ελληνική μουσική
    790 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Αλχημιστές - Όλα Γυρίζουν

    Οι Αλχημιστές μας παρουσιάζουν τις μουσικές τους... αλχημείες και μας συστήνουν να ακούσουμε τη νέα τους δισκογραφική δουλειά, με τίτλο "Όλα γυρίζουν".

    Αλχημιστές - Όλα Γυρίζουν

    Γράφει ο rollinngstone
    17 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 24 Ιούλ 2010

    Οι Αλχημιστές είναι ένα μουσικό γκρουπ, αποτελούμενο από μια παρέα φίλων που ξεκίνησαν το 2001 με βασικό στόχο το συγκερασμό διαφόρων μουσικών ειδών, αρχικά διασκευάζοντας άλλα κομμάτια και ύστερα προχωρώντας στη δημιουργία δικών τους. Εισέβαλαν στην μουσική δισκογραφία δύο χρόνια πριν με το δίσκο τους, "Καύτρα", όπου συμμετέχει ως στιχουργός ο αξέχαστος Σταμάτης Μεσημέρης και συνέχισαν με το φετινό "Όλα Γυρίζουν".

    Κύριο χαρακτηριστικό του νέου δίσκου, όπως και στην προηγούμενη δισκογραφική δουλειά των Αλχημιστών είναι το χαρακτηριστικό πάντρεμα διαφορετικών και ανόμοιων στυλ μουσικής που συνδυάζει μοντέρνο με λαϊκό, παραδοσιακό με έντεχνο. Τα 11 τραγούδια του δίσκου το αποδεικνύουν περίτρανα αυτό και προσφέρονται ως μια αξιόλογη μουσική πρόταση για τον οποιονδήποτε και ένα σημάδι ότι κάπου εκεί έξω υπάρχουν νέα ταλέντα με πολλές δυνατότητες.

    Ακούγοντας σε μια πρώτη ακρόαση το δίσκο, λίγα τραγούδια μου προξένησαν ιδιαίτερα την προσοχή, αλλά  οφείλω να ομολογήσω ότι τα συγκεκριμένα ήταν σχεδόν ένα και ένα. Ξεχώρισα το παραδοσιακό "Δε σε θέλω πια", το δυνατό και έντονο "Όλα γυρίζουν", το τρυφερό και όμορφο "Είμαι εδώ" και το "Λόγια φιλικά", με την ξεχωριστή - όπως πάντα - ερμηνεία του μεγάλου Βασίλη Καρρά. Οι ομορφιές όμως δεν σταματάνε εδώ. Σε δευτερεύον ρόλο υπάρχει το "Μακριά Από μας", με τους χιουμοριστικούς και πιο αξιόλογους στίχους σε όλο το δίσκο, το "Βήματα", με το γοητευτικό πιάνο του και το "Δάκρυ γλυκό", ντυμένο με έντονα λαϊκά χρώματα και μυρωδιές.

    Αλχημιστές - Όλα Γυρίζουν

    Όπως ανάφερα και πιο πάνω ένα καλό που βρήκα στο εν λόγω άλμπουμ με την πρώτη κιόλας ακρόαση είναι η πολυπλοκότητα των ήχων του και η διαφοροποίηση του στυλ του κάθε τραγούδιου, πράγμα που επιβεβαιώνει και το όνομα του συγκροτήματος. Το λαϊκό συναντά το μοντέρνο, ο παλιός ακουστικός ήχος συναντάει το νέο ηλεκτρικό και το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ όμορφος μουσικός... αχταρμάς. Έτσι το διασκευασμένο "Δε σε θέλω πια", χαρακτηρίζεται από το παλιομοδίτικο μπουζούκι του, αλλά έχει έντονο τον ήχο της ηλεκτρικής κιθάρας και το ίδιο ακριβώς ισχύει για τα "Δάκρυ γλυκό" και "Ό,τι χρωστούσες".

    Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η συνεργασία του συγκροτήματος με διάφορους κορυφαίους και μη δημιουργούς, ανάμεσά τους ο Σταμάτης Μεσημέρης  ως στιχουργός σε δύο τραγούδια - "Μακριά από εμάς", Έτσι απλά" και ως συνθέτης σε ένα, ο Βασίλης Καρράς, με μια απολαυστική ερμηνεία, στο "Λόγια φιλικά", όπως είπα πριν, ο Βασίλης Γαβριηλίδης που υπογράφει τη μουσική του προηγούμενου και οι Ελένη Τζιαμουράνη και Ντέπυ Χατζηκαμπάνη, που υπογράφουν αντίστοιχα τα λόγια των "Όνειρο μιας Τρίτης" και "Ζωή αυταπάτη". Στα υπόλοιπα τραγούδια η μουσική και οι στίχοι ανήκουν στους Αλχημιστές.

    Παρ' όλα αυτά ένα μειονέκτημα που μπορώ να εντοπίσω στο "Όλα γυρίζουν" είναι ότι παρά την ενοποίηση και την μείξη διαφορετικών μουσικών ακουσμάτων, που το χαρακτηρίζει, ακόμα και αυτό δεν ξεφεύγει από τον σφιχτό κλοιό του "εμπορικού". Δηλαδή, αν και τα κομμάτια ακούγονται "φρέσκα" και ξεχωριστά, δεν παύουν να ανήκουν στην κατηγορία "μια από τα ίδια".

    Οι ίδιες μουσικές και καλλιτεχνικές ιδέες και απόψεις του άλμπουμ έχουν διατυπωθεί σε προγενέστερες δισκογραφικές δουλειές άλλων και σίγουρα θα διατυπωθούν και σε μεταγενέστερες. Άσχετα όμως αυτού ο δίσκος είναι μια καλή πρόταση για όμορφη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και μια ενδιαφέρουσα περιήγηση σε μονοπάτια, που δεν έχει περιπλανηθεί ένα μη μυημένος ακροατής.

     

    Τα συν: Η ευφάνταστη μείξη και "αλχημεία" του παλιού με του καινούργιου, του κλασσικού με του μοντέρνου.

    Τα πλην: Δεν ξεφεύγει δυστυχώς από τον τομέα του “εμπορικού” και δεν προτείνει κάτι εντελώς καινούριο.

    Τα τραγούδια: (1) Δε σε θέλω πια, (2) Ό,τι χρωστούσες, (3) Όλα γυρίζουν, (4) Είμαι εδώ, (5) Μακριά από μας, (6) Δάκρυ γλυκό, (7) Όνειρο μιας Τρίτης, (8) Λόγια φιλικά, (9) Έτσι απλά, (10) Ζωή αυταπάτη, (11) Βήματα

    Οι Αλχημιστές: Βασίλης Παγώνης (φωνή κιθάρα), Βάιος Χριστοδούλου (πλήκτρα, προγραμματισμός), Βασίλης Δημούδης (μπουζούκι), Χρήστος Δαλιάνης (βιολί βιόλα), Γιώργος Βίνιος (μπάσο)

    Ειδικοί καλεσμένοι: Γιάννης Ράνης (τύμπανα, 1-3), Νίκωνας Τζίφας (τύμπανα 4 -9), Κασσιανή Λειψάκη (φωνητικά), Σταμάτης Μεσημέρης (στίχοι, 5,9 σύνθεση, 9) Βασίλης Καρράς (φωνή, 8) Ελένη Τζιαμουράνη (στίχοι, 7), Ντέπυ Χατζηκαμπάνη (στίχοι, 10)

    Δισκογραφική εταιρία: Legend

    Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.myspace.com/alximistes http://www.facebook.com/people/Alximistes-Alxhmistes-A/1246064799

     





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε