ελληνική μουσική
325 online   ·  209.034 μέλη

Ο Σταύρος Ξαρχάκος συμπράττει με την Έλλη Πασπαλά

Anatolia
Περαστική Νότα
Chat
20.11.2010, 15:34

Επιστροφή στη λογική των μπουάτ και των μουσικών παραστάσεων με δομή και άποψη επιχειρεί ο Σταύρος Ξαρχάκος , από την προσεχή Κυριακή στο Γκάζι. Οι εμφανίσεις του συνθέτη είναι σπάνιες και συνήθως μεμονωμένες. Εφέτος αποφάσισε να κάνει την «ανατροπή». Θα εμφανίζεται λοιπόν στο Gazarte κάθε Κυριακή και Δευτέρα, ως τον Απρίλιο, με τη συμμετοχή σημαντικών ερμηνευτών και απροσδόκητες συναντήσεις- οι οποίες έχουν τη λογική των εκπλήξεων, γι΄ αυτό και δεν ανακοινώνονται. Αυτό που ανακοινώνεται είναι ότι το πρόγραμμα δεν θα περιλαμβάνει μόνο έργα του συνθέτη, αλλά και αφιερώματα σε άλλους δημιουργούς- σε πέντε θεματικούς κύκλους-, πάντα μέσα από το πρίσμα του Ξαρχάκου.

Η αρχή γίνεται με τον κύκλο «3Χ3».

Συμβολικός τίτλος που αποτυπώνει τη συνύπαρξη τριών συνθετών με ισάριθμους ποιητές. Ο λόγος για τους Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και τον ίδιο. Η μουσική τους συναντά (ως επί το πλείστον) τον λόγο του Νίκου Γκάτσου, του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη ), του Νίκου Καζαντζάκη και άλλων σημαντικών ποιητών. Η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ) συνοδεύει την Ελλη Πασπαλά .

Ακολουθούν οι κύκλοι «Η τέχνη της μουσικής στον κινηματογράφο», «Μπαλάντες (Μίκης Θεοδωράκης/Μανόλης Αναγνωστάκης)», «Μάνος Χατζιδάκις» και «Επιτάφιος». Το τελευταίο, κλασικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου «μπλέκει» στα δίχτυα του και τους Χατζιδάκι, Ξαρχάκο. Ο πρώτος το ενορχήστρωσε και το ηχογράφησε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 (με ερμηνεύτρια τη Νάνα Μούσχουρη ), ενώ ο δεύτερος παρουσίασε τη δική του εκδοχή το 2004, σε συναυλία η οποία κυκλοφόρησε σε CD με τίτλο «Επιτάφιος κατά Σταύρο Ξαρχάκο».

Θα μπορούσε κάποιος να διατυπώσει την άποψη ότι η δομή των μουσικών παραστάσεων του Σταύρου Ξαρχάκου έχει τον χαρακτήρα μουσικού απολογισμού του έργου του. Ακόμη και αν ισχύει αυτό, δείχνει διατεθειμένος να πειραματιστεί με το υλικό του. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο του κύκλου «Η τέχνη της μουσικής στον κινηματογράφο», θα παρουσιαστούν οι «αδικημένες» μουσικές των ταινιών «Κόκκινα φανάρια» και «Λόλα»- όχι τα γνωστά θέματα, αλλά οι σουίτες, όπως τις αποκαλεί ο συνθέτης, οι οποίες έχουν τη δική τους σημασία.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι, τηλ. 210 3460.347, 210 3452.277

Κάθε Κυριακή και Δευτέρα από 21/11 η Προπώληση εισιτηρίων: www.i-ticket.gr, www.gazarte.gr

πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=4&artId=323221&dt=19/11/2010 />Επίσης 
Επόμενος θεματικός κύκλος: Η τέχνη της μουσικής επένδυσης στον κινηματογράφο από 12/12 και για τρία διήμερα ( Κυριακή - Δευτέρα).
πηγή:
http://www.culturenow.gr/music/%CE%9F_%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9E%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%B7_%CE%88%CE%BB%CE%BB%CE%B7_%CE%A0%CE%B1%CF%83%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%AC_%CF%83%CF%84%CE%BF_Gazarte.html>

#1   


Αυτά τα διάβασες;