ελληνική μουσική
  575 online   ·  210.972 μέλη

  MuSci Cafe από το MusicHeaven και την Science View

  jorge
  26.02.2011, 11:18

  Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε την ημερομηνία που θα διεξαχθεί στον ΙΑΝΟ η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων, με παρουσιάσεις σχετικές με τη μουσική και την επιστήμη.

  Τις εκδηλώσεις διοργανώνει το MusicHeaven και η Science View και θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα μέλη μας να ακούσουν σημαντικούς ανθρώπους του ακαδημαϊκού κόσμου να αναλύουν πολύ ενδιαφέροντα θέματα, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα εξειδικευμένες γνώσεις.

   

  Η Ιδέα του MuSci Cafe
  Η ιδέα του MuSci Cafe, δηλαδή του Music and Science Cafι, ξεκινάει από την αναζήτηση του συνδυασμού αλλά και της αλληλεπίδρασης που μπορεί να έχουν αυτές οι δυο έννοιες μέσα στα χρόνια. Η Science View  και το  MusicHeaven προσπαθούν να δώσουν μια άλλη διάσταση τόσο στα επιστημονικά ζητήματα όσο και στις μουσικές αναζητήσεις. Η ιδέα είναι να δοθεί μια άλλη διάσταση στις δυο αυτές έννοιες και να παρουσιαστεί αλλά και διερευνηθεί, η αλληλεπίδραση που είχαν αλλά και συνεχίζουν να έχουν σε δρόμους παράλληλους αλλά συγχρόνως παραγωγικούς, επωφελούμενες η μια από την άλλη.

  Τα MuSci Cafe είναι μια δράση συζήτησης, αναζήτησης αλλά και παραγωγής γνώσης και ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού πάνω στον συνδυασμό των δυο αυτών εννοιών.

   

  Είναι ίσως φυσικό να αναρωτιέται κάποιος τι σχέση μπορεί να έχει η μουσική με την επιστήμη. Παρ’ όλα αυτά, είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι η η μουσική είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιστήμη ή ακόμη περισσότερο ότι η μουσική είναι επιστήμη. Και το πιο απλό είναι κάποιος να σκεφτεί «είναι επιστήμη γιατί θέλει μελέτη και έρευνα για να βγάλεις ένα όμορφο ακουστικό αποτέλεσμα».

  Επίσης εάν σκεφτεί κάποιος ότι μοιάζουν αρκετά με τη φυσική ή τα μαθηματικά όπου μαθαίνεις κάποια βασικά θεωρήματα ή αξιώματα και μετά με βάση αυτά προσπαθείς να αυτοσχεδιάσεις ή να τα συνδυάσεις για να εξηγήσεις διάφορα φαινόμενα. Έτσι ίσως κάποιος μπορεί να παραλληλίσει και στην μουσική, μαθαίνεις κάποια βασικά αξιώματα, μαθαίνεις κάποιες βασικές νότες και μετά συνδυάζοντας τες δημιουργείς ένα όμορφο αποτέλεσμα .

  Άρρηκτα συνδεδεμένα, για παράδειγμα, είναι η μουσική με τα μαθηματικά. Τα μαθηματικά γέννησαν τη μουσική , τις νότες , τα μέτρα ή το αντίθετο; Δηλαδή η αρμονία που υπάρχει μέσα στη φύση του ανθρώπου γέννησε και τα μαθηματικά;

  Είναι όμως μόνο αυτό; Μήπως ισχύει κάτι παραπάνω; Μήπως η επιστήμη και η μουσική έχουν βρεθεί σε δρόμους παράλληλους από την αρχαιότητα ακόμη;