ελληνική μουσική
  343 online   ·  210.838 μέλη

  Φοβάμαι μη βρω κάνα μπελά χωρίς να φταίω.

  LucasdeGrecia
  08.01.2013, 17:35

  Γειά σας κι από μένα.
  Θα μπω απευθείας στο θέμα το οποίο είναι αρκετά έκτακτο αφού αύριο με ενημέρωσαν από την ΑΕΠΙ θα μου ξανατηλεφωνήσουν για να μου πουν τι γίνεται.
  Πριν 20 περίπου χρόνια είχε βρεθεί μια εταιρία στο δρόμου μου κι εγώ στο δρόμο της (για κακή μου τύχη)
  Αφού την πάτησα και τους πλήρωσα για να μου βγάλουν δίσκο (σαν αυτά που βλέπουμε στις Ελληνικές ταινίες και γελάμε) στην πορεία αποχώρησα αφού είχα πάρει πρέφα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά ,και αργότερα έκλεισαν και αυτοί.
  Στον τότε δίσκο που είχα βγάλει (δεν έχω καν αντίτυπο) είχα γράψει εγώ στίχους μουσική εκτός από ένα
  τραγούδι το οποίο ήταν ξένο και εγώ έγραψα μόνο τους στίχους .Υπήρχε λοιπόν ένα ξένο όνομα αντίστοιχο για τη μουσική.
  Ελα μου ντε όμως που η δισκογραφική μου δεν ενημέρωσε την ΑΕΠΙ για την λεπτομέρεια αυτή.
  Ετσι λοιπον μετά από 20 χρόνια !!!!!! μου τηλεφωνούν από την ΑΕΠΙ για να μου πουν ότι θα προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν με την αντίστοιχη εταιρία όπου ανήκει το ξένο κομμάτι για να δουν τι θα γίνει.
  Εγώ τους ξεκαθάρισα στο τηλέφωνο ότι δεν είχα ιδέα ότι δεν είχε πάρει άδεια η εδώ εταιρία για την διασκευή.
  Και ότι είχα πληρώσει τότε για αυτόν το δίσκο και δεν είναι δυνατόν να πληρώσω τώρα τυχόν κερατιάτικα για κάτι που δεν φταίω εγώ.
  Μου είπαν ότι έχει περάσει μεν πολύ καιρός αλλά θα με πάρουν τηλέφωνο ξανά αύριο να με ενημερώσουν.
  Εγώ εντωμεταξύ δεν έχω άκρες ,δεν έχω κάποιο δικηγόρο να ρωτήσω ,να είμαι έτοιμος σε κάτι που τυχόν μου ζητηθεί.Φοβάμαι μη μου πέσει κάνα πρόστιμο από το πουθενά.
  Ποιά είναι η γνώμη σας ;
  Ευχαριστώ.

  [ τροποποιήθηκε από τον/την LucasdeGrecia, 09-01-2013 21:09 ]


  blogarismenos-enge-falos
  08.01.2013, 19:26
  Υπάρχουν πολλοί δικηγόροι, αλλα και τον καλύτερο να πάρεις για κάποιο περίεργο λόγο η ΑΕΠΙ έχει κάποιο πάνω χέρι στο οποίο ακόμα ψάχνω να καταλάβω. Μόλις χτές είδα ένα απόσπασμα απο την εκπομπή το κουτί της Πανδώρας που λέει για την ΑΕΠΙ. Προτείνω να το δείς για να καταλάβεις για τί καταστάσεις μιλάμε. Δέν είμαι δικηγόρος αλλα λογικά άν έγινε διασκευή ξένου κομματιού όπου την μεταφορά του ξένου κομματιού την ανέλαβε νομικά η εταιρεία που έκδοσε τον δίσκο τότε (λογικά) την νομική ευθύνη δεν την έχει ο μουσικός αλλα ο παραγωγός του δίσκου που προσπορίζεται το οικονομικό όφελος. Ετσι πχ. Έστω οτι η ΑΕΠΙ αποδυκνύει οτι πωλήθηκαν 500 δίσκοι. Θα πρέπει να σου δώσει το αντίτιμο των πνευματικών δικαιωμάτων για τους 500 δίσκους που πούλησες ή βρήκε οτι πούλησες σαν καλλιτέχνης (όχι σαν εταιρεία), και να σου δώσει το ανάλογο ποσοστρό επι των δικαιωμάτων μέχρι σήμερα! Απο αυτό το ποσό άν αφαιρέσει τα δικαιώματα του 1/12 πχ. απο τον δίσκο θα πρέπει να αποδείξει με αδιάσειστα στοιχεία (πχ playlist ραδιοφωνικών σταθμών) αν το κομμάτι αυτό παίχτηκε ή όχι αντίστοιχα με τα άλλα και τί προσθαφαιρέσεις θα γίνουν. Οτιδήποτε πάντως σου πεί προσπάθησε να το έχεις καταγεγραμμένο είτε ηχητικά είτε γραπτώς - με επίσημο τρόπο - ταχυδρομείο κλπ, ώστε μετά να μπορείς να κινηθείς με κάποιον νομικό τρόπο όχι να κινηθείς αμυντικά αλλα διεκδικώντας τα πνευματικά σου δικαιώματα με κάποιον δικηγόρο οπου θα κάνει κινήσεις ανειδιοτελώς αφιλοκερδώς λόγω κρίσης κλπ. (ψάξε στο internet). Το πρόβλημα δεν είναι το κόστος του δικηγόρου αλλα το κόστος των δικών μεγαρόσημα, χαρτόσημα, μυνήσεις κ.α. συναφή γραφειοκρατικά ευτράπελα δυστράπελα. Καλή τύχη
  LucasdeGrecia
  08.01.2013, 19:48
  Eυχαριστώ για την απάντηση.Ισως και εγώ λόγω της άγνοιας μου πανικοβλήθηκα χωρίς λόγο.Από στη στιγμή που εγώ απλά έβαλα στίχους πάνω σε ένα ξένο κομμάτι και απο τη στιγμή που δεν δήλωσα ποτέ συνθέτης του κομματιού ,γιατί να βρω κάποιο μπελά; δεν έχει λογική.
  blogarismenos-enge-falos
  08.01.2013, 20:32
  Μπελάς δεν είναι η δημιουργία στίχων σε ξένο κομμάτι. Μπελάς είναι για την εταιρεία που αποφάσισε να εκδόσει έναν δίσκο ότι επικοινώνησε με την εταιρεία και τον παραγωγό ή τον μουσικοσυνθέτη του ξένου κομματιού και πέρνοντας την αντίστοιχη άδεια ανατύπωσης μπορούσε να δώσει το οκ για έκδοση των δίσκων. Άν αυτό δεν έγινε το πρόβλημα το έχει ο νομικά υπέυθυνος της εταιρείας. Εσύ αν δημιούργησες κιόλας την Ελληνική έκδοση των στίχων και δεν τραγούδησες πχ. απλά έχεις και παραπάνω δικαιώματα επι του τραγουδιού κατα το 50%. Ιδιαίτερα δε άν η διασκευή έγινε με συγκεκριμένο τρόπο που να δημιουργεί ένα πραγματικό πνευματικό δημιούργημα η διασκευή μπορεί απο μόνη της να αποτελέσει ξεχωριστό πνευματικό δικαίωμα το οποίο άν εκπέσει απο τον παραγωγό δίσκων μπορείς να το εκμεταλευτείς 100% εσύ σε μία σχέση με την ΑΕΠΙ απο εδώ και στο εξής για το μέλλον, ιδιαίτερα άν θέλει να το κάνει κάποιος ξανά διασκευή και είναι κάποιο πολύ γνωστό και διάσημο κομμάτι. Κάθε δικαίωμα επάνω στον δίσκο είναι ή τουλάχιστον πρέπει να είναι κατοχυρωμένο με κάποιο συμβόλαιο. Αυτό πρέπει να ψάξεις και τις λεπτομέρειες που αυτό γράφει
  LucasdeGrecia
  10.01.2013, 12:15
  Επικοινώνησαν μαζί μου και μου επιβεβαίωσαν ότι δεν φέρω κάποια ευθύνη.Απλά δεν πρέπει να γίνει εκμετάλευση του τραγουδιού από δω και πέρα.(Που δεν υπήρχε περίπτωση έτσι κι αλλιώς).Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.