ελληνική μουσική
    654 online   ·  210.830 μέλη
    Πριν ξεκινήσω να γράφω την παρουσίαση και την κριτική του debut album των Dead Eyes of Youth θέλω να εκμυστηρευτώ την άκριτη προκατάληψη που είχα μέχρι πρόσφατα ενάντια στα ελληνικά συγκροτήματα με αγγλικό στίχο. Θα μου πείτε πως υπάρχουν αξιόλογα ελληνικά συγκροτήματα που γράφουν στα αγγλικά, αλλά για εμένα έλειπε η πρωτοτυπία, κάτι δηλαδή που θα αγόραζα όχι μόνο επειδή είναι ελληνικό προϊόν, αλλά επειδή είναι ποϊοτικό και πάνω από όλα πρωτότυπο. Επειδή λοιπόν τα κριτήριά μου είναι αρκετά αυστηρά, ξαφνιάστηκα όταν το "Lust" των Dead Eyes of Youth μου έκανε αυτό το αναπάντεχο κλικ...
    Γράφει το μέλος Elena (DeLaSane)
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 13 Απρ 2005
    Το “Lust” είναι ένα album που δύσκολα μπορεί να περιγραφεί και να καταταχθεί σε κάποια υποκατηγορία της ροκ. Η σύμπραξη των μελαγχολικών φωνών, ακουστικών και ηλεκτρικών κιθάρων, πιάνου, synths, τσέλου, καθώς και άλλων μουσικών οργάνων και απόμακρων φωνητικών δημιουργούν ένα ήχο μοναδικό από τον οποίο δύσκολα διαφαίνονται οι μουσικές επιρροές του συγκροτήματος. Όπως άλλωστε ομολογεί και ο τίτλος του, το “Lust” αποτελείται από 12 κομμάτια όπου το καθένα είναι και μια διαφορετική μουσική έκφραση του ανθρώπινου πόθου (lust). Του πόθου που σε γεμίζει ευφορία (in an afternoon ή blackroom skies), του πόθου που σε παραλύει (in my Soul), του πόθου που σε καθηλώνει (Summer) ,του πόθου που σε γεμίζει με δύναμη (Vacant) ή οργή (Lust) , του πόθου που σε αφοπλίζει (The plastique of my ghost’s dispair) , ή του ανεκπλήρωτου πόθου (Automatic memory) . Και τα 12 κομμάτια συνδυάζουν δυναμισμό και μελαγχολία από το δριμύ vacant που ανοίγει το δίσκο, ως το τελευταίο automatic memory, με το ασυνήθιστα μεγάλο intro το οποίο έφερε στο νου μου την γλυκά νοσταλγική διάθεση που ένιωσα όταν άκουσα για πρώτη φορά το «Pretty 50s” του David Lynch και John Neff από το soundrack του Malholand Drive. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι και το πόσο απρόβλεπτα εξελίσσονται τα κομμάτια, όπως για παράδειγμα το ομώνυμο “Lust” , το οποίο αρχίζει με τις υπνωτικές φωνές (που θυμίζουν τα απόμακρα φωνητικά της πρόσφατης πειραματικής περιόδου των Radiohead σε συνδυασμό με το μυστικιστικό άκουσμα των Lift to Experience), και στην πορεία εκτυλίσσεται σε ένα κιθαριστικό παροξυσμό. Οι στίχοι είναι έξυπνοι και μελαγχολικοί. Μιλάνε για ένα κόσμο κατασκευασμένο αποκλειστικά από τις διαφορετικές εκφράσεις του πόθου και η ερμηνεία του Αλέξανδρου Μίαρη τους δίνει χρώμα, υφή και περίσσιο συναίσθημα. Η φωνή μοιάζει να έρχεται από κάποιο μακρινό τούνελ και πίσω της να την ακολουθούν τα ατμοσφαιρικά synths και πιάνο, ενώ οι εξαιρετικά μελωδικές κιθάρες μοιάζουν να έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτό το album. Το αποτέλεσμα αυτής της παραγωγής, είναι ένας άκρως ατμοσφαιρικός ήχος, ο οποίος είναι μοναδικός, πρωτότυπος και αξιόλογος όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για τα δεδομένα του εξωτερικού.



    Αγοράστε το CD από το GreekBooks
    με πιστωτική ή με απλή αντικαταβολή




    Οι DEOY είναι ένα σχήμα άξιο προσοχής μια και είμαι σίγουρη ότι θα μας απασχολήσουν αρκετά στο μέλλον (αν φυσικά υπάρχει δικαιοσύνη στη record bussines). Ένας λόγος είναι ότι είναι ένα δεμένο σχήμα, του οποίου το αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο album μαρτυρά πολλά παραπάνω από μια απλή συνεργασία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το συγκρότημα είναι μαζί με το ίδιο line-up εδώ και 9 χρόνια έχει μέσο όρο ηλικίας μόλις 22 χρονών, κάτι που δείχνει ότι το “Lust” είναι μόνο η πρώτη τους λέξη. Επίσης, ενώ κυκλοφόρησαν το «Lust» πολύ πρόσφατα, ήδη έχουν έτοιμο το υλικό του επόμενου album τους, το οποίο πιθανολογείται να κυκλοφορήσει από Αγγλική δισκογραφική εταιρία. Οι DEOY έχουν αρχίσει να παίζουν ζωντανά στην Αθήνα, όπου έχουν πάρει εξαιρετικές κριτικές για τα live τους, ενώ έχουν προγραμματίσει ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και στο Λονδίνο. Επίσης σύντομα θα προβληθεί και το πρώτο τους video “In an afternoon”, ενώ ετοιμάζεται και το δεύτερο “Summer”.

    Το “Lust” κυκλοφόρησε πρόσφατα σε όλα τα ελληνικά δισκοπωλεία από την X-ARTici Music. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όσους θα ήθελαν να ακούσουν κάτι διαφορετικό, φρέσκο και παράλληλα ποιοτικό. Επίσης θα αποδειχτεί και ιδιαίτερα χρήσιμο στους προκαταλημένους (βλ. εμένα).

    Tracks:

    1. Vacant
    2. Bone-Dry
    3. In an Afternoon
    4. This is
    5. There was before me a little stone
    6. Lust ;
    7. Blackroom Skies
    8. The plastique of my ghost’s dispair
    9. In my Soul (here the God)
    10. Semelis 7
    11. Summer
    12. Automatic Memory

    Tags
    Μουσικά Είδη:SoulΚαλλιτέχνες:Radiohead



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #1981   /   13.04.2005, 00:36   /   Αναφορά
    Κοίτα να δεις που μου κίνησες τώρα την περιέργεια και θέλω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να το ακούσω!! :-) Να 'σαι καλά Έλενα!



    Επίσης, μετά απο μια γρήγορη αναζήτηση στο internet, να προσθέσω πως οι Dead Eyes of Youth είναι οι :

    Αλέξανδρος Μίαρης (φωνή, κιθάρα, πιάνο, synths)

    Αντώνης Κουρής (κιθάρα)

    Πέτρος Πανδής (μπάσο) και

    Προκόπης Μ. Τσούκιας (drums)



    #1989   /   13.04.2005, 17:52   /   Αναφορά
    Eimai gematos agwnia kai egw...san th Sofia...na tous akousw...mias kai me to ar8ro sou mou e3itares thn periergeia!!!



    kai mia mikrh plhroforia: to official site tou sugkrothmatos einai upo kataskeuhn...alla gia osous endiaferontai: www.deoy.com
    #1990   /   13.04.2005, 18:16   /   Αναφορά
    Sofia kai Attila euxaristw gia tis dieukriniseis. Fainetai grafontas kollhsa perissotero stis leptomereis kai pareleipsa shmantika stoixeia opws to website kai ta onomata twn melwn tou sygkrothmatos!!!



    Einai pragmati ena apo ta kalytera albums pou akousa teleutaia, kai sas diavevaiwnw pws den tha apogoiteu8eite an to akousete. Tha prospathisw na mathw kai gia live kai tha sas enhmerwsw.
    #1991   /   13.04.2005, 19:40   /   Αναφορά
    Οριστε και η δισκοκριτικη που περιμενα, χαιρομαι που ακουγεται αυτη η μπαντα.

    Κατι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!!!!

    ΣΤΟ link που εχει για να αγορασεις το δισκο το site εχει κανει ενα ΤΡΟΜΕΡΟ ΗΛΙΘΙΟ λαθος και εχει γραψει για συνθετη τον ΜΙΧΑΛΗ ΡΑΚΙΝΤΖΗ!!!! ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ!!

    ΑΣ ΤΟΥς ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟς ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟς!!!!!!!!!



    ΕΕΕΕΕΕΕΕ ΛΑΘΟΣΣΣ!!!
    #1993   /   13.04.2005, 23:06   /   Αναφορά
    Κι εγώ θέλω να ακούσω το δίσκο, τελικά το άρθρο σου μας κίνησε το ενδιαφέρον. Ευχαριστούμε DeLaSane:)
    #2003   /   15.04.2005, 14:29   /   Αναφορά
    paidia egw to agorasa kai mporw na pw oti einai apo ta kalhtera album pou exw akousei kai gia 10,40 pou kostizei.... ta rixnoume ta paidia!

    anyway to savvato 16-4 (aurio diladi) paizoun live sto festival ths ksanthis
    #2085   /   25.04.2005, 03:53   /   Αναφορά
    prosfata diabasa to sxolio tou melous delasane gia tous dead eyes of youth.mou proxenise to endiaferon kai stin prosfati episkepsi mou se kentriko diskopolio tis athinas den distasa na agoraso ton disko tous.

    EBGE TOUS!!!!!!!!!!!!!!

    PERISOTERES PLHROFORIES THA EITHELA NA MATHW!

    SYNABLIES......???
    #2095   /   29.04.2005, 19:27   /   Αναφορά
    pisteuw oti h sunergasia me to megalo Mixalh Rakitzi exei afhsei fanera ta shmadia ths panw sta mousika hxoxrwmata tou diskou twn DEOY. Kai o pateras sou?



    Plaka kanw!



    Paidia agoraste auto to CD, den 8a xasete.O,ti kalutero exw akousei apo ellhnes dhmiourgous ta teleutaia 5 xronia.
    #5518   /   06.09.2006, 16:58
    Oi ellhnes Dead Eyes of Youth sto Myspace me kainourgia kommatia kai video clip.

    www.myspace.com/deadeyesofyouth

    Diavasa oti oi deoy 8a arxisoun na vazoun kommatia apo to 2o disko tous sto myspace .

    Exei kaneis nea?