ελληνική μουσική
  240 online   ·  210.922 μέλη
  jorge
  19.03.2008, 14:32
  Το MusicHeaven, ειδικά τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, είχε σαν βασική αρχή να ακολουθεί την αιχμή της web τεχνολογίας και να την εφαρμόζει στις σελίδες του.

  Τον τελευταίο καιρό όμως, είχαμε μείνει πίσω. Έτσι ήρθε ο καιρός να γίνει το MusicHeaven πιο φιλικό για το χρήστη, μειώνοντας το χρόνο αναμονής του μετά από μια ενέργεια. Έτσι, σιγά σιγά οι ενότητες του MusicHeaven θα γίνουν πιο εύχρηστες, οι αναζητήσεις πιο γρήγορες, ενώ κάποια blocks θα ομαδοποιηθούν σε καρτέλες για μικρότερο εύρος σελίδων και λιγότερο scroll.

  Η τεχνολογία πίσω απ' όλ' αυτά ονομάζεται Ajax. Η Ajax είναι ένας από τους πρόσφατους και σημαντικότερους τρόπους βελτίωσης της online εμπειρίας των χρηστών και δημιουργίας νέας και καινοτομικής λειτουργικότητας web. Επιτρέποντας σε συγκεκριμένα τμήματα μιας ιστοσελίδας να προβάλλονται χωρίς ανανέωση ολόκληρης της σελίδας, βελτιώνει σημαντικά την εμπειρία των εφαρμογών web. Επιτρέπει επίσης στους προγραμματιστές web να δημιουργούν διαισθητικές και καινοτομικές διαδραστικές διαδικασίες.

  Ένα πρώτο δείγμα μπορείτε να δείτε στη δημοφιλέστερη ενότητα του MusicHeaven, στο Forum. Έχει ήδη δημιουργηθεί μια δοκιμαστική σελίδα. Δοκιμάστε να πατήσετε τα βελάκια και δείτε πως πια δε χρειάζεται να περιμένετε να φορτώσει νέα σελίδα

  Περιμένω τη γνώμη σας και τυχόν προβλήματα που εντοπίζετε.
  Astron
  19.03.2008, 15:08
  Παράθεση:

  Το μέλος jorge στις 19-03-2008 στις 14:32 έγραψε...
  Η τεχνολογία πίσω απ' όλ' αυτά ονομάζεται Ajax.


  Κάτσε...αυτό δεν είναι ένα μουσικό συγκρότημα;;
  jorge
  19.03.2008, 22:06
  Απ' οτι βλέπω το δοκιμάσατε και δε βρήκατε κανένα πρόβλημα

  Επομένως, δοκιμές τέλος.

  Μπείτε στην αρχική σελίδα του Forum για μια πρώτη γεύση.


  ΥΓ. Astron, κάτι μου λένε τα αρχικά από τα nicks Astron, Jorge, Antreas_dr, XeniaRodo
  Astron
  19.03.2008, 22:28
  Παράθεση:

  Το μέλος jorge στις 19-03-2008 στις 22:06 έγραψε...

  Απ' οτι βλέπω το δοκιμάσατε και δε βρήκατε κανένα πρόβλημα

  Επομένως, δοκιμές τέλος.

  Μπείτε στην αρχική σελίδα του Forum για μια πρώτη γεύση.


  Χμμ... ένα forum που δε μοιάζει και τόσο με forum. Μπαίνοντας νόμιζα ότι έβλεπα διαφημίσεις... Δεν γίνεται να είναι πιο κλασικό το look?
  jorge
  19.03.2008, 22:50
  Το κλασικό look έχει το μειονέκτημα του ατελείωτου scrolling και των πολλών άδειων χώρων.
  vouliakis
  19.03.2008, 23:09
  Σαν πρώτη γεύση, καλό είναι το look. Μήπως να γινόντουσαν περισσότερο ευδιάκριτα τα πλαίσια κάθε κατηγορίας για να φαίνεται περισσότερο "ευθυγραμμισμένο"?
  Astron
  19.03.2008, 23:14
  Προσωπική μου γνώμη είναι ότι η κεντρική σελίδα του Forum θα πρεπε να είναι κάπως πιο συνοπτική. Να φαινονται δηλαδή πιο εύκολα οι κατηγορίες χωρίς να βομβαρδίζεται ο αναγνώστης από τόσες πληροφορίες. Πάντως καλή η ιδέα να φορτώνουν στην ίδια σελίδα οι νέες πληροφορίες.
  Termite
  20.03.2008, 09:51
  Προσωπική μου γνώμη:

  εφόσον χρησιμοποίησες Ajax θα μπορούσε να είναι περισσότερο σουλουπωμένη και όχι τόσο μεγάλη (σε περιεχόμενο) η κεντρική σελίδα. Ίσως με δίχως εμφανίσιμα topics να φαίνονταν καλύτερα.

  Στο σουλούπωμα μπορεί να βοηθήσει η λιτή (με όχι περισσότερες απο μία σειρές) περιγραφή των topics.

  Και αν χρειάζεσαι βοήθεια...εδώ είμαστε κ εμεις!
  jorge
  20.03.2008, 10:29
  Παράθεση:

  Το μέλος Termite στις 20-03-2008 στις 09:51 έγραψε...

  Ίσως με δίχως εμφανίσιμα topics να φαίνονταν καλύτερα.


  Δηλαδή η κεντρική σελίδα να έχει μόνο τις κατηγορίες; Χωρίς τα τελευταία απαντημένα topics;
  Astron
  20.03.2008, 12:02
  Παράθεση:

  Το μέλος jorge στις 20-03-2008 στις 10:29 έγραψε...
  Δηλαδή η κεντρική σελίδα να έχει μόνο τις κατηγορίες; Χωρίς τα τελευταία απαντημένα topics;  Ναι, συμφωνώ κι εγώ με τον Βασίλη.
  Δεν υπάρχει λόγος να φαίνονται τα απαντημένα τόπικς. Το σημαντικό είναι να είναι ευδιάκριτες οι κατηγορίες και οργανωμένες.
  jorge
  20.03.2008, 12:28
  Μα βρε παιδιά, πως θα βλέπει κάποιος με μια ματιά τα νέα θέματα ή τα πρόσφατα απαντημένα; Θα χρειάζεται να μπαίνει κάθε φορά σε κάθε κατηγορία για να δει αν υπάρχει νέο θέμα ή αν απαντήθηκε κάποιο που τον ενδιαφέρει;

  kithara-woman
  20.03.2008, 12:46
  Επιτρέπεται να πω κι εγώ μια γνώμη;Συμφωνώ μαζί σου jorge,είναι χρήσιμο να φαίνονται στην πρώτη σελίδα τα πρόσφατα απαντημένα θέματα,γιατί μπορεί κάποιος να ζήτησε κάτι ή να ρώτησε κάτι και να θέλει να το δει άμεσα,αν υπάρχει απάντηση,ενώ αν δεν υπάρχουν θα πρέπει να μπαίνει συνέχεια μέσα να τσεκάρει και ίσως πχ για κάποιον καινούριο στο site να είναι μπέρδεμα.Ωραία είναι η αλλαγή,η νέα εμφάνιση,ανοίγει πιο εύκολα έτσι χωρίς καθυστέρηση,καλύτερα από πριν.
  Tropaiatissa
  20.03.2008, 13:39
  Πράγματι είναι πολύ πιο βολικό να ανοίγουν με αυτόν τον τρόπο οι σελίδες. Απλώς θα συμφωνήσω με τον Παύλο, πως στο φόρουμ χρειάζεται βελτίωση το design. Γι' αυτό που είπε για την αρχική σελίδα, πιστεύω πως χρειάζεται να υπάρχει λίστα με τα πρόσφατα απαντημένα topics. Για να μικρύνει το μήκος της σελίδας, ίσως θα μπορούσε να εμφανίζονταν λιγότερα topics, και να υπήρχε κουμπάκι για επέκταση της λίστας...
  Astron
  20.03.2008, 13:42
  Παράθεση:

  Το μέλος jorge στις 20-03-2008 στις 12:28 έγραψε...
  Μα βρε παιδιά, πως θα βλέπει κάποιος με μια ματιά τα νέα θέματα ή τα πρόσφατα απαντημένα; Θα χρειάζεται να μπαίνει κάθε φορά σε κάθε κατηγορία για να δει αν υπάρχει νέο θέμα ή αν απαντήθηκε κάποιο που τον ενδιαφέρει;

  Το να βλέπει κανείς με μια ματιά 26X5=130 πρόσφατα απαντημένα posts με μια ματιά, έτσι κι αλλιώς δεν έχει ουσία.

  Έστω τώρα ότι τον ενδιαφέρουν ένα ή δύο τοπικς. Πχ θέλω να δω τα πρόσφατα posts στην κατηγορία Radio MusicHeaven. Τί είναι πιο εύκολο; Να σκρολάρω ανάμεσα σε 25 διαφορετικούς τίτλους που ο καθένας έχει άλλες 5 γραμμές από κάτω ψάχνοντας την φράση "Radio MusicHeaven" (δοκίμασέ το) ή πολύ πιο απλά να χρησιμοποιήσω το drop down menu της κεντρικής σελίδας και να μπω μέσα στο τόπικ Radio Musicheaven; Εμένα προσωπικά με βολεύει το 2ο, κι ας χρειάζεται ένα κλικ παραπάνω.

  Εάν θέλουμε οπωσδήποτε να εμφανίζονται πρόσφατα ποστς στην κεντρική σελίδα του Forum, προτείνω το εξής για να είναι πιο συμμαζεμένο: Να μη φαίνονται τα 5 πιο πρόσφατα ποστς της κάθε επιμέρους κατηγορίας, αλλά τα πιο πρόσφατα posts της γενικότερης κατηγορίας. Δηλαδή, 5 posts για την ενότητα Μουσική, 5 posts για την ενότητα Για Μουσικούς κοκ
  Το προτείνω απλά σαν εναλλακτική λύση, αν και κατά τη γνώμη μου το νόημα της κεντρικής σελίδας του Forum θα έπρεπε να είναι ένας συνοπτικός χάρτης των ενοτήτων και των τόπικς με μικρές περιγραφές.

  [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Astron στις 20-03-2008 13:45 ]


  xristos_rock
  20.03.2008, 14:22
  Εμένα πάντως μια χαρά μου φαίνονται οι αλλαγές...
  Λίγο γκρινιάρηδες είμαστε αρχικα, αλλά σιγά-σιγά όλοι θα συνηθίσουμε...

  Termite
  20.03.2008, 14:54
  Jorge,

  Αν κάποιον ενδιαφέρει ενα συγκεκριμένο τόπικ, ζητάει ειδοποίηση στο mail ή ακολουθεί τον τρόπο του Παύλου. Αν χρησιμοποιήσεις Ajax για να κάνεις break down στον σχεδιασμό και την εμφάνιση της αρχικής σελίδας φόρουμ καλύτερα να αποφύγεις τα θέματα (πρόσφατα απαντημένα / σημαντικά) καθώς δίνουν "ανούσια" περισσότερο χώρο.

  Και γενικότερα βέβαια, το να αποκλείσεις τα "Νέα θέματα" δε σημαίνει οτι ο κόσμος δε θα μπαίνει στο φόρουμ να δεί τι παίζει.

  Κερδίζεις χώρο και ευαναγνωσία στη σελίδα σου έτσι!
  jorge
  20.03.2008, 19:50
  Ερώτηση: πως θα εξυπηρετηθούν όσοι έχουν να μπουν στο site 2-3 ή παραπάνω μέρες;

  Κακά τα ψέματα, καθέναν από μας δεν τον ενδιαφέρουν όλες οι κατηγορίες. Πχ εμένα με ενδιαφέρουν οι συναυλίες, η δισκογραφία, το ραδιόφωνο, οι μουσικές συζητήσεις και οι κατηγορίες που έχουν να κάνουν με το site. Ας πούμε 12 κατηγορίες.

  Αν έχω να μπω λοιπόν 3 μέρες, μπαίνω τώρα στη νέα αρχική σελίδα του Forum και σε ελάχιστο χρόνο βλέπω όλες τις νέες συζητήσεις, αλλά και τις απαντήσεις του τελευταίου 3ημέρου. Χωρίς καν να ξαναφορτώσω τη σελίδα και χωρίς να ανοίξω νέο παράθυρο. Παράλληλα έχω και τη δυνατότητα με μια γρήγορη ματιά να δω τι "παίζεται" και στις υπόλοιπες κατηγορίες που με ενδιαφέρουν λιγότερο.

  Ως τώρα, τι έκανα;

  Από τη στιγμή που θα είχα να μπω 3 μέρες στο forum, τα νέα topics ή τα topics που απαντήθηκαν στην αρχή του 3ημέρου, θα έχουν εξαφανιστεί από την αρχική σελίδα, σωστά; Θα έπρεπε λοιπόν να μπω σε κάθε μία από τις κατηγορίες ξεχωριστά, να κάνω (σε κάθε μία) scroll προς τα κάτω μέχρι να βρω νέες συζητήσεις και απαντήσεις. Άρα θα έπρεπε να ανοίξω 12 νέα παράθυρα, ενώ παράλληλα θα "έχανα" ενδιαφέροντα topics άλλων κατηγοριών.

  Όοοολο αυτό το νέο concept, έχει προκύψει μετά από παράπονα / παρατηρήσεις / προβλήματα που έχω λάβει τα τελευταία χρόνια και πιστεύω πως με τη δική σας βοήθεια θα το κάνουμε τέλειο.

  Πχ ο Astron έχει δίκιο στο παράδειγμα που δίνει, οπότε ένα κάθετο μενού των κατηγοριών πάνω αριστερά, πιθανότατα θα τον βοηθήσει. Θα το δούμε.

  ΥΓ. Termite θέλω παράδειγμα γιατί δεν καταλαβαίνω τι λες.