ελληνική μουσική
  447 online   ·  210.931 μέλη

  Ποια η διαφορα των εννοιων Flamenco και Ισπανική Κιθάρα;

  AIDONOGLOUNEKTARIA
  04.07.2011, 20:40

  Καλησπέρα,

  Συμγωνώ απόλυτα με τον Spartan-Werewolf!
  Παράλληλα θα ήθελα να προσθέσω ότι & άλλοι συνθέτες κλασσικής κιθάρας έχουν γράψει κομμάτια με στοιχεία κιθάρας Flamenco, όπως Albenith, Tarrega, Jinastera, (έχω σκοτώσει τα ονόματα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
  Υπάρχει & ένα άρθο στο περιοδικά μας που μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις μερικές βασικές των δύο οργάνων: Τα μυστικά της Flamenco κιθάρας, από τον Σίμο Κουσκούνη (ή Σίμω δεν ξέρω ακριβώς!!!!!)


  GuitarJournal
  06.07.2011, 14:17

  @VikyPapadimou: να προσθέσω και εγώ ορισμένα πράγματα. Ο όρος Ισπανική κιθάρα δεν είναι τυχαίος.  Η κιθάρα δεν ήταν ίδια στην πορεία των αιώνων,  έτσι λοιπόν όταν έφτασε να έχει 6 χορδές και το σχήμα που έχει σήμερα πρωτοεμφανίστηκε στην Ισπανία, αυτό εξηγεί και τον τίτλο Ισπανική κιθάρα.

  τον 20ο αιώνα και κυρίως μετά τα μισά του σιγά σιγά παύει να χρησιμοποιείται ο όρος αυτός και μιλάμε για κλασσική κιθάρα ή κιθάρα απλά

  Φυσικά όταν ένας συνθέτης ζει σε μια χώρα όπου το φλαμένκο κυριαρχεί στην μουσική, το πάθος και η έντασή του είναι φυσικό να υπάρχουν και στην έντεχνη, κλασσική μουσική.

  είναι ποτέ δυνατόν ένας συνθέτης Έλληνας ακόμη και αν γράφει συμφωνικό έργο να αποχωριστεί τα 7/8 ?

  Μετά πραγματικά το φλαμένκο έχει τελείως διαφορετική τεχνική από την τεχνική που παίζεται η κιθάρα (η κλασσική )  Τα ισπανικά κομμάτια για κιθάρα είναι πανέμορφα αφού ασφαλώς για τουλάχιστον ένα αιώνα η Ισπανία ήταν η χώρα της κιθάρας και όλοι την αγαπούσαν, και φυσικά όλοι οι συνθέτες και κυρίως ο Rodrigo  χρησιμοποιεί στοιχεία φλαμένκο στην μουσική του για κιθάρα και τρελλές καντέντσες που ενώ για τους κλασσικούς είναι δυσκολούτσικες για τους φλαμενκίστες είναι παιχνιδάκι !!!!!!!

  Άν θες να μάθεις φλαμένκο κιθάρα μάλλον καλύτερα βρες κιθαρίστα του φλαμένκο για δάσκαλο.

  ελπίζω να βοήθησα και γω λίγο


  AIDONOGLOUNEKTARIA
  08.07.2011, 21:50

  Παράθεση:

  Το μέλος GuitarJournal στις 06-07-2011 στις 14:17 έγραψε...

  ο Rodrigo  χρησιμοποιεί στοιχεία φλαμένκο στην μουσική του για κιθάρα και τρελλές καντέντσες που ενώ για τους κλασσικούς είναι δυσκολούτσικες για τους φλαμενκίστες είναι παιχνιδάκι !!!!!!!

  Άν θες να μάθεις φλαμένκο κιθάρα μάλλον καλύτερα βρες κιθαρίστα του φλαμένκο για δάσκαλο.

  ελπίζω να βοήθησα και γω λίγο  Περιττό να σου πω ότι το "Concierto de Aranjuez" είναι ότι καλύτερο έχω πάιζει & το λατρεύω!!!!!!!!!!!!
  Και έχεις δίκιο για μας τους κλασσικούς είναι όντως παλούκι!!!!!!!!!!!!!!


  AIDONOGLOUNEKTARIA
  09.07.2011, 21:24

  Για μένα το κράξιμο για τις λεπτομέριες το δέχομαι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Αλλά όσο & να σας φαίνεται παράξενο δεν ξέρω να κάνω insert url με κατάλληλα link!!!!!!!!!!!!!

  Όσον αφορά το 2ο μέρος του κονσέρτου, παιζόταν στο ραδιόφωνο στην δεκαετία του '60, ως soundtrack ραδιοφωνικού σείριαλ το "Πικρή, Μικρή μου Αγάπη", γιαυτό & το ξέρουν όλοι οι μεγάλοι σε ηλικία!!!!!!!!!!!!
  Ακόμα το έχω ακούσει & ως θέμα σε beat κομμάτι!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Καλό ήταν!!!!!!!!!!!!!


  GuitarJournal
  12.07.2011, 10:36

  @ Spartan-Wereworf

  εκτιμώ την παρότρυνσή σου για παράθεση στοιχείων βιογραφικών και βίντεο για τους συνθέτες, τη βρίσκω αγνή και με αγάπη για τη μουσική.

  Παρολα αυτά στην προκειμένη περίπτωση εμένα μου αρέσει να δίνω ερεθίσματα. Αλλιώς θα έγραφα κείμενα/βιογραφίες στο ε-περιοδικό και τέλος πάντων σε ένα φόρουμ φιλόμουσων δεν θέλω να αισθάνομαι καθηγήτρια και να κάνω μάθημα.