ελληνική μουσική
  283 online   ·  210.930 μέλη

  Μπάμπης Τσέρτος «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη» (22,23&24/9) Badminton

  Tropaiatissa
  15.09.2011, 18:35

  Μπάμπης Τσέρτος - «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη» (22,23&24/9) στο Θέατρο Badminton

  Συμμετέχει η Ειρήνη Τουμπάκη.
  Εμβληματικά «ελαφρά» τραγούδια από τις ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου θα παρουσιαστούν στο προαύλιο του Badminton την Πέμπτη 22, Παρασκευή 23 και Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.


  Ο όρος «ελαφρό» περισσότερο αδικεί παρά χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο ρεπερτόριο. Το μεταφρασμένο canzone leggera , στο διάβα των καιρών έδωσε «πάτημα» σε κακεντρεχείς να σπιλώσουν ανεπανάληπτα πονήματα, εμπνευσμένους και σπουδαγμένους δημιουργούς. Το ελαφρό τραγούδι δεν διέθετε μόνο ερωτική ματιά. Αντιθέτως συχνά, πυκνά υπογράμμιζε όσα συνέβαιναν στην κοινωνία με απαράμιλλη τέχνη και τεχνική. Και η αδικία και οι ανισότητες και η ξενιτειά και η εκμετάλλευση ακόμη και η αγωνιστική διάθεση εμπεριέχονταν στο οπλοστάσιό του.

  Μέχρι και τα πρώτα χρόνια ΄50 το «ελαφρό» - δυστυχώς αναγκαζόμαστε να υιοθετούμε ταμπέλες προκειμένου να γινόμαστε κατανοητοί- θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ο βασικός πόλος του αστικού τραγουδιού του τόπου. Στη συνέχεια, σταδιακά και με γοργούς ρυθμούς, υποσκελίστηκε από το λαϊκό. Ενίοτε συμβιβάστηκε μαζί του (βλέπε: αρχοντορεμπέτικο) ποτέ όμως δεν έπαψε να έχει σημαντικό ρόλο μέσα από την πρωτοποριακή οπτική δημιουργών που στο δρασκέλισμα των εποχών εξελίσσονταν «παντρεύοντας» τις διάφορες τάσεις, σύμφωνα και με τις ανάγκες των ακροατών.

  Στα πρώτα χρόνια του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου δημιουργοί «ελαφρών» τραγουδιών θα ντύσουν με μελωδίες και τραγούδια τους πάμπολλες ταινίες. Δημιουργοί ολκής όπως οι: Αττίκ (Κλέων Τριανταφύλλου), Μιχάλης Σουγιούλ, Κώστας Γιαννίδης, Τάκης Μωράκης αλλά και οι Γιώργος Μουζάκης και Νίκος Γούναρης.

  Ο Μπάμπης Τσέρτος μέσα από μια συνεπή πορεία με έντιμες και ξεκάθαρες επιλογές, συνεχή και αδιάκοπη παρουσία στη διασκέδαση, έχει σχέση «λατρείας» με το συγκεκριμένο ρεπερτόριο, που του δίνει την ευκαιρία να «δεδιπλώσει» την μπελάκντο ερμηνεία του, δίνοντας με τη σειρά του στα τραγούδια αυτά φρέσκια πνοή: «Ο μήνας έχει εννιά», «Βίρα τις άγκυρες», «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη», «Άλλα», «Λίγα λουλούδια», «Αν βγουν αλήθεια» κ.α
  Η Ειρήνη Τουμπάκη είναι μια ταλαντούχα ερμηνεύτρια που με την μέχρι τώρα διαδρομή της σε λαϊκά και ρεμπέτικα στέκια και παρά την διακριτική αλλά ιδιαίτερη πορεία της στην δισκογραφία έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις.

  Τα τραγούδια ενορχηστρώνει ο Απόλλων Κουσκουμβεκάκης κι αποδίδει το μουσικό σύνολο «Μέλος» (Melos ensemble).


  Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Κουμπιός
  Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή, Αθήνα
  Πέμπτη 15, Παρασκευή 16 & Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου
  Τιμές Εισιτηρίων: γενική είσοδος 20€, φοιτητικό 15€
  (δεν περιλαμβάνει ποτό, ούτε είναι υποχρεωτικό)

  http://www.ogdoo.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=920&Itemid=32

   

  Σχετικοί σύνδεσμοι για προσκλήσεις:


  Tropaiatissa
  21.09.2011, 01:04
  Με αφορμή τις βραδιές στο Badminton, ο Μπάμπης Τσέρτος καλεσμένος στο Δεύτερο Πρόγραμμα σήμερα (21/09) στις 18:00 στην εκπομπή του Σιδερή Πρίντεζη.
  Tropaiatissa
  22.09.2011, 15:33
  Σήμερα στο "Έχει Γούστο" (ΝΕΤ, 16.00): Ο Μπάμπης Τσέρτος και η Ειρήνη Τουμπάκη ερμηνεύουν ζωντανά αγαπημένα «ελαφρά» τραγούδια από τις ασπρόμαυρες ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου των Αττίκ, Σουγιούλ, Γιαννίδη, Μουζάκη, Γούναρη, όπως «Βίρα τις άγκυρες», «Ο μήνας έχει εννιά», «Λίγα λουλούδια» κ.α. Δίνουν με αυτόν τον τρόπο στους τηλεθεατές μια γεύση από την μουσική παράσταση «Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη» που παρουσιάζεται στο Μουσικό Προαύλιο του θεάτρου Μπάντμιντον.

  http://tvradio.ert.gr/details.asp?pid=3332488&chid=9