουδαίου, θεατρικού συγγραφέα Μάριου Ποντίκα] και το ζεϊμπεκάκι "Περπατώ μοναχός". Και τα 3 τραγούδια .... αξίζουν, πραγματικά, τον κόπο να τα ανακαλύψετε και να τα ακούσετε ....  Επιπροσθέτως .... γνωστοί τραγουδιστές που δεν έχουν κανένα πρόβλημα να συμμετέχουν σε δουλειές τραγουδοποιών που κινούνται, συνειδητά, "υπογείως" και "εκτός δισκογραφικού κυκλώματος" βρίσκονται πολύ, μα πολύ ψηλά στην εκτίμησή μου ....