ελληνική μουσική
301 online   ·  207.902 μέλη

Πόσες ώρες μελέτης την ημέρα για πτυχίο πιάνου;

pmatsinopoulos
Περαστική Νότα
Chat
10.05.2020, 23:58

Καλησπέρα σας,

Τον Οκτώβρη θα δώσω κατακτήριες εξετάσεις με στόχο να μπω στη μέση τάξη του πιάνου.

Μου αρέσει το πιάνο πολύ και θέλω να προχωρήσω για να πάρω πτυχίο.

Αλλά, ακούω ότι το να πάρεις πτυχίου πιάνου απαιτεί 10 και 12 ώρες την ημέρα μελέτη καθημερινά. Ισχύει κάτι τέτοιο; Πόσο, κατά μέσο όρο, πρέπει να μελετά κανείς για να πάρει πτυχίου πιάνου;

Το να μελετώ 10 και 12 ώρες την ημέρα μπορεί να μην είμαι σε θέση να τις βρω, δεδομένου ότι δουλεύω και έχω και οικογενειακές υποχρεώσεις. Εκτός του Σαββατοκύριακου. Το Σ/Κ είναι πιο εύκολο να τις βρω.

Μήπως πράγματι θέλει τόσες πολλές ώρες και επομένως η απόκτηση πτυχίου δεν ταιριάζει σε εργαζόμενους με υποχρεώσεις όπως εγώ;

Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας.


#1   
freddom
Σολίστ
Chat
12.05.2020, 09:03
Δεν μπορώ να σου απαντησω αν ισχυει ή όχι κάτι τέτοιο, γιατί δεν έχω πάρει το πτυχίο του πιανου. Όμως έχω να θέσω την εξής ερωτηση: Αν σου απαντήσουν ότι "ναι τοσες ώρες χρειάζεται" θα παρατήσεις από τώρα την προσπάθεια; Δεν θα δώσεις για μεση; Δεν θα συνεχίσεις να παίζεις και να εξελισσεις την τεχνική σου και το ρεπερτόριό σου; Γενικα, στη μελέτη οποιουδήποτε αντικειμένου σημασία δεν έχει μόνο το πόσο διαβαζεις αλλα και το πώς. Επιπλέον, κάθε σπουδαστης έχει άλλες ανάγκες, άλλους ρυθμούς, οπότε κάτι διαφορετικο χρόνο. Άρα μπορεί εσύ να χρειάζεσαι έξι ώρες μελέτης για να κατακτήσεις το αντικειμενο, εγώ δέκα, ο τρίτος τρεις. Μην αποθαρρυνεσαι, λοιπον, επειδή λεγεται πως το πτυχίο θέλει τόσες ώρες ή όχι. Αν σου αρέσει και το θέλεις, θα βρεις τον τρόπο να πετύχεις τον στοχο σου.
#2   
freddieKrueger
Βετεράνος
Chat
12.05.2020, 09:32
Όπως σωστά γράφει η συμφορουμίτισσα πιο πάνω η ερώτησή σου δεν έχει συγκεκριμμένη απάντηση. Θυμάμαι που μου έλεγαν για την Ιατρική σχολή πως θέλει πολύ διάβασμα. Δεν ήταν τόσο δραματικά όμως τα πράγματα. Μου χαν.πει πως δε θα μπορώ να χω ζωή.Τεράστια παραπληροφόρηση. Για να δώσω συγκεκριμμένη απάντηση στο ερώτημά σου,χρειάζεσαι μια με δύο ώρες μελέτης επί 3 με 4 φορές τη βδομάδα σε σταθερο ρυθμό. Έτσι θα είναι ωφέλιμη η μελέτη σου 10 με 12 ώρες είναι καταστροφή και μην ακούς τα "φυτά" του κάθε χώρου. Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί ατάλαντοι μουσικοί απλώς εκτελεστές-αναγνώστες παρτιτούρας με ένα.κάρο πτυχία που ξόδεψαν ατελείωτες ώρες για να πετύχουν κάτι μέτριο. Οι 10 με 12 ώρες μάλλον αποτελούν την υπερπροσπάθεια κάποιου να αναπληρώσει την αδυναμία του.
#3   
pmatsinopoulos
Περαστική Νότα
Chat
13.05.2020, 09:26

Παράθεση:

Το μέλος freddieKrueger στις 12.05.2020, 09:32 έγραψε...

Όπως σωστά γράφει η συμφορουμίτισσα πιο πάνω η ερώτησή σου δεν έχει συγκεκριμμένη απάντηση. Θυμάμαι που μου έλεγαν για την Ιατρική σχολή πως θέλει πολύ διάβασμα. Δεν ήταν τόσο δραματικά όμως τα πράγματα. Μου χαν.πει πως δε θα μπορώ να χω ζωή.Τεράστια παραπ...

Ευχαριστώ πολύ! Η απάντησή σου είναι πολύ χρήσιμη.

[ τροποποιήθηκε από τον/την pmatsinopoulos, 13-05-2020 09:29 ]


#4   
pmatsinopoulos
Περαστική Νότα
Chat
13.05.2020, 09:28

Παράθεση:

Το μέλος freddom στις 12.05.2020, 09:03 έγραψε...

Δεν μπορώ να σου απαντησω αν ισχυει ή όχι κάτι τέτοιο, γιατί δεν έχω πάρει το πτυχίο του πιανου. Όμως έχω να θέσω την εξής ερωτηση: Αν σου απαντήσουν ότι "ναι τοσες ώρες χρειάζεται" θα παρατήσεις από τώρα την προσπάθεια; Δεν θα δώσεις για μεση; ...

Ευχαριστώ πολύ! Θα συνεχίσω γιατί μου αρέσει πολύ! Ανεξαρτήτως της απάντησης. Απλά διερωτήθηκα αν είναι όντως αλήθεια. Η απάντησή σου βγάζει πολύ νόημα. Σ' ευχαριστώ πολύ!


#5   
John-Tzinieris
Περαστική Νότα
Chat
17.05.2020, 23:01

Αποψή μου:

Ο μόνος που μπορεί να απαντήσει σε σχέση με τις ώρες που θα χρειαστείς για κάποιον συγκεκριμένο στόχο είναι ο καθηγητής σου του πιάνου και μόνον αυτός. Αυτός σου κάνει κάποια χρόνια μάθημα και ξέρει ή μπορεί να εκτιμήσει πώς θα τα πας σε σχέση με αυτόν το στόχο..

Πρόσφατα διάβαζα ένα βιβλίο ενός γνωστού παιδαγωγού του πιάνου που έλεγε περίπου τα ίδια με τους φίλους που έχουν γράψει παραπάνω: δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ωρών, αλλά, λέει, η μελέτη πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποδοτική, δηλαδή συνέχεια αυτοπαρατήρηση και αυτοβελτίωση, όχι μηχανικές κινήσεις για να "μάθει" κάποιος το κομμάτι.. Καλύτερα, λέει, 1 ώρα αποδοτικής εξάσκησης, παρά 3 ώρες να παίζεις "μηχανικά" χωρίς να κάνεις τις απαραίτητες παρατηρήσεις και βελτιώσεις στο παίξιμό σου..

Κάτι ήξερα εγώ που έπαιζα λίγο..    {#emotions_dlg.biggrin}

[ τροποποιήθηκε από τον/την John-Tzinieris, 17-05-2020 23:03 ]


#6   
nseim
Περαστική Νότα
Chat
29.05.2020, 14:15
Η δική μου άποψη: Όσο πιο καλό momentum έχεις από τις προηγούμενες τάξεις, τόσο πιο ομαλά θα βελτιστοποιήσεις την απόδοσή σου. Προσωπικά ήμουν α' μέση όπου και διέκοψα για πανελλήνιες +1 έτος ακόμα (2 χρόνια διάλειμμα) , και τότε διέκοψα το momentum που είχα χτίσει από την πέμπτη δημοτικού, σταθερά και συνεχόμενα. Μετά από εκεί τα χέρια ξεμαθαίνουν, η τεχνική ίσως και να χαλάει λίγο, αλλά έχασα και κάτι που είναι ζωτικής σημασίας στη ανωτέρα: την ερμήνευση του στυλ κάθε εποχής. Ερμήνευση πρώτα μέσα στο κεφάλι σου, και ύστερα στο όργανο. Άρα είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρεις έναν καλό καθηγητή, που πέρα από την τεχνική θα σε βάλει στο τριπάκι να αναλύεις τι είναι αυτό που πρόκειται να παίξεις. Άπαξ και τα βρεις αυτά, πιστεύω θα σου παίρνει όλο και λιγότερο χρόνο να μελετήσεις, γιατί δε θα ψάχνεσαι στα τυφλά. Για την ιστορία, συνέχισα μέχρι τη γ' μέση και τώρα έχω ξαναδιακόψει για ένα χρόνο. Καλό είναι αν δεν είσαι συνειδητποιημένος να μην προχωράς σε ανώτερο level, γιατί τελικά ίσως το βαρεθείς. Επίσης, πρέπει να το βλέπεις και λίγο ως γυμναστική π.χ. στις σπουδές (etudes): ό,τι δε σου βγαίνει γρήγορα ή ό,τι σου κουράζει τα χέρια, πάρε ξανά το Hanon ή το Pischna και παίρνε το με αργό tempo για να χτίσεις muscle memory. Δεν πρέπει να το υποτιμάμε αυτό στις μεγάλες τάξεις. Ελπίζω να σε βοήθησα!
#7   


Αυτά τα διάβασες;