ελληνική μουσική
720 online   ·  210.190 μέλη

Πνευματικά δικαιώματα για τραγούδια

SakisLoco
13.02.2023, 03:25

Καλησπέρα στην παρέα. Θα θελα να ρωτήσω, όποιος γνωρίζει να μου πει, πως θα μπορέσω να κατοχυρώσω τα πνευματικά δικαιώματα κάποιων τραγουδιών που έχω ηχογραφήσει στο κινητό μου? Το να τα ανεβάσω σε κάποια ιστοσελίδα όπως το youtube κι αυτό να κρατήσει την ημερομηνία που τ ανέβασα, είχα διαβάσει ότι δεν είναι και η πιο έγκυρη λύση. Επίσης είδα κάποια πράγματα για το ΟΠΙ. Εκεί ζητάνε 20 ευρω για αρχείο μεχρι 3mb. Μου φαίνεται υπερβολικό. Γνωρίζετε κάποιον άλλον δρόμο? Επαναλαμβάνω, αναφέρομαι απλά σε κάποιες ηχογραφήσεις από κινητό, τα οποία φοβάμαι να τα μοιράσω απο δω κι απο κεί, χωρίς να τα διασφαλίσω.

freddieKrueger
13.02.2023, 06:33
Καλημέρα Σάκη Μπορείς να κάνεις τα εξής 1)Να τα στείλεις στον εαυτό σου με e mail και να γράψεις το ονοματεπώνυμό σου 2)Να απευθυνθείς σε συμβολαιογράφο Εγώ αυτό κάνω διασφαλίζοντας έτσι τα πνευματικά δικαιώματα σε ένα κομμάτι. Σημαντικό να ξεκαθαρίσεις αν διεκδικείς τη μουσική ή και τους στίχους σε ένα τραγούδι. Πολλές φορές θα γράψω πχ μουσική ενώ οι στίχοι ανήκουν αλλού. Θεωρώ τότε τίμιο να συμβουλεύσεις και το στιχουργό να διασφαλίσει πνευματικά δικαιώματα στους στίχους του. Πολλοί μπερδεύονται και αν τους γράψεις μουσική για τους στίχους τους αποκτούν την πεποίθηση πως το κομμάτι τους ανήκει ολοκληρωτικά. Οπότε προσοχή κι εκεί.
margatsif
13.02.2023, 17:42

Καλησπέρα SakisLoco ! 

Έτσι για την ιστορία, θέλω να αναφέρω πως πριν πολλά χρόνια οι κατοχυρώσεις πνευματικής ιδιοκτησίας γινότανε στο λεγόμενο  " Τμήμα Εισαγωγής " στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Αυτό σταμάτησε εδώ και εικοσιπέντε περίπου χρόνια και έμεινε ο τρόπος κατοχύρωσης στον συμβολαιογράφο, όπως αναφέρει ο κύριος freddieKrueger και ο παραδοσιακός παλιός τρόπος με τον οποίο μπορείς να στείλεις ένα φάκελο με τα ΕΛΤΑ στον εαυτό σου, με συστημένη επιστολή, που όταν τον παραλάβεις τον κρατάς κλειστό στον χώρο του σπιτιού σου. 

Προσοχή στις σφραγίδες του ταχυδρομίου, ώστε να διακρίνεται ευκρινώς η ημερομηνία αποστολής του φακέλου αυτού.

Το θέμα συμβολαιογράφου  δεν κοστίζει πολύ , μπορείς να κάνεις κατοχύρωση και τριάντα τραγουδιών μαζί με την ίδια τιμή.

Ένας φάκελος μένει στο συμβολαιογραφείο κλειστός και ένα αντίγραφο παίρνεις εσύ στο σπίτι και το κρατάς πάντοτε κλειστό και σφραγισμένο με αναγραφόμενη την ημερομηνία της συμβολαιογραφικής πράξης.

SakisLoco
14.02.2023, 03:57

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας. Τέλος, η απορία μου ειναι η εξής. Επειδή δε γνωρίζω να αποτυπώνω τη μουσική σε πεντάγραμμο, γίνεται σ αυτη τη διαδικασία που αναφέρατε στον συμβολαιογράφο, να τα έχω σε κάποιο φλασάκι ή dvd? Χωρίς βέβαια να τ ανοίξω μετά

margatsif
14.02.2023, 09:34

Καλημέρα !!

Βεβαίως και γίνεται αυτό, αλλά καλό είναι να συνοδεύεται

και από ένα έγγραφο δικό σας που θα αναφέρει

τους τίτλους των τραγουδιών και τον συνολικό αριθμό αυτών.

Πάλι ένα αντίγραφο στον συμβολαιογράφο και ένα στο σπίτι σας.

Καλή επιτυχία !!

SakisLoco
15.02.2023, 03:10
Ευχαριστώ και πάλι!
SakisLoco
22.09.2023, 03:44

Καλησπέρα, να ενημέρωσω απλά οτι ρώτησα μια συμβολαιογράφο και έμαθα οτι για να γίνει η κατοχύρωση θα πρέπει το τραγούδι να ειναι γραμμένο σε πεντάγραμμο με νότες και όχι απλα ηχογραφημένο σε ψηφιακή μορφή.

freddieKrueger
22.09.2023, 05:25

Καλημερα Σακη.

Ρωτα αλλο συμβολαιογραψο.

Αυτο που ειπε ειναι λαθος.

Αν ισχυε θα ειχε καταργησει πνευματικα δικαιωματα απο πολλους μεγαλους μουσικους του παγκοσμιου στερεωματος.

Με αυτο τον τροπο θα μπορουσε να κλαπει απο ενα φυτο του dictee μια ιδιοφυης δημιουργια απο τον πνευματικο του πατερα και να φερεται εκεινο το nerd ως αυθεντικος συνθετης.

Δεν απαξιωνω τη χρησιμοτητα της απεικονισης σε νοτες αλλα ειναι πολυ δευτερευουσας σημασιας.

Ακομη θυμαμαι ποσο περιορισμενος ημουν οταν βασιζα την εκμαθηση της κιθαρας σε πενταγραμμο η  ταμπλατουρα και ποσο απογειωσα το παιξιμο μου οταν εμαθα να ακουω και να παιζω χωρις διαμεσολαβηση "βοηθηματων" οπως ειναι οι νοτες.

Οι νοτες ειναι μεσο και οχι σκοπος.

Ρωτα ενα καλυτερα ενημερωμενο στο θεμα συμβολαιογραφο γιατι αυτο που σου ειπε δεν ισχυει.

CHE
22.09.2023, 05:26
Νομίζω ότι υπάρχουν ειδικά προγράμματα/εφαρμογές που κάνουν αυτόματα γραφή σε πεντάγραμμο, αλλά δεν ξέρω αν είναι αξιόπιστα ούτε είμαι ειδικός. Ίσως κάποιος εδώ μέσα να έχει να προτείνει κάτι...
freddieKrueger
22.09.2023, 05:32
Πραγματι υπαρχουν τετοια προγραμματα αγαπητε Κων/νε. Μου τα ζε προτεινει ο δασκαλος της μουσικης θεωριας οταν με εβλεπε να γραφω τα κομματια μου χειρογραφα σε παρτιτουρες. Μου ειπε να μην παιδευομαι και πως υπαρχουν λογισμικα που αποτυπωνουν νοτες με ευκολο τροπο και μπορεις ανα πασα στιγμη να επαληθευσεις ακουστικα αυτο που γραφεις. Ωστοσο ειναι επιπονο και μοναδικη του χρησιμοτητα ειναι αν θες να δωσεις καπου το κομματι σου πχ σε ενα πιανιστα η σε ενα συγκροτημα να το μελετησουν ωστε να ακουστει καπου. Κατα τ αλλα τα πνευματικα δικαιωματα ανηκουν σε αυτον που εμπνευστηκε και εκτελεσε πρωτος τη μελωδια. Επισης εχει σημασια αν ειναι και στιχουργος καθως θα πρεπει να αποσαφηνιζεται αυτο στην κατοχυρωση πνευματικων δικαιωματων γιατι πολλες φορες τυχαινει να γραψεις μουσικη για στιχους η στιχους για μουσικη. Εκει γινονται παρεξηγησεις καθως ο στιχουργος εσφαλμενα θεωρει δικο του πνευματικο "παιδι" το κομματι η αντιστοιχα ο μουσικος δικη του αποκλειστικα δημιουργια το τραγουδι με τους στιχους και με ολα.
SakisLoco
22.09.2023, 23:56

Παράθεση:

Το μέλος freddieKrueger στις 22.09.2023, 05:25 έγραψε...

Καλημερα Σακη.

Ρωτα αλλο συμβολαιογραψο.

Αυτο που ειπε ειναι λαθος.

Αν ισχυε θα ειχε καταργησει πνευματικα δικαιωματα απο πολλους μεγαλους μουσικους του παγκοσμιου στερεωματος.

Με αυτο τον τροπο θα μπορουσε να κλαπει απο ενα φυτο του dictee μια ιδιοφυης δημιουργια απο τον πνευματικο του πατερα και να φερεται εκεινο το nerd ως αυθεντικος συνθετης.

Δεν απαξιωνω τη χρησιμοτητα της απεικονισης σε νοτες αλλα ειναι πολυ δευτερευουσας σημασιας.

Ακομη θυμαμαι ποσο περιορισμενος ημουν οταν βασιζα την εκμαθηση της κιθαρας σε πενταγραμμο η  ταμπλατουρα και ποσο απογειωσα το παιξιμο μου οταν εμαθα να ακουω και να παιζω χωρις διαμεσολαβηση "βοηθηματων" οπως ειναι οι νοτες.

Οι νοτες ειναι μεσο και οχι σκοπος.

Ρωτα ενα καλυτερα ενημερωμενο στο θεμα συμβολαιογραφο γιατι αυτο που σου ειπε δεν ισχυει.

Η συμβολαιογραφος μου ειπε οτι θα πρεπει να εχει την έννοια του ακριβές αντίγραφου και οτι η Ελλάδα εχει μεινει πίσω σε αυτο το θέμα που ακόμα λειτουργεί με χαρτιά. Αφου δειχνεις σιγουρος όμως θα ρωτήσω και κάποιον άλλον. Ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση