ελληνική μουσική
    841 online   ·  210.833 μέλη
    Radiohead, μια μπάντα σύμβολο του Alternative Rock... Παρακάτω παρατίθεται η βιογραφία και η δισκογραφική τους δουλειά μαζί με μια μικρή ιστορία για το εκπληκτικό τους κομμάτι, το "Creep".
    Το Creep όταν πρωτοβγήκε θεωρήθηκε από μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό ως "άκρως καταθλιπτικό" και σταμάτησε να παίζεται στον αέρα... Η ιστορία του κομματιού είχε πάρει μεταφυσικές διαστάσεις λόγω του ότι, πιστεύαν ότι οι στίχοι αναφέρονταν στην ταραγμένη παιδική ηλικία ή στην πεθαμένη γυναίκα του Thom Υοrk (φωνή)... Βεβαίως ο Υorke μεγάλωσε φυσιολογικά και δεν είχε ούτε καν παντρευτεί.
    Ο Yorke εξηγεί ότι γράφτηκε όταν ήταν στο Exeter και οι στίχοι μιλάνε για ένα μεθυσμένο φοιτητή που ήταν ερωτευμένος και προσπαθεί να τραβήξει τη προσοχή μιας γυναίκας. Στο τέλος όμως χάνει την αυτοεκτίμηση του και την κοπέλα μαζι...
    Γράφει το μέλος Γιώργος (falimento)
    5 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 28 Σεπ 2004
    Ιστορία των Radiohead

    Ήταν κάπου στα 1982 όταν ο Thom Yorke στην ηλικία των 14, ζήτησε από τον Colin Greenwood (μπάσο) να τον βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας μπάντας μαζί με τον Ed O'Brien (κιθάρα).Ο Thom και ο Colin ήταν ήδη μέλη σχολικού γκρουπ που ονομαζόταν ΤΝΤ παίζοντας Punk.

    Ένας άλλος φίλος από το δημόσιο σχολείο του Abingdom έγινε ο ντράμερ του συγκροτήματος και δεν ήταν άλλος από τον Phil Selway.Τελευταίος στην μπάντα μπήκε ο Jonny Greenwood(κιθάρα-Hammond)-ο αδερφός του Collin.Το ντεμπούτο έγινε στην Οξφόρδη από όπου και κατάγονται μερικά χρόνια αργότερα το 1987.Ονόμασαν το γκρουπ On A Friday , ενώ το πρώτο τους ντέμο ήρθε το 1991.Ένας συμμαθητής τους είχε είχε μεταφέρει την κασέττα στα Courtyard Studios που διευθύνονταν από τους Bryce Edge και Chris Hufford, πρώην μουσικούς(Aerial FX).Ο Chris Hufford δεν ενθουσιάστηκε βέβαια αλλά μετά από λίγο καιρό όταν ήρθε στα χέρια του μια κόπια του Stop Whispering και του What's that you say on it εκφράστηκε λέγοντας ότι είχαν αποκτήσει ταυτότητα.

    Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλα ντέμος ενώ οι συναυλίες στην Οξφόρδη διαδέχονταν η μια την άλλη.Το πρώτο τους εξώφυλλο ήταν στο τοπικό περιοδικό "Curfew". Έτσι τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν πιο γρήγορα ενώ παράλληλα άρχισε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον και από πλευράς δισκογραφικών εταιρειών με τελική νικήτρια την ΕΜΙ με την οποία υπέγραψαν τελικά.

    Οι On A Friday είχαν μετατραπεί πολύγρήγορα σε ένα πολλά υποσχόμενο γκρουπ ενώ η αλλαγή του ονόματος δεν άργησε.Το νέο τους όνομα όπως όλοι γνωρίζουμε ήταν Radiohead εμπνευσμένο από τον τίτλο ενός τραγουδιού των Talking Heads στο άλμπουμ True Stories.Οι Hufford και Edge είχαν πια μετατραπεί σε μάναντζερ του συγκροτήματος, με αποτέλεσμα οι σχέσεις τους να μην αργήσουν να κλονιστούν.Μετά την κυκοφορία του 4-track Drill EPτο Μάρτιο του 1992 με το Prove Yourself ως αρχηγικό κομμάτι(έφτασε το 101 στα UK singles chart)ήταν ώρα να αλλάξουν και παραγωγούς.

    'Ετσι λοιπόν προσλαμβάνουν τους Paul Q. Kolderie και Sean Slade για να τους μανατζάρουν για τα δύο τραγούδια του επόμενου single (Inside My Head and Lurgee).Στη συνέχεια έγραψαν το τραγούδι που έμελλε να είναι το καθοριστικότερο της καριέρας τους μιας και ήταν αυτό που τους έκανε και ευρέως γνωστούς.Αυτό δεν είναι κανένα άλλο από το Creep.

    Για την ακρίβεια όμως το γκρουπ δεν ήταν απόλυτα ικανοποιημένο με αυτό το κομμάτι μιας και ο θρύλος λέει ότι ο Jonny ανακάλυψε το κραντσαρίσματα προσπαθώντας μάλλον να καταστρέψει παρά να γράψει ένα τραγούδι!!!Ακολούθησε έπειτα το Pablo Honey(1993)το οποίο ολκληρώθηκε σε 3 εβδομάδες.Το single τουCreep ενδιάμεσα(1992)είχε πουλήσει αρκετά για να τους φέρει στο 78 του UK charts.Το Pablo Honey βγήκε στα δισκοπωλεία μαζί με το single Anyone Can Play Guitar.

    Το Creep έφτασε τελικά 'ενα χρόνο μετά το νούμερο 7 των UK charts.Ακολουθεί το The Bends το 1995 μαζί με το πρώτο single του άλμπουμ ,το My Iron Lung.Αλλά μόνο με το πέμπτο single του άλμπουμ Street Spirit, 18 ολόκληρους μήνες αργότερα οι RH χτύπησαν θέση στην πρώτη δεκάδα ξανά.Η Αμερική από την άλλη προέβαλλε αντίσταση! Μετά από όλα αυτά και ένα χρόνο μετα (1997) ήρθε το άλμπουμ που τους έκανε γνωστούς στο ευρύ κοινό και τους καθιέρωσε ως ένα από τα γκρουπ ζωντανούς θρύλους (δεν είναι προσωπική εκτίμηση=).Ήταν σίγουρα απόδειξη του τι μπορεί κανείς να καταφέρει με την επίμονη δουλειά και την τελειομανία.Ο παραγωγός του δίσκου ήταν ο γνωστός τώρα πια Nigel Godrich που τους είχε βοηθήσει και παλαιότερα ως μηχανικός ήχου.''Πρόκειται για μια εγκεφαλική δουλειά με άποψη και δουλεμένο συναισθηματικό περιεχόμενο ,απ' αυτές που δεν έχουμε τύχη να ακούμε συχνά''

    Πηγή (Ποπ κ Ροκ 2000)

    Aκολούθησαν τα άλμπουμς Amnesiac 2001 και Hail to the thief το 2003

    Δισκογραφία:
    Pablo Honey (1993)
    The Bends (1995)
    OK Computer (1997)
    Kid A (2000)
    Amnesiac (2001)
    Hail to the Thief (2003)


    www.Radiohead.com

    Tags
    Μουσικά Είδη:Alternative RockPunkRockΚαλλιτέχνες:Radiohead



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #3970   /   03.02.2006, 22:59   /   Αναφορά
    File den ksero apo pou pairneis tis plirofories sou gia tous Radiohead. Pantos oson afora to tragoudi Creep, den exei tipota na kanei me tous Radiohead. To tragoudi eixe graftei apo tin Crissy Hines, ksereis tin tragoudistria ton Pretenders, kai to tragoudouse auti. To evalan sto proto tous album, giati tous arese, kai ironika auto egine i proti tous epitixia. Gia auto ton logo, pote den to paizoun se sunaulies. O Thom Yorke to exei misisei kuriolektika.
    #18878   /   07.09.2009, 16:40
    Apanto an kai argoporimena meta apo 3 xronia(:P). To tragudi "creep" exei graftei apo tous Radiohead. Oi "The Pretenders" aplos to exoun tragoudisi. De ksero apo pou eixes afti ti pliroforia, alla simfona me episimes piges toulaxiston to "creep" einai twn Radiohead.



    Y.Γ. Oi Radiohead sinexizoun na paizoun to "creep" stis sinaulies tous

    #25568   /   21.10.2012, 00:52   /   Αναφορά

    Radiohead...Θεοι...Respect..Εχουν γινει πιο ηλεκτρονικοι βεβαια.. Δεν παιξανε παντως το creep αυτη τη φορα..(και γενικως σχεδον τιποτα απτα παλια τους..) κριμα..ηθελα πολυ να τακουσω live..αλλα το καταλαβαινω, πολλα συγκροτηματα δε γουσταρουν να τους ξερουν και να τους συνδεουν μονο με ενα τραγουδι..

    #27856   /   14.09.2013, 14:28   /   Αναφορά

    Αρκετα αργοπορημενα γραφω,αλλα τωρα ειδα το αρθρο.Δεν ξερω αν το αρθρο αναρτηθηκε αυτουσιο οπως ηταν στο ποπ και ροκ,αλλα προφανως ο συγγραφεας του δεν εχει ιδεα απο radiohead,για να αναλυει σε μια παραγραφο το creep,να μιλαει για "το αλμπουμ που τους καθιερωσε" χωρις να λεει οτι αυτο ηταν το ok computer,και να μην αναφερει καν το Kid A.Ποπ και ροκ λεγεται,τι να περιμενει κανεις :p