ελληνική μουσική
237 online   ·  209.505 μέλη

αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

Το κίνημα του Punk - Β Μέρος

Πρέπει να είσαι αρκετά εκκεντρικός για να σοκάρεις κάποιον.

Το κίνημα του Punk - Β Μέρος

Γράφει ο Δημητρης Τριανταφυλλου (dimitris1965)4 άρθρα στο MusicHeaven
Βιογραφικό μμμμμμ,από το 1979 έως το 2004, Ερασιτεχνικοί ραδιοσταθμοί, προγράμματα σε μπαράκια Ατομική επιχείρηση με δίσκους –cd, . Απόφοιτος τεχνικής σχολής ,ηλεκτρολόγος ,ηλεκτρονικός Και ραδιοφωνικός παραγωγός στο musicheaven...
Κυριακή 22 Μαΐ 2011

Διαβάστε εδώ το 1ο Μέρος

Ο Μαλκομ Μακλαρεν από τους πρωτεργάτες του κινήματος και μάνατζερ τον Sex Pistols, περιγράφει σε διάφορες συνεντευξεις του:

«Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 τα νέα παιδιά είχαν κάτι περισσότερο να κανουν, ειχαν πιο εύκολη πρόσβαση στα πράγματα. Πήραν  πάνω τους κάθε δουλειά σχετική με την μουσική, τα μουσικά έντυπα, είχαμε dj πειρατικούς σταθμους, ένα εύθυμο Λονδίνο. Όλα αυτά όμως πέρασαν………….»

και κάπου αλλού:

«Σήμερα η γενιά τον δεκαεξάχρονων και τον δεκαοχτάχρονων δεν έχει μια μουσική που να μπορεί να τη χαρακτηρίσει δική της. Το Γουντστοκ δεν τους ικανοποιεί πια. Η πραγματικότητα σήμερα είναι πιο πολύ απογυμνωμένη στα ματιά τους. Και έτσι ξαναγύρισαν στα τρίλεπτα τραγούδια ξεσηκώνοντας  τα όλα, και με πιο βαρύ περιεχόμενο, άλλωστε βρισκόμαστε στο 1977….»

Παράλληλα όπως γίνεται  πάντα σε όλα τα κινήματα, άρχισε να αναπτύσσεται και ο έγγραφος τυπος, σχετικα με το νέο αυτό κίνημα:

Sniffin’glue, Ιούλιος 1976  Λονδίνο.  «Κανένας  δεν μπορεί να δώσει τον ορισμό του πανκ ροκ, είναι ότι έχει να κάνει με  το ροκ κάτω στο πεζοδρόμιο.»

Viva La’Resistance, Φεβρουάριος 1977. «Το όνομα μας συγκεντρώνει την αντίσταση μας στην απάθεια και την κατάσταση των πραγμάτων σήμερα….»

Magazine, Ιανουάριος  1977. «Δεν μας ενδιαφέρει η μόδα, αλλά η καινούργια μουσική, δεν ζούμε σε βάρος άλλων, και δεν θέλουμε να υπάρχουμε χάρη σε κρατικές επιχορηγήσεις.»

Live wire,   Ιανουάριος 1977,  Ripped and Torn, Νοέμβρης 1976. «Υποθέτουμε ότι όσο η κοινωνία  γίνεται πιο σκληρή, και η μουσική θα γίνεται και αυτή ακόμη πιο σκληρή.»

Sideburns/strangled,1977, Skum,1977, These Things, 1976, Flicks 1977 « Τα φαινόμενα απατούν, το πανκ ροκ δεν σημαίνει ξυράφια, παραμάνες, και προπάντων σβάστικες….»

48 Thrills 1976, Talk 1977, New pose 1977 «Το περιοδικό αυτό αφιερώνεται στη τρέλα του ροκ εν ρολλ που αρχίζει να βγαίνει αληθινή .»

Όπως επίσης είναι φυσικό το νέο κίνημα ανέπτυξε και μια δική του  μόδα.

Πρέπει να είσαι αρκετά εκκεντρικός για να σοκάρεις κάποιον.

Από την Κινγκς Ρόουντ ξεκίνησαν όλα. Το μαγαζί του Μαλκομ Μακλάρεν έγινε το επίκεντρο της νέας μόδας. Ο ίδιος λέει «Άνοιξα το μαγαζί, γιατί ήθελα ο κόσμος να κάνει κάποια δήλωση φορώντας τα ρούχα μου.»

Σκισμένα ρούχα, αλυσιδες, παραμανες, βαμμενα μαλλιά, έντονο make up,  λουριά, ότι γενικά μπορεί να σοκάρει μια βαθιά συντηρητική κοινωνία. Μετά τους μόντς και τους ρόκερς, μια ακόμη γενιά που τα παιδιά φοράνε  ρούχα που ξεπήδησαν μέσα από τον δικό της τρόπο ζωής.

Σημείωση: Το άρθρο αφορά το ξεκίνημα του πανκ. Στο τρίτο μέρος θα ύπαρξει εκτενής αναφορά στην ουσία,  δηλαδή στα συγκροτήματα.


Tags
Μουσικά Είδη:Punk


σχολιάστε το άρθρο


Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

Extremio Chat
Συγχορδία Μινόρε
#22603   /   27.05.2011, 12:21   /   Αναφορά
Πολύ ενδιαφέροντα και τα δύο μέρη του αφιερώματος στην Punk, Δημήτρη. Έμαθα πολλά που δεν είχα υπόψη μου. Σε ευχαριστούμε.