ελληνική μουσική
  301 online   ·  210.657 μέλη
  chat

  Συμβουλή για αγορά τρομπέτας - Ποια μάρκα να προτιμήσω?

  AngelinaPs
  28.09.2015, 20:51

  Καλησπέρα,

  Είμαι μουσικός (πιάνο,αρμόνιο) και αποφάσισα να μπω στην τοπική φιλαρμονική και να μάθω τρομπέτα. Δεν έχω ξανασχοληθεί, οπότε είμαι εντελώς αρχάρια. Θέλω να αγοράσω καινούργια τρομπέτα, οικονομική, αλλά και όσο το δυνατόν καλής ποιότητας. Έχω βρει Jinbao και Chester σε σι ύφεση. Ποια να προτιμήσω? Τι εμπειρία έχετε από αυτές τις μάρκες?


  STEFANOS604
  29.09.2015, 11:16

  Ένας βιρτουόζος με μια τρομπέτα των 100 ευρώ θα ακούγεται τέλεια σε σχέση με αρχάριο με τρομπέτα των 5000 ευρώ…

  Επομένως ανάλογη της ποιότητας της τρομπέτας είναι και η τιμή (όπως και σ’ όλα τα όργανα).

  Καλόν είναι να επιλέγουμε αν θα αγοράσουμε ακριβή (μέχρι 5.000 ευρώ) ή φτηνή (από 120 ευρώ)  ανάλογα με το επίπεδό μας στο οποίο βρισκόμαστε.

  Για κάποιον που μόλις ξεκινάει είναι αμελητέο αν μια καλή υπερτερεί μια φτηνής αφού αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να ασχοληθεί με τα βασικά της εκμάθησης και ίσως να περάσουν χρόνια μέχρι να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που του παρέχει μια καλή τρομπέτα.

  Μέχρι όμως να φτάσεις σε τέτοιο επίπεδο περιορίσου σ’ αυτές που αναφέρεις και με κάποια θεαματική σου βελτίωση  αναβαθμίζεις το όργανο (εκκίνηση με φτηνές Stagg , Gimbao , Chester..των 120 – 170 ευρώ μετά μεσαίας τιμής μέχρι 500 ευρώ πχ bach  και τέλος ακριβή πχ Yamaha με επικάλυψη χρυσού μέχρι 5.000 ευρώ….).

  Απλά η φτηνή , παρ’ όλο που θα την προσέχεις ίσως μαγκώνει κάπου κάπου κάποιο πιστόνι και θέλει ειδικό λάδι και γράσο στα 2 αποσπώμενα μέρη και πιθανόν ακόμα και στο κουτί μετά από λίγα χρόνια να ‘’ξεφλουδίζει’’(να φεύγει το επινικέλωμα  και να φαίνεται ο χαλκός. Αυτό όμως είναι απλά θέμα αισθητικής.

  Εγώ έχω τη stagg που παρουσιάζει τα ανωτέρω προβλήματα τα οποία όμως επιλύονται άμεσα με εσωτερικό καθαρισμό με βουρτσάκι μετά το παίξιμο και συχνό λάδωμα στα πιστόνια.

  Τα λέω γιατί δυστυχώς, οι περισσότεροι, τα παρατούν σύντομα, λόγω της δυσκολίας εκμάθησης που παρουσιάζει το όργανο στο αρχικό στάδιο. Αν όμως μάθεις δεν θα θέλεις να το αφήσεις.

  Αφού λοιπόν τώρα αρχίζεις να μαθαίνεις και έχεις επίβλεψη από δάσκαλο της φιλαρμονικής θα είσαι βέβαια  ότι αυτά που εφαρμόζεις στο σπίτι θα είναι σωστά .

  Βέβαια στο σπίτι χωρίς σορντίνα θα ξεσηκώνεις τη γειτονιά.

  Η σορντίνα , εκτός αν είναι αρίστης ποιότητας, συνήθως οξύνει τον ήχο κατά πολλά cents (1 ημιτόνιο = 100 cents) όμως απαιτεί παραπάνω ενέργεια φυσήματος .

   

  Και λίγα λόγια για την εξάσκηση:

  Για να μη βαρεθείς φυσώντας απλώς για απλές νότες εξασκήσου , μόλις μάθεις τις νότες, σε μια γνωστή μελωδία όπως πχ ε το ''Il silenzio'' ή το ΄΄La Paloma'' ή κάποια που ξέρεις βρίσκοντας την στο Internet που να παίζει κάποιος κορνετίστας μέχρι να τη μάθεις τέλεια.

  Επίσης προσπάθησε να μάθεις στο μυαλό σου μελωδίες και στο μέλλον να τις παίζεις , χωρίς πεντάγραμμο, έστω τροποποιημένες όπως εσύ τις έχεις αφομοιώσει : Πχ :

  https://www.box.com/s/985k4iobddp8p3d6ux2u

  https://www.box.com/s/t4agpiq83ie4yiofu7zl


  https://www.youtube.com/watch?v=gUij8FCg0z8Link

  >


  https://www.youtube.com/watch?v=mXiRxa6m0d4&feature=relatedLink

  >


  https://www.youtube.com/watch?v=FYRotILcfmsLink

  >

   

  Γιατί κάποιος να αγοράσει τρομπέτα σε Bb και όχι σε C ?

  Υπάρχει όχι μόνο C αλλά και σε άλλες τονικότητες. Το ποια απ’ όλες θα χρησιμοποιήσεις είναι θέμα στυλ μουσικής.

  Αν η τρομπέτα παίζει κάτι σε C  κλίμακα ο κιθαρίστας θα συνοδεύει σε Bb

  Ακούστε πχ εδώ  τα κάλαντα στη Σύρο με συμμετοχή και δική μου με την κιθάρα και το μικρό ενισχυτάκι Yamaha που χρησιμοποιώ. Ο φίλος μου τρομπετίστας παίζει με πανάκριβη κορνέτα (2.500 ευρώ) σε σχέση με τη δική μου των 100 ευρώ. Βέβαια θα εξομολογηθώ ότι δεν βρίσκω μεγάλες διαφορές στο ηχόχρωμα απλά είναι λίγο πιο ξεκούραστη.

  Να επαναλάβω εδώ ότι :

  • ενώ στα ‘Κάλαντα Χριστουγέννων’ ο κορνετίστας διαβάζει C – αυτό ακούγεται Bb – άρα και εγώ με την κιθάρα παίζω Bb. {Για ευκολία καποτάστο στο 1ο τάστο και παίξιμο των ακόρντων τονικότητας Α (λά)}.
  • Ενώ στα ‘Χιόνια στο καμπαναριό’ διαβάζει F-  αυτό ακούγεται Eb – άρα και εγώ με την κιθάρα παίζω Εb. {Για ευκολία καποτάστο στο 1ο τάστο και παίξιμο των ακόρντων τονικότητας D (ρε) }.

  Για περισσότερες πληροφορίες για την τρομπέτα δείτε το πλήρες άρθρο εδώ: http://www.musicheaven.gr/html/modules.php?name=News&file=article&id=3515

  Μια συμβουλή το κάπνισμα με απομάκρυνε (λόγω ΧΑΠ) απ’ την τρομπέτα που ήταν η ζωή μου .Σήμερα πάνω από 3 -4 λεπτά δεν αντέχω και με νότες μέχρι το πολύ ΦΑ εντός πενταγράμμου (κάποτε έβγαζα άνετα μέχρι και Β πάνω από το πεντάγραμμο) σε σχέση με τη φυσαρμόνικα που μπορώ να παίζω με τις ώρες που σημαίνει ότι η τρομπέτα θέλει γερά πνευμόνια …… 


  AngelinaPs
  29.09.2015, 11:49

  Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τις πληροφορίες!!! Ήσουν πολύ διαφωτιστικός! Θα προτιμήσω λοιπόν κάτι οικονομικό για αρχή και ας ελπίσουμε πως θα τα καταφέρω να της πάρω τον αέρα! Θα ακολουθήσω τις συμβουλές σου. Ευτυχώς, δεν καπνίζω, αλλά και πάλι θα δώσω βάση στο να χτίσω την αντοχή μου. Να' σαι καλά!

  [ τροποποιήθηκε από τον/την AngelinaPs, 29-09-2015 11:49 ]


  AngelinaPs
  30.09.2015, 10:24
  Αγόρασα τελικά και είμαι ενθουσιασμένη, αλλά δε περίμενα ποτέ ότι θα είναι ΤΟΣΟ δύσκολο να παράγω ήχο στην τρομπέτα...Νομίζω πως ποτέ δε θα βγάλω οκτάβα! Είμαι αρκετά αστεία...χα!
  STEFANOS604
  30.09.2015, 12:01

  Να επαναλάβω αυτό πουείπα σε προηγούμενο σχετικλο topic:

  Δεν θα παράγεις νότες με φύσημα αλλά με ‘’φύσημα’’.

   Η διέγερση της στήλης αέρα του σωλήνα της τρομπέτας γίνεται δονώντας  τα χείλη (buzzing – κάνοντας ένα ‘’μπ…..’’) ,δηλαδή ‘’φυσώντας’’ απαλά έως δυνατά και ρυθμίζοντας το άνοιγμα των χειλιών ανάλογα με την νότα.

   Έκανα μια τέτοια λίγων δευτερολέπτων ηχογράφηση με σκέτο το επιστόμιο με 3 διαφορετικά ‘’φυσήματα’’ Ντο (κάτω πενταγράμμου) - Σολ και Ντο (εντός πεντεγράμμου).

  Ακούστε τα ΕΔΩ : https://soundcloud.com/stefanos604/trumpet-buzz

  Μπορείς να εκπαιδεύεσαι και μόνο με το επιστόμιο με ''φύσημα'' έτσι ώστε στο μέλλον οι νότες εντός και εκτός πενταγράμμου να παράγονται ασυναίσθητα (χωρίς να σκέπτεσαι το πώς και το πόσο δυνατά θα ‘’φυσήξεις’’).

  Μετά από λίγο καιρό θα διαπιστώσεις ότι η 2η οκτάβα είναι θέμα τεχνικής και όχι δυνατού ''φυσήματος''


  GuitaristAthens
  06.05.2018, 14:30
  Γεια! Ποια τρομπετα αγορασες τελικα;


  Νέες συζητήσεις
  στην ίδια κατηγορία