ελληνική μουσική
591 online   ·  210.193 μέλη

Covers - Παρουσίαση στο Youtube - Δικαιώματα κλπ

Har--rY
15.06.2013, 12:02

Παιδιά σας χαιρετώ. 

Απολογούμαι εκ των προτέρων αν υπάρχει κάπου το συγκεκριμένο θέμα αλλά δεν το βρήκα οπότε το (ξανα)ανοίγω.

Υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να διέπει τέτοιου είδους παρουσιάσεις γνωστών κομματιών? Με άλλα λόγια είναι πιθανόν να βρεί κάποιος τον μπελά του διασκευάζοντας και παρουσιάζοντας στο Youtube ή αλλού ένα γνωστό τραγούδι?


Har--rY
15.06.2013, 19:43
Κάποιος? :D
EVAGGELIASAKELLARIOU
15.06.2013, 20:37

Kαλησπέρα, Har--rY. Μη βιάζεσαι, θα γεράσεις γρήγορα! Ρίξε μια ματιά στο forum των μουσικών στην κατηγορία: "Νομικά, εργασιακά, ασφαλιστικά". Επίσης, υπάρχει και ένα άρθρο του Φαίδονα Αλκίνοου(nickname μέλους: faidonalkinoos) με τίτλο: "Ο νόμος 2121/1993 για τα πνευματικά δικαιώματα" στο e-περιοδικό με ημερομηνία δημοσίευσης: 13-10-2012. Αν δεν καλύπτεσαι με αυτά, ρώτα κάποιον δικηγόρο. Με εκτίμηση, Ε.Σ.


jorge
15.06.2013, 20:53
Χάρρυ τι ακριβώς θέλεις να κάνεις; Σε τι μορφή θα το παρουσιάσεις και σε ποιόν καλλιτέχνη ανήκει το κομμάτι;
Har--rY
16.06.2013, 12:29

Ευαγγελία σε ευχαριστώ, θα το κοιτάξω στα συγκεκριμένα άρθρα/ποστ αν και γνωρίζω σε γενικές γραμμές το νόμο 2121/1993.

Jorge ρωτάω γενικά χωρίς κάτι συγκεκριμένο υπόψιν. Αλλά σαν γενική ιδέα, η παρουσίαση θα είναι μάλλον ένα βιντεάκι στο youtube με διασκευή live ενός γνωστού κομματιού (πχ. κάποιο του Θηβαίου ή του Αλκίνοου). Κάτι τέτοιο.

Απλά ρωτάω άν έχει βρεί κανείς τον μπελά του διασκευάζοντας και ανεβάζοντας στο youtube ένα γνωστό τραγούδι χωρίς να ακολουθήσει κάποια διαδικασία πριν. Θα μου πείτε ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα αλλά...


jorge
16.06.2013, 14:31
Δεν θα έχεις πρόβλημα. Το πολύ πολύ να στο "κατεβάσουν", αν κάποιος κάνει report. Αν όμως σκοπεύεις να κάνεις στουντιακή διασκευή κάποιου γνωστού κομματιού και δώσεις χρόνο/κόπο/χρήματα, χωρίς να έχεις πάρει άδεια, θα είναι κρίμα να αναγκαστείς μετά να το αφαιρέσεις ή να σου στέλνουν εξώδικα.
Har--rY
16.06.2013, 20:00
Να το κατεβάσουν δεν είναι τόσο θέμα όσο τα εξώδικα κλπ. Έτσι και αλλιώς ευχαρίστηση είναι και δεν περιμένει κανείς να κάνει "καριέρα" με διασκευές... :D Πάντως σας ευχαριστώ πολύ.
Har--rY
30.06.2013, 20:05

Απο όσο έχω ψάξει δεν έχω βρει κάτι για το θέμα. Μόνο κάποιος δικηγόρος με ειδηκότητα στα πνευματικά δικαιώματα μπορεί να γνωρίζει και δεν το έχω ψάξει μέσω δικηγόρου.


katerinapsoma
10.09.2013, 14:37

Παράθεση:

Το μέλος jorge στις 16.06.2013, 14:31 έγραψε...

Δεν θα έχεις πρόβλημα. Το πολύ πολύ να στο "κατεβάσουν", αν κάποιος κάνει report. Αν όμως σκοπεύεις να κάνεις στουντιακή διασκευή κάποιου γνωστού κομματιού και δώσεις χρόνο/κόπο/χρήματα, χωρίς να έχεις πάρει άδεια, θα είναι κρίμα να αναγκαστείς μετά να το αφαιρέσεις ή να σου στέλνουν εξώδικα.

Πως καταλαβαίνει κάποιος ότι πρόκειται για στουντιακή διασκευή?


jorge
10.09.2013, 17:30
Με ειδικό λογισμικό.
katerinapsoma
11.09.2013, 13:25
το οποίο λογισμικό μπορεί να το διαθέτει και ένας ερασιτέχνης από το διαδίκτυο ως ελεύθερα διακινούμενο?
katerinapsoma
11.09.2013, 13:26
λάθος διατύπωση. Θέλω να πω η στουντιακή διασκευή μπορεί να γίνει με τα ελεύθερα προγράμματα του διαδικτύου?
fixxxer113
18.09.2013, 13:21

Το Youtube διαθέτει ένα σύστημα που ονομάζεται Content ID. Όποιος δημιουργός/δισκογραφική επιθυμεί, καταθέτει εκεί τις δημιουργίες του/της, είτε πρόκειται για audio είτε για video.

Αυτό που γίνεται όταν ανεβάσει κάποιος χρήστης ένα αρχείο, είναι ότι το Content ID το συγκρίνει με ΟΛΑ τα αρχεία που έχει στη βάση δεδομένων του. Εάν σκανάρωντας το περιεχόμενο βρεθεί αντιστοιχία με κάτι που ανήκει σε άλλον, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές, ανάλογα με τι έχει επιλέξει ο κάθε δημιουργός/εταιρεία.

1) Δεν γίνεται τίποτα, γιατί ο δημιουργός έχει επιλέξει να επιτρέπει την αναδημοσίευση. Επίσης μπορεί να επιλέξει τα views των άλλων να μετρούν και για αυτόν και να μπορεί να έχει εισόδημα και από αυτά βάζοντάς διαφημίσεις. Αυτό σημαίνει ότι το βιντεάκι σου θα παίζει, με εμφάνιση κάποιας διαφήμισης. Κατά τη γνώμη μου το πιο δίκαιο σύστημα.

2) Ο δημιουργός/εταιρεία μπλοκάρει κάθε αναδημοσίευση του υλικού του, οπότε ολα τα αντίστοιχα βιντεάκια από άλλους χρήστες "κατεβαίνουν". Σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνεις ειδοποίηση copyright από το Youtube. Θα πρέπει να την αποδεχτείς, οπότε και θα διαγραφεί το βίντεο. Εάν πιστεύεις ότι αυτό δεν θα έπρεπε να γίνει, μπορείς να κάνεις έφεση αλλά προσοχή! Εάν αποδειχθεί ότι δικαίως "κατέβηκε" το βίντεο, παίρνεις ένα strike στο λογαριαμό σου. Το status του λογαριασμού σου όσον αφορά το copyright, καθορίζει τι δυνατότητες έχει και αν τελικά θα μείνει ανοιχτός!

3) Υπάρχε και μια ενδιάμεση κατάσταση, που έχει να κάνει με τη γεωγραφία. Έχω κάποια βιντεάκια με διασκευές στο Youtube, για τα οποία μου έχει έρθει copyright notice. Την έχω αποδεχθεί, και το αποτέλεσμα είναι 1ον να εμφανίζονται διαφημίσεις σε αυτά και 2ον να μην παίζουν σε συγκεκριμένες χώρες.

Το Content ID μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και εσύ ο ίδιος για δικό σου υλικό, εφόσον το καταθέσεις και μπορείς να δείξεις ότι σου ανήκει.

https://www.youtube.com/t/contentid


inkve
18.09.2013, 14:42

εμενα απλως μου κλεισανε τον ηχο με την παρακατω σημειωση..

Το βίντεο αυτό περιείχε προηγουμένως ήχο προστατευόμενο από πνευματικά δικαιώματα. Λόγω αξίωσης από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων, έγινε σίγαση του ήχου...


katerinapsoma
24.10.2013, 12:31
ευχαριστώ για την απάντηση fixxer, πολύ κατατοπιστική. ΄Εχω την αίσθηση πάντως ότι κινείται κανείς τελικά στα τυφλά, εκτός και αν είναι ο ίδιος συνθέτης, σκηνοθέτης,κλπ Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης, αν ξέρεις, επιτρέπεται η αντιγραφή βιντεοκλιπ από το youtube ? Νομίζω θεωρείται δεδομένη , με την αντιγραφή, η περαιτέρω εκμετάλλευση, οπότε μπορούν πχ να με αποκλείσουν από την παρακολούθηση του youtube?
killbill2
09.11.2014, 10:17
Το να ανεβασω ενα βιντεο στο youtube οπου να φαινονται τα δαχτυλα μου στο αρμονιο να παιζουνγνωστα κομματια ειναι παρανομο?ισχυουν και εδω τα περι contentId?
FRAGGE
24.02.2015, 00:17

Καλησπέρα, έχω το ψευδώνυμο FRAGGE, είμαι συνθέτης και έχω γράψει ένα κομμάτι το οποίο και ανέβασα στο youtube δηλώνοντας στο des c r i p tion ότι μου ανήκουν όλα τα δικαιώματα του τραγουδιού και των στίχων.. Χρειάζεται κάποια περαιτέρω διενέργεια προκειμένου να εξασφαλίσω τα πνευματικά δικαιώματα της δημιουργίας μου ή παίζει να βρεθώ προεκπλήξεως ακούγοντας το από άλλο και καλά " δημιουργό "? 


killbill2
18.04.2018, 21:19

Μου λύνετε μια απορία; Βλέπω πολύ γνωστούς καλλιτέχνες να πουλάνε tracks, EPs ή LPs οnline μέσω από γνωστούς ιστότοπους (πχ store.cdbaby.com) και την ίδια στιγμή στο κανάλι τους στο Youtube να έχουν ελεύθερα Official VideoClip από τα τραγουδια τους.

Με συγχωρείτε. Κάτι δεν καταλαβαίνω. Απο τη στιγμή που το βάζεις στο Youtube ελευθερα, μπορεί κάποιος να το κατεβασει ή να το μετατρέψει απευθείας σε mp3 με γνωστα προγραμματακια που κυκλοφορούν. Αρα γιατί να μπω να το αγοράσω από τη σελίδα;


killbill2
21.09.2018, 15:00
Με το να ανεβάσω στο Youtube δικό μου τραγούδι (δική μου μουσική/στίχοι) δεν κατοχυρώνομαι αυτόματα κατά κάποιο τρόπο και όσον αφορά τα πνευματικά δικαιώματα της δουλειάς μου; με την έννοια ότι έχω ένα αποδεικτικό στοιχείο ότι την τάδε ημερομηνία ανέβηκε το συγκεκριμένο (δικό μου) υλικό.