ελληνική μουσική
  672 online   ·  210.985 μέλη

  Carmina Graeca Σαράντης Κασσάρας - Γιάννης Ρίτσος

  AlfaWolf
  21.01.2011, 16:47

  Με τον γενικό τίτλο Carmina Graeca, ο συνθέτης Σαράντης Κασσάρας παρουσιάζει μελοποιημένα αποσπάσματα από το ποίημα Πρωινό άστρο που έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος όταν γεννήθηκε η κόρη του Έρη. Πρόκειται για ένα ποίημα- ισχυρή απόδειξη της πανανθρώπινης φιλοσοφίας του ποιητή και ίσως το μοναδικό με καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Αισθήματα τρυφερότητας, στοργής και φροντίδας πλημμυρίζουν τον ποιητή ενώ είναι εμφανές το όραμα και η αγωνία του για ένα καλύτερο αύριο, γι’ αυτό και μέσα στο ποίημα δίνει την κοινωνική διάσταση που έχει η ανατροφή του παιδιού.
   
  Ο Σαράντης Κασσάρας προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το ποιητικό έργο Πρωινό άστρο και αποδίδει έννοιες και αισθήματα με ένα υψηλής ποιότητας συνθετικό έργο. Ένα μουσικό έργο που ανταποκρίνεται απόλυτα και στην αισθητική του ποιήματος, το οποίο ο συνθέτης είχε τη χαρά να παρουσιάσει και ενώπιον του Ρίτσου το 1978.
   
  Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Μανώλης Μητσιάς, Τζένη Δριβάλα, Σοφία Μιχαηλίδου, Μπάμπης Τσέρτος, Καλλιόπη Βέττα, Νίκος Ανδρουλάκης, Τάκης Φάβιος, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Θόδωρος Πάντσιος, Απόστολος Σωτηρούδης, Αλέξανδρος Τζιοβάνης.
  Συμμετέχουν οι χορωδίες Δημήτρη Τυπάλδου, «Γιάννης Ρίτσος» και Χορωδία του ΟΤΕ Θεσσαλονίκης.
  Συμπράττουν οι σολίστ: Σαράντης Κασσάρας – πιάνο, Χάρης Χατζηγεωργίου – βιολί, Μανόλης Ανδρουλιδάκηςκιθάρα.
   
  Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Σαράντης Κασσάρας
   
   
   
  «Η παρούσα δουλειά είναι η έκφραση της ευαισθησίας του Σαράντη Κασσάρα. Είναι μια άλλη προσέγγιση που καταδεικνύει το σεβασμό του Κασσάρα απέναντι στον ποιητικό λόγο
  καθώς και απέναντι στο δικό του μέσο έκφρασης, τη μουσική, και αξίζει όλη την προσοχή μας».
  Έρη Ρίτσου
   
  «Με το πρώτο άκουσμα συγκινήθηκα πρώτα από όλα από τα παραινετικά λόγια του ποιητή
  κι έπειτα από τα μελωδικά μέρη του συνθέτη…
  τις υπέροχες φωνές όλων ανεξαιρέτως των καλλιτεχνών και των παιδικών φωνών…»
  Μίνα Χειμώνα

  επισυναπτόμενα: KASSARAS- cover.jpg