ελληνική μουσική
  658 online   ·  210.985 μέλη
  αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

  Βαγγέλης Κορακάκης

  Ένα γνήσιος λαϊκός καλλιτέχνης άξιος συνεχιστής των μεγάλων δασκάλων της χρυσής εποχής του λαϊκού  τραγουδιού.

  Βαγγέλης Κορακάκης

  Γράφει ο Κώστας (tsibitos)
  2 άρθρα στο MusicHeaven
  Πέμπτη 13 Αύγ 2009


  Γεννήθηκε το 1961 στην Καισαριανή.  "Πρώτ' απ' όλα ότι είμαι Καισαριανιώτης. Όσον αφορά τώρα την Καισαριανή, πρόκειται για μια ιδιαίτερη συνοικία με πολύ μεγάλη ιστορία. Είναι συνοικία - σύμβολο της Δημοκρατίας και των αγώνων του ελληνικού λαού την εποχή της Αντίστασης... Η Καισαριανή ήταν ένα κάστρο απάτητο. Δεν πάτησαν οι Γερμανοί εδώ μέσα... Σήμερα βέβαια ο τόπος αλλάζει. Χτίζονται πολυκατοικίες, γίνονται δρόμοι... Όμως η ιστορία δεν χάνεται. Η Καισαριανή έχει δύναμη, χαρακτήρα, προσωπικότητα, ευαισθησία..."

  Βαγγέλης ΚορακάκηςΗ πρώτη του επαφή με το μπουζούκι ήρθε σε ηλικία 9 χρονών, όπου απέναντι από το πατρικό του υπήρχε ένας ξυλουργός που έφτιαχνε και μουσικά όργανα. Όπως λέει χαρακτηριστηκά και ο ίδιος : "Εγώ από μικρό παιδί ερωτεύτηκα το μπουζούκι οπτικά! Και μόνο που το έβλεπα! Ήταν μια μεγάλη μου επιθυμία να πάρω μπουζούκι. Κάποια στιγμή ο πατέρας μου μου πήρε ένα τρίχορδο μπουζούκι από την Ομόνοια. Μετά με το πέρασμα των χρόνων, έμαθα πάνω σε αυτό το μπουζούκι."Το πρώτο του μπουζούκι, τρίχορδο, το απέκτησε σε ηλικία 11 χρονών, στο οποίο πέρασε ο ίδιος χορδές. Πρόκειται για κλασσική περίπτωση αυτοδίδακτου καλλιτέχνη, αφού αφιέρωνε και αφιερώνει πολλές ώρες παίζοντας μπουζούκι. Συνεχίζοντας λέει : "Στην αρχή βέβαια δεν έπαιζα ρεμπέτικα, αλλά τραγούδια της Μεταπολίτευσης, του Θεοδωράκη, του Λοΐζου και άλλων. Εγώ ήξερα τα ρεμπέτικα ακούγοντας να τα τραγουδάει ο πατέρας μου και άλλοι συγγενείς μου. Από το στρατό και μετά ασχολήθηκα με το κλασικό λαϊκό τραγούδι, αυτό που πολλοί λένε "ρεμπέτικο". Εμένα πάντως αυτή η ετικέτα, το "ρεμπέτικο" δεν μου άρεσε ποτέ. "

  Βαγγέλης ΚορακάκηςΣε ηλικία 18 χρονών, και ενώ είχε συμμετάσχει σε διάφορα σχολικά συγκροτήματα στην Καισαριανή, εργάζεται για πρώτη φορά επαγγελματικά στην μουσική παράσταση του Χουρμούζη "Ο Λεπρέντης", σε μουσική Δήμου Μούτση. Στη συνέχεια δούλεψε για λίγο στην ταβέρνα του Φίτσουλα και το 1982 άνοιξε, μαζί με τον Γιώργο Κούκιο, το "Μακάμι", το σημερινό του ορμητήριο που είναι γνωστό ως Μαγιοπούλα στην Καισαριανή. Σε ηλικία 19 χρονών νυμφέθηκε τη σύζηγό του Μαριάνα, και απέκτησε 2 παιδιά, την Ελένη και το Βασίλη. Ο Βασίλης βαδίζει στα βήματά του πατέρα του αφού έχει μυηθεί στο μπουζούκι, ενώ στην αρχή της επαγγελματική του πορείας συνεργάζεται μαζί του.

  Η πρώτη δισκογραφική δουλειά για το Βαγγέλη Κορακάκη έρχεται το 1985. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της γνωριμίας του με τον στιχουργό Τάσο Σαμαρτζή, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία και πήγανε στον Απόστολο Καλδάρα προκειμένου να πάρουν συστάσεις. Έτσι, με παρότρυνση του στιχουργού κυκλοφόρησε από τη εταιρία LYRA, ο δίσκος Σε στρατόπεδα και πλοία, στον οποίο ο Κορακάκης έβαλε μουσική σε 3 τραγούδια του Τάσου Σαμαρτζή. Τα συνολικά 12 τραγούδια του δίσκου ερμνηνεύτηκαν από τον Κώστα Αντωνόπουλο. Το 1988 εκδίδει, μετά από πρόταση του παραγωγού της LYRA, Άγγελου Σφακιανάκη, τον πρώτο του ουσιαστικά προσωπικό δίσκο με τίτλο, Οι Άρχοντες.

  Ο δίσκος αυτός περιλαμβάνει την πρώτη του ερμηνευτική απόπειρα του Κορακάκη, η οποία πλαισιώνεται από την ερμηνευτική συμμετοχή του Γιώργου Τζώρτζη. Τα τραγούδια αυτού του δίσκου όπως αναφέρει ο Κορακάκης, γράτηκαν στην πλειοψηφία τους στο «πακέτο του τσιγάρου» και παιζόντουσαν, πριν την κυκλοφορία τους, στις λαϊκές ταβέρνες της Καισαριανής. Το 1992 έρχονται οι Μπουζουξήδες με Πυξίδες, και το 1993 το Λαύριο από την ανεξάρτητη εταιρία ΤΡΟΧΟΣ, αποτέλεσε το πρώτο βήμα για να γίνει ο Κορακάκης "υπολογίσιμη δύναμη", κατά δήλωση των παραγωγών Αλέξη και Δημήτρη Βάκη.

  Το 1995 κυκλοφόρησε το δίσκο Πικρό Φιλί από τη δισκογραφική εταιρεία LYRA, με το Γεράσιμο Ανδρεάτο και το 1996 βγήκε ο δίσκος Εκεί που σβήνει ο άνεμος. Το 1998 συνέθεσε τα 7 από τα 15 τραγούδια στο δίσκο του Δημήτρη Μητροπάνου Του έρωτα της φυγής, ενώ στις αρχές του 2002, κυκλοφόρησε από την εταιρεία ΔΙΚΤΥΟ, ένας βιωματικός και αντιεμπορικός, όπως τον χαρακτηρίζει, δίσκος, με το όνομα Κρύπτη. Τον Σεπτέμβριο του 2002 κυκλοφόρησε από τη LYRA, το cd-single Μικρός Απρίλης με τέσσερα τραγούδια του, για τη Μαρία Ρουσσέα και το 2004 υπέγραψε τη μουσική και τους στίχους στα τραγούδια του δίσκου Απ’ την αγάπη γυρίζω μόνος με ερμηνευτή το Γεράσιμο Ανδρεάτο.

   

  Βαγγέλης ΚορακάκηςΤο Δεκέμβρη του 2004 συνεργάστηκε με τη Γιώτα Νέγκα στην οποία έδωσε 10 τραγούδια, τα οποία περιλαμβάνονται στο δίσκο Το Βέλος. Ένα χρόνο μετά, το Δεκέμβριο του 2005 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο Γλυκοχαράματα, στον οποίο ο Γιάννης Ντουνιάς, έπειτα από 15 χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία, ερμηνεύει συνθέσεις του Βαγγέλη Κορακάκη. To 2007, η δισκογραφική του επιστροφή γίνεται με το cd "O Βαγγέλης Κορακάκης στη Μαγιοπούλα". Στη δουλειά αυτή περιλαμβάνονται 21 τραγούδια, εκ των οποίων τα 4 είναι καινούργια, και τα υπόλοιπα επιλογή από παλαιότερες δουλειές, με νέα ηχογράφηση και διαφορετική ενορχήστρωση, αλλά πάντοτε με την ιδιαίτερη σφραγίδα του Βαγγέλη Κορακάκη και των συνεργατών του.

  Παράλληλα, ο Κορακάκης έχει επίσης δώσει μεμονωμένα τραγούδια σε δίσκους, με ερμηνευτές τον Αντώνη Καλογιάννη (1993), την Κατερίνα Κούκα (1998) και την Αφεντούλα Ραζέλη (2000). Ο Κορακάκης έχει μέχρι σήμερα συνεργαστεί και με άλλους καλλιτέχνες, μεταξύ άλλων, με την Κατερίνα Κούκα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Κώστα Μάντζιο, τον Άλκη Μαύρο, την Χαρά Πομώνη, την Αφεντούλα Ραζέλη, το Γιώργο Ευθυμιάδη, την Αντιγόνη Μπούνα, το Γιώργο Τάμπαρη, τον Αντώνη Καλογιάννη, τη Ρένα Στάμου, το Στέλιο Γαλανό, το Μανώλη Πάππο, τη Σταυρούλα Μανωλοπούλου, τον Aλέκο Δεληγιάννη και το Ζαχαρία Καρούνη.

   

  Δισκογραφία

  Παρακάτω αναφέρονται οι δίσκοι στους οποίους περιλαμβάνονται τραγούδια (μουσική και στίχοι) του Βαγγέλη Κορακάκη. Στην κατηγορία δεν περιλαμβάνονται δίσκοι με τη μορφή συλλογής τραγουδιών από προ-υπάρχουσες κυκλοφορίες, καθώς και δίσκοι στους οποίους ο Κορακάκης έχει ερμηνεύσει τραγούδια άλλων συνθετών-στιχουργών.

  * 1985: Σε στρατόπεδα και πλοία [3 τραγούδια, μόνο μουσική]
  * 1988: Οι Άρχοντες
  * 1991: Μαθήματα πατριδογνωσίας (1 τραγούδι)
  * 1992: Μπουζουξήδες με πυξίδες
  * 1993: Λαύριο
  * 1993: Αντίθετη πορεία (2 τραγούδια)
  * 1995: Πικρό Φιλί
  * 1996: Εκεί που σβήνει ο άνεμος
  * 1998: Του έρωτα και της φυγής (7 τραγούδια)
  * 1998: Φυσάει τρελός βοριάς (6 τραγούδια)
  * 2000: Στη φωτιά να ρίχνεις μέλι (1 τραγούδι)
  * 2002: Κρύπτη
  * 2002: Μικρός Απρίλης
  * 2004: Απ’την αγάπη γυρίζω μόνος
  * 2004: Λαϊκά με συστάσεις (1 τραγούδι)
  * 2004: Το Βέλος
  * 2005: Γλυκοχαράματα
  * 2005: 12 σολίστες μία φωνή (1 τραγούδι)
  * 2007: Ο Βαγγέλης Κορακάκης στη Μαγιοπούλα

   

  Πηγές : el.wikipedia.org, www.musiccorner.gr

   

  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  #18823   /   13.08.2009, 15:21   /   Αναφορά
  Μοίρα μου γιατλι να κλάψω...
  #18827   /   14.08.2009, 20:19   /   Αναφορά
  Βαγγέλης Κορακάκης : Λαϊκός συνθέτης βγαλμένος από άλλες ωραίες εποχές..
  #18828   /   15.08.2009, 17:54   /   Αναφορά
  Μία πολύ ωραία συνέντευξη του Βαγγέλη Κορακάκη βρήκα επίσης εδώ: http://www.mousikorama.gr/Korakakis_Baggelis.html
  #18832   /   17.08.2009, 20:16   /   Αναφορά
  H αλήθεια είναι ότι είχα ξεχάσει και εγώ ο ίδιος το παραπάνο αρθρο.. Πρέπει να το χω στείλει τουλάχιστον ενάμιση χρόνο πριν. Ο Βαγγέλης ο Κορακάκης αγαπημένος συνθέτης και με την δημοσίευση αυτή παίρνω άλλη μιά αφορμή να ακούσω για πολλοστή φορά το αγαπημένο "Πρώτο Φθινόπωρο"
  #26419   /   14.01.2013, 18:32   /   Αναφορά

  ο βαγγελης ειναι αυτος που αναβιωνει το γνησιο ρεμπετικο λαικο τραγουδι