ελληνική μουσική
  773 online   ·  210.850 μέλη

  Περι ενασχόλησης και αγοράς μπάσου

  mandolinplayer
  20.06.2016, 07:00

  Γειά σας! Από μικρό παιδί το αγαπημένο μου όργανο ήταν το μπάσσο.

  Παίζω λίγο μαντολίνο και θα ήθελα να ρωτήσω αν αξίζει κάποιος που παίζει ένα τόσο διαφορετικό όργανο από το μπάσο να αγοράσει ένα μπάσο.

  Γνωρίζω ότι στην ηλικία που είμαι δεν πρόκειται να μάθω να παίζω καλά αλλά θα το ήθελα για εξάσκηση.

  επίσης, γρατσουνούσα λίγο ένα ακουστικό μπάσο και παρατήρησα ότι μετά από ώρες με πονούσε ο καρπός. Τώρα που πάει καιρός που έπιασα μουσικό όργανο δεν με πονάει. Αν ασχοληθώ υπάρχει περίπτωση να επιδεινωθεί ο πόνος;

  Από ποιά εταιρία ψωνίζετε εσείς; Ή κατάστημα; η Thomann είναι έμπιστη εταιρία; Υπάρχει περίπτωση το μουσικό όργανο που θα παραγγείλω να πάθει τίποτα λόγω της μεταφοράς από ψυχρότερο κλίμα σε ζεστότερο;


  Και τέλος, τα set μπάσων/ενισχυτή κτλ. νομίζω ότι είναι κοροϊδία.. Εσείς τι πιστεύετε; να κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση ή χώρια;

  συγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις. Δεν ήθελα να φτιάξω πολλά θέματα... καλύτερα ένα με πολλές ερωτήσεις.


  STEFANOS604
  20.06.2016, 11:51

  Παράθεση:

  Το μέλος mandolinplayer στις 20.06.2016, 07:00 έγραψε...
  Και τέλος, τα set μπάσων/ενισχυτή κτλ. νομίζω ότι είναι κοροϊδία.. Εσείς τι πιστεύετε; να κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση ή χώρια;

  Μάλλον θα εννοείς το μπάσο με τον δωρεάν ενισχυτή (5 έως 15 watts), τότε για πρακτική και για πρόβες ΝΑΙ αλλιώς.....

   Αν  εννοείς το set up που περιγράφω τότε δεν είναι καθόλου κοροϊδία.

  Η γνώμη μου είναι ένα καλό μπάσο και ένας combo τουλάχιστον 35 W rms. Όπως και νά 'χει όμως εσύ αποφασίζεις.Μοντέλα δεν θα σου πω , απέχω απ’ την αγορά χρόνια…..

  Καλό Καλοκαίρι 

  Θα τα πούμε μετά 2 εβδομάδες

  [ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 20-06-2016 13:03 ]


  DanaeAthanasiadou
  21.06.2016, 09:03

  Και τέλος, τα set μπάσων/ενισχυτή κτλ. νομίζω ότι είναι κοροϊδία.. Εσείς τι πιστεύετε; να κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση ή χώρια;
  Αρχικά να σου πω πως η ηλικία δεν έχει σημασία αν κάτι το αγαπάς. Και αφού το αγαπάς, καλύτερα να πάρεις ένα. 


  Εννοείται πως μπορείς να μάθεις να παίζεις, ίσως όχι βιρτουόζικα, αλλά σίγουρα θα μπορείς να παίξεις αρκετά πράγματα.

  Ο πόνος στον καρπό που νιώθεις έχει να κάνει με το πως κρατάς το όργανο και την πίεση που ασκείς. Χρειάζεται να σου δείξει κάποιος σωστή στάση, γιατί άλλο το μαντολίνο, άλλο το bass.

  Εγώ έχω ένα 5χορδο maverick, αλλά αυτά δε κυκλοφορούν πλέον.
  Μιας που δε πρόκειται να κάνεις απόσβεση ( φαντάζομαι δε πρόκειται να παίξεις bass σε κάποιο μαγαζί ή band για να βγάλεις χρήματα ), θα σε συμβούλευα να πάρεις ένα απλό 4χορδο, όχι πολύ ακριβό. ( εκτός κι αν έχεις την άνεση να πάρεις κάτι πολύ καλό )

  Η thomman είναι από τις πολύ καλές εταιρειες, σίγουρα έχουν ποιοτικά όργανα και αξεσουάρ. Δε πρόκειται να πάθει τίποτα από τη μεταφορά. Τα πακετάρουν με ασφάλεια, όσο για τις θερμοκρασίες, δε πρόκειται να χαλάσει το όργανο τόσο εύκολα.

  Τα σετ bass ενισχυτή είναι καλά όταν ψάχνεις κάτι οικονομικό, επίσης συνήθως δίνουν μικρούς ενισχυτές για μελέτη στο σπίτι. Όπως σου είπα και προηγουμένως, αν έχεις οικονομική άνεση παίρνεις ξεχωριστά, αν ψάχνεις για κάτι πιο μαζεμένο κοιτάς σετ, άσε που καμιά φορά μπορείς να βρεις σετ που να έχει καλά κομμάτια.

  Πάντως πριν παραγγείλεις από εξωτερικό, θα σε συμβούλευα να ρίξεις μια ματιά και στα δικά μας καταστήματα.
  Σίγουρα όχι Νάκα γιατί είναι φαρμακείο, αλλά υπάρχουν και πολλά που έχουν καλές προσφορές.
  Επίσης να προσθέσω πως μπορείς να πας σε 2-3 φυσικά καταστήματα, να δοκιμάσεις όργανα, να σημειώσεις το μοντέλο που σου άρεσε κ κατόπιν να βρεις στο ίντερνετ τη πιο συμφέρουσα τιμή.

  Αυτά και καλή τύχη!


  mandolinplayer
  21.06.2016, 11:27

  ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις σας!

  Στέφανε

  ναι, εννοώ "το μπάσο με δωρεάν ενισχυτή"

  θα κυνηθώ προς bass combo amp. Με κατατόπησε το άρθρο σου.


  Δανάη

  Βρηκα ένα video που δείχνει ποιά είναι η σωστή στάση των δακτύλων, κυρίως του αντίχειρα.

  Ελπίζω να μην έχω τενοντήτιδα...

  όχι δεν πρόκειται να παίξω σε κάποιο μαγαζί, ούτε σε band. Ναι, και εγώ σκέφτομαι να πάρω τετράχορδο.

  Αν θα έχω άλλες απορίες θα γράψω εδώ... καλές διακοπές παιδιά!


  stamkos
  21.06.2016, 19:01

  Κι εγώ μετά από 40 χρόνια κιθάρας, ξεκίνησα μπάσο και στην αρχή πόναγα όπως εσύ. Απλώς το κρατάς με λάθος τρόπο, θα τη βρεις την άκρη. Η ηλικία δεν έχει καμία σχέση, ασχολήσου, θα προοδεύσεις γρήγορα και θα το απολαύσεις. Μόνο σου είπες πως από παιδί το αγαπούσες, αυτό φτάνει...

  Ότι κι αν αποφασίσεις, πάρε από Ελληνικό μαγαζί (να μείνει και κανένα φράγκο εδώ, κανένα μαγαζί ανοικτό και κανένας υπάλληλος να κρατήσει τη δουλειά του...). Επίσης σε πολλά όργανα/εφέ ο Νάκας δεν είναι "φαρμακείο" όπως ειπώθηκε πιό πάνω, ανταγωνίζεται τους "έξω" και κάνει και άτοκες δόσεις που δεν σου κάνουν αυτοί, ρίξε μιά καλή ματιά... (όχι, δεν έχω μετοχές στην επιχείρηση!)

  Τα λίγα watt είναι μόνο για το σπίτι σου, αν αύριο σου έρθει η όρεξη να παίξεις με παρέα, θα θελήσεις αρκετά (για αυτό τον λόγο πήρα τον αξιοπρεπέστατο και με πολύ καλή σχέση τιμής/απόδοση (και αξία μεταπώλησης) Fender rumble 40 watt (από το Ελληνικό μαγαζί που αναφέρθηκε, λίγα ευρώ πάνω από Thomann αλλά με 6 άτοκες δόσεις).

  Όσο για το σπουδαιότερο θέμα, το όργανο, η Δανάη έχει δίκιο, 4χορδο σε αυτό το επίπεδο που είσαι και να το παίξεις (όχι να παραγείλεις με κλειστά μάτια) για να δεις πως κάθεται στα δικά σου χέρια. Εδώ ο υποκειμενικός παράγοντας είναι σημαντικότερος από τις γνώμες μας.

  Καλά παιξίματα


  mandolinplayer
  22.06.2016, 08:45

  Stamkos πως έμαθες σωστή δακτυλοθεσία και muting;

  Με εξάσκιση ή σε βοήθησε κάποια μέθοδος;


  stamkos
  22.06.2016, 14:01
  Με εξάσκηση. Να θυμάσαι πως δεν χρειάζεται να πατάς με δύναμη (λάθος που συνήθως κάνουμε οι αρχάριοι σε κάποιο έγχορδο). Οι μπασίστες χαιδεύουν το όργανο (εδώ χρειάζεσαι τα watt που λέγαμε)
  mandolinplayer
  25.06.2016, 19:58

  Άλλαξα χορδές και καθάρισα ένα ακουστικό χειροποίητο μπάσο.

  Καταρχήν, να ρωτήσω αν υπάρχουν εδώ άνθρωποι που να έχουν παίξει ακουστικό μπάσο πέρα από τα ηλεκτρικά.

  Πριν χρόνια είχε ένας φίλος ένα ηλεκτρικό μπάσο και διαπίστωσα ότι πράγματι δεν χρειάζεται να ασκείς δύναμη. Θυμάμαι ότι δεν τάσταρε καθόλου το όργανο εκτός από μία-δύο νότες κοντά στις g και d. Και το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι αυτό τα παρατήρησα παίζοντας εγώ που δεν γνώριζα τίποτα από μπάσα..

  Και σκέφτομαι, τώρα: έτυχε να βγει καλό το μπάσο αυτό ή υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ ηλεκτρικού και ακουστικού;

  Ρωτάω γιατί αυτό το ηλεκτροακουστικό που έχω τώρα στα χέρια μου πρέπει να σου βγει η πίστη για να παίξεις. Το πήγα για setup αλλά μάλλον κάνω κάτι λάθος. Αν παίζω χαλαρός ναι μεν δεν ταστάρει αλλά δεν ακούγεται έντονος ο ήχος.


  DanaeAthanasiadou
  25.06.2016, 20:41
  Ή κάτι κάνεις λάθος ή έχει πρόβλημα το όργανο. Γενικά θα συμβούλευα πάντως να αποφεύγετε τα, ας μου επιτραπεί η έκφραση, "μπασταρδεμένα" όργανα ηλεκτρακουστικό ή ηλεκτροκλασικό.. Προτιμήστε ή κλασικό όργανο ή ακουστικό ή ηλεκτρικό και το λέω γενικά όχι μόνο για το μπάσο, αλλά και για τις κιθάρες.. Έχω ένα μαθητή ο οποίος, στο ωδείο που πήγαινε, ο πρώην δάσκαλος του, τον έβαλε να πάει να αγοράσει μια ηλεκτροκλασική, δώσαν του κόσμου τα λεφτά και το όργανο είναι τελείως μάπα... δε βγάζει ήχο με τίποτα..
  mandolinplayer
  27.06.2016, 00:21

  Για το Fender SQUIER BRONCO BASS AFFINITY τι γνώμη έχετε;

  σκέφτομαι να αγοράσω short scale.


  stamkos
  27.06.2016, 16:36
  να αγοράσεις κανονική κλίμακα (όλοι οι προερχόμενοι από άλλο έγχορδο είχαμε αντίστοιχους φόβους, αγνόησε τους, μπάσο θες να παίξεις, μάθε από την αρχή χωρίς ημίμετρα
  mandolinplayer
  28.06.2016, 21:36

  Stamkos τι μουσικό όργανο έπαιζες πριν ασχοληθείς με το μπάσο;


  stamkos
  30.06.2016, 14:44
  έπαιζα και παίζω κιθάρα
  mandolinplayer
  01.07.2016, 23:24

  Θέλω να αγοράσω έναν ενισχυτή μπάσου για εξάσκηση και είμαι ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ενισχυτές μπάσου:

  1. Ibanez ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΜΠΑΣΟΥ 20 WATT RMS SW 20

  Ενισχυτής μπάσου 20 Watt RMS, 8″ ηχείο με tweeter, 3 μπάντες equalizer και presence, υποδοχή ακουστικών και CD

  2.AMPEG BA-108V2 Ενισχυτής Μπάσου 20 Watt

  Ενισχυτής ισχύος 20 Watt με 1 ηχείο 8'' Custom8 και προενίσχυση Legacy Ampeg με τρείς μπάντες EQ, δυνατότητα τοποθέτησης σε 60°, Aux είσοδος για χρήση με smartphone / iPod, έξοδος ακουστικών, -15 db είσοδος για active ηλεκτρικά μπάσα / επιπρόσθετο έλεγχο στάθμης, ανθεκτική κατασκευή, ελαφριά / φορητή κατασκευή, βάρος 12,7 κιλά.

  Μπορείτε να με βοηθήσετε;


  mandolinplayer
  04.07.2016, 00:13

  πως θα καταλάβω αν οι πρίζες του δωματίου έχουν γείωση;

  Η οικεία που μένω δεν έχει ρελέ διαφυγής...