ελληνική μουσική
  224 online   ·  210.839 μέλη

  Να συνεχίσω τις κλασσικές σπουδές ή να το γυρίσω στο μοντέρνο πιάνο?

  fraoulitsa1
  17.09.2012, 10:38

  Με έχει κουράσει ο Bach και ο Mozart...

  Τελείωσα τη δεύτερη Μέση και είμαι στο σημείο που θα πρέπει να διαλέξω αν θα συνεχίσω τις κλασσικές σπουδές ή αν θα το "γυρίσω" σε κάτι πιο μοντέρνο. Αν είναι να δώσω για ανωτέρα, πρέπει να διαβάζω περισσότερο και χρόνος δεν υπάρχει καθόλου. Πέρσυ για τη δεύτερη μέση, διάβαζα το πολύ 1 ώρα τη μέρα και αυτό με το ζόρι...αργά το βράδυ και πάντα ήμουν τόσο μα τόσο πολύ κουρασμένη από τις πολύ γεμάτες ημέρες...

  Η μουσική είναι το χόμπι μου και όχι η κύρια απασχόληση.

  Μου αρέσει περισσότερο να παίζω τραγούδια και όχι κλασικά κομμάτια.

  Τι να κάνω?

  Μήπως είναι κρίμα να μην τελειώσω τη μέση?

  Μήπως για να πάρει κάποιος πτυχίο σε αρμονίες, αντίστιξη κλπ χρειάζεται τις κλασικές σπουδές?

  Δεν ξέρω τι να κάνω...


  costaspanag
  17.09.2012, 10:48

  Νομίζω ότι τώρα που έχεις ένα βασικό θεωρητικό και πρακτικό υπόβαθρο πρέπει επιτέλους να διαλέξεις τί ακριβώς θέλεις. Σε ενδιαφέρουν τα πτυχία, θέλεις να γίνεις επαγγελματίας μουσικός ή απλά θέλεις να παίζεις για το κέφι σου. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η μουσική μας παιδεία αντιμετωπίζει τον κάθε μαθητή ωδείου σαν μελλοντικό επαγγελματία, ακόμα και αν αυτός θέλει να είναι ερασιτέχνης. Και δεν υπάρχουν τμήματα και προγράμματα σπουδών ειδικά για ερασιτέχνες.

  [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : costaspanag στις 17-09-2012 10:54 ]


  fraoulitsa1
  17.09.2012, 11:07
  Θέλω να παίζω για το κέφι μου. Αλλά ένα από τα όνειρά μου είναι να παίζω για κοινό, ίσως σε ένα μαγαζί piano bar...Μπορώ να το κάνω αυτό χωρίς πτυχία?
  costaspanag
  17.09.2012, 11:41
  Yπάρχουν εδώ πολλοί αρμόδιοι για να σου απαντήσουν. Ο Μπαχ και ο Μότσαρτ οπωσδήποτε δεν είναι χαμένος χρόνος. Απλά οι απαιτήσεις διαφέρουν ανάλογα με το τί θέλεις. Για να παίζεις σε κοινό όμως θα πρέπει να είσαι δεξιοτέχνις. Υπάρχουν βέβαια και δεξιοτέχνες αυτοδίδακτοι ή χωρίς προχωρημένη κλασσική παιδεία. Μη νομίζεις ότι και το "μοντέρνο πιάνο" δεν θέλει σπουδές και πείρα και δεν έχει απαιτήσεις από τον εκτελεστή. Εκτός αν το μάθεις απλά για το κέφι σου.
  music4u
  18.09.2012, 18:26
  Οι κλασσικές σπούδές πάντα πιάνουν τόπο ακόμα και αν παίζεις για το κέφι σου. Προχωράς σε δεξιοτεχνία και αποκτάς άλλη άνεση. Αν θες τώρα να παίζεις σε Live φυσικά το ένα δεν αναιρεί το άλλο ,αντίθετα το αλληλοσυμπληρώνει.Το ενδεχόμενο να κάνεις και τα 2 σε ένα το έχεις σκεφτεί; Κ εγώ με το καθηγητή μου έτσι έκανα στη μέση, στο τέλος μαθαίναμε και ένα..."άσχετο" που μου άρεσε! Τώρα όσον αφορά το ενδεχόμενο να πιάσεις δουλειά χωρίς πτυχίο...σε αυτές τις περιπτώσεις το πτυχίο απλά επισφραγίζει την κατάσταση. ΟΤο μαγαζί θα σε ακούσει και αν του κάνεις σε προσλαμβάνει. Αν δεν του κάνεις, ας έχεις και master ,δεν θα σε προσλάβει!
  fraoulitsa1
  19.09.2012, 08:58
  Η αλήθεια είναι πως θέλω να τα κάνω και τα δύο: και να προετοιμαστώ για Ανωτέρα αλλά και να παίζω τραγούδια που μου αρέσουν. Δυστυχώς όμως, έχω χρόνο με το ζόρι για το ένα από τα δύο. Δουλεύω και έχω και δύο παιδιά... Διαβάζω μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, όταν τους βάζω όλους για ύπνο και είμαι τόσο μα τόσο πολύ κουρασμένη...με το ζόρι καταφέρνω να διαβάσω 1 ώρα την ημέρα. Και να κάνω και μάθημα 1 ώρα τη βδομάδα...
  costaspanag
  19.09.2012, 10:20
  Έχεις δίκιο, ο σημερινός τρόπος ζωής δεν σου αφήνει ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σου. Ιδιαίτερα όταν είσαι υπεύθυνο άτομο που δεν βάζει τις προσωπικές του επιθυμίες και επιδιώξεις πάνω από τις υποχρεώσεις του. Αλλά γιατί να πιέζεσαι με τη μουσική; Η μουσική είναι ευχάριστη απασχόληση και δεν πρέπει να γίνεται αγγαρεία. Δεν σε κυνηγάει κανείς και δεν είσαι υποχρεωμένη να προχωρήσεις γρήγορα. Χαλάρωσε και θα καταφέρεις να τα πετύχεις και τα δύο, αφού τα θέλεις. Αλλά χωρίς να πιέζεσαι.