ελληνική μουσική
    647 online   ·  210.831 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    John Lennon - It was thirty years ago today

    Κάποιος «έπρεπε» να τον συγκρατήσει... Συνέβη στις 8 Δεκεμβρίου του 1980.

    John Lennon - It was thirty years ago today

    Γράφει ο Σωτήρης (beatlus)
    20 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 08 Δεκ 2010

    Από πολύ νωρίς είχε αντιληφθεί την διαφορετικότητά του. Μεγάλη καλλιτεχνική προσωπικότητα, ιδιοφυία για την ακρίβεια... Μέλος του σπουδαιότερου συγκροτήματος στην ιστορία της μουσικής, δεν του ήταν αρκετό και προχώρησε ακόμη μακρύτερα... Αγγιξε πεδία πολιτικής και πολιτιστικής κριτικής που τον έκαναν προοδευτικότερο της εποχής του. Κάποιος «έπρεπε» να τον συγκρατήσει... Συνέβη στις 8 Δεκεμβρίου του 1980. Ο John Lennon μας λείπει ήδη 30 χρόνια.

    Η ζωή του έστειλε το μήνυμα στο καλωσόρισμά της. Ο John Lennon γεννήθηκε τη νύχτα της 9 Οκτωβρίου 1940 κατά τη διάρκεια μιας γερμανικής αεροπορικής επιδρομής στο Λίβερπουλ και πέρασε το πρώτο του βράδυ κάτω από το κρεβάτι της μητέρας του για να προστατευτεί. Από τότε συνέβησαν πολλά, μα πάρα πολλά.

    Ο «βασιλιάς» Elvis Presley του έδωσε την διέξοδο προς τη beatmusic και το Rock ‘n’ roll, που ήταν κατά Λέννον ανάλυση μισό λευκής μουσικής και μισό rhythm ‘n’ Blues. Τα υπόλοιπα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60, γνωστά. Το φαινόμενο των Beatles.

    John Lennon - It was thirty years ago today
    Τίποτα μετά από αυτό δεν θα ήταν το ίδιο στη μουσική. Δεν ήταν όμως και αυτό που θα ησύχαζε την ψυχή του Lennon και ο ερχομός της δεκαετίας του ’70 τον βρίσκει στον προσωπικό του δρόμο να ψάχνει τη δική του ουτοπία με σύντροφο μία καλλιτέχνη της αβάντ γκαρντ, τη γυναίκα που σημάδεψε τη ζωή του, Yoko Ono. Αποκορύφωμα της αναζήτησης το «Imagine» (σ.σ. «Φαντάσου»), μία διακύρηξη της απόλυτης ελευθερίας, που φάνταζε ακόμη και στους αριστερούς κύκλους, ως υπερβολικά προοδευτική.
    John Lennon - It was thirty years ago today

    Η ιδέα της απέναντι όχθης της ζωής τον βασάνιζε, ωστόσο, η δύση της δεκαετίας τον βρήκε πιο ήρεμο. Προηγήθηκε μια περίοδος απομάκρυνσης από τη μουσική βιομηχανία και ο δίσκος με τον οποίο επέστρεφε, «Double Fantasy» (σ.σ. «Διπλή Φαντασία», 1980) ήταν αποκαλυπτικός της ψυχολογίας του.

    John Lennon - It was thirty years ago today

    Ενας δίσκος μελωδικός, ψυχαναλυτικός, κατευναστικός, με –όχι τυχαίες- αναφορές στην ελληνική μουσική με σαντούρι στο «Watching the Wheels» (σ.σ. «Παρατηρώντας τους τροχούς»). Ενας δίσκος-διάλογος με τη γενιά του, την οποία καλούσε, παραδίδοντας τη δική του οπτική, να σκεφτεί το «Starting Over» (σ.σ. «Αρχίζοντας ξανά»). Σεπτέμβριος 1980 και σε συνέντευξή του αναφέρει... «Φτάνω στα σαράντα κι η ζωή λένε πως αρχίζει στα σαράντα. Το πιστεύω κι εγώ αυτό, γιατί νιώθω καλά. Με συναρπάζει κάπως. Οπως στα εικοσιένα... Αναρωτιέσαι «και τώρα τί πρόκειται να συμβεί

    Η απάντηση ήρθε τρεις μήνες αργότερα, λίγο πριν από την αυλαία του χρόνου, έπεσε η αυλαία της ζωής ενός ανθρώπου που μαζί του ανέτειλε μια ολόκληρη εποχή... Ανέτειλε και την Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου του 1980... έδυσε.

    Στο γοτθικού ρυθμού (Τυδώρ) κτίριο Dakota, στη γωνία της 72ης οδού και West Central Park της Νέας Υόρκης, ο John Winston Lennon (John Ono Lennon, όπως ο ίδιος είχε αλλάξει το όνομά του σε μια κίνηση υπέρ του φεμινισμού), δέχτηκε τα φονικά πυρά από το χέρι ενός δολοφόνου που ουσιαστικά έστρεφε το όπλο του και πυροβολούσε με αυτό, την καρδιά μιας ολόκληρης γενιάς ανθρώπων, μιας ολόκληρης γενιάς ονείρων.

    Στις 11μ.μ., ο Lennon είχε μόλις επιστρέψει από το στούντιο και κρατούσε στα χέρια του κασσέτες δύο τραγουδιών που πριν από λίγη ώρα είχε ηχογραφήσει με την Yoko Ono... Ήταν το «Walking on A Thin Ice» και το «It happened» (κατά τραγική σύμπτωση η μετάφραση είναι «Περπατώντας σε λεπτό πάγο» και «Συνέβη...», αντίστοιχα). Νωρίτερα το απόγευμα, στις 5 μ.μ., όταν το ζευγάρι έκανε την αντίστροφη διαδρομή, στην είσοδο του Dakota ο Lennon υπέγραψε αυτόγραφο (!) στον δολοφόνο του που τον περίμενε καρτερικά για να ...υπογράψει αργότερα και αυτός το δικό του «αυτόγραφο».

    John Lennon - It was thirty years ago today

    Στο συγκεκριμένο κτίριο είχαν γίνει –τί ειρωνεία- τα γυρίσματα της ταινίας του Polanski «Το μωρό της Ρόζμαρι», είχε ζήσει ο Leonard Bernstein (κάτω ακριβώς από το διαμέρισμα του Lennon), είχαν φιλοξενηθεί ο Tchaikovsky και ο Nureyev και έχει χαρακτηριστεί ως το κτίριο των ανθρώπων του πνεύματος για τη Νέα Υόρκη. Εκεί ο John Lennon (θα έκλεινε τα 70 του χρόνια τον περασμένο Οκτώβριο) ένιωθε πως είχε βρει το ησυχαστήριό του. Εκείνο το χειμωνιάτικο απόγευμα, όμως, που τα χνώτα της ομίχλης τύλιγαν τους τοίχους της μεγάλης πόλης, δεν παρείχε την προστασία ενός καταφύγιου όπως αποζητούσε ο πρώην Beatle, γυρεύοντας επί χρόνια και την αποσύνδεσή του από τη σχέση του με την δημοσιότητα που τόσο τον είχε φθίρει (ήταν μάλιστα ένας από τους κύριους λόγους με τον οποίο ο ίδιος δικαιολογούσε την διάλυση των «Σκαθαριών»).

    Ο άνθρωπος που όρισε η μοίρα να κόψει το νήμα στη ζωή του υμνωδού της ειρήνης, δήλωνε θαυμαστής του και είχε επιδείξει τάσεις και σημάδια ιδιαίτερης ταύτισης με το είδωλό του. Ο Mark David Chapman, έσβησε εκείνο το βράδυ το φως από ένα κερί που σήμαινε την ελπίδα και την πίστη προς έναν καλύτερο κόσμο για εκατομμύρια ανθρώπους.
    John Lennon - It was thirty years ago today

    Στις 11 το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980 ο χρόνος... στάθηκε και προσευχήθηκε, όπως έκαναν χιλιάδες πλήθους, στον τόπο του εγκλήματος, για την ψυχή ενός καλλιτέχνη και ανθρώπου που είχε αφιερώσει τη ζωή του στην ...αισθητική της αγάπης (δήλωνε πως αυτή είναι η φιλοσοφία του) και όπως αργότερα αποκαλύφθηκε ήταν κάτω από τον στενό έλεγχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υπό την υποψία... επαναστατικής δράσης! Να ‘ταν το ιρλανδικό αίμα που κυλούσε στις φλέβες του, να τον ενοχοποιούσε το γεμάτο ακτιβισμό και σθεναρή αντίδραση στον πόλεμο του Βιετνάμ, παρελθόν του; Ποιός ξέρει; Ισως και κάποιος να γνωρίζει… Αυτό, πάντως, που όλοι γνωρίζουμε είναι ότι 30 χρόνια πριν («It was …thirty years ago today», κατά παράφραση του αριστουργήματος «Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band» των Beatles) όταν τα άσχημα νέα έκαναν το γύρο του κόσμου με αστραπιαία ταχύτητα για τα δεδομένα της εποχής, ένος κόμπος στάθηκε στον λαιμό, ένα σφίξιμο νιώσαμε στην καρδιά, ένα δάκρυ ίσως να κύλησε μα δεν το πήραμε χαμπάρι...

    John Lennon - It was thirty years ago today

     

    INFO

    MARK DAVID CHAPMAN

    Ο άνθρωπος που αφαίρεσε τη ζωή του John Lennon, γεννήθηκε στις 10 Μαϊου του 1955 στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας και μεγάλωσε στην Ατλάντα. Για την αποτρόπαια πράξη του καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης, αλλά η σύζυγος του δολοφονηθέντος, Yoko Ono ζήτησε την αναθεώρηση της υπόθεσης. Ο ίδιος δήλωσε, πρόσφατα, στο δικαστήριο... «Δεν αξίζω τίποτα! Εξαιτίας του πόνου και της δυστυχίας που προκάλεσα, μου αρμόζει αυτό ακριβώς το οποίο μου επιβάλλεται (σ.σ. ως τιμωρία)...»

     

    John Lennon-ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

    1968 Unfinished Music, No. 1: Two Virgins / Rykodisc
    1969 Life with the Lions: Unfinished Music #2 / Rykodisc
    1969 Wedding Album / Rykodisc

    1969 Live Peace in Toronto, 1969 / Capitol
    1970 John Lennon/Plastic Ono Band / Capitol
    1971 Imagine / Capitol

    1972 Sometime in New York City / Capitol
    1973 Mind Games / Capitol
    1974 Walls and Bridges / Capitol

    1975 Shaved Fish / Capitol
    1975 Rock 'n' Roll / EMI
    1980 Double Fantasy / Capitol

    1982 The John Lennon Collection / Capitol
    1984 Milk and Honey / Polygram

    1986 Live in New York City / Capitol

    1986 Menlove Ave. / Capitol

    1988 Imagine: John Lennon (Original Soundtrack) / Capitol

    1990 Lennon / Capitol

    1997 Lennon Legend: The Very Best of John Lennon / Import

    1998 Anthology / Capitol
    1998 Wonsaponatime / Capitol
    2002 Messenger / Waterful

    2002 Collection / EMI
    2004 Acoustic / Capitol

    2005 Peace, love & truth / EMI Import

    2005 Working class hero: The definitive Lennon / Capitol

    2006 The U.S. vs. John Lennon: Music from the motion picture / Capitol

    John Lennon - It was thirty years ago today


    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesRockελληνική μουσικήΚαλλιτέχνες:John LennonElvis PresleyΜουσική Γενικά:συνέντευξη



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #21275   /   08.12.2010, 10:48   /   Αναφορά
    Μπράβο beatlus, ωραία δημοσίευση ....



    Τον Ιούλη που μας πέρασε ήμουν εκδρομή στη Νέα Υόρκη και, την ημέρα που κάναμε ξενάγηση στο Μανχάτταν, περάσαμε με το εκδρομικό λεωφορείο από το σημείο που δολοφονήθηκε ο Τζον, δηλαδή από το "γοτθικού ρυθμού (Τυδώρ) κτίριο Dakota, στη γωνία της 72ης οδού και West Central Park", που αναφέρει ο beatlus. Αυτό βρίσκεται απέναντι από το Σέντραλ Παρκ και είναι, πράγματι, εντυπωσιακό. Δεξιά και αριστερά της εισόδου του βρίσκονται δύο φανάρια, μέσα στα οποία υπάρχουν λάμπες με πορτοκαλί φως, οι οποίες σου δίνουν την εντύπωση ότι .... σαν να σιγοκαίνε κεριά !!! Στο κτίριο αυτό βρισκόταν η σουίτα του Τζον και της Γιόκο ....



    Αλλά η πραγματική συγκίνηση σε περιμένει αν περπατήσεις απέναντι από αυτό το κτίριο, στο Σέντραλ Παρκ. Εκεί ένα μικρό κομμάτι του έχει ονομασθεί Strawbery Fields, για να τιμηθεί η μνήμη του Τζον. Σε αυτό το κομμάτι υπάρχει στο γρασίδι ένα πέτρινο στρογγυλό σχέδιο, που στη μέση του σχηματίζει έναν κύκλο, μέσα στον οποίο είναι γραμμένη η αγαπημένη λέξη του καλλιτέχνη : IMAGINE !!! Παραδίπλα συναντάς, μια πλάκα, πάλι μπηγμένη στο γρασίδι, στην οποία είναι γραμμένα ΟΛΑ τα ονόματα των κρατών της γης, και από τις 5 ηπείρους !!! Σε αυτήν την μικρή πλάκα .... σαν να έχει "εκπληρωθεί" το όραμα του Τζον .... βρίσκονται μαζί όοολα τα κράτη της γης, ενωμένα, χωρίς σύνορα, χωρίς διαφορές, χωρίς ανθρώπινες έχθρες και ματαιοδοξίες κλπ να τα χωρίζουν ....



    #21276   /   08.12.2010, 18:08
    Τις θυμάμαι κι εγώ αυτές τις χαρακτηριστικές λάμπες με το πορτοκαλί φως. Οπως και τον φύλακα της μεγάλης σιδεριένας πόρτας.

    Ας ήταν να ζούσε κι ο Lennon...


    #21279   /   09.12.2010, 22:14
    Εγώ δεν έχω πάει στη Νέα Υόρκη (ακόμα, ελπίζω να γίνει κάποια στιγμή κι αυτό...) αλλά στις 8 Δεκεμβρίου του 1980, ήμουνα φαντάρος στον Έβρο (δίπλα στο ποτάμι).

    Τώρα, τι σχέση έχει αυτό με τη δολοφονία του Lennon; θα σας πω.

    Όλοι οι παλαιοrockάδες που υπηρετούσαμε την μαμά πατρίδα εκεί πάνω, είχαμε ανακαλύψει το Τούρκικο ραδιόφωνο (τσουτσούκ προγγράμ ή κάτι τέτοιο) για να γεμίζουμε τις ώρες με την αγαπημένη μας μουσική. Εκείνη λοιπόν την ημέρα απ' το πρωί (δεν συμμετείχα σε ασκήσεις και εκπαιδεύσεις λόγω των καλλιτεχνικών μου καθηκόντων - "ζωγράφιζα" ολημερίς ταμπέλες για το στρατόπεδο σε "ετελιέ" που το ραδιόφωνο έπαιζε μονίμως rock) το εν λόγω πρόγραμμα έπαιζε μόνο Beatles και Lennon. Τα τούρκικά μου δεν μου επέτρεπαν να καταλάβω τι ακριβώς είχε συμβεί, δεν υπήρχαν και "κινητές" πληροφορίες, οπότε όλοι το μεσημέρι περιμέναμε πως και πως την εκπομπή "από τις 4 στις 5" του Γιάννη Πετρίδη στο Ελληνικό ραδιόφωνο (η μόνη ώρα που αλλάζαμε σταθμό) για να πληροφορηθούμε τελικά, οτι ο Lennon έπεσε θύμα ενός παρανοϊκού...

    ΚΡΙΜΑ.

    #21313   /   14.12.2010, 22:01
    http://www.youtube.com/watch?v=8dHUfy_YBps

    #21289   /   11.12.2010, 18:50   /   Αναφορά
    Όντως, πολύ καλή η δημοσίευσή σου beatlus!

    Κρίμα που έφυγε τόσο νωρίς!Σίγουρα θα είχε ακόμη πολλά να δώσει στη μουσική αλλά και να αγωνιστεί για την κοινωνία!Τουλάχιστον μας άφησε κληρονομιά τα υπέροχα τραγούδια του με τους τόσο ξεχωριστούς στίχους!Ας συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε παρέα μ' αυτά!

    You may say that I'm a dreamer, but I'm not the only one.

    I hope someday you'll join us and the world will be as one.



    #21393   /   27.12.2010, 05:28   /   Αναφορά
    ας μείνουμε στον καρμικό τροχό των αναμνήσεων...

    ας εξασκήσουμε το κάνετε έρωτα και όχι πόλεμο, ή ας το ξαναθυμηθούμε...

    σίγουρα το έχουμε ξανακούσει...

    και σήμερα που ο ιδιότυπος πόλεμος της οικονομίας των γερακιών και των κοράκων ανθεί...

    εκδηλώσεις μνήμης κι ας μην μπορούμε να βρεθούμε κοντά στον τελευταίο τόπο που βρέθηκε...



    beatlus έπρεπε...

    όχι κάποιος να τον "συγκρατήσει" αλλά το άρθρο σου...

    ομορφη αναφορά μνήμης τριάντα χρόνια μετά...

    σήμερα που ο κόσμος μάλλον καλά δεν πάει...



    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ !!! ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ !!! ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ...
    #21402   /   27.12.2010, 22:11   /   Αναφορά
    Πολυ ωραιο αρθρο... συγχαρητηρια και καλες γιορτες σε ολους...:)
    #21448   /   05.01.2011, 10:02   /   Αναφορά
    Δέν υπάρχουν πια τέτοιοι τραγουδιστές... Ωραίο άρθρο.