ελληνική μουσική
269 online   ·  209.531 μέλη

Πνευματικά δικαιώματα για τραγούδια

SakisLoco
Περαστική Νότα
Chat
13.02.2023, 03:25

Καλησπέρα στην παρέα. Θα θελα να ρωτήσω, όποιος γνωρίζει να μου πει, πως θα μπορέσω να κατοχυρώσω τα πνευματικά δικαιώματα κάποιων τραγουδιών που έχω ηχογραφήσει στο κινητό μου? Το να τα ανεβάσω σε κάποια ιστοσελίδα όπως το youtube κι αυτό να κρατήσει την ημερομηνία που τ ανέβασα, είχα διαβάσει ότι δεν είναι και η πιο έγκυρη λύση. Επίσης είδα κάποια πράγματα για το ΟΠΙ. Εκεί ζητάνε 20 ευρω για αρχείο μεχρι 3mb. Μου φαίνεται υπερβολικό. Γνωρίζετε κάποιον άλλον δρόμο? Επαναλαμβάνω, αναφέρομαι απλά σε κάποιες ηχογραφήσεις από κινητό, τα οποία φοβάμαι να τα μοιράσω απο δω κι απο κεί, χωρίς να τα διασφαλίσω.


#1   
freddieKrueger
Βετεράνος
Chat
13.02.2023, 06:33
Καλημέρα Σάκη Μπορείς να κάνεις τα εξής 1)Να τα στείλεις στον εαυτό σου με e mail και να γράψεις το ονοματεπώνυμό σου 2)Να απευθυνθείς σε συμβολαιογράφο Εγώ αυτό κάνω διασφαλίζοντας έτσι τα πνευματικά δικαιώματα σε ένα κομμάτι. Σημαντικό να ξεκαθαρίσεις αν διεκδικείς τη μουσική ή και τους στίχους σε ένα τραγούδι. Πολλές φορές θα γράψω πχ μουσική ενώ οι στίχοι ανήκουν αλλού. Θεωρώ τότε τίμιο να συμβουλεύσεις και το στιχουργό να διασφαλίσει πνευματικά δικαιώματα στους στίχους του. Πολλοί μπερδεύονται και αν τους γράψεις μουσική για τους στίχους τους αποκτούν την πεποίθηση πως το κομμάτι τους ανήκει ολοκληρωτικά. Οπότε προσοχή κι εκεί.
#2   
margatsif
Σολίστ
Chat
13.02.2023, 17:42

Καλησπέρα SakisLoco ! 

Έτσι για την ιστορία, θέλω να αναφέρω πως πριν πολλά χρόνια οι κατοχυρώσεις πνευματικής ιδιοκτησίας γινότανε στο λεγόμενο  " Τμήμα Εισαγωγής " στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Αυτό σταμάτησε εδώ και εικοσιπέντε περίπου χρόνια και έμεινε ο τρόπος κατοχύρωσης στον συμβολαιογράφο, όπως αναφέρει ο κύριος freddieKrueger και ο παραδοσιακός παλιός τρόπος με τον οποίο μπορείς να στείλεις ένα φάκελο με τα ΕΛΤΑ στον εαυτό σου, με συστημένη επιστολή, που όταν τον παραλάβεις τον κρατάς κλειστό στον χώρο του σπιτιού σου. 

Προσοχή στις σφραγίδες του ταχυδρομίου, ώστε να διακρίνεται ευκρινώς η ημερομηνία αποστολής του φακέλου αυτού.

Το θέμα συμβολαιογράφου  δεν κοστίζει πολύ , μπορείς να κάνεις κατοχύρωση και τριάντα τραγουδιών μαζί με την ίδια τιμή.

Ένας φάκελος μένει στο συμβολαιογραφείο κλειστός και ένα αντίγραφο παίρνεις εσύ στο σπίτι και το κρατάς πάντοτε κλειστό και σφραγισμένο με αναγραφόμενη την ημερομηνία της συμβολαιογραφικής πράξης.


#3   
SakisLoco
Περαστική Νότα
Chat
14.02.2023, 03:57

Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας. Τέλος, η απορία μου ειναι η εξής. Επειδή δε γνωρίζω να αποτυπώνω τη μουσική σε πεντάγραμμο, γίνεται σ αυτη τη διαδικασία που αναφέρατε στον συμβολαιογράφο, να τα έχω σε κάποιο φλασάκι ή dvd? Χωρίς βέβαια να τ ανοίξω μετά


#4   
margatsif
Σολίστ
Chat
14.02.2023, 09:34

Καλημέρα !!

Βεβαίως και γίνεται αυτό, αλλά καλό είναι να συνοδεύεται

και από ένα έγγραφο δικό σας που θα αναφέρει

τους τίτλους των τραγουδιών και τον συνολικό αριθμό αυτών.

Πάλι ένα αντίγραφο στον συμβολαιογράφο και ένα στο σπίτι σας.

Καλή επιτυχία !!


#5   
SakisLoco
Περαστική Νότα
Chat
15.02.2023, 03:10
Ευχαριστώ και πάλι!
#6