ελληνική μουσική
  492 online   ·  210.979 μέλη
  αρχική > e-Περιοδικό > Βιβλίο & Μουσική

  Μουσικά θέματα και πορτρέτα

  Ο συνθέτης Κώστας Μυλωνάς έχει να επιδείξει ένα σημαντικό συγγραφικό έργο σε θέματα μουσικής. Ενα από τα πλέον γνωστά έργα του είναι η τρίτομη «Ιστορία του Ελληνικού Τραγουδιού». Στο νέο του βιβλίο, με τίτλο «Μουσικά θέματα και πορτρέτα» (εκδόσεις «Κέδρος»), μας ξεναγεί στον κόσμο της λόγιας όσο και της «έντεχνης-λαϊκής» μουσικής, ελληνικής και ξένης...
  Γράφει ο Jorge (jorge)
  300 άρθρα στο MusicHeaven
  Τετάρτη 02 Αύγ 2006

  Πρόκειται για μια συλλογή κειμένων από διαλέξεις που έδωσε κατά καιρούς σε πανεπιστήμια και πολιτιστικούς φορείς, καθώς και από άρθρα του στις εφημρίδες «Καθημερινή», «Ελευθεροτυπία» και στο περιοδικό «Διαβάζω».

  Στις τρεις ενότητες του βιβλίου, μεταξύ άλλων, εξετάζονται: η δημιουργία της νεοελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής στις αρχές του εικοστού αιώνα, η συμβολή των μεγάλων μαέστρων Βίλχελμ Φουρτβάινγκλερ και Δημήτρη Μητρόπουλου, η μουσική ενάντια στον πόλεμο, το πολυσυζητημένο θέμα της μελοποιημένης ποίησης, το πολιτικό τραγούδι της δεκαετίας του '70, η ελληνική μουσική παράδοση και το πρόβλημα της επιβίωσής της στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι, η ακμή και η παρακμή του «νέου κύματος», η όπερα και το μιούζικαλ στον κινηματογράφο κ.ά. Επίσης, γίνονται αναφορές στο έργο του Μάνου Χατζιδάκι, του Νίκου Γκάτσου, του Κώστα Γιαννίδη, της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου κ.ά. Ξεχωριστή θέση, τέλος, κατέχει ένα κείμενο που αναφέρεται στον κορυφαίο ποιητή Δημήτρη Παπαδίτσα, ο οποίος υπήρξε ο πνευματικός πατέρας του συγγραφέα.

  Εύληπτα, εύστοχα και κατατοπιστικά, καρπός της βαθιάς γνώσης και μουσικής παιδείας του συγγραφέα, τα «Μουσικά θέματα και πορτρέτα» απευθύνονται όχι μόνο στους γνώστες της μουσικής, αλλά και στο ευρύ κοινό που ενδιαφέρεται για την ιστορία της μουσικής.

  Εκδόσεις Κέδρος
  ISBN 960-04-2833-6
  240 σελίδες

  Αγορά από το e-Shop

  Tags
  Μουσικά Είδη:Όπεραελληνική μουσικήΚαλλιτέχνες:Κώστας Μυλωνάς  Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

  Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

  Στείλε το άρθρο σου

  σχολιάστε το άρθρο


  Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε