ελληνική μουσική
    810 online   ·  210.833 μέλη

    Χειροποίητο ή εργοστασιακό έγχορδο;

    STEFANOS604
    27.07.2014, 09:53

    Σκέψεις για το χειροποίητο ή το εργοστασιακό έγχορδο : τιμή , ποιότητα κατασκευής, εμφάνιση..... 

    Η οφθαλμοφανής αλήθεια είναι ότι υπάρχει διαφορά στο ότι οι τα εργοστασιακά έγχορδα είναι μαζικής παραγωγής ενώ τα χειροποίητα όχι .

    Όμως , απ’ αυτό το βασικό γεγονός ,αν έχετε αμφότερα τα όργανα τι θα μας προτείνατε  ή αν δεν τα έχετε ποιες οι σκέψεις σας και οι γνώσεις σας  για το  τι μπορεί  να προκύψει στο μέλλον από την αγορά του ενός ή του άλλου μοντέλου που να αφορούν πχ την ποιότητα του ήχου ,το σκεύρωμα , την επισκευασιμότητα........ …………. 


    -----------------

    ''Οταν η ψυχή χάσει την αρμονία της τότε η μελωδία και ο ρυθμός βοηθούν να επανέλθει στην τάξη'' Πλάτωνας

    [ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 27-07-2014 10:03 ]


    STEFANOS604
    27.07.2014, 16:54

    Το  video είναι για Audio.  Για γενικότητα όμως  περί χειροποίητου + εργοστασιακού πολύ καλό . Υπάρχει κάτι για String Instruments?

    Το παρακάτω , ίσως εκτός θέματος…

    Θα σας διηγηθώ περιληπτικά  τι δική μου ιστορία τα χρόνια της φτώχειας 1960-67 – που εύχομαι να μη ξαναζήσουμε-όπου μια φτηνή κιθάρα κόστιζε τόσο (250-300 δρχ) που έπρεπε να δουλεύω γκαρσόν ένα μήνα για να την αποκτήσω (όνειρο άπιαστο).

    ….Άκουγα ένα φίλο του πατέρα μου που τραγουδούσαν καντάδες τα βράδια (και ίσως γι αυτό έχω πλήρη ρεπερτόριο από τέτοια τραγούδια) . Για να μάθω τα γυρίσματα ‘’έφτιαξα ‘’ (ηλικία 11 ετών) τη δική μου κιθάρα μέχρι να αγοράσω εργοστασιακή:

    Υλικά:

    • Τη βάση μίας μεγάλης παλιάς  γκαζιέρας με φυτίλι που είχε άνοιγμα περίπου όσο μια κιθάρα.
    • Το ‘’μπράτσο’’ – ίδιου μήκους με την πραγματική-με 5 υποτυπώδη τάστα και τη συναρμολόγηση της στη γκαζιέρα με χορδές μόνιμες (χωρίς κλειδιά) και ακούρδιστες , το έφτιαξε θείος μου επιπλοποιός .

    Έτσι εκπαιδεύτηκα , από το φίλο του πατέρα μου – που δεν μου έδινε ούτε να αγγίξω την κιθάρα του- στα γυρίσματα των ακόρντων D ( D – A7-G ) και Am ( Am – E7 – Dm) και όταν μετά χρόνια αγόρασα δική μου κιθάρα (‘’Ανθομελίδη’’ που έχω μέχρι σήμερα και που έχει σκευρώσει ελάχιστα) ήμουν σχεδόν έτοιμος (μάλιστα δε το G ακόρντο μου το έμαθε σε δακτυλισμό : G στη Μπάσα Ε με τον αντίχειρα και G στη Εκαντίνι – και μέχρι σήμερα ακόμα ασυναίσθητα , πολλές φορές, παρ’ όλες τις μετά χρόνια εκπαιδεύσεις στο πιο σωστό ανοικτό G ή μπαρέ G , το χέρι ‘πάει’ εκεί – γι αυτό ΠΡΟΣΟΧΗ σ’ αυτόν που μαθαίνει χωρίς βοήθεια δασκάλου να μαθαίνει τους σωστούς δακτυλισμούς).


    stet
    27.07.2014, 17:09

    Πως να μην εμπιστευτείς τέτοια προγραμματισμένα μηχανήματα από κομπιούτερς που δουλεύουν και επεξεργάζονται τα υλικά με την απόλυτη ακρίβεια και ομοιομορφία!

    Το παρακάτω βίντεο είναι για έγχορδα, υπάρχουν περισσότερα σχετικά βίντεο στο ιντερνετ, αναζητήστε τα και στα factory tours.

    align=right>[ τροποποιήθηκε από τον/την stet, 27-07-2014 17:16 ]


    STEFANOS604
    27.07.2014, 17:33

    Πολύ καλό θα το βάλω να φαίνεται με το κολάζ . Ευχαριστούμε.

    Αξίζει να το δείτε: