ελληνική μουσική
    507 online   ·  210.821 μέλη

    Απορίες σχετικά με την εκμάθηση μπάσου...

    MikeGnR
    07.02.2014, 12:07

    Γεια και χαρά σε όλους!

    Παίζω μπάσο αρκετό καιρό αλλά δεν έχω ασχοληθεί αρκετά με την εξάσκηση και την θεωρία... Πιο πολύ έπαιζα με ταμπλατούρες από το songsterr.com και από το guitar pro. Ψάχνοντας το ίντερνετ έχω βρεί πολύ ενδιαφέροντα μαθήματα και πολλούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ερασιτέχνες. Όμως έχω χαθεί λίγο με την σειρά των μαθημάτων.

    1) Αναρωτιέμαι κάποιος που θα ήταν καθηγητής με ποια σειρά θα τα έφτιαχνε, και με ποιά κριτίρια θα προχωρούσε έναν μαθητή σε επόμενο στάδιο...;

    πχ: χρόνοι > κλίμακες > modules > τεχνικές... (και αναλυτικότερα σε κάθε κατηγορία)

    2) Κάποιος που κάνει καθημερινή εξάσκηση τι ασκήσεις κάνει και πόσο χρόνο αφιερώνει για την καθε μια;

    Ελπίζω να καταλάβατε στο περίπου τι ψάχνω... Μπορεί κανείς να με συμβουλέψει?

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    [ τροποποιήθηκε από τον/την MikeGnR, 07-02-2014 12:13 ]


    MixalisP
    07.02.2014, 14:15

    Εγω το μονο που θα σου ελεγα, ειναι να μαθεις να παιζεις μπασο χωρις συνηχησεις με σωστες δυναμικες στην ατακα σου και χωρις τριξιματα.

    Ειναι ενα απο τα δυσκολοτερα μερη του μπασου και οσο πιο γρηγορα αρχησεις να το δουλευεις και να το κατακτας τοσο καλυτερος θα γινεσαι.

    Δεν υπαρχει κανενας λογος να μαθεις να παιζεις μια κλιμακα αν υπαρχουν στο συνολο συνηχησεις. Το mute-αρισμα σε καθε αλλαγη χορδης πρεπει να σου γινει φυσικο στο παιξιμο σου και μετα πανω σε αυτη τη βαση να αρχησεις να χτιζεις τεχνικη - ταχυτητα κλπ.

    Επισης το groove και το ρυθμικο μερος του οργανου δεν μπορεις να το αφησεις απ'εξω, παιξε πανω σε λουπες τυμπανα και προσπαθησε να groove-αρεις και να δημιουργησεις μελωδικο και ρυθμικο συνολο. Ενα μπασο και ενα drumset αρκουν για να υπαρχει μουσικη!

    Οσο το κανεις αυτο να ενισχυεις την αρχικη προταση που σου εγραψα, μην προσπαθεις να παιξεις παπαδες αν δεν τους κατεχεις με αυτα τα κριτηρια. Αν καποια στιγμη στη ζωη σου φτασεις να κανεις ενα recording αν παιζεις οπως σου λεω το αποτελεσμα θα ειναι απιστευτο, αλλιως θα ειναι ενα χυμενο μπασο που η υπαρξη του θα ακροβατει στο αν κανει καλο η κακο στο κομματι! Το ιδιο ισχυει και στα Live.


    Αν εισαι αυτοδιδακτος το μονο που χρειαζεται για να κατακτησεις το οργανο σου ειναι αυτοπειθαρχια και θεληση!

    dont give up! :D

    Καλη τυχη.


    MikeGnR
    07.02.2014, 17:10
    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Όσον αφορά το Mutάρισμα, έχω δώσει ιδιαίτερη βάση σε αυτό και έχω αναπτύξει μια τεχνική ή οποία με διευκολύνει αρκετά σε αυτό (αλλά μπορεί να με δυσκολέψει αργότερα σε κάτι άλλο): Για να κάνω picking την Ε ακουμπάω με τον δεξί μου αντίχειρα πάνω σε κάποιον μαγνήτη. Για να κάνω Picking την Α, ο αντίχειρας μου πατάει (και mutάρει ταυτόχρονα) την Ε. Για να παίξω την D, πατάω/mutάρω την Α κτλ. Στο κατέβασμα mutάρω την κάθε χορδή με το αριστερό χέρι. Οπότε όπως συμπεραίνεις στο δεξί χέρι, τα 3 πρώτα δάκτυλά μου θα έχουν πάντα την ίδια απόσταση, και χωρίς κάποιο άλλο στήριγμα πέρα από τον μαγνήτη δεν θα μπορούσα να παίξω εύκολα την Ε... πχ σε αυτό το μπάσο δεν θα μπορούσα να παίξω! (κρύβει τους μαγνήτες!) :P http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7f/Fender_1956_Precision_Bass_Body.jpg Όσον αφορά το groove, πολύ πρόσφατα άρχισα να τζαμάρω με κάτι backing tracks που έχω βρει και με έχουν βοηθήσει πολύ. Εννοείται, δεν τα παρατάω! Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό που κάνω! Να' σαι καλά!
    HELL
    10.02.2014, 23:02

    MixalisP - θεος... Μπορεις να δεις πως το κανουν αλλοι γνωστοι μπασιστες..ουτως η αλλως το παιξιμο αλλαζει με τα χρονια.. Ενας καλος τροπος να τσεκαρεις αυτο που λεει ο Μιχαλης ειναι να ηχογραφεις προβες ή την μελετη σου.. Και να κανεις και αυτο με τα grooves.. ειναι βασικο να νοιωθεις τον ρυθμο να χτυπαει μεσα σου και οχι να κυνηγας τον ντραμερ.. Ξεκινα να βγαζεις σιγα σιγα κανα κομματι Jamiroquai και θα γινεις τουμπανος..
    οσο για την εξασκηση παιζεις οσο εχεις ορεξη... δεν θεωρω υγιες να πιεζεις τον εαυτο σου στο να μελετας 5-6 ωρες, γτ στην τελικη ειναι κατι που σου αρεσει να κανεις, δεν στο επιβαλουν...
    Γενικα οτι θες στελνε μου και πμ, για βιντεο και συζητηση :)

    [ τροποποιήθηκε από τον/την HELL, 10-02-2014 23:06 ]


    BooBass
    17.02.2014, 07:54

    Παράθεση:

    Το μέλος MikeGnR στις 07.02.2014, 17:10 έγραψε...

    Όσον αφορά το Mutάρισμα, έχω δώσει ιδιαίτερη βάση σε αυτό και έχω αναπτύξει μια τεχνική ή οποία με διευκολύνει αρκετά σε αυτό (αλλά μπορεί να με δυσκολέψει αργότερα σε κάτι άλλο): Για να κάνω picking την Ε ακουμπάω με τον δεξί μου αντίχειρα πάνω σε κάποιον μαγνήτη. Για να κάνω Picking την Α, ο αντίχειρας μου πατάει (και mutάρει ταυτόχρονα) την Ε. Για να παίξω την D, πατάω/mutάρω την Α κτλ. Στο κατέβασμα mutάρω την κάθε χορδή με το αριστερό χέρι. Οπότε όπως συμπεραίνεις στο δεξί χέρι, τα 3 πρώτα δάκτυλά μου θα έχουν πάντα την ίδια απόσταση, και χωρίς κάποιο άλλο στήριγμα πέρα από τον μαγνήτη δεν θα μπορούσα να παίξω εύκολα την Ε.

    Αυτός είναι ο σωστός τρόπος να mutάρεις όταν παίζεις με δάχτυλα.

    Πολύ βασικό είναι να κάνεις σωστή εναλλαγή δαχτύλων στο δεξί. Συχνά θα δείς "i, m, i, m" ή το ανάποδο. Δηλαδή παίζεις με δείκτη (i) και μέσο (m) εναλλάξ. Θα πρέπει τα δάχτυλά σου να βγάζουν την ίδια ένταση και πάντα να παίζουν εναλλάξ, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

    Όταν το εξασκήσεις αρκετά θα πρέπει να δώσεις έμφαση στο mutαρισμα με το αριστερό σου χέρι. Πχ να παίζεις E - D - A - G - A - D - E και θα mutάρεις με το αριστερό σου χέρι.

    Παράλληλα θα πρέπει να μελετήσεις κλίμακες (τις βασικές για αρχη - ματζόρε - μινόρε - πεντατονικές) για να μάθεις την ταστιέρα και να δυναμώσουν τα δάχτυλα του αριστερού χεριού. Βασικό είναι να χρησιμοποιείς και τα τέσσερα δάχτυλα.

    Φυσικά θα πρέπει πάντα να μελετάς με μετρονόμο ή τύμπανα.

    Για όποια διευκρίνηση μπορείς να μου στείλεις ΠΜ.

    Και φυσικά, keep on groovin' ! {#emotions_dlg.thumbup}

    [ τροποποιήθηκε από τον/την BooBass, 17-02-2014 07:55 ]