ελληνική μουσική
  516 online   ·  210.654 μέλη
  chat

  Ξεκίνημα στο πιάνο, πολύ(!) αργά. Γίνεται?

  PianoMind
  08.09.2015, 15:41

  Καλησπέρα

  Θα παρακαλούσα για την άποψή των πιο έμπειρων στο εξής:

  Είμαι 44 ετών με σχετικά περιορισμένο χρόνο λόγω επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων.

  Παρ'όλα αυτά ανακάλυψα (λίγο αργά ομολογώ) ότι μου δημιουργήθηκε μια ακατάπαυστη επιθυμία να μπορέσω να εκφράζομαι μέσω της μουσικής. Στην προσπάθεια αυτή είδα ότι είναι κάτι που με ηρεμεί και με κάνει να ξεφεύγω από τα προβλήματα και τις σκοτούρες έστω και για λίγη ώρα.

  Εχω ένα ηλεκτρικό πιάνο και προσπάθησα να μάθω μέσω κάποιων βιβλίων και σε κάποιο ωδείο για ένα χρόνο αλλά κάτι δεν πήγαινε καλά.

  Με τα βιβλία δεν μπορούσα να βάλω ένα πρόγραμμα εξάσκησης και δεν ήμουν σίγουρος ότι δουλεύω σωστά.

  Με το ωδείο είχα την αίσθηση ότι ενώ προσπαθούσα να είμαι τυπικός και να ακολουθώ ότι μου έλεγε η καθηγήτρια, κάτι δεν πήγαινε καλά (προφανώς δεν είχε ξανακάνει μάθημα σε ενήλικα) με αποτέλεσμα να αποθαρυνθώ και να σταματήσω.

  Ισως φταίω εγώ ίσως η καθηγήτρια, δεν ξέρω. Το σίγουρο είναι ότι δεν ήμουν ποτέ σίγουρος για το πως πρέπει να εξασκούμαι και δεν είχα κάποιο στόχο.  

  Τί θέλω να πετύχω:

  - Να καταφέρω να παίζω καποια κομμάτια του σύγχρονου, κλασικού και έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου που να έχουν κάποιο ενδιαφέρον (μέτριας δυσκολίας) και κυρίως να ξεφύγω από τα παιδικά. 

  - Να μπορέσω να καταλάβω καλύτερα την ¨λειτουργία' της μουσικής με απότερο στόχο (ίσως πολύ πολύ αργότερα) να μπορέσω να δημιουργήσω κάτι μόνος μου.

  Τιδενθέλω να πετύχω:

  Δεν με ενδιαφέρουν τα πτυχία, οι συναυλίες και οτιδήποτε σχετικό, εκτός ίσως από το να παίζω μπροστά στην οικογένεια και τους φίλους μου, χωρίς να σκέφτονται "ωχ αυτός είναι πολύ ψωνισμένος και παίζει απαίσια, ας του πούμε ότι είναι καλός και πάμε να φύγουμε")

  Ερωτήσεις:

  - Είναι εφικτά αυτά που ζητώ στην ηλικία που είμαι, αντικειμενικά ?

  - Υπάρχει τρόπος να μάθει κανείς μόνος του? Αν ναι γνωρίζετε κάποια μέθοδο?

  - Υπάρχει (γνωρίζετε) κάποιο ωδείο/ καθηγητής/ρια που να έχει κάποια εμπειρία σε μετάδοση σχετικής γνώσης σε ενήλικες?

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας

  Θοδωρής


  Malinis
  09.09.2015, 00:04

  Φίλε μου καλησπέρα. Στην ηλικία σου ξεκίνησα και εγώ πιάνο και μάλιστα από το υποχρεωτικό πιάνο που κάνεις στο ειδικό αρμονίας. Σαν και εσένα και εγώ μαγεύτηκα από την πολυφωνία και τις δυνατότητες του οργάνου και το έβαλα σκοπό μου πλέον να γίνω πιανίστας και ας γίνω και στα 60 μου!!! Ποτέ δεν είναι αργά!!! Βέβαια εγώ είμουν ήδη μουσικός -και μάλιστα δάσκαλος- σε άλλο όργανο (μπουζούκι) και διάβαζα ήδη πολύ καλά παρτιτούρα πράγμα απαραίτητο για το πιάνο και όχι μόνο βέβαια...Σε όλα τα όργανα χρειάζεται η γνώση της θεωρίας και το καλό διάβασμα. Εμένα βέβαια με γοήτευσε περισσότερο το κλασικό πιάνο και όχι το είδος που θές εσύ το μοντέρνο,το σύγχρονο. Πάντως η απάντηση στην ερώτησή σου για το αν είναι αργά πλέον να μάθεις πιάνο είναι σίγουρα ''ποτέ δεν είναι αργά'' και πάντα να ξέρεις ότι δεν θα φτάσεις και στο επίπεδο του Μπετόβεν πχ σε αυτήν την ηλικία αλλά αν το αγαπάς και μελετήσεις πολύ και συστηματικά θα καταφέρες περισσότερα από ότι νομίζεις. Απλά βάλε λίγο χαμηλότερα τον πήχη! Για του λόγου το αληθές σου στέλνω ένα ενδεικτικό βίντεο που παίζω εγώ σπίτι πριν 2 μήνες για να δεις που έχω φτάσει σε λιγότερο από τρία χρόνια. Για την ακρίβεια στις 11 Σεπτεμβρίου κλείνω ακριβώς τρία χρόνια που πήρα το πιάνο μου και ήταν και η πρώτη μου επαφή με το όργανο!Καλή τύχη!!!

  [ τροποποιήθηκε από τον/την Malinis, 09-09-2015 18:32 ]

  [ τροποποιήθηκε από τον/την Malinis, 18-09-2015 18:19 ]


  PianoMind
  09.09.2015, 20:23

  Αγαπητέ φίλε

  Δεν σου κρύβω ότι έχω εντυπωσιαστεί από τη δεξιοτεχνία σου σε τοσο μικρό διάστημα,και το λέω χωρίς καμιά διάθεση "κολακείας". Και μόνο στη σκέψη ότι κάποιος με παρόμοια ενδιαφέροντα και ηλικία τα έχει καταφέρει όπως εσύ, μου δίνει κουράγιο και με πεισμώνει περισσότερο.

  Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές σου, τις οποίες θα λάβω σοβαρά υπ'όψιν.

  Θα σε παρακαλούσα μόνο να μου πείς αν είχες τη βοήθεια δασκάλου ή ωδείου.

  και πάλι ευχαριστώ


  Malinis
  09.09.2015, 21:47

  Ναι είχα δασκάλα στο πιάνο (πήγαινα στο ωδείο μιας και έκανα αρμονία) αλλά το αποτέλεσμα είναι βασικά από την προσωπική δουλειά και την συστηματική μελέτη. Ο δάσκαλος σου δείχνει το πως θα βάλεις τα χέρια σου, πως θα διαβάσεις την παρτιτούρα και διάφορα άλλα χρήσιμα όμως το αποτέλεσμα εξαρτάται από το πόσο καλά θα τα εφαρμόσεις και θα μελετήσεις όλα τα παραπάνω! Θέλει πολύ χρόνο (και τώρα μελετάω που σου γράφω!) και πείσμα αλλά πίστεψέ με αξίζει τον κόπο!!!

  [ τροποποιήθηκε από τον/την Malinis, 09-09-2015 21:48 ]


  investor
  10.09.2015, 10:17
  Λογικά είναι πάρα πολύ αργά,τα χέρια σου δεν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα και δεν θα κάνεις τίποτα.Καλύτερα ασχολήσου με τίποτα σχετικό με μουσική και περισσότερο κομπιουτερίστικο,dj ή μουσικοτεχνολογικές σπουδές.Υπάρχουν και εργαστήρια ελευθέρων σπουδών,πολύ πιο εύκολα απο τα ωδεία.
  PianoMind
  10.09.2015, 10:40
  Σε ευχαριστώ για την άποψή σου και τις συμβουλές
  stamkos
  10.09.2015, 18:43
  Είναι τραγικό να σου γράφει κανείς πως δεν θα κάνεις τίποτε (έτσι απλά). Ποτέ μη δέχθείς τέτοιες γνώμες στη ζωή σου φίλε και για τίποτα. Προχώρα με αυτό που αγαπάς
  PianoMind
  10.09.2015, 22:28

  Κάθε άποψη σεβαστή αρκεί να είναι ειλικρiνής και όχι κακοπροαίρετη, Η άποψη του φίλου θεωρώ πως ήταν ειλικρινής και για αυτό τον ευχαριστώ που την εξέφρασε. Εξ'άλλου αυτό ζήτησα.

  Από την άλλη βέβαια, αυτό που αποφάσισα να κάνω είναι αυτό που είπες: να προχωρήσω με αυτό που αγαπώ (ακόμα κι αν δεν φτάσω ποτέ εκεί που θέλω).

  Εύχομαι να' μαστε όλοι καλά και να κάνουμε αυτό που αγαπούμε.

  Σας ευχαριστώ


  investor
  10.09.2015, 23:00
  Η άποψη μου προέρχεται απο αντίστοιχη απόπειρα(με αρμόνιο,το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο απο το πιάνο).Καλή τύχη
  music4u
  11.09.2015, 15:50

  Διάβασα την επιθυμία σου τα όνειρά σου και μετά διάβασα παρακάτω....

  "Λογικά είναι πάρα πολύ αργά,τα χέρια σου δεν έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα και δεν θα κάνεις τίποτα.Καλύτερα ασχολήσου με τίποτα σχετικό με μουσική και περισσότερο κομπιουτερίστικο,dj ή μουσικοτεχνολογικές σπουδές.Υπάρχουν και εργαστήρια ελευθέρων σπουδών,πολύ πιο εύκολα απο τα ωδεία. "

  Αν ήσουν 64 ναι, ΄τα δάχτυλα θα δυσκολευθούν να ακολουθήσουν το μυαλό και την ψυχή, αλλά στα 44...

  Τέλος πάντων, διαφωνώ, πιστεύω οτι μπορείς και για να μην θεωρηθεί διαφίμηση σου στέλνω προσωπικό μύνημα με μουσική εξέλιξη  "ενήλικων" μαθητών , δάσκαλο και ΜΗΝ το βάλεις κάτω. Αν προσπαθήσεις θα τα καταφέρεις. Ίσως να μην γίνεις σολίστ, όμως θα αποκτήσεις μουσική καλλιέργεια και θα μπορείς να παίζεις το 50% των κομματιών που σου αρέσουν από το δεύτερο χρόνο αν ασχοληθείς.

  Καλή συνέχεια


  essendream
  12.09.2015, 01:20
  Φίλε μου κι εγώ είμαι μεγαλύτερή σου και προσπαθώ να μάθω ένα μουσικό όργανο που θέλει κι αυτό κάποια δεξιοτεχνία δαχτύλων, αρκετή μάλιστα!!! Μην αφήσεις καμιά αποθαρρυντική γνώμη να σε κρατήσει πίσω!! Πολλοί θα είναι οι τοξικοί που αποθαρρυνθηκαν ή δεν τα κατάφεραν και θα σου πούν πως δεν μπορείς και να ασχοληθείς με κάτι άλλο!! Αγνόησέ τους!!! Απλά δεν αντέχουν στην ιδέα να πετύχει κάποιος σε ότι απέτυχαν παταγωδώς αυτοί!! Σου το ξαναλέω: Είμαι μεγαλύτερή, και τα καταφέρνω μια χαρά! Η Θέληση και η δέσμευση είναι οι σύμμαχοί μας σε ότι κάνουμε!!! Σου εύχομαι καλή επιτυχία, και σύντομα να βάλεις κι εσύ βιντεάκι εδώ για να απολαύσουμε την πρόοδό σου!! Να εισαι καλά και καλή συνέχεια!!
  essendream
  12.09.2015, 01:21

  [ τροποποιήθηκε από τον/την essendream, 12-09-2015 01:22 ]


  Stoyo
  12.09.2015, 01:35

  investor διάβασα την άποψή σου και σκέφτηκα αμέσως, σχεδόν ασυναίσθητα, ότι κάνεις μεγάλο λάθος σε αυτό που λες. Μετά λέω "Ας ξαναδιαβάσω το αρχικό μήνυμα του ενδιαφερόμενου αναλυτικά ώστε να κρίνω πιο αντικειμενικά" και τελικά συνειδητοποίησα ότι όντως κάνεις μεγάλο λάθος.

  Παράθεση από το αρχικό μήνυμα:

  Τί θέλω να πετύχω:

  - Να καταφέρω να παίζω καποια κομμάτια του σύγχρονου, κλασικού και έντεχνου ελληνικού ρεπερτορίου που να έχουν κάποιο ενδιαφέρον (μέτριας δυσκολίας) και κυρίως να ξεφύγω από τα παιδικά. 

  - Να μπορέσω να καταλάβω καλύτερα την ¨λειτουργία' της μουσικής με απότερο στόχο (ίσως πολύ πολύ αργότερα) να μπορέσω να δημιουργήσω κάτι μόνος μου.

  Και η ουσιαστική ερώτηση:

  - Είναι εφικτά αυτά που ζητώ στην ηλικία που είμαι, αντικειμενικά ?

  Ακόμα και στην ηλικία των 64 που ανέφερε o music4u θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο γιατί η κύρια προϋπόθεση είναι η θέληση . - (τελεία και παύλα!)

  Μπορεί ο investor να έχει κάποιο παράδειγμα που απέτυχε αλλά δε γνωρίζει για παραδείγματα που πέτυχαν και μάλιστα πολύ παραπάνω απ'ότι θα περίμενε κανείς. Πριν 10 χρόνια, κοντά στα 20 ξεκίνησα και εγώ να μαθαίνω πιάνο με παρόμοιες απορίες, πόσο αργά είναι κτλ. αυτό που μου είπε η δασκάλα μου είναι για έναν - δε θυμάμαι όνομα - ο οποίος ξεκίνησε στα 40+ να ασχολείται με τη μουσική και τελικά έγινε από τους πιο γνωστούς μαέστρους/διευθυντές ορχήστρας και σε μικρό χρονικό διάστημα.

  Αυτά που θέλετε κ.PianoMind είναι απολύτως εφικτά ακόμα και με τον περιορισμένο χρόνο που έχετε. Με συστηματική εξάσκηση έστω και μια ώρα τη μέρα, θα δείτε πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

  Βρείτε έναν δάσκαλο που να ταιριάζετε, να σας καθοδηγήσει να κάνετε μια καλή/σωστή αρχή και να θυμάστε πως όλα εξαρτώνται από τη θέλησή σας.


  Stoyo
  12.09.2015, 01:47

  Παράθεση:

  Το μέλος investor στις 10.09.2015, 23:00 έγραψε...

  Η άποψη μου προέρχεται απο αντίστοιχη απόπειρα(με αρμόνιο,το οποίο είναι πολύ πιο εύκολο απο το πιάνο).Καλή τύχη

  Στην απόπειρα που αναφέρεστε, μπορεί να πήγαν πολλά πράγματα "στραβά", να πιστεύατε πως στον πρώτο χρόνο θα μπορούσατε να παίζετε κοντσέρτα, να μην αφιερώσατε το χρόνο που έπρεπε, να μη ταιριάξατε με τον καθηγητή, να παίζατε μια φορά την εβδομάδα και πολλά, πολλά άλλα. Δε μπορείτε να τα κρίνετε όλα μέσα από το ίδιο φίλτρο, απέτυχε ο τάδε στην Χ ηλικία άρα όλοι στην Χ ηλικία θα αποτύχουν. Είναι θέμα θέλησης.


  fondi
  14.09.2015, 14:09

  Μα ειναι δυνατον να λεει καποιος ''μην ασχοληθεις,δε θα κανεις τιποτα''!! Ακομη και σωστο να ειναι το επιχειρημα...δε λεγεται τετοια κουβεντα τοσο ακομψα.Για καθε τι που θελει να κανει ενας ανθρωπος(ποσο μαλλον στη μουσικη) το νουμερο ενα βασικο συστατικο που χρειαζεται ειναι η ΨΥΧΗ! Εχουμε δει τυφλους,κουφους,κουλους,κουτσους κτλ.(μη γινω και μακαβριος)να διαπρεπουν σε διαφορα οργανα.Αρχησα και εγω πιανο μεγαλος (34 χρονων),κανω εδω και ενα χρονο και αυτο που εχω καταλαβει ειναι πως η ταχυτητα ειναι το τελευταιο πραγμα που πρεπει να σε απασχολησει (θα ερθει με το καιρο δουλευοντας...οσο και αν ερθει,δεν εχει σημασια).Επιπλεον το πιανο εχει τοσο μεγαλο ευρος σαν οργανο που μπορεις να παιξεις κατι πανεμορφο και αργο και να νοιωσεις ολη τη μαγεια! Εγω στο πατημα απλα ενος πληκτρου νοιωθω δεος!


  renapap
  22.09.2015, 09:39

    Καλημερα σε ολους τους φιλους της μουσικης.

  Θα σας γραψω την προσωπικη μου εμπειρια.Πατησα το πρωτο πληκτρο στη ζωη μου στα τριαντα πεντε μου, σε ενα αρμονιο του Jumbo!Σε δυο μήνες απο τότε αποφάσισα να πάω σε ένα ωδείο.'Εκανα μαθήματα για ένα χρόνο.Τεχνικά ήταν απαραίτητο για μένα και με βοήθησε πάρα πολύ όμως......έφυγα απο το ωδείο πιστεύοντας οτι πρέπει να δουλέψω μόνος.Το κόστος ήταν απαγορευτικό για μένα, και σαν οικογενειάρχης (με τέσσερα παιδιά) δεν είχα πάντα το χρόνο για μελέτη.Ήμουν αρκετά καλός(στην πρόοδο μου) και όταν ανακοίνωσα στην δασκάλα μου ότι θα σταματήσω είχε σκοπό να με βοηθήσει με μια άλλη δασκάλα επιπλέον.Οι συμβουλές που μου έδωσε (η δασκάλα μου)ήταν ανεκτίμητες.Χάρηκα όμως που έφυγα γιατί ενώ ηταν άρτια δασκάλα δεν είχε τη φλόγα που ήθελα και αναζητούσα....όταν έχεις ωδείο σκέφτεσαι και τα χρήματα και η αγάπη πέφτει....η μουσική για μένα είναι έρωτας...τώρα μετά απο πέντε χρόνια (που παίζω συνέχεια) παίζω πάρα πολύ καλά,συμμετέχω σε μια ερασιτεχνική χορωδία και παίζω μαζί με ένα φίλο σαξοφωνίστα για το κέφι μας.Τα παιδιά μου μπήκαν στο μουσικό σχολείο ο υιός μου παίζει λύρα.Και προπαντός κάνω αυτό που με γεμίζει...απλά μην το βάλεις κάτω..θα χαιρόμουν αν τα λέγαμε και τηλεφωνικά (6947870136) Καλή συνέχεια.


  kopernikus
  25.09.2015, 22:20

  Γεια και απο μενα.

  ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΜΙΑ ΒΛΑΚΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ!!!!

  Φυσικά ΔΕΝ ειναι αργά .Ορεξη και θεληση να έχεις.

  Ξεκινησα και εγω στα παρά 40 και εμαθα αυτο που ήθελα παντα από μικρό παιδί.

  Φυσικά ΔΕΝ θα γινεις πια ποτέ ή μάλλον ποτέ πιανίστας, αλλά θα μάθεις να παίζεις καποια κομμάτια που σε εκφράζουν και σε ηρεμούν.

  Πειραματίστικα και εγω με βιβλία από μονος μου αλλά τίποτα.

  Πρέπει να φέρεις οπωσδήποτε δασκαλο στο σπίτι. Τα ωδεία ΔΕΝ ειναι για την ηλικία μας.

  Ο δάσκαλος θα προσαρμοστεί ΑΥΤΟΣ στις δικες σου αναγκες και οχι το αντίθετο.

  Μην πεσεις στην παγίδα να σου κανει μονο ασκήσεις τύπου Hannon και τα κομματια απο Chenry, Beyer κ.α. διοτι θα τα βαρεθεις

  Αντε να τα κανεις κανενα χρονο να ξετριψουν τα δακτυλα και να μαθεις να διαβαζεις παρτιτουρες.

  Πρεπει οπωσδηποτε να βρεις το γουστο σου , και να σου βρει ή εσύ ευκολα κοματια για την πάρτι σου να σε ευχαριστούν. Βάλε ΕΣΥ τον δάσκαλο να σου παιξει καποια κομματια πχ τζαζ, Ελληνικα, κλασικα ή και αυτοσχεδιασμούς. Απαξ και δεν το κανει και λεει μονο τυφλοσουρτι μονο τις κλασικες ασκήσεις αλλαξε τον.

  Το αποκορύφωμα για μενα τουλαχιστον ειναι να εισαι σε θέση να παιξεις κομματια απο μόνος σου, να αυτοσχεδιάσεις (αφου μαθεις την αναλογη θεωρεια, πιστεψε με ειναι βασική)

  Καλή επιτυχία


  christos54
  26.09.2015, 22:39

  Και βέβαια μπορει κανεις να ξεκινήσει μουσικη σε οποιαδήποτε ηλικια .αρκει να εχει την ορεξη να ασχοληθεί και την διάθεση.Διδασκω πανω απο είκοσι χρονια και θα σε συμβούλευα να ξεκινήσεις με ενα οργανωμένο προγραμμα με κάποιο καλο καθηγητη η σε κάποιο ωδείο μην επιχειρείς μόνο σου απλα βρες ενα καλο προγραμμα σπουδων απο κάποιον που να θέλει και να ξέρει να σε διδάξει θέλει λίγο ψάξιμο .Απλα θελω να σου πω οτι υπάρχουν δυο μεγάλες σχολές στην εκμάθηση του πιανο Η μια ειναι το κλασσικο πιανο που ο μαθητής μεςα απο ενα ολοκληρωμένο προγραμμα σπουδων κατακτά το κλασσικο ρεπερτόριο και αναπαράγει έργα μεγάλων συνθετών και Το σύγχρονο πιανο που πάλι μεςα απο ενα ολοκληρωμένο προγραμμα ο μαθητής μαθαίνει ενα διαφορετικό ρεπερτόριο Blues Funk Latin Jazz και κυρίως μαθαίνει να αυτοσχεδιάζει και να παίζει έργα σύγχρονων δημιουργών .και οι δυο σχολές έχουν πολυ ενδιαφέρον εξαρταται απο εσένα τι ακριβώς θέλεις πρέπει να απευθυνθείς στον κατάλληλο δάσκαλο εαν σε ενδιαφέρει το σύγχρονο πιανο θα μπορούσα να σου δώσω κάποιες παραπανω συμβουλές δες εαν θες στο www.Jazzteaching.gr 


  PianoMind
  28.09.2015, 10:17
  Σας ευχαριστώ πολύ όλους για το χρόνο και τις πολύ κατατοπιστικές και ενθαρυντικές απαντήσεις. Το "μικρόβιο¨της μουσικής φαίνεται ότι δεν με εγκαταλείπει εύκολα. Είμαι στο στάδιο αρχικής εξάσκησης ώστε να θυμηθώ τα βασικά και "ξεσκουριάσω" λίγο και μετά σίγουρα θα αναζητήσω κάποιον δάσκαλο/δασκάλα με συγκεκριμένη κατεύθυνση. Εύχομαι να ανακαλύπτουν όλο και περισσότεροι αυτό το όμορφο ταξίδι που λέγεται μουσική έκφραση ακόμα και αν δεν φτάσουν ποτέ στον τελικό σταθμό.
  Anatolikos84
  02.10.2015, 10:06
  Φίλε, PianoMind, κι εγώ με τη σειρά μου πιστεύω ότι δεν είναι αργά, δεδομένου ότι το θέλεις πάρα πολύ. Σίγουρα όπως συμπληρώνουν και κάποιοι χρειάζεται να καταβάλλεις προσπάθεια και να μελετάς αρκετά. Ωστόσο, όλα είναι σχετικά. Σου εύχομαι να καταφέρεις αυτό που επιθυμείς και αν χρειαστείς κάποια βοήθεια, κάποιες σημειώσεις ή οτιδήποτε μπορείς να μου ζητήσεις.