ελληνική μουσική
252 online   ·  209.533 μέλη

Τι είναι το mini LP?

hrerw
Περαστική Νότα
Chat
27.11.2009, 19:41

Τι είναι το ''mini LP''; βινυλιο;


#1   
djmetronomos
Σολίστ
Chat
28.11.2009, 03:58

LP = Long Playing Album. Είναι ο δίσκος βινυλίου μεγάλης διαρκείας, ή αλλιώς, το άλμπουμ (με μέση διάρκεια από 30 έως 45 λεπτά. Αν η διάρκεια είναι μικρότερη παύει να είναι άλμπουμ, αν είναι μεγαλύτερη εμφανίζονται προβλήματα, διότι τα αυλάκια του δίσκου θα είναι πολύ στενά και ο ήχος θα είναι πολύ κομπρεσαρισμένος, άσε που μπορεί και να πηδάει η βελόνα).

Το Mini LP είναι βινύλιο του οποίου η διάρκεια δεν είναι αρκετή για να χαρακτηριστεί άλμπουμ, συνήθως γύρω στα 20 με 25 λεπτά, ή αλλιώς, 4 με 6 τραγούδια. Συνήθως έχει την ίδια διάμετρο με το LP, δηλαδή 12". 
Εδώ είναι που αρχίζει να μπερδεύεται κάπως το πράγμα, αφού είναι πολύ λεπτή η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο Mini LP και το Maxi Single, που έχει την ίδια διάρκεια περίπου. 
Αυτά για το βινύλιο - οι ίδιοι όροι πάνω-κάτω χρησιμοποιούνται και για τα CD, αλλάζουν όμως οι χρονικές διάρκειες... Ένα CD άλμπουμ μπορεί να χωρέσει δύο άλμπουμ βινυλίου !!!

 

 


#2   
kwstasagas
Βετεράνος
Chat
28.11.2009, 10:25

Μπράβο djmetronome που έδωσες απάντηση .... Εμείς, βέβαια, λόγω της ηλικίας μας, προλάβαμε τα "βινυλιακά" lp, τα mini - lp, τους δίσκους 45 στροφών [ή όπως τα λέγαν οι παλιοί "σαρανταπενταράκια"] κλπ κλπ .... Όμως, κάποια νέα παιδιά, όπως ο 18χρονος συμφορουμίτης που ρώτησε, λόγω της μικρής ηλικίας τους δεν τα προλάβανε αυτά τα πράγματα. Οπότε, κάνεις πολύ καλά που τους βοηθάς να τα μάθουνε {#emotions_dlg.beer}{#emotions_dlg.beer}{#emotions_dlg.beer}


#3   
djmetronomos
Σολίστ
Chat
28.11.2009, 12:42

Το ευχάριστο στην όλη υπόθεση είναι ότι το LP αρχίζει δειλά-δειλά να επανακτά τη χαμένη του αίγλη. Υπάρχουν εταιρίες που ειδικεύονται στην επανακυκλοφορία κλασικών άλμπουμ της ροκ ή της τζαζ, σε βινύλιο 180 gr και με προσεγμένα εξώφυλλα. Μια τέτοια είναι και η ελληνική ANAZITISIS που βγάζει ελληνικά άλμπουμ από τα 60's & 70's.  Επίσης, πολλά καινούργια άλμπουμ κυκλοφορούν ταυτόχρονα και σε CD και σε βινύλιο. You can't beat the sound !!!


#4