ελληνική μουσική
  255 online   ·  210.921 μέλη

  Τι είναι το mini LP?

  hrerw
  27.11.2009, 19:41

  Τι είναι το ''mini LP''; βινυλιο;


  djmetronomos
  28.11.2009, 03:58

  LP = Long Playing Album. Είναι ο δίσκος βινυλίου μεγάλης διαρκείας, ή αλλιώς, το άλμπουμ (με μέση διάρκεια από 30 έως 45 λεπτά. Αν η διάρκεια είναι μικρότερη παύει να είναι άλμπουμ, αν είναι μεγαλύτερη εμφανίζονται προβλήματα, διότι τα αυλάκια του δίσκου θα είναι πολύ στενά και ο ήχος θα είναι πολύ κομπρεσαρισμένος, άσε που μπορεί και να πηδάει η βελόνα).

  Το Mini LP είναι βινύλιο του οποίου η διάρκεια δεν είναι αρκετή για να χαρακτηριστεί άλμπουμ, συνήθως γύρω στα 20 με 25 λεπτά, ή αλλιώς, 4 με 6 τραγούδια. Συνήθως έχει την ίδια διάμετρο με το LP, δηλαδή 12". 
  Εδώ είναι που αρχίζει να μπερδεύεται κάπως το πράγμα, αφού είναι πολύ λεπτή η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο Mini LP και το Maxi Single, που έχει την ίδια διάρκεια περίπου. 
  Αυτά για το βινύλιο - οι ίδιοι όροι πάνω-κάτω χρησιμοποιούνται και για τα CD, αλλάζουν όμως οι χρονικές διάρκειες... Ένα CD άλμπουμ μπορεί να χωρέσει δύο άλμπουμ βινυλίου !!!

   

   


  kwstasagas
  28.11.2009, 10:25

  Μπράβο djmetronome που έδωσες απάντηση .... Εμείς, βέβαια, λόγω της ηλικίας μας, προλάβαμε τα "βινυλιακά" lp, τα mini - lp, τους δίσκους 45 στροφών [ή όπως τα λέγαν οι παλιοί "σαρανταπενταράκια"] κλπ κλπ .... Όμως, κάποια νέα παιδιά, όπως ο 18χρονος συμφορουμίτης που ρώτησε, λόγω της μικρής ηλικίας τους δεν τα προλάβανε αυτά τα πράγματα. Οπότε, κάνεις πολύ καλά που τους βοηθάς να τα μάθουνε {#emotions_dlg.beer}{#emotions_dlg.beer}{#emotions_dlg.beer}


  djmetronomos
  28.11.2009, 12:42

  Το ευχάριστο στην όλη υπόθεση είναι ότι το LP αρχίζει δειλά-δειλά να επανακτά τη χαμένη του αίγλη. Υπάρχουν εταιρίες που ειδικεύονται στην επανακυκλοφορία κλασικών άλμπουμ της ροκ ή της τζαζ, σε βινύλιο 180 gr και με προσεγμένα εξώφυλλα. Μια τέτοια είναι και η ελληνική ANAZITISIS που βγάζει ελληνικά άλμπουμ από τα 60's & 70's.  Επίσης, πολλά καινούργια άλμπουμ κυκλοφορούν ταυτόχρονα και σε CD και σε βινύλιο. You can't beat the sound !!!