ελληνική μουσική
  471 online   ·  210.652 μέλη
  chat
  αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

  Λαϊκοί Βάρδοι - Πάνος Γεραμάνης (1945-2005)

  Η επαρχία δεν ηχεί πια, τα παράθυρά της σίγησαν, το ηχητικό σήμα, εισαγωγής της εκπομπής σου, δεν ακούγεται πια...

  Λαϊκοί Βάρδοι - Πάνος Γεραμάνης (1945-2005)

  Γράφει ο ΦΑΙΔΩΝ ΑΛΚΙΝΟΟΣ (faidonalkinoos)
  39 άρθρα στο MusicHeaven
  Κυριακή 05 Ιούν 2011

  Όπως ακριβώς σβήνει το παρακάτω ηχητικό ντοκουμέντο...

  Μεγάλο Σάββατο: 30/04/2005 ο φίλος μας Πάνος Γεραμάνης αφήνει την τελευταία του ανάσα στην Πάργα, όπου και το εξοχικό του. Ο άνθρωπος που έστερξε το Ελληνικό Λαϊκό Τραγούδι με αγάπη πείσμα και συνέπεια για πάρα πολλά χρόνια.

  Τον γνώρισα το 2000 στα ΝΕΑ όπου αρθρογραφούσε. Ο καλός του λόγος ακόμα ηχεί στο νου μου. Η καλή του πρόθεση ακόμα σκιαγραφεί το είναι του.

  "Φαίδωνα δε σε ξέχασα - το έδωσα, είναι στα χέρια του... "

  Το Γεραμάνη(ο) χαμόγελό του ακόμα χαράζει την παρειά μου...

  Τα πολλά λόγια...

  Να Είσαι Πάντα Καλά Πάνο!

   

  Η επαρχία δεν ηχεί πια,

  τα παράθυρά της σίγησαν,

  το ηχητικό σήμα,

  εισαγωγής της εκπομπής σου,

  δεν ακούγεται πια...

   

   

  Υ.Γ. τα βιογραφικά που λείπουν αφηγείται ο ίδιος στο πρώτο βίντεο.

  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  #22807   /   05.06.2011, 20:41   /   Αναφορά
  Φαίδων ΜΠΡΑΒΟ σου!!!

  Ο Πάνος Γεραμάνης ήταν μεγάλος δάσκαλός.

  Την εκπομπή του ''Λαϊκοί Βάρδοι'' την άκουγα πάρα πολύ πιστά.
  #22814   /   06.06.2011, 10:57
  Πως έμαθες να ακούς "καλά" - φαίνεται από τις όμορφες εκπομπές σου που χαρίζεις φίλε AlfaWolf... Ευχαριστώ για το χρόνο σου !!!

  #22811   /   06.06.2011, 06:26   /   Αναφορά
  "Είμαι ο Πάνος Γεραμάνης.

  Σήμερα θα με ακούσετε κάπως διαφορετικά. Ίσως όπως δε μ' έχετε ακούσει ποτέ μέχρι τώρα. Όσο καιρό με αναγνωρίζετε από το ραδιόφωνο από τους Λαϊκούς Βάρδους, εδώ, του δικού μας προγράμματος, στο οποίο παραμένω πιστός, τα 52 αυτά χρόνια, από τότε που ξεκίνησε το Β' Πρόγραμμα ως ακροατής, μέχρι σήμερα, ως έκτακτος συνεργάτης. Θ' ακούσετε μουσικές της προτίμησής μου, που ίσως δεν μ' έχετε συνηθίσει μέχρι στιγμής. Μουσικές που συνδέονται με την αυτοβιογραφία μου και με τα παιδικά μου χρόνια. Γιατί από 7 χρονών από την Πρώτη Τάξη του Δημοτικού είχα μουσικά ερεθίσματα, είχα μουσικά σκιρτήματα, από τραγούδια που άκουγα, από το οικογενειακό ραδιόφωνο και από το οικογενειακό γραμμόφωνο. Τα πρώτα μου ακούσματα, ήταν ευρωπαϊκά, και πρέπει να σας πω ό,τι... οι μουσικές μου καταβολές, συνδέονται άμεσα με το οικείο περιβάλλον μου. Το οικείο περιβάλλον μου που βεβαίως, τοποθετείται στον τόπο καταγωγής μου, που είναι το Βασικλικό της περιοχής Χαλκίδας και όχι τα Βασιλικά, όπως συνήθως κάνουν λάθος οι διάφοροι φίλοι μου. Όχι. Είναι Βασιλικό. Απλώς Βασιλικά υπάρχει και δεύτερο γραφικό χωριό αλλά είναι πολύ μακριά από το δικό μου βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια.

  Λοιπόν Βασιλικό Χαλκίδας 1950 τα πρώτ' ακούσματα είναι ευρωπαϊκο ρεπερτόριο. Με μυούν, στο τραγούδι και στη μουσική

  δυο εξαδέρφες μου κόρες του δημοσιογράφου Χρύσανθου Γάη ή Καραμούζη που έρχονται κάθε δεύτερο Σάββατο απ' την Αθήνα στο σπίτι μου και τα δώρα τους που μου φέρνουν είναι οι "ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ". Ξέρτε τ' ήταν οι "ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ"; Τα μικρά περιοδικά με στίχους τραγουδιών και κάποιες σελίδες κουτσομπολιού καλλιτεχνικού. Ήταν το ελληνικό τραγούδι το μοντέρνο τραγούδι το καινούριο τραγούδι. Από κει άρχισα να διαβάζω απ' τα πρώτα μου παιδικά χρόνια προτού ανοίξω τ' Αναγνωστικό της Πρώτης Δημοτικού και τ' άλλα βιβλία. Από κει έμαθα Ορθογραφία και μπορώ να σας πω ότι μέσα απ' τους στίχους των τραγουδιών, σχημάτισα τις πρώτες μου εικόνες για το ελληνικό τραγούδι. Αλλά εκτός απ' τη Γραμματική έμαθα και Συντακτικό. Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται αυτό, είχ' αρχίσει κι αποστήθιζα τα τραγούδια και στην Πρώτη Δημοτικού τα τραγουδούσα. Αυτά βέβαια που εκείνη την εποχή άκουγα από το ραδιόφωνο... ... ..."

  Αυτή είναι η αποφώνηση του Ηχητικού ντοκουμέντου - την καταγράφω δια παν ενδεχόμενο...
  #22822   /   06.06.2011, 16:53   /   Αναφορά
  Αριστος!!

  Πανος Γεραμανης για παντα. Ναναι καλα εκει που ειναι.

  Αξιολογη καταχωρηση εδω.