ελληνική μουσική
  555 online   ·  210.845 μέλη

  Απορία για κιθάρα

  super
  03.12.2004, 16:27
  Έχω μια ηλεκτροακουστική κιθάρα η οποία έχει 11άρες ή 12άρες χορδές και θέλω να βάλω 9άρες ξέρετε αν χρειάζεται η κιθάρα μετά ρύθμισμα για τις συγκεκριμένες χορδές;

  vouliakis
  03.12.2004, 16:33
  Σίγουρα θα χρειαστεί.

  jorge
  03.12.2004, 17:32
  Απλά θα την κουρδίσεις. Αν η κιθάρα δεν είναι και τόσο καλής ποιότητας, ίσως χρειαστεί να ρυθμίσεις τον άξονα με κάποιο κλειδί άλεν. Αν βέβαια έχει τέτοιο πράγμα η δική σου.
  vouliakis
  03.12.2004, 19:50
  Καλό είναι, μετά από κάθε αλλαγή σετ χορδών (άλλο διαμέτρημα) να ελέγχουμε με το ηλ. κουρδιστήρι την κιθάρα. Μιλώ για ακουστική (και όχι κλασική) με trusrod, πάντα.
  Τις περισσότερες φορές, χρειάζεται "πείραγμα".
  Αν δεν υπάρχει trusrod, απλά κουρδίζουμε.
  Σίγουρα όμως, έλεγχος και "πείραγμα", πρέπει να γίνονται από γνώστη.

  jorge
  03.12.2004, 20:09
  Quote:

  Το μέλος vouliakis στις 03-12-2004 στις 19:50 έγραψε:

  Σίγουρα όμως, έλεγχος και "πείραγμα", πρέπει να γίνονται από γνώστη.
  Οπωσδήποτε. Μην πειράξεις τον άξονα (τώρα μαθαίνω πως λέγεται στα αγγλικά, thanks Παναγιώτη) αν δεν ξέρεις.
  vouliakis
  03.12.2004, 23:31
  Ορθότερο βέβαια είναι: truss rod.
  Πάντως, αν διαβάζετε αγγλικά, εδώ, θα βρείτε πως 'σετάρεις' μια καλή ακουστική κιθάρα (Guild)

  Συμβουλή - υπενθύμιση: μην το κάνετε αν δεν έχετε δίπλα σας και κάποιον 'ειδικό', τουλάχιστον την πρώτη φορά.
  jorge
  04.12.2004, 01:29
  Παραθέτω μετεφρασμένο (;) το κείμενο του vouliakis.
  (η μετάφραση είναι από το αυτόματο εργαλείο systran και θα σας προκαλέσει γέλιο! Ίσως αν έχετε υπομονή καταλάβετε τι θέλει να πει ο καλλιτέχνης...)
  Αυτός ο οδηγός οργάνωσης θα δώσει μερικές βασικές, μετρήσιμες παραμέτρους που απαιτούνται για να κρατήσουν την ακουστική κιθάρα συντεχνιών σας στο βέλτιστο παίζοντας όρο. Από κάθε λαιμό κιθάρων, το ύψος σελών, το ύψος καρυδιών, η γωνία λαιμών, ο μαίανδρος, και ο κορυφαίος όρος μπορούν να είναι ελαφρώς διαφορετικοί, η χρησιμοποίηση μερικών μέσων μετρήσεων μπορεί να δώσει σε οποιαδήποτε κιθάρα μια βασική, άνετη "αίσθηση". Οι προσωπικές προτιμήσεις στο μετρητή σειράς, το παίζοντας ύφος και την τεχνική δυνατότητα θα καθορίσουν πόσο πολύ "στην προδιαγραφή" που θα θελήσετε να θέσετε το όργανό σας δεν υπάρχει ένα σύνολο παραμέτρων που είναι τέλειο για την καθεμία. Αυτός ο οδηγός επίσης υποθέτει ότι ξέρετε τα μέρη της κιθάρας σας, μερικοί βασικοί όροι, και ότι η κιθάρα που ρυθμίζετε δεν έχει καμία δομική ζημία (δηλ. φορεμένοι ή σκάω-επάνω μαίανδροι, που χωρίζουν τη γέφυρα, τα χαλαρά ή σπασμένα κορυφαία στηρίγματα, τη ραγισμένη σελών, ραγισμένο ή χαλαρού λαιμών ένωση καρυδιών ή.)


  Απαραίτητα εργαλεία

  - Σύνολο αυτοκίνητων μετρητών ανιχνευτών (002 - 025)
  - "κυβερνήτης 6 (με το 1/32" και 1/64 το "αυξήσεων)
  - Ελαφρύ tung έλαιο ή έλαιο λεμονιών
  - Μικρό κατσαβίδι Phillips
  - 1/2 "οδηγός καρυδιών
  - Συντονίζοντας δίκρανο ή ηλεκτρονικός δέκτης
  - Κόπτες καλωδίων
  - Κουρδιστήρι γόμφων
  - Στίλβωση και ντύνει
  Σειρές

  Μετά από μια αρχική οπτική επιθεώρηση της κιθάρας, η ο πιό ελάχιστα ακριβή και πιό δραματική αύξηση στον ήχο και το playability μιας κιθάρας πρόκειται να εγκαταστήσει ένα φρέσκο σύνολο σειρών. Συστήνουμε ότι χρησιμοποιείτε τις ακουστικές σειρές κιθάρων χαλκού φωσφόρων συντεχνιών. Οι περισσότερες από τις κιθάρες στέλνονται από το εργοστάσιο με τις νέες σειρές ελαφρύς-μετρητών συντεχνιών L350, (012 - 052). Οι μετρήσεις οργάνωσης χρησιμοποιούμενες εδώ είναι βασισμένες στην ένταση αυτών των σειρών. Σημείωση: Η ένταση των σειρών από τους διαφορετικούς κατασκευαστές μπορεί να ποικίλει ελαφρώς ανάλογα με τις τεχνικές διαμέτρων πυρήνων, διαμέτρων περικάλυμμα-καλωδίων και τυλίγματος, και μπορεί να έχει επιπτώσεις στις προδιαγραφές οργάνωσης.

  Χαλαρώστε και αφαιρέστε όλες τις παλαιές σειρές. Ενώ οι σειρές είναι από την κιθάρα, είναι μια καλή ιδέα να καθαριστεί και να σφραγιστεί το fingerboard και η γέφυρα. Το ελαφρύ tung έλαιο ή το έλαιο λεμονιών είναι αρκετά παραδοσιακά sealers. Οι ενώσεις κεριών της μέλισσας είναι επίσης άριστες. Μην χρησιμοποιήστε την τυποποιημένη στιλβωτική ουσία κιθάρων στα ατελείς fingerboards ή τις γέφυρες δεδομένου ότι μπορούν πραγματικά να στεγνώσουν το ξύλο. Η συντεχνία προσφέρει μια άριστη στιλβωτική ουσία κιθάρων (P/N 350-9501-000) που καθαρίζει την κορυφή, την πλάτη, τις πλευρές και το λαιμό του οργάνου σας.

  Κατά εγκατάσταση των νέων σειρών, υπάρχουν τη μερικά πράγματα που μπορούν να αγνοηθούν και μπορούν να προκαλέσουν μερικά προβλήματα αργά.

  1. Σιγουρευτείτε το τέλος σφαιρών της σειράς είναι καθισμένος βολικά ενάντια στην καρφίτσα γεφυρών στο πιάτο γεφυρών αυτό θα ασφαλίσει ότι καμία πίσσα που γλιστρά δεν εμφανίζεται (αυτό είναι συνήθως η αιτία αυτού που πολλοί άνθρωποι σκέφτονται είναι "τέντωμα σειράς").

  2. Προσεκτικά τυλίξτε τις σειρές γύρω από τις συντονίζοντας θέσεις προς τα κάτω από τη συντονίζοντας μετα τρύπα αγκύρων δύο έως τρία ολοκληρώνουν περικαλύμματα γύρω από τη συντονίζοντας θέση στις βαθιές σειρές, και τουλάχιστον τρία πλήρη περικαλύμματα στην τριπλή πλευρά, αλλά λιγότερος από πέντε είναι απαραίτητα. Αυτό θα διατηρήσει την κατάλληλη γωνία της σειράς πέρα από το καρύδι.

  3. Φέρτε τις σειρές εντελώς μέχρι την πίσσα. Ακόμη και ένα τέταρτος-βήμα κάτω από την πίσσα μπορεί να χαλαρώσει την ένταση στην κορυφή (πίσω από και μπροστά από τη γέφυρα) και το λαιμό, αφήνοντας την κιθάρα λίγο θαμπή και άψυχη. Θυμηθείτε: περισσότερη ένταση στον ξύλινο = περισσότερος όγκος και στηρίζει. Μόλις εγκαταστήσουν οι σειρές "επάνω" για να ρίξουν, μπορείτε να αρχίσετε να ελέγχετε μερικές από τις μετρήσεις που καθορίζουν το μεγάλο playability. Να κάνει τα βήματα από τη διαταγή θα σας αναγκάσει για να επιστρέψει και να επανελέγξει τα πράγματα επανειλημμένως, έτσι... διατηρήστε τη ροή, και το όργανό σας θα περιέλθει δεξιά "στην προδιαγραφή".

  Ελέγξτε και ρυθμίστε το λαιμό για την ευθύτητα

  Οι ακουστικές κιθάρες συντεχνιών είναι εξοπλισμένες με μια "τυποποιημένη" ράβδο ζευκτόντων (υπάρχουν δύο τύποι "τυποποιημένων" ράβδων ζευκτόντων κάποιος που ρυθμίζει στο τακούνι του λαιμού, και ένα που ρυθμίζει στο σταθερό μέρος τόρνου, αλλά και οι δύο λειτουργεί στην ίδια αρχή). Η "τυποποιημένη" ράβδος ζευκτόντων μπορεί να αντιδράσει στην κοίλη κυρτότητα, παραδείγματος χάριν: σε έναν λαιμό που έχει πάρα πολλή ανακούφιση, με την παραγωγή μιας δύναμης στο λαιμό απέναντι από αυτόν που προκαλείται από την υπερβολική ένταση σειράς. Σημείωση: Όλες οι ακουστικές κιθάρες 12-σειράς συντεχνιών χαρακτηρίζουν ένα διπλό σύστημα ράβδων ζευκτόντων.

  Αφαιρέστε την κάλυψη ράβδων ζευκτόντων, εάν εξοπλίζεται έτσι, και εφαρμόστε ένα capo στο 1$ο μαίανδρο. Πιέστε την 6η σειρά στο 14$ο μαίανδρο με το δεξί χέρι σας. Με έναν μετρητή ανιχνευτών, μετρήστε την απόσταση μεταξύ της κορυφής του 5$ου μαιάνδρου και του κατώτατου σημείου της 6ης σειράς. Πρέπει να υπάρξει ένα μικρό χάσμα (006 "+/- 002") θυμηθείτε ότι αυτό το χάσμα θα είναι μισό το πάχος της 1$ης σειράς (012"). Αυτό θα καθορίσει τη "ανακούφιση λαιμών" απαραίτητη να αποτρέψει τη σειρά "βόμβοσ" που προκαλείται από το κανονικό σχέδιο δόνησης (εξόρμηση σειράς) των σειρών. Χάσμα λιγότερο από ενός 006 το "μπορεί να προκαλέσει έναν"βόμβο"ή να προκαλέσει"το μαίανδρο έξω"εάν μερικοί υψηλοί μαίανδροι υπάρχουν. Στις κιθάρες συντεχνιών, χρησιμοποιήστε έναν οδηγό καρυδιών 1/4 "για να γυρίσετε τη ράβδο ζευκτόντων δεξιόστροφα για να ισιώσει το λαιμό ή αντίθετα προς τη φορά των δεικτων του ρολογιού για να προσθέσει κάποια"ανακούφιση". Σημείωση: Οι μέσες σειρές μετρητών (013"-.056") έχουν την υψηλότερη ένταση, με τη λιγότερη "εξόρμηση σειράς", χρειαμένος περισσότερη ένταση ράβδων ζευκτόντων για να αντιδράσουν στο ισχυρότερο τράβηγμα σειράς. Αυτό οδηγεί σε περισσότερο όγκο, στηρίζει και περισσότερο "ξύλινος" στον τόνο της κιθάρας. Σημείωση: Είτε σε περίπτωση, εάν συναντάτε την υπερβολική αντίσταση ή χρειάζεστε για τη ρύθμιση, είτε you're μη άνετος με αυτήν την ρύθμιση, πάρτε την κιθάρα σας στο εξουσιοδοτημένο κέντρο υπηρεσιών συντεχνιών σας.

  Ελέγξτε το ύψος σειράς στο 12$ο μαίανδρο

  Αφαιρέστε το capo από το 1$ο μαίανδρο. Εξετάζοντας την πλευρά του fingerboard στη βαθιά πλευρά, τοποθετήστε το μικρό κυβερνήτη σας πίσω από την 6η σειρά άμεσα στο 12$ο μαίανδρο. Μετρήστε την απόσταση από την κορυφή του 12$ου μαιάνδρου στο κατώτατο σημείο της 6ης σειράς. Αυτό το χάσμα πρέπει να είναι από το 085 "στο 093" (5.5/64 "στο 6/64"). Τώρα μετρήστε τη 1$η σειρά στην ίδια μόδα τοποθετήστε τον κυβερνήτη σας στο 12$ο μαίανδρο πίσω από τη 1$η σειρά, κατόπιν έλεγχος το χάσμα μεταξύ της κορυφής του 12$ου μαιάνδρου και του κατώτατου σημείου της 1$ης σειράς. Αυτό το χάσμα πρέπει να είναι 070 "στο 078" (4.5/64 "στο 5/64"). Εάν το χάσμα είναι πάρα πολύ ευρύ, πρέπει "να ξυρίσετε" το κατώτατο σημείο της σέλας γεφυρών ή να το αντικαταστήσετε με μια κοντύτερη σέλα. Καθένας τρόπος, εσείς θα πρέπει πιθανώς να κάνει κάποια κοπή, έτσι είναι εξίσου εύκολος να ξυρίσει την υπάρχουσα. Εάν το χάσμα είναι πάρα πολύ στενό, θα πρέπει να υποβάλετε μια πιό ψηλή σέλα. Θα μπορούσατε να στερεώσετε την υπάρχουσα σέλα σας σε ένα τσίμπημα, αλλά η στερέωση μπορεί να εξασθενίσει τον τόνο εάν δεν εγκαθιστά κατάλληλα έτσι μπορείτε επίσης ακριβώς να κόψετε μια πιό ψηλή σέλα, σιγουρεμένος τη "ακτίνα" (side-to-side τόξο) στην κορυφή των αντιστοιχιών σελών η ακτίνα του fingerboard. Σημείωση: Η συντεχνία χρησιμοποιεί μια 12 "ακτίνα fingerboard σε όλες τις κιθάρες που στέλνονται από το εργοστάσιο.

  Ρυθμίστε (ξύρισμα) τη σέλα

  Χαλαρώστε τις σειρές, αλλά μην τις αφαιρέστε από τους δέκτες. Τοποθετήστε το capo σας πίσω στο 1$ο μαίανδρο, μπορείτε τώρα να τραβήξετε και να αφαιρέσετε τις καρφίτσες γεφυρών από τη γέφυρα χωρίς τη ζημία μετα windings συντονισμού. Σύρετε μια ελαφριά γραμμή μολυβιών πέρα από τη βάση της σέλας κατά μήκος της κορυφής της γέφυρας. Χρησιμοποιήστε τις πένσες ή το καλώδιο ψαλιδίζει για να ανυψώσει ΗΠΙΑ τη σέλα από την αυλάκωση σελών. Προσοχή: Μην προσπαθήστε να το ανοίξετε επάνω ή μπορείτε να πελεκήσετε το ξύλο μακρυά από την αυλάκωση γεφυρών. Χρησιμοποιώντας ένα επίπεδο αρχείο, αφαιρέστε ένα ποσό υλικού από το κατώτατο σημείο της σέλας το ΔΙΠΛΟ ποσό του 12$ου λήξαντος προϊόντος μαιάνδρων (δηλ. εάν το 12$ο χάσμα μαιάνδρων σας είναι 1/64 "πάρα πολύ υψηλό, πρέπει να αφαιρέσετε 2/64"(1/32") από το κατώτατο σημείο της σέλας). Ρίξτε τη σέλα πίσω στην αυλάκωση σελών και σύρετε μια άλλη γραμμή μολυβιών πέρα από τη σέλα στη βάση της γέφυρας. Τραβήξτε τη σέλα έξω πάλι και ελέγξτε την εργασία σας. Η κρίσιμη πτυχή είναι εδώ να κρατηθεί το κατώτατο σημείο της σέλας επίπεδης και του επιπέδου έτσι κάθεται οριζόντια στην αυλάκωση σελών. Εάν η σέλα πάρει στρογγυλευμένη μακριά, θα χάσετε τον όγκο στη βαθιά ή τριπλή πλευρά, ή ακόμα και χειρότερος, εάν η κιθάρα σας είναι εξοπλισμένη με έναν ηλεκτρονικό μετατροπέα, θα χάσετε την απάντηση. Όταν ολοκληρώσετε την τροποποίηση στη σέλα, την επανατοποθετήστε στην αυλάκωση, κατόπιν επιστρέψτε στη θέση τις σειρές και επανατοποθετήστε τις καρφίτσες γεφυρών. Αφαιρέστε το capo και retune την κιθάρα στην πίσσα. Επειδή έχετε βγάλει την ένταση από το λαιμό με τη χαλάρωση των σειρών, πρέπει τώρα να επιστρέψετε και να ελέγξετε την ευθύτητα λαιμών (που χρησιμοποιεί τις προηγούμενες διαδικασίες), δεδομένου ότι η ράβδος ζευκτόντων μπορεί να είχε μετατοπιστεί κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης έντασης. Τώρα αφαιρέστε το capo και επανελέγξτε τις 12$ες μετρήσεις μαιάνδρων σας. Επαναλάβετε τη διαδικασία ξυρίσματος εάν είναι απαραίτητο. Σημείωση: Εάν αισθάνεστε χρειάζεστε αυτήν την ρύθμιση που γίνεται και you're μη άνετος με τη διαδικασία, πάρτε την κιθάρα σας στο εξουσιοδοτημένο κέντρο υπηρεσιών συντεχνιών σας.  Ελέγξτε το ύψος σειράς στο 1$ο μαίανδρο

  Πάλι, χρησιμοποιώντας το μετρητή ανιχνευτών, μετρήστε το χάσμα μεταξύ της κορυφής του 1$ου μαιάνδρου και του κατώτατου σημείου της 6ης σειράς το χάσμα πρέπει να είναι 022 "+/- 002". Μετρήστε το 1$ο χάσμα σειράς στην ίδια μόδα με έναν μετρητή ανιχνευτών μεταξύ της κορυφής του 1$ου μαιάνδρου και του κατώτατου σημείου της 1$ης σειράς. Το χάσμα στο 1$ο μαίανδρο πρέπει να είναι 020 "+/- 002". Κάθε σειρά πρέπει να μετρηθεί και να ρυθμιστεί χωριστά επειδή δεν πρέπει να αφαιρέσετε το καρύδι για να ξυρίσετε το κατώτατο σημείο δεδομένου ότι με τη γέφυρα θα φορτώνατε.

  Προσοχή: Η ακόλουθη διαδικασία πρέπει μόνο να γίνει με τα κατάλληλα αρχεία και ένα ορισμένο ποσό εμπειρίας. Εάν αισθάνεστε χρειάζεστε αυτήν την ρύθμιση που γίνεται και you're μη άνετος με τη διαδικασία, πάρτε την κιθάρα σας στο εξουσιοδοτημένο κέντρο υπηρεσιών συντεχνιών σας.

  Προσεκτικά κόψτε τις αυλακώσεις σειράς στο καρύδι με "τα αρχεία αυλακώσεων καρυδιών". Η γωνία η σειρά αυλακώνει προς τα κάτω προς το σταθερό μέρος τόρνου για να ανακουφίσει οποιοδήποτε τσίμπημα των σειρών που μπορούν να συμβούν σε εκείνη την πλευρά του καρυδιού. Εάν κόβετε πάρα πολύ βαθειά, την αυλάκωση μπορεί να γεμίσουν με ένα μίγμα σόδας ψησίματος και η τρελλή κόλλα, και, αφότου θέτει, η αυλάκωση μπορεί να κοπεί πάλι. Προσοχή: το καρύδι πρέπει να απομονωθεί με την καλύπτοντας ταινία και να σκουπίσει μακριά οποιαδήποτε υπερβολική τρελλή κόλλα με ένα κομμάτι του χαρτί ιστού για να προστατεύσει το τέρμα γύρω από το καρύδι. Το Retune η κιθάρα σας, αυτό πρέπει τώρα να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές εργοστασίων και "να παίξει όπως το βούτυρο".

  vouliakis
  04.12.2004, 01:37
  Το capo δεν το μετέφρασες...

  jorge
  04.12.2004, 01:43
  Προσέξτε την τελευταία πρόταση
  linda7
  04.12.2004, 01:47
  ¶παιχτη η μετάφραση jorge...  vouliakis
  04.12.2004, 01:54
  Πάντως για να καταλάβει και κάτι ο φίλος που ρωτά για σετάρισμα εδώ είναι η μοναδική ελληνική σελίδα που βρήκα. Είναι για ηλ. κιθάρα.
  jorge, μετάφρασέ την στα αγγλικά.

  Υ.Γ.: capo=κεφάλι (στα ιταλικά)
  (Ακόμα γελάω...)