ελληνική μουσική
  626 online   ·  210.826 μέλη

  Συμβουλές συντήρησης για πιάνο.

  musicmarket
  18.07.2012, 21:55

  Συμβουλές για πιάνο

  Κάθε πότε πρέπει να χορδίζω το πιάνο μου;

  Το πιάνο είναι καλό να χορδίζεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο.  Όσο περισσότερο μένει ένα πιάνο αχόρδιστο τόσο περισσότερο χρόνο και προσπάθεια θα χρειαστεί, για να αποκατασταθεί από τον τεχνικό.  Όταν ένα πιάνο αρχίζει να χάνει το χόρδισμά του χάνεται η λαμπρότητα του ήχου. Πιάνα που παραμένουν αχόρδιστα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα γίνονται παράφωνα και δυσάρεστα στο άκουσμά τους.

   

   

   

   

   

   

   

  Επηρεάζουν οι μεταβολές της θερμοκρασίας το χόρδισμα του πιάνου μου;

   

  Το πιάνο δεν ξεχορδίζεται τόσο από το παίξιμο όσο από τις μεταβολές της θερμοκρασίας. Η διατήρηση σταθερής υγρασίας και θερμοκρασίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για το πιάνο σας. Μια μακροπρόθεσμη παραμονή του πιάνου σε περιβάλλον με χαμηλή υγρασία μπορεί να προκαλέσει ρωγμές στο ηχείο και σε άλλα ξύλινα μέρη του οργάνου. Ειδικότερα, πιάνα που βρίσκονται σε άγονα κλίματα και πολύ ξηρούς χώρους απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο της υγρασίας.

  Οι περισσότεροι τεχνικοί συνιστούν μιαν εσωτερική σχετική υγρασία τού χώρου, τής; τάξης τού 50% έως 60% και να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο σταθερή. Αποφύγετε τις υπερβολικές θερμοκρασίες, όπως υπερβολική ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 17-21 βαθμούς Κελσίου. Κρατώντας το πιάνο μακριά από αεραγωγούς, καλοριφέρ, τζάκια, ανοιχτά παράθυρα, ανοιχτές πόρτες, άμεσο ηλιακό φως, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ζημιών, δεδομένου ότι όλα αυτά είναι πιθανές πηγές για μια ξαφνική αλλαγή της υγρασίας. Ωστόσο, ακόμη και με αυτές τις προφυλάξεις, οι αλλαγές του καιρού μπορούν να επηρεάσουν την εσωτερική υγρασία. Θεωρούμε ότι κάθε ιδιοκτήτης πιάνου οφείλει να κατέχει και να χρησιμοποιεί ένα υγρόμετρο σε συνδυασμό με υγραντήρα και αφυγραντήρα, για να κρατήσει την υγρασία του δωματίου που βρίσκεται το πιάνο σταθερή όλο το χρόνο.

   

   

   

   

  Υπάρχει διαφορά στο χόρδισμα με μηχάνημα και στο χόρδισμα με αυτί;

  Προτιμήστε χορδιστές που χορδίζουν με το αυτί. Τα μηχανήματα χορδίσματος αποδίδουν ένα τυποποιημένο χόρδισμα. Κανένα πιάνο δεν είναι ίδιο με ένα άλλο ας είναι και της ίδιας εταιρίας και ακόμα και ίδιο μοντέλο. Κάθε πιάνο έχει τον «δικό του» χαρακτήρα, και αυτό καλείται ο χορδιστής να το ανακαλύψει. Ο χορδιστής πρέπει να μπορεί να αισθανθεί τις δυνατότητες τού κάθε πιάνου και να μπορέσει να τις αναδείξει.

   

  Η μετακίνηση του πιάνου μου επηρεάζει το χόρδισμα;

  Μη μετακινείτε το πιάνο σας χωρίς σοβαρό λόγο. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μια μετακίνηση ακόμα και για ένα μέτρο να επηρεάσει σοβαρά το χόρδισμα.

   

   

  Ποια είναι η σωστή τοποθέτηση του πιάνου μου;

  Το πιάνο πρέπει να τοποθετείται σε κάποιο εσωτερικό τοίχο και σε απόσταση περίπου 10 εκατοστών από αυτόν (μια παλάμη). Αποφύγετε τις θερμαντικές πηγές, όπως καλοριφέρ, κλιματιστικά, τζάκι, έκθεση στον ήλιο και ρεύματα αέρα

   

   

  Πως καθαρίζω το πιάνο μου;

  Να διατηρείτε το πιάνο σας πάντα καθαρό. Καθαρίστε την επιφάνεια με ένα απαλό βαμβακερό ύφασμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια γαλακτώματα για γυάλισμα με βάση το νερό, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή. Μη χρησιμοποιείτε χημικά ή διαλυτικές ουσίες! Καθαρίζετε τα πλήκτρα με ένα ελαφρά βρεγμένο απαλό πανάκι ή βαμβάκι. Όταν δεν χρησιμοποιείτε το πιάνο, καλύψετε τα πλήκτρα με το ειδικό επικάλυμμα του κλαβιέ.

   

   

   

   

  Πόση διάρκεια ζωής έχουν τα πιάνα και μπορώ να κάνω εγώ κάτι για να την προστατέψω;

  Τα πιάνα έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής που, συνήθως, μετριέται σε δεκαετίες. Ωστόσο, διάφορα μέρη του πιάνου έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής . για παράδειγμα, τα σφυριά μπορούν να διαρκέσουν λιγότερο από δέκα χρόνια, ενώ το ηχείο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και πενήντα χρόνια. Η τακτική αντικατάσταση των φθαρμένων τμημάτων μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής ενός πιάνου για δεκαετίες - ακόμα και επ’ αόριστον, με την προϋπόθεση ότι ο βασικός σκελετός  παραμένει υγιής. Τα περισσότεροι πιάνα χρειάζονται ρύθμιση κάθε 5-10 χρόνια, ανάλογα με τη χρήση. Η διαδικασία ρύθμισης είναι μια εκτεταμένη και χρονοβόρα διαδικασία.

   

  Μπορεί να προκαλέσει ζημιά ο σκώρος στο πιάνο μου;

  Μεγάλη ζημιά μπορεί να προκαλέσει ο σκώρος στο εσωτερικό τού πιάνου σας, τού οποίου ο μηχανισμός είναι γεμάτος με μάλλινη τσόχα. Χρησιμοποιείτε καμφορά ή διάφορα φυσικά βότανα, όπως λεβάντα, μέσα σε ένα κομμάτι τούλι, και τοποθετήστε τα στο εσωτερικό του πιάνου βάση των οδηγιών του χορδιστή σας. Μην ξεχνάτε να αντικαθιστάτε τακτικά τα σκωροαποθητικά μιας και η διάρκεια ισχύος τους είναι περιορισμένη (2-3 μήνες).

   

  Εάν έχετε άλλες απορίες ή ερωτήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας εδω και θα χαρούμε να σας βοηθήσουμε.

  -----------------

  www.musicmarket.gr

  [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : musicmarket στις 30-08-2012 09:56 ]