ελληνική μουσική
  354 online   ·  210.665 μέλη
  chat

  Δωρεάν Μουσική(Public Domain) Εναντίον Μουσικής με πνευματικά Δικαιώματα

  Gemalt
  31.03.2009, 16:30

  Σήμερα στην Ευρώπη κάθε μουσικό έργο μετά τα 50 χρόνια από τότε που πρωτοπαίχτηκε, γίνεται “ελεύθερο”. Δηλαδή μπορείς να το αντιγράψεις , να το ακούσεις και να το αναμεταδόσεις χωρίς να είσαι υποχρεωμένος να καταβάλεις οποιοδήποτε αντίτιμο.

  Όμως, επειδή μπαίνουμε στη “χρυσή” εποχή της μουσικής, αρχίζουνε τα κόλπα. Από το 2010 και μετά θα πρέπει να απελευθερώνονται τα “βαριά” χαρτιά της μουσικής βιομηχανίας, δηλαδή τα τραγούδια των 60ies.  Τα τραγούδια των Beatles, Rolling Stones και τόσων άλλων συγκροτημάτων θα είναι free. Έτσι στην Αμερική αρχίζουν να επεκτείνουν τα δικαιώματα από τα 50 στα 75 χρόνια, ενώ σιγά σιγά υπάρχουν σκέψεις να επεκταθούν και τα συγγραφικά δικαιώματα από τα 95 στα 150!! Βλέπετε, αν δεν το κάνουν το Μίκυ Μάους και ο Walt Disney δεν θα έχουν τις πατέντες..

  Επειδή η αγορά είναι διεθνοποιημένη, θα είναι γελοίο να είναι σε περιορισμό η μουσική στις ΗΠΑ αλλά όχι στην Αγγλία. Ήδη η ιδιαίτερη νομοθεσία της Σουηδίας, έχει δημιουργήσει απίστευτα μπλεξίματα στις Αμερικάνικες πολυεθνικές. Τι έκαναν; Πίεσαν αφόρητα τη ΕΕ και ετοιμάζεται να περάσει κοινοτική οδηγία που να επεκτείνει τα μουσικά πνευματικά δικαιώματα από τα 50 στα 70 χρόνια.

  Πληροφορίες βγαίνουν στον αέρα για παιχνίδια κάτω από το τραπέζι. Ακούγεται ότι το 90% των παρακρατούμενων εσόδων για πνευματικά δικαιώματα παραμένει στις πολυεθνικές, το 9% στο 20% των πιο “ισχυρών” καλλιτεχνών, και η “πλέμπα” μοιράζεται το υπόλοιπο 1%. Η παραπέρα επέκταση, θα επιφέρει πιο ακριβά cd και περιορισμό της διακίνησης της τέχνης.

  Ο καθένας μας κρίνει και σχολιάζει...