ελληνική μουσική
  637 online   ·  210.826 μέλη
  αρχική > e-Περιοδικό > Μουσική Τεχνολογία

  Πόση ισχύς ενισχυτή απαιτείται ανάλογα με το συγκρότημα μας;

  Μικρή ορχήστρα σε μια ταβέρνα. Πόση ισχύς ενισχυτή  απαιτείται; Ροκ συγκρότημα σε αίθουσα συναυλιών 2000 καθισμάτων. Πόσα watt απαιτούνται; Διαθέτω ηχεία PA (αυτοενισχυόμενα ή παθητικά). Πόσο δυνατά μπορούν παίξουν χωρίς να πάθουν ζημιά; Ποιόν ενισχυτή θα προτείνατε να πάρω;

  Πόση ισχύς ενισχυτή απαιτείται ανάλογα με το συγκρότημα μας;

  Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
  127 άρθρα στο MusicHeaven
  Τρίτη 27 Φεβ 2024

  Συχνά μας απασχολούν παρόμοιες ερωτήσεις, όπως φαίνεται από τα πολλά threads στη στήλη "Μουσική Τεχνολογία" των μουσικών ιστοσελίδων. Αυτό το άρθρο θα προσπαθήσει να δώσει εκλαϊκευμένες απαντήσεις.

  Για την πλήρη κατανόηση του άρθρου δείτε τα σχετικά links.

   Πόση ισχύ μπορούν να διαχειριστούν τα ηχεία μου;

  • Μπορείτε να το καθορίσετε κοιτάζοντας το Manual του ηχείου 
  • Ονομαστική αντίσταση (Impedance). Τυπικά, θα είναι 2, 4, 8 ή 16 ohms
  • Στη συνέχεια, αναζητήστε τις προδιαγραφές του ηχείου για Continuous Power Handling ή Continuous Power Rating (δείτε και το άρθρο ΕΔΩ 

   Αν μπορείτε να αποτρέψετε τον ενισχυτή ισχύος από clipping με τη χρήση ενός περιοριστή (Limiter), χρησιμοποιήστε έναν ενισχυτή ισχύος που τροφοδοτεί τα ηχεία με 2 έως 4 φορές της continuous power rating ανά κανάλι.

  Αυτό επιτρέπει περιθώρια 3 έως 6 dB για peaks στο ηχητικό σήμα.

  Πόση ισχύς ενισχυτή απαιτείται ανάλογα με το συγκρότημα μας;

  Τα Ηχεία κατασκευάζονται για να μπορούν να χειριστούν τέτοια βραχυπρόθεσμα peaks. Εάν όμως δεν μπορείτε να αποφύγετε το clipping του ενισχυτή ισχύος (πχ αν δεν έχετε limiter και το σύστημα υπεροδηγείται ή υφίσταται feedback), η ισχύς του ενισχυτή θα πρέπει να συμμορφωθεί με την ‘’Σύσταση McGregor’’.

  Με αυτόν τον τρόπο τα ηχεία δεν θα υποστούν ζημιά εάν ο ενισχυτής οδηγηθεί σε Clipping από υπερφόρτωση στην είσοδο.

  Στην περίπτωση που δεν υπάρχει headroom για peaks, θα πρέπει να οδηγήσετε τα ηχεία σε λιγότερη από την πλήρη ονομαστική ισχύ τους, αν θέλετε να αποφύγετε την παραμόρφωση.

  Όπως φαίνεται στο παλμογράφο, το κύμα που προκύπτει από clipping δεν είναι ένα πλήρες ημιτονοειδές κύμα. Για να αποφευχθεί αυτό, μπορεί να μειωθεί με έναν περιοριστή (Limiter) ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μειώνει δυναμικά τις στάθμες των δυνατών μερών προς τα κάτω (για παράδειγμα μπάσο, ντραμς).

  Αν τον χρησιμοποιείτε κυρίως για Heavy Metal, καλύτερα 2,5 φορές της Continuous Power rating ανα channel. Αυτή είναι η γνωστή ‘’Σύσταση McGregor’ που θα βρείτε στο άρθρο ΕΔΩ. 

  Φυσικά σ’ όλες τις περιπτώσεις η ισχύς του ενισχυτή πρέπει να είναι κατάλληλη για την προοριζόμενη αντίσταση ηχείου (2, 4, 8 ή 16 Ω).

  Ας δούμε ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι η σύνθετη αντίσταση των ηχείων σας είναι 4 ohm, και η Continuous Power Handling 100 W.

  Εάν παίζετε χορευτική μουσική, η ισχύς του ενισχυτή πρέπει να είναι 1.6 x 100 W ή 160 W continuous ανά κανάλι.

  Για να χειριστεί το Heavy Metal η ισχύς του ενισχυτή πρέπει να είναι 2.5 χ 100 W ή 250 W continuous ανά κανάλι.

  Αν χρησιμοποιείτε πολύ περισσότερη ισχύ, είναι πιθανό να καταστρέψετε το ηχείο αναγκάζοντας τον κώνο του να κινείται στα όριά του.

  Αν χρησιμοποιείτε πολύ λιγότερη ισχύ, θα απαιτηθεί πιθανώς, να ανεβάσετε το volume για να δυναμώσετε τον ήχο και τότε πιθανόν να φτάσετε στο Clipping (Ψαλίδισμα). Το Clipping μπορεί να βλάψει τα ηχεία λόγω υπερθέρμανσης. Έτσι, τηρείτε τη ’Σύσταση McGregor’’.

   


  Tags
  Μουσικά Είδη:Heavy MetalMetal  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε