ελληνική μουσική
  424 online   ·  210.925 μέλη
  Το ανθρώπινο αυτί αντιλαμβάνεται ήχους που κυμαίνονται σε συχνότητες από 20 εώς 20000 Hertz (κύκλους ανά δευτερόλεπτο). Οποιοσδήποτε ήχος κάτω από τα 20 HZ, υπόηχος, αν και δεν γίνεται αντιληπτός υπάρχει σαν ένας κανονικός παλμός.
  Γράφει ο Jorge (jorge)
  300 άρθρα στο MusicHeaven
  Τρίτη 15 Απρ 2003
  Η ανακάλυψη ότι τα υπόηχα κύματα βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε στοιχειωμένα σπίτια στη Μεγάλη Βρετανία έκανε τους επιστήμονες να ερευνήσουν τις αντιδράσεις των ανθρώπων κατά την επιρροή τους από τέτοια κύματα.

  'Eτσι κατά τη διάρκεια ενός κονσέρτου, ενώ η μουσική έπαιζε κανονικά, οι ερευνητές εξέπεμπαν και υπόηχα κύματα και παρατηρούσαν τη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων, ρωτώντας τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα.


  Κάποιοι από το κοινό, ανέφεραν ένα αίσθημα ευφορίας και χαλαρότητας κατά τη διάρκεια εκπομπής των κυμάτων, ενώ κάποιοι άλλοι δεν κατάλαβαν καμία διαφορά στη διάθεση τους.

  Ο Dr Richard Wiseman, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Hertfordshire, πιστεύει ότι αυτές οι αλλαγές οφείλονταν στην εκπομπή των κυμάτων, και εξηγεί λέγοντας ότι αυτά επηρεάζουν περισσότερο τη στομαχική χώρα και δημιουργούν μια ψυχική ανάταση ή κατάπτωση ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται τα άτομα.


  Η Sarah Angliss, μέλος της ερευνητικής ομάδας, ανέφερε ότι τα υπόηχα κύματα και οι επιρροές τους δεν είναι κάτι καινούριο, αφού και παλιότερα χρησιμοποιούνταν στις θρησκευτικές συγκεντρώσεις από την εκκλησία έτσι ώστε να προκαλέσουν αυτό το αίσθημα της αγαλίασης.

  Τα υπόηχα κύματα χρησιμοποιούνται και από τα ζώα. Είναι ήδη γνωστό εδώ και χρόνια, για παράδειγμα, ότι οι ελέφαντες μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε μεγάλες αποστάσεις, με τη βοήθεια των κυμάτων. Η Dr Katy Payne, μελετητής της επικοινωνίας μεταξύ των ελεφάντων εδώ και 15 χρόνια, λέει ότι τα υπόηχα κύματα σε ένα ζωολογικό κήπο αυξάνονται κατά πολύ όταν βρεθούμε δίπλα σε ένα ελέφαντα. 'Eρευνες έδειξαν ότι οι ήχοι των ελεφάντων κυμαίνονται από 5 εώς 50HZ και υπό ιδανικές συνθήκες μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μακριά.


  Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις φάλαινες. Τα υπόηχα κύματα μπορούν να ταξιδέψουν πολύ μεγάλες αποστάσεις, επιρτέποντας στις φάλαινες να επικοινωνούν μεταξύ τους σε αποστάσεις της τάξεως των εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων χιλιομέτρων. Αυτό βέβαια συμβαίνει σε ιδανικές συνθήκες οι οποίες δεν υπάρχουν σήμερα λόγω ηχητικής μόλυνσης από πλοία, υποβρύχια και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.

  Δυστυχώς όμως υπάρχει και μια δυνατότητα χρήσης των υπόηχων κυμάτων για καταστροφικούς λόγους, για την κατασκευή δηλαδή όπλων.


  Μέχρι τη δεκαετία του '50 οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει συσκευές παραγωγής υπόηχων από 1 έως και 10HZ. Από τις μελέτες που είχαν κάνει διαπίστωσαν ότι τα κύματα αυτών των συχνοτήτων επηρεάζουν τα ζωτικά όργανατων ανθρώπων με αποτέλεσμα την εξουδετέρωση τους είτε για ώρες ή μέρες ή ακόμη και τη θανάτωση τους.


  Η κύρια δυσκολία για την κατασκευή τέτοιων όπλων είναι ότι πρέπει να έχουν πολύ μεγάλο πλάτος για να είναι αποτελεσματικά, και πολύ καλή εστίαση έτσι ώστε να στέλνουν το κύμα εκεί που πρέπει.


  Πέρα από τη χρήση τέτοιων όπλων από το στρατό, υπάρχει και η πιθανότητα χρήσης τους για τον έλεγχο του πλήθους (π.χ. των ανθρώπων μιας πόλης) αλλά και την προσωπική προστασία.


  Η καταστροφική ικανότητα των όπλων αυτών μπορεί να συγκριθεί με τις ατομικές εκρήξεις. 'Eχουν πολύ μεγάλη εξάπλωση. 'Eτσι μετά από μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι ένα κύμα υπόηχων μπορεί να μετακινηθεί μέχρι και 2500-3500 χιλιόμετρα από το σημείο εκπομπής του σε λιγότερο από 2 ώρες.

  ΠΗΓΗ : ESOTERICA.GR  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

  #48   /   16.04.2003, 13:54   /   Αναφορά


  Mayrh eine h nyxta sta bouna....