ελληνική μουσική
  455 online   ·  210.916 μέλη

  Γιατί τα τάστα κιθάρας είναι ανόμοια σε μήκος?

  STEFANOS604
  08.11.2011, 21:07

   

  Στην κιθάρα η απόσταση από τάστο σε τάστο είναι πάντα ένα ημιτόνιο ,δηλαδή η τονική απόσταση μετρούμενη με θεώρηση ημιτονίων είναι η ίδια, ενώ η απόσταση σε mmείναι κάθε φορά διαφορετική είναι όμως ανάλογη της συχνότητας που παράγεται πατώντας κάποιο τάστο.

  Επομένως το ημιτόνιο δεν ισοδυναμεί με μήκος που να ισχύει για όλα τα τάστα άρα γι αυτό απέχουν μεταξύ τους διαφορετικό μήκος.

  Άρα το ημιτόνιο δεν μπορεί ποσοτικά να προσδιοριστεί από μία συγκεκριμένη μεταβολή μήκους που να ισχύει για όλα τα τάστα.

  Δηλαδή τα τάστα είναι τοποθετημένα έτσι ώστε κάθε φορά που το πιέζουμε, το ισοδύναμο μήκος χορδής που φτιάχνεται από πίεση του δακτύλου μας να είναι 1,059463φορές μικρότερο από ότι αν πιέζαμε το δάκτυλο μας στο προηγούμενο τάστο ή αντίστοιχα 1,059463 φορές μεγαλύτερο από ότι αν πιέζαμε το δάκτυλο μας στο αμέσως επόμενο.

  Βλέπε κεφάλαιο ‘Συγκερασμοί-Temperaments – ενότητα Equal Temperament ΄΄ ΕΔΩ:

  http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=Splatt_Forums&file=viewtopic&topic=25708

  Τα μήκη χορδών αλλά και η συχνότητα ακολουθούν μια γεωμετρική πρόοδο και το "βήμα" της γεωμετρικής προόδου στην οποία ανήκουν οι τιμές συχνότητας των μουσικών φθόγγων της ET είναι το 1,059463 .

   

  Στέφανος

   

   

   


  Brokenchord
  26.12.2011, 01:51

  Γνωρίζοντας το πρόβλημα του ισοσυγκερασμού στα όργανα και πόσο μάλλον στην κιθάρα που τόσο αγαπάμε έχω μια απορία η οποία είναι η προέκταση των όσων γράφεις και έχει να κάνει και με αυτό το βιντεο...

   


  https://www.youtube.com/watch?v=YEOY3SqxMc0Link

  >

   

  Πως είναι δυνατόν λοιπόν σ αυτην την κιθάρα εφόσον δεν είναι ισοσυγκερασμένη να παίζονται διαφορετικές συγχορδιες μινορε και ματζορε χωρις όμως να ακουγονται φαλτσα....αφου η κάθε μια προκύπτει και απο διαφορετική κλιμακα...?

   


  -----------------
  Η ζωή είναι ένα τραγούδι. Γι΄αυτό τραγούδησε το όσο ποιο δυνατά μπορείς. Γιατί λίγα πράγματα χρειάζεται κάποιος για να είναι ευτυχισμένος. Μια ψυχή να τον αγαπάει, μια καλοκαρδισμένη κιθάρα και όνειρα, πολλά όνειρα, όσα είναι τα αστερία στους γαλαξίες

  [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 26-12-2011 22:58 ]


  STEFANOS604
  26.12.2011, 21:38

  Φίλοι , κοιτάξτε το άρθρο μου που δίνει μια προσέγγιση  στα Temperaments ,ασχολήθηκα περισσότερο με το κούρδισμα Just Intonation γιατί έχει άριστη εφαρμογή στη φυσαρμόνικα- που μ' ενδιαφέρει περισσότερο από κάθε άλλο όργανο (αφού μπορείς να κουβαλάς μαζί σου όλες τις τονικότητες) αλλά και  για όργανα τα οποία έχουν την δυνατότητα να κουρδίσουν κάθε νότα σε διαφορετική συχνότητα ή απόκλιση σε cents από την Equal Tempered- πχ βιολιά ή άλλα όργανα χωρίς τάστα.

  Την κιθάρα όμως με τα κανονικά τάστα την ξεχνάς γιατί σε Just Intonation θα πρέπει να ξανά-κουρδίζεις εάν πρόκειται να παίξεις σε άλλη τονικότητα, ακόμα και το ίδιο μουσικό κομμάτι.

  Εκτός αν πρόκειται για ‘’ειδική κιθάρα’’ με ‘’ειδικά τάστα’’ βλέπε ΕΔΩ:

  http://cf.unc.edu/our/surfprojects/shepherd10.pdf

  Τότε όμως στην ουσία μιλάμε για  ένα άλλο όργανο - ξένο ως προς έναν κανονικό κιθαρίστα, αφού οι θέσεις των τάστων είναι διαφορετικές για κάθε χορδή.

   


  Brokenchord
  26.12.2011, 21:59

  Νιώθοντας την ανάγκη να βγω εκτός λίγο θέματος έχω να πω τα εξής.

  Παράθεση:

  Το μέλος Spartan-Werewolf στις 26-12-2011 στις 03:16 έγραψε...

  Καλό θα ήταν λοιπόν Φώτη, την επόμενη φορά που θα «τρέξεις» να post-άρεις κάτι, να κάνεις ένα στοιχειώδες re-search στο Google για αυτό, ώστε να μην εκτίθεσαι, αλλά και να μην εκθέτεις το forum που σε φιλοξενεί…

  Δεν θεωρώ πως εξέθεσα με κανένα τρόπο το forum που με φιλοξενεί αυτά τα 6 συνεχόμενα χρόνια, με συναντήσεις, φιλίες και live…

  Το ότι έκανα post το συγκεκριμένο βίντεο δεν ήταν για να το παίξω έξυπνος αλλά για να δώσω αφορμή για συζήτηση πάνω στο θέμα…

  Ναι οκ είπα πως η κιθάρα δεν είναι ισοσυγκερασμένη ενώ το ίδιο το όνομα του συστήματος αυτού είναι ¨Αληθής συγκερασμός¨ ήταν όμως πολύ αργά το βράδι και ήμουν έτοιμος να κοιμηθώ. Αλλά τι να κάνουμε που κάτι τέτοιες μυστήριες ώρες την ψάχνουμε !

  Δεν ξέρω αν παρατήρισες όμως τα τάστα, 32 των αριθμό, της πρώτης κιθάρας που έφτιαξε ο τύπος ....όπου μοιάζουν με του ταμπουρά.

  Ειναι αυτή η κιθάρα ισοσυγκερασμένη?

  Όμως αυτό δεν αλλάζει την αρχική μου πρόθεση.

   

  Αν ήθελα να εκθέσω το forum όπως λες θα μπορούσα να ανοίξω ξεχωριστό θέμα αντί να κάνω post σε ένα που ήδη υπάρχει!

   

  Εν πάση περιπτώσει ότι και να συμβαίνει ένιωσα κατά κάποιον τρόπο κάτι σαν επίθεση από μέρους σου. Δεν μου αρέσει ο τρόπος σου και δεν καταλαβαίνω την ανάγκη για link με το προφίλ μου μέσα στο μήνυμα σου. Γιατί με αποκαλείς με το μικρό μου όνομα ενώ ούτε καν με ξέρεις? Εσένα ποιο είναι το όνομα σου?
  Είσαι moderator?

   

  Δεν χρειάζεται να απαντήσεις φίλε μου….ρητορική ήταν η ερώτηση!

   

  Και τώρα ας πιούμε μια μπίρα και ας τα ξεχάσουμε όλα αυτά…..

  και ας γυρίσουμε στο θέμα.

   

  Είχες την ευκαιρία να παίξεις με τέτοια κιθάρα? Αν ναι….νιώθεις πως υπάρχει κάτι που θέλεις να μοιραστείς μαζί μας. Εντυπώσεις-σχόλια? Υπήρχε δυσκολία στο παίξιμο?


  -----------------
  Η ζωή είναι ένα τραγούδι. Γι΄αυτό τραγούδησε το όσο ποιο δυνατά μπορείς. Γιατί λίγα πράγματα χρειάζεται κάποιος για να είναι ευτυχισμένος. Μια ψυχή να τον αγαπάει, μια καλοκαρδισμένη κιθάρα και όνειρα, πολλά όνειρα, όσα είναι τα αστερία στους γαλαξίες

  [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Brokenchord στις 26-12-2011 22:05 ]


  STEFANOS604
  26.12.2011, 22:02

  Μελετώντας το link που δώσατε:

  http://www.truetemperament.com/site/index.php

  Αν κατάλαβα καλά  το “True Temperament”  και  ‘’ Just Intonation’’ είναι 2 διαφορετικά κουρδίσματα αφού η υλοποίηση του        ‘’ Just Intonation’’ είναι τεχνικά αδύνατη σε περισσότερες της μιας τονικοτήτων και της σχετικής της μινόρε σε οποιοδήποτε όργανο με μόνο 12 διαστήματα στην οκτάβα.

  Αρα το “True Temperament” ή μάλλον πιο σωστά το True Temperament Fretting (Αληθινό Κούρδισμα για Τάστα) υλοποιείται με διαφόρων σχημάτων ελάσματα ώστε να δώσει αυτό το επαναστατικό τρόπο κατασκευής των τάστων του μπράτσου της κιθάρας που (εδώ διορθώστε αν κάνω λάθος)  δίνει ακριβές κούρδισμα για το Πρότυπο 12-τονο Equal Temperament (Ισοσυγκερασμένο 12-τονο σύστημα)

   


  mary_omikron
  26.12.2011, 23:28

  @ Brokenchord

  To site δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα μαζί σου, και καθόλου δεν το εκθέτεις.

   

  @ Spartan-werewolf

  To site δεν εκτίθεται με απορίες που εκφράζουν τα μέλη,  είτε αυτές είναι πραγματικές είτε έντεχνα πλασματικές προκειμένου να δημιουργηθεί συζήτηση η οποία θα παράσχει πληροφορίες σε άλλους   ενδιαφερόμενους.

   


  -----------------
  Η ανάγκη να έχεις πάντα δίκιο, σφραγίδα ενός χυδαίου πνεύματος.. (Αlbert Camus)

   

  [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : mary_omikron στις 27-12-2011 07:36 ]


  STEFANOS604
  27.12.2011, 11:11

  Το φόρουμ είναι τόπος συζήτησης και ανταλλαγής γνώσης και απόψεων. Πρέπει να είμαστε μια ανοιχτή κοινότητα μουσικών (διπλωματούχων και κυρίως ερασιτεχνών) που να συνθέτει  ένα κορβανά γνώσης και απόψεων.

  Διαφορετικά θα ήταν μια σελίδα με αρθρογράφους μη διαδραστική.

  Άρα οι απορίες που εκφράζουν τα μέλη,  είτε αυτές είναι πραγματικές είτε όπως ειπώθηκε, έντεχνα πλασματικές {τέτοια ήταν και η απορία του τίτλου -γιατί τα τάστα κιθάρας είναι ανόμοια σε μήκος?} προκειμένου να δημιουργηθεί συζήτηση η οποία θα παράσχει πληροφορίες σε άλλους   ενδιαφερόμενους δεν θίγουν το site .
  Όλοι μαθαίνουμε, ο ένας από τον άλλο γιατί όσο καλοί μουσικοί κι αν είναι μερικοί  κάτι μπορεί να τους ξεφεύγει ή λόγω τεχνολογίας ή λόγω κάποιων προτάσεων που επειδή δεν έχουν υλοποιηθεί μαζικά ώστε να αποκτήσουν  εμπορικότητα – όπως οι συγκεκριμένες κιθάρες- ακόμα και οι άριστοι μουσικοί δεν γνωρίζουν (και δεν είναι φυσικά υποχρεωμένοι).

  Βέβαια το να γράφουμε θεωρητικά άρθρα ( Όπως το Temperaments-ένα θέμα που είναι εδώ και αιώνες ανοιχτό προς συζήτηση που μπορεί αυτά που γράφω να είναι σωστά αλλά σίγουρα έχουν και εναλλακτικές μεθόδους) είναι ένα βήμα παραπάνω και εκεί θα συμφωνήσω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί τότε συντρέχουν λόγοι παιδείας, τρόπου γραφής, εμπειρίας και ειδικά αν γράφονται από μη ειδικούς (όπως εγώ) να υπάρχει πλήρης διασταύρωση και τεκμηρίωση των κειμένων , των σκαριφημάτων και των εικόνων αλλά τουλάχιστο των κειμένων αφού πολλοί απ' τους συμμετέχοντες ,γνώστες και μαθητευόμενοι και μπορεί να μείνουν με λάθος εντυπώσεις


  mary_omikron
  27.12.2011, 20:31

  Παράθεση:

  Το μέλος STEFANOS604 στις 27-12-2011 στις 11:11 έγραψε...

  Το φόρουμ είναι τόπος συζήτησης και ανταλλαγής γνώσης και απόψεων. Πρέπει να είμαστε μια ανοιχτή κοινότητα μουσικών (διπλωματούχων και κυρίως ερασιτεχνών) που να συνθέτει  ένα κορβανά γνώσης και απόψεων.

  Διαφορετικά θα ήταν μια σελίδα με αρθρογράφους μη διαδραστική.

  Άρα οι απορίες που εκφράζουν τα μέλη,  είτε αυτές είναι πραγματικές είτε όπως ειπώθηκε, έντεχνα πλασματικές {τέτοια ήταν και η απορία του τίτλου -γιατί τα τάστα κιθάρας είναι ανόμοια σε μήκος?} προκειμένου να δημιουργηθεί συζήτηση η οποία θα παράσχει πληροφορίες σε άλλους   ενδιαφερόμενους δεν θίγουν το site .
  Όλοι μαθαίνουμε, ο ένας από τον άλλο...

  Καλλίτερα δεν μπορούσε να λεχθεί... αυτό ακριβώς είναι το forum το δικό μας, χώρος συζήτησης που φιλοξενεί και απορίες -ενδεχομένως και λάθη- που οι ειδήμονες έχουν την ευχέρεια  να τα διορθώσουν, αν έχουν καλή διάθεση και προθυμία.

  Ευχαριστώ Stefanos604 με κάλυψες απόλυτα!!


  inkve
  27.12.2011, 21:07

  brokenchord...

  η κιθαρα του βιντεο οπως και οσες κιθαρες εχουν "αναβαθμιστει"με τα συγκεκριμενα ταστα ειναι απολυτα συγκερασμενες....βασικα για αυτο αλλωστε εγινε ολος ο ντορος,,,βελτιωνεται το intonation σε ολο το μηκος και πλατος της ταστιερας σου

  σε πληροφορω πως τα συγκεκριμενα ταστα μεχρι και ο steve vai τα εχει βαλει σε καποιες κιθαρες του...μπορει να μη σαρεσει ο vai(και εμενα δε με τρελλαινει πολυ)ομως καταλαβαινεις,,,,ξερει κατι παραπανω!!!!θα βρεις και βιντεακι που μιλαει ο ιδιος για αυτα τα ταστα και το κατα ποσο βελτιωνει το intonation και ειδικα οταν παιζεις ακκορντα στις χαμηλες περιοχες της ταστιερας 

  εμενα η κιθαρα μου εχει 29ταστα....οπως επισης το ιδιο μοντελο με το δικο μου καποτε παραγοταν με 36 ταστα!!μια χαρα συγκερασμενες ειναι....

  οσο μπορουν βεβαια διοτι καμια κιθαρα δεν ειναι 100%on tune


  Brokenchord
  27.12.2011, 21:49

  Παράθεση:

  Το μέλος inkve στις 27-12-2011 στις 21:07 έγραψε...
  μπορει να μη σαρεσει ο vai

   

  Θα κάνεις πλάκα φαντάζομαι ετσι? Τον αγαπάω αυτον τον ανθρωπο! ! έχω κάνει μάθημα μαζι του!


  Post αρνητικής αξιολόγησης