ελληνική μουσική
  601 online   ·  210.930 μέλη

  Η Απόκρυφη Ιστορία - Γιώργος Νταλάρας (Μέγαρο)

  Agnie
  13.11.2008, 20:42

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

  «Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να πεθάνει από διαβήτη»

   

  Κάθε μέρα περισσότερα από 200 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 1 και προστίθενται στα 500.000 παιδιά ηλικίας έως 15 ετών που ζουν κάνοντας καθημερινά ενέσεις ινσουλίνης και μετρώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους. Ο διαβήτης τύπου 1 αυξάνεται κατά 3% ετησίως σε παιδιά και εφήβους, ενώ παρουσιάζει ποσοστό αύξησης 5% ετησίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

  Ταυτόχρονα όμως αυξάνονται με ταχύτατο ρυθμό και οι περιπτώσεις παιδιών που εμφανίζουν διαβήτη τύπου 2, που παλαιότερα αφορούσε μόνο τους ενήλικες.  Η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να αυξηθεί κατά έως και 50% στα επόμενα 15 χρόνια. Στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι ο διαβήτης τύπου 2 αφορά έως και το 43% των περιπτώσεων που έχουν διαγνωσθεί πρόσφατα με διαβήτη.

  Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO)και το Διεθνές ίδρυμα για το Διαβήτη (International Diabetes Federation - IDF) εστιάζουν για δεύτερη χρονιά την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 14 Νοεμβρίου στα παιδιά και τους εφήβους, με κεντρικό μήνυμα «Κανένα παιδί δεν θα πρέπει να πεθάνει από διαβήτη».

  Όπως ανακοίνωσε σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και την Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), Καθηγητής Παθολογίας των Πανεπιστημίων Αθηνών και Ούλμ Γερμανίας, Σωτήρης Α. Ράπτης, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Ε.ΚΕ.ΔΙ., συμμετέχοντας στην παγκόσμια κινητοποίηση για την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του στα παιδιά, οργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης και σειρά εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

  Για την κορυφαία εκδήλωση που οργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη μίλησαν στη Συνέντευξη Τύπου η Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Ευρώπης, Καθηγήτρια Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ο Γιώργος Νταλάρας, ο συνθέτης Νίκος Πλάτανος και η σκηνοθέτης Μέμη Σπυράτου.

   

  Η μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για τους σκοπούς του Ε.ΚΕ.ΔΙ. Στο πρώτο μέρος της καλλιτεχνικής εκδήλωσης με τίτλο «Η ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» θα παρουσιαστούν, σε πρώτη εκτέλεση, ποιήματα της διακεκριμένης βυζαντινολόγου κυρίας Ελένης Γλύκατζη - Αρβελέρ μελοποιημένα από τον συνθέτη Νίκο Πλάτανο σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου. Πρόκειται για ποιήματα τραγούδια, «μαθήματα ιστορίας» από την Ελένη Αρβελέρ για το πως οργανώνεται η καθημερινότητα μας, πως εκφράζεται στην διαδρομή η εθνική μας συνείδηση και πως μικρά ιστορικά γεγονότα μας αποκαλύπτουν την « ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ». Στο δεύτερο μέρος ο Γιώργος Νταλάρας, ερμηνεύει  τραγούδια- ποιήματα, σταθμούς της  ελληνικής μουσικής, μελοποιημένα από μεγάλους συνθέτες: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο, Σταύρο  Κουγιουμτζή, Μάνο Λοϊζο κ.α. Στην εκδήλωση συμμετέχουν: Ασπασία Στρατηγού, Αρετή Κετιμέ και η παιδική χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου.

  Ο Πρόεδρος του Ε.ΚΕ.ΔΙ. Καθηγητής Σωτ. Ράπτης θα απονείμει πριν την έναρξη της συναυλίας, τιμητικό δίπλωμα στην Καθηγήτρια Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ ως ένδειξη αναγνώρισης της πολύτιμης και διαρκούς συμβολής της στη διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού.

  Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Καταπολέμησης του Διαβήτη, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το ΕΚΕΔΙ, προχωρούν στις εξής ενέργειες:

  ·         Περίπτερο ενημέρωσης και διανομής έντυπου υλικού σε κεντρικό σημείο της Αθήνας την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη -Παρασκευή 14 Νοεμβρίου.

  ·         Έντυπη ενημερωτική εκστρατεία για το Διαβήτη, με ειδική έκδοση 4σέλιδης εφημερίδας free press που θα διανέμεται δωρεάν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

  ·         Δημιουργία ιστοσελίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στο portal www.worldhealthdays.gr

   

  Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη των φαρμακευτικών εταιρειών Sanofi-Aventis, Lilly, Novo Nordisk, Menarini και Alapis Pharma.

   

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ

  A’ ΜΕΡΟΣ

  « Η ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

  ΠΟΙΗΣΗ: ΕΛΕΝΗ ΑΡΒΕΛΕΡ

  ΜΟΥΣΙΚΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΛΑΤΑΝΟΣ

  ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΜΕΜΗ ΣΠΥΡΑΤΟΥ

  Β’ΜΕΡΟΣ

  ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

  ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2008

  ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

  ΑΙΘΟΥΣΑ «ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ»

   

  Μια μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα «Φίλων», οργανώνει το Ε.ΚΕ.ΔΙ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη.

  Στο πρώτο μέρος με τίτλο «Η ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ» θα παρουσιαστούν, σε πρώτη εκτέλεση, ποιήματα της διακεκριμένης βυζαντινολόγου Κυρίας Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ μελοποιημένα από τον συνθέτη Νίκο Πλάτανο σε σκηνοθεσία Μέμης Σπυράτου.

  Ποιήματα τραγούδια, «μαθήματα ιστορίας» από την Ελένη Αρβελέρ για το πως οργανώνεται η καθημερινότητα μας, πως εκφράζεται στην διαδρομή η εθνική μας συνείδηση και πως μικρά ιστορικά γεγονότα μας αποκαλύπτουν την « ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ».

  Μερικά από αυτά τα ποιήματα, για πρώτη φορά ακούστηκαν μελοποιημένα από τον Γιώργο Νταλάρα σε σύνθεση Νίκου Πλάτανου, διαβάστηκαν από την Μέμη Σπυράτου και συζητήθηκαν με την Ελένη Αρβελέρ κατά την διάρκεια  μιας ανατρεπτικής παράστασης στο θέατρο REX τον Νοέμβρη του 2004. Την εκδήλωση πραγματοποίησε το περιοδικό «Αρχαιολογία και Τέχνες» στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ «Αγών».

  Στο δεύτερο μέρος ο Γιώργος Νταλάρας, ερμηνεύει  τραγούδια- ποιήματα, σταθμούς της  ελληνικής μουσικής, μελοποιημένα από μεγάλους συνθέτες: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Σταύρο Ξαρχάκο, Σταύρο  Κουγιουμτζή, Μάνο Λοϊζο κ.α.

   

  Συμμετέχουν: Χρήστος Θηβαίος, Ασπασία Στρατηγού, Αρετή Κετιμέ και η παιδική χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου.

  Ο μεγάλος στόχος του Εθνικού Κέντρου για τον Διαβήτη (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που από χρόνια έχουν ένα κοινό πρόγραμμα αντιμετώπισης, όπως και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (IDF) είναι να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της νόσου. Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης αποτελούν το ισχυρότερο όπλο για την καταπολέμηση του διαβήτη.

  Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη είναι η βασική εκστρατεία σε παγκόσμιο επίπεδο για την ευαισθητοποίηση στο πρόβλημα του διαβήτη. Σκοπός της είναι να ενημερώσει το κοινό για τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία που σχετίζεται με την πάθηση αυτή. Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη χρησιμεύει ως μία σημαντική υπενθύμιση ότι η συχνότητα εμφάνισης και ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνονται παγκοσμίως. Ο διαβήτης έχει σημαντικό αντίκτυπο σε ανθρώπινο, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, εκτός αν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αναχαίτιση του καλπασμού της παγκόσμιας επιδημίας.

   

  Προπώληση εισιτηρίων από 27 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

  Τιμές εισιτηρίων:

  100€ Διακεκριμένη ζώνη

  70€  Α' Ζώνη

  40€  Β’ Ζώνη

  30€  Γ’ Ζώνη

  20€  φοιτητικό εισιτήριο.

   

   

   

   

   

   

  [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Agnie στις 13-11-2008 20:44 ]

   

  [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Agnie στις 13-11-2008 20:45 ]

   

  [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 13-11-2008 21:22 ]