ελληνική μουσική
  240 online   ·  210.921 μέλη

  Τι βιολί να αγοράσω;

  afroditi13
  12.01.2013, 20:38

  Είμαι 16 χρονών και παίζω ερασιτεχνικά πιάνο και κιθάρα τα οποία έμαθα μόνη μου. Θέλω να πραγματοποιήσω το όνειρό μου να αγοράσω βιολί επιτέλους και μετά τη νέα χρονιά άρχισα να ψάχνω καλύτερα για το θέμα.  Βέβαια δεν θέλω να παίζω επαγγελματικά βιολί αλλά ερασιτεχνικά. Διαθέτω περίπου 300Ε και μιας και μένω κοντά στη Θεσσαλονίκη θα το πάρω από εκεί. Δεν θεωρώ καλή την ιδέα αγοράς από το διαδίκτυο γιατί θέλω να το δοκιμάσω. Επίσης, δεν διαθέτω χρήματα (και πολύ χρόνο) για δάσκαλο ή ωδείο οπότε θα προσπαθήσω μόνη μου όσο δύσκολο κι αν είναι. Κι αν στην τελική δεν τα καταφέρω θα κάνω λίγα μαθήματα όταν τελειώσω σχολείο και πανεπιστήμιο. Σκέφτομαι και θέλω να το αγοράσω το πολύ σε ένα μήνα. Ποιό μοντέλο βιολιού μου προτείνετε; Τι μέγεθος; Τι άλλα πρέπει να προσέξω (υλικά, εξαρτήματα κτλ); 

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Περιμένω για την απάντησή σας.


  TheSokin13
  14.01.2013, 17:31
  Δε παίζω βιολί αλλά όταν έπαιζα σε ένα συγκρότημα έπαιζε ένα φίλος. Το βιολί του το είχε δώσει ένας γεράκος λίγο πριν τα τελευταία του προκειμένου να μη πάει χαμένο. Λογικά ήταν 4/4 νομίζω δηλαδή το μεγαλύτερο μέγεθος, οπότε θα πρότεινα αυτό (εξαρτάται και τι σε βολεύει στο χέρι, και στο αυτί) Όσο για να μάθεις μόνη σου γιατί και εγώ θέλω κάποια στιγμή, μια γνωστή μου είπε χρειάζεται δάσκαλος γιατί αν δε ξέρεις πως να το κρατήσεις σωστά μπορεί να πάθεις εύκολα τενοντίτιδα. Οπότε θα σου πρότεινα να αγοράσεις κάτι τι φτηνότερο ( γιατί όχι και ένα ηλεκτρικό που δεν ακούγεται και τόσο δυνατά και δεν ενοχλείς μέχρι να μάθεις) Και να κρατήσεις κάποια λεφτά για κάνα μάθημα. Ένας δάσκαλος μπορεί να σε καθοδηγήσει καλύτερα στην αρχή, και θα μάθεις πιο εύκολα και σωστά, και θα μπορεί να σου προτείνει την αγορά ενός καλού ακουστικού βιολιού για αργότερα στη περίπτωσή που σ αρέσει και θες να προχωρήσεις!!
  afroditi13
  16.01.2013, 23:02
  Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου! ηλεκτρικό βιολί από ότι ξέρω χρειάζεται και ενισχυτή για τον οποίο θέλει να δώσεις παραπάνω χρήματα οπότε θα το αποφύγω. Βρίσκω σωστή την άποψή σου για το δάσκαλο αλλά αν όντως κάνω κανα μάθημα αυτό θα είναι σε 3 χρόνια περίπου από τώρα και σκεφτόμουν να αγοράσω άμεσα βιολί. Τώρα αν μου προτείνουν και άλλοι να κάνω οπωσδήποτε κάποια μαθήματα στην αρχή τότε θα αγοράσω και το βιολί σε 3 χρόνια. Θα περιμένω τι να κάνω. Ευχαριστώ και πάλι!
  TheSokin13
  17.01.2013, 23:39
  Βασικά στο βιολί η φύση της κατασκευής του είναι να περιοριστεί η ένταση του σε αντίθεση για παράδειγμα με τη κιθάρα. Οπότε και το ηλεκτρικό ακούγεται αρκετά δυνατά. Εντάξει σε καμία περίπτωση ο ήχος του δε φτάνει του ακουστικού ειδικά στη ποιότητα και τη χροιά όσο καλό και να είναι το ηλεκτρικό!!! Η απόφαση είναι δική σου. Όπως είπα δε παίζω βιολί για να εκφράσω μια αρκετά αντικειμενική γνώμη!!
  cosmos
  18.01.2013, 09:41

  Aγαπητή Αφροδίτη, εγώ είμαι 15 χρονών και έχω μάθει ήδη μόνος μου πιάνο και κιθάρα και μόλις φέτος (πριν από ένα μήνα) πήρα και βιολί και έχω αρχίσει να μαθαίνω, επίσης μόνος μου. Επειδή βρίσκομαι στην θέση σου θα σου πω πως αν έχεις διάθεση δεν χρειάζεσαι να πας σε ωδείο και να πληρώσεις για μαθήματα. Εγώ βρήκα μια πολύ καλή σειρά δωρεάν μαθημάτων στο ίντερνετ και μαθαίνω από εκεί (είναι στα αγγλικά βέβαια αλλά εμένα δεν με πειράζει αυτό καθώς ξέρω). Μπορώ να σου πω πως δεν είναι πιο δύσκολο από την κιθάρα ή το πιάνο, βέβαια θα σου πάρει πιο πολύ καιρό να το συνηθίσεις, αλλά θα σε συμβούλευα να το αρχίσεις, και να το παλέψεις. Τα μαθήματα βρίσκονται εδώ και θα σε συμβούλευα να τα παρακολουθήσεις μέχρι να μάθεις την τεχνική

  http://www.toddehle.com/

  Τώρα, για το βιολί θα σε συμβούλευα να μην ξεκινήσεις με ένα τόσο ακριβό. Θα ήταν προτιμότερο να ξεκινήσεις με ένα που είναι έστω μεταχειρισμένο. Εγώ βρήκα ένα στην Χρυσή Ευκαιρία που ήταν αρκετά καλό. Βέβαι, εγώ έκανα την εξής βλακεία, το πήρα από αυτόν που το πούλαγε, χωρίς να έχω μαζί μου κάποιον που να ξέρει από βιολιά, και στάθηκα τυχερός που το βιολί αποδείχτηκε καλό. Οπότε θα σου συνιστούσα να ξεκινήσεις με κάτι τέτοιο, αλλά να το προτιμήσεις από ένα καινούργιο μόνο εάν έχεις κάποιον ειδικό μαζί σου και σου πει "Ναι, πάρτο". Γενικά, μία ιδιοτυπία που έχουν τα βιολιά είναι πως είναι σαν το κρασί : Το παλιό είναι καλύτερο. Άρα, αν το μεταχειρισμένο είναι καλό (όπως σου υποδείξει ο ειδικός), αξίζει περισσότερο απ' ότι εάν είναι καινούργιο.

  Κάποια πράγματα που έμαθα στην έρευνα αγοράς μου ίσως σε βοηθήσουν:

  α) Το βιολί πρέπει να το ζυγίσεις στο χέρι σου να είναι ελαφρύ, γιατί μόνο τότε το ηχείο έχει απορροφήσει την υγρασία και ακούγεται σωστά. 

  β) Μην θεωρείς καταστήματα όπως ο Φίλλιπος Νάκας τον τέλειο προορισμό για αγορά βιολιού. Εγώ όταν πήγα εκεί ο ειδικός με συμβούλευσε να μην διαλέξω ένα βιολί που έχει κατασκευαστεί μαζικά (για παράδειγμα μου έθεσε ένα Yamaha που ήταν αρκετά βαρύ) αλλά κάποιο χειροποίητο και κατασκευασμένο προ πενταετίας τουλάχιστον (γι αυτό επέμεινα στο μεταχειρισμένο. Βέβαια μου έδειξε ένα αντιπροσωπευτικό το είδους, το οποίο όμως έκανε πάνω από χιλιάρικο!)

  γ) Τέλος, ΠΡΟΣΕΞΕ ΜΗΝ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙΣ,το βιολί πρέπει να είναι φτιαγμένο από ΞΥΛΟ, και όχι πεπιεσμένο χαρτόνι.

  Ελπίζω να σε βοήθησα.


  afroditi13
  18.01.2013, 15:03

  Φίλε μου TheSokin13 ευχαριστώ πολύ για την άποψή σου και πάλι. Όσο για το ηλεκτικό, είμαι σχεδόν αποφασισμένη να αγοράσω κλασικό βιολί ή έστω ακουστικό. Άλλωστε δεν με ενδιαφέρει να μάθω κομμάτια τέτοιου στυλ.

  Cosmos ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου! Μου στάθηκε πολύ χρήσιμη, αφού κιόλας βρισκόμασταν στην ίδια ακριβώς θέση! Πρώτ' από όλα, εσύ τι βιολί έχεις αγοράσει (εννοώ μέγεθος, κλασικό, αν ξέρεις μοντέλο); Το δοξάρι συμπεριλαμβανόταν στην αγορά σου ή το αγόρασες αργότερα; Αν όχι, τι είδους διάλεξες; η ιστοσελίδα φαίνεται κι αυτή πολύ χρήσιμη. Μέχρι στιγμής πιστεύεις ότι κατάφερες να μάθεις την τεχνική ή νομίζεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια από κάποιον ειδικό;

  Σκεφτόμουν να αγοράσω βιολί με τόσα χρήματα έτσι ώστε να είναι αρκετά καλό και να μην χρειαστεί να ξαναγοράσω. Δεν σκέφτομαι για μεταχειρισμένο γιατί γενικά κυριαρχεί η αντίληψη ότι πιθανόν να παρουσιάζουν βλάβες, ενώ η πλειοψηφία των καινούργιων όχι. Όσο για τον Νάκα δεν το σκέφτομαι. Μάλλον θα πάω στο Ριχάρδο στη Θεσ/νίκη μιας και έχει ικανοποιήσει πολλούς γνωστούς μου (και σε ποιότητα και σε τιμή). Κάποιον που να παίζει βιολί δεν ξέρω οπότε ότι διαλέξω εγώ και μου προτείνουν εκεί. Τώρα για μάρκα και μοντέλο δεν ξέρω ακόμη αλλά πιστεύω ότι η Yamaha κατασκευάζει πολύ ικανοποιητικά μουσικά όργανα. Επίσης ευχαριστώ πολύ και για τις συμβουλές σου!


  Γενικές απορίες:

  1) Το ρετσίνι πού και πότε το χρησιμοποιείς;

  2)Έχω διαβάσει αρκετές φορές ότι το κούρδισμα είναι δύσκολο και απαιτεί τεχνική. Γιατί;

  3)Τα περισσότερα βιολιά που με ενεδιαφέρουν παρατήρησα ότι είναι φτιαγμένα από Έβενο. Είναι καλό ποιοτικά;

  4)Τι δοξάρι να διαλέξω; Γενικά εσείς τι προτιμάτε;


  cosmos
  18.01.2013, 16:55

  Λοπόν, αγαπητή Αφροδίτη, το βιολί μου είναι κλασσικό, και το αγόρασα μαζί με δοξάρι και θήκη. Αν και ήταν μεταχειρισμένο, δάσκαλος βιολιού με διαβεβαίωσε ότι είναι το ιδανικό όργανο για να ξεκινήσεις κανείς.

  1) Το ρετσίνι το τρίβεις πάνω στις τρίχες από το δοξάρι. Σε ένα καινούργιο δοξάρι πρέπει να κάνεις αυτήν την διαδικασία για τουλάχιστον μισή ώρα, αλλιώς δεν παίζει.

  2) Είχα μια άσχημη εμπειρία όταν προσπάθησα να κουρδίσω μόνος μου το βιολί: έσπασα τις χορδές, οπότε το ξαναπήγα στο δάσκαλο και μου έδειξε. Πρέπει να φέρεις τισ χορδές στον τόνο σιγά, ημιτόνιο-ημιτόνιο, και να μην το πιέσεις αν βλέπεις ότι δεν αντέχει. Περιμένεις λίγο και πάλι μέχρι να βρεθεί στον τόνο.

  3) Συγκεκριμένα το βιολί μου έχει εβένινη ταστιέρα. Τα περισσότερα βιολιά έχουν εβένινη ταστιέρα και θα έπρεπε να τα προτιμησεις. Συνηθως το σωμα δεν ειναι απο εβενο

  4) Το τι δοξάρι θα διαλεξεις εξαρταται απο το τι βιολι θα επιλεξεις. Για ενα καλο δοξαρι θα μπορουσες να δωσεις γυρω στα 100 ευρω, αλλα πρέπει να δοκιμάσεις το δοξάρι πάνω στο βιολί.

  Απ ότι είδες συμβουλεύτηκα έναν ειδικό σε αρκετά θέματα, αν και όχι στην τεχνική ακόμα. Παρ ολ αυτα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείς καποιον πανω στην τεχνική γιατί υπάρχει κίνδυνος μυοκακώσεων (αυτός ο κάποιος μπορεί να είναι και τα βίντεο αυτού του δασκάλου που σου έδειξα το λινκ)

  Αυτά από μένα, για οποιαδήποτε παραπάνω απορία, μην διστάσεις να ξαναρωτήσεις.


  afroditi13
  19.01.2013, 14:18

  Ευχαριστώ και πάλι φίλε μου cosmos!

  Πιστέυω να μου δείξουν στο κατάστημα που θα αγοράσω το βιολί και το δοξάρι (τα οποία μάλλον θα πάνε πακέτο) πως να βάζω ρετσίνι και πως να κουρδίζω το βιολί. Έπειτα από την πρώτη φορά που θα τρίψεις τις τρίχες με το ρετσίνι, πότε θα ξαναχρειαστεί να κάνεις το ίδιο; Έχω ακούσει κι ότι βγαίνουν οι τρίχες από το δοξάρι. Χρειάζονται και αυτές αλλαγές κάποια στιγμή; Αν ναι, είναι εύκολο; Πωλούνται σε κατάστημα μουσικών ειδών;

  Ευτυχώς εσύ έχεις δάσκαλο να σου δείξει κάποια πράγματα. Εδώ που μένω δεν νομίζω να υπάρχει σχολή για βιολί...  Θα κάνω μια φιλότιμη προσπάθεια στην αρχή μόνη μου. Είδα λίγα βίντεο από αυτά στο λινκ και ήδη μπορώ να πω ότι μπήκα στο πνεύμα. Αν κοντεύεις να πάθεις τενοντίτιδα ή μυοκακώσεις θα μπορείς να το καταλάβεις; Π.χ. θα σου πονάνε τα δάχτυλα ή ο καρπός όταν παίζεις;


  Τι μέγεθος είναι το βιολί σου; Αν και δεν έχω πιάσει ποτέ μου πιστέυω ότι θα χρειαστεί να αγοράσω 4/4 ή 7/8.


  cosmos
  19.01.2013, 17:03

  Αγαπητή Αφροδίτη,

  Συνήθως στο δοξάρι ξανατρίβεις τις τρίχες πριν παίξεις, αλλά λίγο, για να ισοσταθμιστεί η απόδοση. Πιο πολύ τις τρίβεις όταν βλέπεις ότι έχει κατέβει η απόδοση (έχει αρχίσει να τρίζει ή ο ήχος να ακούγεται τραχύς). Τις τρίχες δεν μπορείς να τις αντικαταστήσεις μόνος σου αν κατάλαβα καλά, τις δίνεις σε κατάστημα. Νομίζω ότι δεν μπορείς να καταλάβεις με την πρώτη ότι παθαίνεις τενοντίτιδα. Το βιολί μου είναι 4/4.


  afroditi13
  21.01.2013, 18:10
  Ευχαριστώ πολύ και πάλι για τις πληροφορίες που μου έδωσες! :)
  afroditi13
  09.02.2013, 12:53

  Καλησπέρα! Πήρα τελικά το βιολί με τη βοήθεια μιας καθηγήτριας από εδώ την οποία ευχαριστώ πολύ. Το πήρα από τον Ριχάρδο τελικά. Αυτό πρέπει να είναι.

  http://www.rihardos.gr/el/eshop?page=shop.product_details&flypage=yagendoo_VaMazing_2.tpl&product_id=6655&category_id=35

  [ τροποποιήθηκε από τον/την afroditi13, 09-02-2013 12:54 ]


  artemis991998
  11.11.2013, 21:25
  μπραβο κοπελια ....καλα κανεις και περνεις μαθηματα...παιζω βιολι εδω και 7 χρονια και πιστεψε με δεν το αλλαζω με τιποτα...<3
  Pathetic-Apathy
  23.12.2013, 23:01

  Έχει αρκετό καιρό τώρα που θέλω να μάθω βιολί ή ακορντεόν. Όσο περνάει ο καιρός μου κολλάει όλο και περισσότερο αυτή η ιδέα. Το θέμα είναι είναι ότι δεν έχω μουσικές γνώσεις, ούτε κάποιον που μπορεί να με βοηθήσει για βρω το κατάλληλο όργανο. Τι πρέπει να λάβω υπόψη μου σε κάθε περίπτωση (βιολί, ακορντεόν) για την αγορά τους; Θα ήταν καλό αν έπαιρνα ένα καλό και πιθανόν πιο ακριβό όργανο ή μήπως να ξεκινήσω με ένα φθηνό για αρχάριους; Αν ξεκικήσω με ένα φθηνό πολύ γρήγορα θα χρειαστεί να αγοράσω άλλο...

  [ τροποποιήθηκε από τον/την Pathetic-Apathy, 23-12-2013 23:09 ]


  Thessaloniki2020
  01.11.2016, 11:22
  Πουλαω αριστης ποιοτητας το επαγγελματικο βιολι,handmade,ρουμανικης κατασκευεις,δωρο τα βιβλια,στα χρηματα,που διαθετεις.Ημουν μαθητης του μουσικου γυμνασιου, απλα αλλαξα το οργανo, τωρα παιζω ομποε. 6944873352