Σύμφωνα με θεολόγους-ερμηνευτές της Παλαιάς Διαθήκης οι δέκα εντολές αποτελούν τα καθήκοντα των ανθρώπων απέναντι στον Θεό( εντολή 1, 2, 3, 4) και απέναντι προς τον πλησίον, ξεκινώντας από την οικογένεια,(εντολή 5,6,7,8,9,10)
Η 11η εντολή θα μπορούσε να είναι, κατά τη γνώμη μου πάντα και σύμφωνα με αυτά που κατανοώ από τους στίχους, η "Ου μπλέξεις" και να αφορά τόσο τον ίδιο τον Θεό, όσο και τους ανθρώπους!
Και εξηγώ...
Σύμφωνα με τη διήγηση της Γένεσης στην Παλαιά Διαθήκη κεφ. 1,26-30 & 2,4-25 ο Θεός δημιούργησε τον άνθρωπο με περίσια αγάπη και φροντίδα δίνοντας του ελεύθερη βούληση, κυριαρχία πάνω στη γη, πάνω στα υπόλοιπα δημιουργήματα με την έννοια όμως της προστασίας και της φύλαξης...ο άνθρωπος όμως κάνοντας κατάχρηση των όσων του έδωσε ο Θεός και τα οποία θεολογικώς περιγράφουν το κατ'εικόνα Θεού, χρησιμοποιεί την ελευθερη βούληση, σε αρκετές περιπτώσεις, καταχρηστικά προβαίνει σε λανθασμένες επιλογές (ένεκα ελευθερίας πάντα) και όχι μόνο δεν προστατέυει τα υπόλοιπα δημιουργήματα( ζώα, περιβάλλον) αλλά τα καταστρέφει.
Συνεπώς δεν αποκλείεται ο Θεός, "να έμπλεξε" ο ίδιος δημιουργώντας τον άνθρωπο με τόση ελευθερία..εκλαμβάνω λοιπόν πως οι στίχοι: "Ρίξ' ένα βλέμμα σιωπηλό στον κόσμο τον αμαρτωλό και δες η γη πως καίει. Και με το χέρι στην καρδιά αν δε σ' αγγίξει η πυρκαγιά, ψάξε να βρεις ποιος φταίει" ,"την ενδεκάτη εντολή δεν την σεβάστηκες πολύ γι' αυτό πονάς ακόμα", "Τράβα να βρεις τον Μωυσή και ξαναρώτατον κι εσύ μήπως αυτός την ξέρει την ενδεκάτη εντολή που 'ν' ολοκάθαρο γυαλί και κοφτερό μαχαίρι",μπορεί να αναφέρονται στον ίδιο τον Θεό με την έννοια, του, ωραία τα δημιούργησες ολα πάνω στη Γη..τι την ήθελες τόση ελευθερία για τον άνθρωπο? 
Πολύ "προχώ"
ερμηνεία, αλλά κάπως έτσι το καταλαβαίνω
Επίσης σας παραπέμπω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ποιητή και το έργο του να επισκεφτείτε τη σελίδα του Υπουργείου Παιδείας ακολουθώντας τη διαδρομή: i-create.gr, 100χρόνια μετά, Νίκος Γκάτσος, Αφιερώματα.
Υ.Σ ....από τα πιο αγαπημένα τραγούδια με ποικιλότροπο προβληματισμό!