ελληνική μουσική
  663 online   ·  210.985 μέλη

  Μετά το δίπλωμα τι;

  annoula72
  08.05.2016, 23:17

  Χαιρετώ την όμορφη παρέα!  

  Χρειάζομαι την βοήθειά σας σχετικά με κάποιο ζήτημα που με απασχολεί τον τελευταίο καιρό. .

  Τον περασμένο Ιούνιο πήρα διπλωμα από ωδειο της επαρχίας , είχα απαιτητικό πρόγραμμα, κοπιασα να τα καταφερω και να το φτασω σε ένα σχετικά καλό επιπεδο αλλά εντούτοις νιώθω ότι δεν ξέρω τίποτα. . Συν τοις άλλοις δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημενη από το ωδειο.. έκανα με καθηγήτρια που δεν είχε πείρα,  δεν μου έλεγε συγκεκριμένα πράγματα προς μελέτη και ό,τι κατάφερα εν πολλοίς και εν ολίγοις ήταν με πολύ άγχος και διάβασμα από μέρους μου αλλά και πάλι δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημενη από την απόδοσή μου ..για να καταλάβετε δε με ενημέρωσαν καν ότι στις εξετάσεις της δεξιοτεχνίας χρειάζονταν κλίμακες και σπουδή σοπεν και έπαιξα 2 κομμάτια άσχετα όπως όπως ίσα για ξεπεταγμα..  ήταν ανοργανωτο από κάθε άποψη .. θα μου πείτε γτ δεν έφυγα. . Αρχικά δεν είχα συνειδητοποιησει τη σπουδαιότητα του διπλώματος και όταν κατάλαβα περί τίνος πρόκειται ήταν μάλλον αργά. . Τώρα όμως θέλω να συνεχίσω .. αλλά δεν ξέρω πώς να κινηθω; θα μετακομισω τον επόμενο χρόνο στην Αθήνα για σπουδες και εχω το εξης διλημμα: να πάω σε ένα καλό ωδειο με καλό καθηγητή και να στήσω εκ νέου ένα πρόγραμμα διπλώματος και να ξαναδώσω το διπλωμα ή να μελετήσω με κάποιον καθηγητή τα κομμάτια που θέλω και να διευρύνω το ρεπερτόριό μου; αξίζει να αναπληρωσω το χαμένο χρόνο που έχασα με ανθρώπους που δεν ήξεραν πώς να με καθοδηγήσουν  ή να "πάω για αλλα"; περιμένω τη γνώμη σας και σας ευχαριστώ προκαταβολικα ! 


  DanaeAthanasiadou
  30.07.2016, 16:00

  Έτσι όπως τα λες, αμφιβάλλω κι αν έχεις καν Δίπλωμα...πολύ πασαλειμένα τα ακούω...

  Θα σε συμβούλευα να βρεις κανα καλό ωδείο ή έστω έναν καλό καθηγητή ( που θα ελέγξεις το βιογραφικό του και τα πτυχία/διπλώματα ) και να πας να σε ακούσουν και να σου πουν αν είσαι όντως σε αυτό το επίπεδο.

  Πτυχίο έχεις δώσει?

  Για το εν λόγω Δίπλωμα, τι κομμάτια έπαιξες? Μπορείς να μου πεις?

  Επίσης, μιας και ο τίτλος του ποστ είναι "μετά το δίπλωμα τι;" να σου πω, πως επειδή το Δίπλωμα σε ένα όργανο είναι το ανώτερο πτυχίο (τουλάχιστον στην Ελλάδα), δεν έχει κάτι άλλο να κάνεις.

  Υποτίθεται πως είσαι πλεον σε θέση να "βγάζεις" και μόνη σου κομμάτια/έργα στο πιάνο ή στο όποιο άλλο όργανο κάνει ο καθένας, δε χρειάζεσαι καθηγητή. Είσαι ΕΣΥ καθηγήτρια!


  Αν νιώθεις αμφιβολίες για το τι μπορείς να κάνεις, τότε με χαρά να σε ακούσω όποτε θες.
  Μπορεί να μην είμαι Διπλωματούχος στο Πιάνο, αλλά υπήρξα επιτροπή ουκ ολίγες φορές, οπότε είμαι σε θέση να ξέρω πότε κάποιος έχει συγκεκριμένο επίπεδο.
  Αν σε ενδιαφέρει στείλε πμ να το κανονίσουμε.

  Καλή συνέχεια!!


  annoula72
  31.07.2016, 01:15

  Γειά σου και σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Λοιπόν το πρόγραμμά μου είχε ως εξής 

  Τοκατα Μπαχ σε Μι ελάσσονα 

  Σονάτα Σκαρλαττι ρε ελάσσονα 

  Μπετόβεν σονάτα  op 109

  Chopin Ballade f minor 

  Ravel ondine  ( gaspard de la nuit)

  Υποχρεωτικό Shostakovich 

  Και κοντσέρτο Grieg  το πρώτο.  Με όση σντικειμενικοτητα μπορώ να έχω όλα τα κομμάτια τα έβγαλα σε ικανοποιητικο επίπεδο,  οπωσδήποτε όχι στα τελικά τους tempo. Σε καμμια περιπτωση δε νιώθω αξία διπλώματος αφού μου λείπει τόσο η τεχνική όσο και το ρεπερτόριο. . Για αυτό αναρωτιέμαι και είμαι σε δίλημμα για το εξής : να ξαναδώσω για δίπλωμα  ( μου έχουν πει ότι γίνεται ) σε ένα καλό ωδειο με έναν καλό καθηγητή,  ή να βγάλω υλη ανωτέρας,  σπουδες ή ακόμα και κλιμακες  ; εννοώ να μελετήσω μεγάλα και δύσκολα έργα και να πάρω ένα χαρτί που θα μου αξίζει και θα το αξίζω από ένα σοβαρό μουσικό ιδρυμα ή να κάνω ό,τι κάνω για μένα,  για να είμαι εγώ καλη;  


  DanaeAthanasiadou
  31.07.2016, 03:39

  Το πρόγραμμα που μου λες είναι πρόγραμμα Διπλώματος.

  Γιατί πιστεύεις δε τα έπαιξες καλά; Τι βαθμό σου βάλανε; Θες να ξαναδώσεις για Δίπλωμα για να έχεις καλύτερο βαθμό;

  Το τι θα κάνεις έχει να κάνει με σενα.

  Το αν θα πας να ξανακάνεις το Δίπλωμα ή θα κάνεις κάτι άλλο.

  Προσωπικά ( αφού νιώθεις πως δεν έπαιξες όπως έπρεπε ή όπως θα μπορούσες ενδεχομένως να παίξεις) θα κοιτούσα να πάω σε κάποιον καθηγητή "όνομα" στο χώρο.
   Να με ακούσει και να μου πει τη γνώμη του.
   Από την άλλη νομίζω πως κάποιος μπορεί να καταλάβει αν έχει παίξει καλά ή όχι, στο κάτω κάτω υπάρχει και το youtube πλέον και βλέπεις πως έχει παίξει κάποιος μεγάλος σολίστ το ένα έργο ή το άλλο.


  Από την άλλη θα σε ρωτήσω και το εξής : Για ποιό λόγο θες το Δίπλωμα; Θες να γίνεις σολίστ; Θες να διδάξεις; Θες τη γνώση για τη χαρά της γνώσης; Τι θες να κάνεις με το πιάνο γενικότερα;

  Γιατί αν πχ θες να γίνεις σολίστ, δε θα εξετάσει κανείς το βαθμό του Διπλώματος, θα σε ακούσει πως παίζεις και θα αποφασίσει αν σε κλείσει για συναυλία.
  Αν θες να πας να διδάξεις σε ωδείο ή σε κανα μουσικό γυμνάσιο, τότε έχει σημασία ο βαθμός του Διπλώματος ή του Πτυχίου, αλλά και πάλι, υπάρχουν και ωδεία που δε τους νοιάζει τόσο ο βαθμός. Για σχολείο έχει σημασία μόνο στο ότι μπορεί να σε βάλει σε λίγο καλύτερη σειρά, κυρίως τους νοιάζει η ημερομηνία απόκτησης, αλλά μετά από αυτό (αν έχεις ίδια ημερομηνία με κάποιον άλλο) θα μετρήσει και ο βαθμός.

  Αν δεν έχεις ρεπερτόριο, μπορείς να κάτσεις και μόνη σου και να βγάλεις, δε σε εμποδίζει κανείς. Αλλά σου ξαναλέω πως αν έχεις τόση αμφιβολία μέσα σου, ετοίμασε 2-3 έργα για πιάνο και πήγαινε παίξτα σε καθηγητή "όνομα" στο χώρο.

  Πρέπει να σε ακούσει κάποιος να παίζεις για να έχει άποψη για το επίπεδό σου κλπ. και γω ακόμα που σου λέω πως τα κομμάτια που αναφέρεις είναι Διπλώματος, επειδή έχουν δει απίστευτα πράγματα τα μάτια μου και ξέρω με ποιο τρόπο δίνουν πτυχία πολλά ωδεία, έχω μια επιφύλαξη, διότι δε σε έχω ακούσει.

  Όπως και να 'χει, αν θες μπορώ να σου δώσω ονόματα για καθηγητές που είναι οι κορυφαίοι αυτή τη στιγμή και να διαλέξεις κάποιον, να επικοινωνήσεις και να δεις τι θα κάνεις.  


  annoula72
  31.07.2016, 15:49

  Γειά σου και σε ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο σου! Το δίπλωμα το πήρα με Άριστα και ο μόνος λόγος που θα έδινα ξανά είναι όχι για να πάρω βραβειο- δεν είναι ότι με νοιάζει τόσο πολύ μια παραπάνω διακριση- αλλά για να έχω ένα χαρτί από ένα αξιόλογο ίδρυμα επιπέδου Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης ή όποιο αντίστοιχο και όχι ένα διπλωμα από ένα επαρχιακό ωδειο που δεν το ξέρει κανείς.  Και δεν είναι μόνο θέμα φαίνεσθαι και εξηγώ. .. στην επαρχία τα ωδεια είναι πολύ χαλαρά,  εγώ πχ όσο παράξενο και αν σου ακούγεται ντρέπομαι που το λέω αλλά δεν έχω διδαχθεί και δεν έχω παίξει ποτέ και πουθενά αρπισμους δεσποζουσας με εβδόμης και κατά τα άλλα είμαι διπλωματουχος. . Επίσης δεν έχω αγγίξει ποτέ ραχμανινοφ,  λιστ κλπ. Μότσαρτ έως να παίξω από την Μέση Σχολή. .Δεν μου αρέσει να υποτιμώ τον εαυτό μου αλλά δεν μπορώ να κάνω πως δε βλέπω κάποια πράγματα. . Θέλω να έχω ένα καλό διπλωμα όχι για να διδάξω σε ένα ωδειο γιατί επαγγελματικα σκοπεύω να ασχοληθώ με άλλο τομέα,  αλλά θέλω να σπουδάσω μουσική για μένα.. Ίσως ακούγεται χαζό αλλά θέλω να φτάσω πχ σε επίπεδο του να δίνω άνετα ρεσιτάλ ή ακόμα και να σπουδάσω ( αφού καλύψω τσ κενά μου) σε κάποια μουσική ακαδημια του εξωτερικού. .. ζηλεύω τόσο πολύ όσους έχουν κάνει σωστές σπουδες μουσικής και είναι ελεύθεροι μετά να εξελίξουν όπως θέλουν την τέχνη τους και το ταλέντο τους. . Φυσικά δεν τα ρίχνω όλα στους άλλους. . ΠχΌταν ήμουν γυμνάσιο κλιμακες δεν ήθελα καν να βλέπω. .. αλλά το σωστό ωδειο και ο σωστός δάσκαλος δε θα σου πει Εντάξει μην κουράζεσαι δεν τρέχει κάτι να μην κάνουμε κλιμακες αλλά αντίθετα οφείλει να σου εξηγήσει τη σπουδαιότητα,  να σου δώσει κίνητρο και να σε παροτρύνει. .. αυτοί είναι οι προβλημστισμοι μου και συγγνώμη αν σε κούρασα. . Αυτός είναι  ο λόγος δλδ που σκέφτομαι να ξαναδώσω διπλωμα,  δεν έχω δει στο βιογραφικό κανενός που δίνει ρεσιτάλ ότι έχει πάρει διπλωμα από το ωδειο της κωλοπετεινιτσας  ( μετά συγχωρήσεως ) αλλά όλοι έχουν τρανταχτα ονόματα σε καλά  ωδεια( Εθνικό και τα συναφή )...


  CROSS
  31.07.2016, 16:13

  Καλησπέρα,σχετικά με το όνομα του ωδείου δεν χρειάζεται να προβληματίζεσαι.Όλα τα πτυχία και διπλώματα ωδείων είναι απόλυτα ισάξια μεταξύ τους,είτε γράφουν πάνω τη φίρμα του Καλομοίρη(Εθνικό,Αθηνών)μιας και το ανέφερες,είτε γράφουν Αχλαδοχώρι Χίλτον :D Επομένως σχετικά με το όνομα του ωδείου μην μπείς σε καμία περίπτωση στη διαδικασία να ξαναδώσεις το τεράστιο ποσό εξετάστρων ή μάλλον εξετΑστρων(αφού οι τιμές είναι στα άστρα)για το ίδιο δίπλωμα.Είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων φυσικά.Αντιθέτως πάρε όποιο κομμάτι θέλεις,όποια άσκηση θέλεις και μελέτα μόνη σου.Το πιάνο(λογικά θα έχεις σπίτι)σε περιμένει να κάνεις ό,τι θέλεις μαζί του και να φτάσεις σε όποιο επίπεδο θέλεις,αφού πιστέυεις ότι το παίξιμό σου δεν αντιστοιχεί σε δίπλωμα.Αλλά και πάλι,και να αντιστοιχούσε μπορείς να εξελιχθείς όσο πάει.Δεν υπάρχει τέλος στη μουσική εκπαίδευση και γενικοτερα,όπως ήδη θα ξέρεις.

  Αν πχ πας σε κάποιο άλλο ωδείο και δώσεις κατατακτηριες πιθανόν να σε βάλουν πολύ κατώτερα απο δίπλωμα.Πχ μπορεί σε Α ανωτέρα.Αν νιώθεις ότι δε μπορείς μόνη σου και θέλεις το κοουτσάρισμά σου απο κάποιον,τότε πήγαινε.Ή αν δε στρώνεσαι στη μελέτη απο μόνη σου,επίσης πολύ βασικό.Ή ακόμα καλύτερα,βρές κάποιον και κάνε μαθήματα χωρίς να ξαναμπείς στο σύστημα(εξετάσεις,τάξεις,κλπ),είτε σε ωδείο ή σε ιδιαίτερα.


  annoula72
  31.07.2016, 17:21

  Σε ευχαριστώ πολυ για την απάντηση!  Όντως το πόσο των εξεταστρων είναι τεραστιο και ενδεχομένως δεν αξίζει. . Θα συνεχίσω σίγουρα με κάποιον καθηγητή γιατί μόνη μου δε νομίζω να τα καταφέρω. . ΌΣον αφορά την ισοτιμία των ωδειο δυστυχώς ή ευτυχώς είναι μόνο τυπική. .. κανείς δυστυχώς δε δίνει σημασία όταν λες ότι έχεις διπλωμα και δεν ξέρουν το ωδειο σου ή τουλάχιστον τον καθηγητή σου και αυτό με φέρνει σε δύσκολη θέση όταν σκέφτομαι ότι έπρεπε να γνωρίζω από την αρχή πόσο σημαντικό είναι ένα καλό ωδειο και ένας καλός καθηγητής 


  CROSS
  31.07.2016, 17:46

  Όταν λές κανείς δε δίνει σημασία,εννοείς ότι συνάντησες τους πάντες και δεν έδωσαν σημασία;Αν ήμουν στη θέση σου και κάποιος υποτιμούσε το δίπλωμά μου επειδή είναι απο άγνωστο ωδείο θα τον εξευτέλιζα δημοσίως ως έναν αποτυχημένο κακομοίρη επιχειρηματία που  θα πρεπε να πάει στο σπιτάκι του να πουλήσει μούρη στον καθρέφτη του.Δεν μετράνε οι σφραγίδες,αλλά το περιεχόμενο κι αυτό είναι κανόνας.Δεν αξίζει να συνεργαστείς ποτέ με κάποιον σαν αυτούς που αναφέρεις.Θα είναι να σε μολύνουν με την ηλιθιότητά τους ,την ασχετοσύνη τους και πάνω απ'ολα την ΜΗ μουσικότητά τους,γιατί όποιος έχει έστω και ελάχιστη,δεν συμπεριφέρεται σαν νήπιο που το καλαθάκι του διπλανού είναι διαφημιζόμενο και του παραδίπλα μη διαφημιζόμενο.


  annoula72
  31.07.2016, 21:24

  Εάν όλο αυτό δε συνοδευοταν από τεχνικές ελλείψεις θα μπορούσα να απαντήσω σε όλους με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. . Αλλά τώρα με καταβάλει όλο και περισσότερο και με κάνει να σκέφτομαι πως πρέπει να καλύψω τα κενά μου. .και επίσης δεν έχω δει κάποιον που να παίζει σε κάποια αίθουσα και στο βιογραφικό του στο διπλωμα να μη λέει κάποιο "δυνατό " όνομα. . Όπως και να έχει σε ευχαριστω για τις συμβουλές!