ελληνική μουσική
  198 online   ·  210.669 μέλη
  chat

  Η οικοδόμηση του Σοσιαλισμού!

  dijo
  30.04.2006, 05:24
  Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από εργάτες στην Τσεχοσλοβακία, πριν περίπου 30-35 χρόνια:


  Η θεωρία και η πράξη της οικοδόμησης του Σοσιαλισμού

  1. Γιατί οικοδομούμε το Σοσιαλισμό;
  -Γιατί είναι προτιμότερο από το να δουλεύουμε.

  2. Ποιες είναι οι βασικές αρχές του σοσιαλισμού;
  -Στον Καπιταλισμό υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ενώ στο Σοσιαλισμό συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Τα πάντα ωριμάζουν σταθερά και μελετημένα προς το χειρότερο, ενώ ο Σοσιαλισμός αποτελεί, για τον ίδιο, γκάζι και φρένο ταυτόχρονα. Από την αμφίβολη επιτυχία, στη βέβαιη αποτυχία.

  3. Τι είναι ο Σοσιαλισμός;
  -Ο Σοσιαλισμός είναι η τιμωρία για την Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο Σοσιαλισμός είναι το κοινωνικό σύστημα, το οποίο επιλύει σφάλματα, που ουδέποτε θα εμφανίζονταν σε άλλο κοινωνικό σύστημα. Ο Σοσιαλισμός είναι η πιο σαφής απόδειξη της επικράτησης της ιδεολογίας, έναντι της κοινής λογικής. Είναι το κοινωνικό σύστημα στο οποίο κανείς δεν παραξενεύεται όταν κάτι δεν πάει καλά, ενώ όλοι μένουν έκπληκτοι όταν συμβαίνει το αντίθετο.

  4. Πότε θα έχει συντελεστεί η οικοδόμηση του Σοσιαλισμού στη χώρα μας;
  -Όταν πλέον θα τον έχουμε όλοι σιχαθεί.

  5. Ποιες είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ορθή οικοδόμηση του Σοσιαλισμού;
  - Η ορθή οικοδόμηση του Σοσιαλισμού μπορεί να επιτευχθεί μόνον εφόσον επικρατούν πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Δεν πρέπει να έχει παγωνιά, ούτε να ψιχαλίζει, πρέπει να επικρατεί άπνοια, ζέστη, όχι όμως καύσωνας. Τέλος θα πρέπει να υπάρχουν πολύ αραιές νεφώσεις.

  6. Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του Σοσιαλισμού;
  -Ο Ιμπεριαλισμός, η Άνοιξη, το Καλοκαίρι, το Φθινόπωρο και ο Χειμώνας.

  7. Μήπως η οικοδόμηση του Σοσιαλισμού έχει καθυστερήσει;
  -Ναι, καθυστέρησε. Η οικοδόμηση θα είχε συντελεστεί ταχύτερα, αν είχε ανατεθεί στους εργαζομένους ως έξτρα μεροκάματο.

  8. Υπάρχουν ταξικές διακρίσεις στο Σοσιαλισμό;
  -Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Οι ταξικές διακρίσεις, ένα ιμπεριαλιστικό φαινόμενο, έχουν εξαλειφθεί πλήρως μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση. Στο Σοσιαλισμό υπάρχει πλήρης και αδιαμφισβήτητη ισότητα. Εντούτοις είναι αλήθεια, ότι κάποιοι άνθρωποι ή κατηγορίες ανθρώπων απολαμβάνουν περισσότερη ισότητα από άλλους.

  9. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ λαού και ανθρώπων στο Σοσιαλισμό;
  -Ο λαός μας παλεύει για μια νέα και δίκαιη κοινωνία, υπερπηδώντας δυναμικά όλα τα εμπόδια που παρουσιάζονται, ενώ οι άνθρωποι δε δίνουν φράγκο.

  10. Ποια είναι η σχέση μεταξύ εργασίας και αμοιβής στο Σοσιαλισμό;
  -Η αμοιβή αποτελεί τιμωρία για την παραχθείσα εργασία. Οι εργαζόμενοι προσποιούνται πως δουλεύουν, και η κυβέρνηση προσποιείται πως τους πληρώνει.

  11. Ποιοι είναι οι νόμοι της αγοράς στο Σοσιαλισμό;
  -Ο κόσμος είναι υποχρεωμένος να ψωνίσει μόνο ότι υπάρχει στα καταστήματα, και έπειτα να πειστεί πως αυτό που αγόρασε, το χρειάζεται, το χρειάστηκε ή πρόκειται να το χρειαστεί. Ο καθορισμός των τιμών, γίνεται έχοντας πάντα υπόψη, τους καταναλωτές λιανικής. Για παράδειγμα, η αύξηση της τιμής του χαρτιού υγείας, συνδέεται με τη μείωση των τιμών των ατμομηχανών.

  12. Θα υπάρχουν χρήματα όταν περάσουμε από το Σοσιαλισμό στον Κομμουνισμό;
  -Η ερώτηση είναι κάπως πρόωρη, αλλά μπορεί να απαντηθεί. Οι δογματικοί υποστηρίζουν δεν θα υπάρχουν, ενώ οι ρεβιζιονιστές διαφωνούν. Οι πραγματικοί Μαρξιστές – Λενινιστές υποστηρίζουν πως για κάποιους θα υπάρχουν, ενώ για κάποιους άλλους όχι.

  13. Υπάρχουν κράτη στα οποία είναι αδύνατη η οικοδόμηση του Σοσιαλισμού;
  -Ναι, για παράδειγμα σε κράτη όπως το Λουξεμβούργο ή η Ανδόρα. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως είναι αδύνατο να χωρέσει ένα τόσο μεγάλο χάος σε τόσο μικρή έκταση.

  Επίλογος:
  Το ότι ο δρόμος προς το Σοσιαλισμό θα ήταν ευχάριστος, το έχουν πει και οι κλασικοί. Το ότι θα έπεφτε τόσο γέλιο όμως, δεν το φανταζότανε κανείς.
  dimitrapan
  30.04.2006, 15:14
  Τώρα εμένα γιατί μου έρχεται να κάνω αυτό και αυτό ταυτόχρονα???
  Aiolos_m
  30.04.2006, 16:16
  Και από τους εργάτες της Τσεχοσλοβακίας τι αντιπροτίνεται ως ορθότερο; Ο καπιταλισμός να φανταστώ; Από εσένα dijo; Πες μας δυο λόγια κι εσύ για τον σκοπό του τόπικ σου...
  mauro_provato
  30.04.2006, 16:24
  Δεν θα περάσει ο φασισμός...

  thank
  30.04.2006, 17:02
  ναι, πολλά απο τα επιμέρους απαοσπάσματα κυκλοφορούσαν και σαν ανέκδοτα, στον ίδιο τον χώρο της αριστερας. Οντως δεν ειναι καινούργια ... Και έπεφτε γέλιο. Είναι όντως πολύ "έξυπνα" και καλά μελετημένα, δομημένα κλπ. Εξυπηρετούν τέλεια έναν σκοπό, αν θελήσει να τα αξιοποιήσει κάποιος κατάλληλα.

  Ειναι ξεπερασμένα, γιατι απλά ... αναφέρονται σε μία κοινωνική δομή που δεν υπάρχει πλέον. .Σήμερα η κοινωνία μας δεν απειλείται απο κανενός είδους "κόκκινο όραμα" αλλά από το τί θα κάνουμε με το σύστημα που ήδη έχουμε ...(η τι θα μας κάνει ...)

  Απλά θα ήθελα να ξέρω ΄(αν βέβαια έχεις την πληροφόρηση), πού βρίσκονται αυτά τα κείμενα, αν τα έγραψαν εργάτες (υποθέτω πως θα εννοείς το '68 στην εξέγερση της Πράγας), γιατι μπορεί να προέρχονται απο οποιονδήποτε .... . Θα σε παρακαλούσα να το παραθέσεις.

  Και θα μου επιτρέψεις, έτσι όπως το έγραψες, να σου πώ ότι ανοίγεις ένα θέμα εστιασμένο σε καθαρό πολιτικό αντικείμενο και δίνοντας ένα στίγμα πολύ συγκεκριμένο για τη δική σου οπτική γωνία. . Αλλά θα ξεκινήσει κουβέντα για το αν ο καπιταλισμός ή ο σοσιαλισμός ειναι καλό η κακό. Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα, αλλα ειναι και ενα ζήτημα ΄"μέχρι που το πάμε" ...

  Επίσης, για την ιστορία, και επειδή το κείμενό σου απο τη στιγμή που ειναι στον αέρα μπρεί να προκαλέσει παρεξγήσεις, σημειώνω πως,

  - Η άνοιξη της Πράγας προκλήθηκε από ίδιες δυνάμεις του Κομμουνιστικού Κόμματος της τότε ενιαίας Τσεχοσλοβακίας. Και τη στήριξαν και στη διάρκεια της εξέγερσης.

  - ανάμεσα σε πολλά άλλα, προσπάθησε να θέσει βάσεις για νέο σύστημα, με κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνικό έλεγχο των μέσων παραγωγής, δημοκρατικές διαδικασίες κλπ. Δεν υπήρξε μετωπική σύγκρουση με το ιδεολογικό πλαίσιο της σοσιαλιστικής ιδέας, τουλάχιστον ως βασικό συστατικό της "άνοιξης της πράγας" Σε αυτό συνετέλεσε και το εξαιρετικά προηγμένο επίπεδο βιομηχανικης κουλτούρας, πολιτισμού, κλπ .. που χαρακτήριζε την χώρα.

  - Ζήτησε βοήθεια απο τη Δύση, την οποία ουδέποτε έλαβε, έστω και σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε να "το σκεφτεί" λίγο η τότε ΕΣΣΔ.

  - Η καταστολή της με την εισβολή των σοβιετικών στρατευμάτων, σήμανε τη διάλυση των πάντων (Ξήλωμα και διώξεις των στελεχών του Κ.Κ., κλείσιμο συνδικάτων, που λειτουργούσαν ελέυθερα, εφημερίδων, πολιτιστικών ομάδων κλπ.). Πολλοί καλλιτέχνες έφυγαν για τη Δύση.

  - Την τελευταία στιγμή, αν και ο στρατός της Τσεχοσλοβακίας ήταν έτοιμος να αντισταθεί στους εισβολείς της ΕΣΣΔ, αυτό δεν έγινε. Θεωρήθκε μάταιο και εκτιμήθηκε πως θα οδηγούσε σε ασκοπη αιματοχυσία, εφόσον δεν θα υπήρχε στήριξη απο αλλού. Ποιος να τα βάλει με την υπερδύναμη? Υπήρξαν αρκετοί νεκροί από πολίτες, από μεμονωμένα τμήματα στρατού και αστυνομίας της Τσεχοσλοβακίας που αντιστάθηκαν.

  Ευχαριστώ poly.
  gazakas
  30.04.2006, 17:31
  Θάνο για άλλη μια φορά με κάλυψες (αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος που δε συμμετέχω τελευταία στις συναφείς συζητήσεις του ΜΗ)! Το κείμενο αυτό είναι αρκετά αστείο για κάποιον που γνωρίζει τις δομές ενός κράτους του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά δεν ξέρω κατά πόσον μπορεί να λειτουργήσει σήμερα που το σύστημα αυτό δεν υπάρχει πλέον στην Ανατ. Ευρώπη. Εξάλλου, αυτά τα γράφουν (μάλλον), όπως ευφυώς σημειώνει ο Θάνος, άνθρωποι που δεν ήθελαν ένα άλλο σύστημα, αλλά άνθρωποι που ήθελαν να βελτιώσουν το υπάρχον...

  Επιπλέον, επειδή όντως ανοίγει ένα ζήτημα σχετικά με το Σοσιαλισμό, τον Κομμουνισμό, τον Καπιταλισμό, τον Ιμπεριαλισμό και διάφορους άλλους -ισμούς, θέλω να σημειώσω ότι ιστορικά οι λαοί των κρατών που υιοθέτησαν σοσιαλιστικά ή κομμουνιστικά συστήματα δεν "έχασαν" μόνο. Ας κοιτάξει κάποιος το βιοτικό τους επίπεδο πριν (π.χ. τσαρική Ρωσία) και έπειτα ας αρχίσει να δαιμονοποιεί ή να γελοιοποιεί πράγματα.


  dijo
  04.05.2006, 02:49
  Επανέρχομαι (έστω και με καθυστέρηση):

  Quote:
  Aiolos_m: Και από τους εργάτες της Τσεχοσλοβακίας τι αντιπροτίνεται ως ορθότερο; Ο καπιταλισμός να φανταστώ; Από εσένα dijo; Πες μας δυο λόγια κι εσύ για τον σκοπό του τόπικ σου...


  Φαντάζομαι πως δεν είχαν σκοπό να προτείνουν κάτι άλλο, αλλά να ασκήσουν κριτική, όχι στο Σοσιαλισμό ως ιδεολογία, αλλά στο πως λειτουργούσε τότε. Όσο για το σκοπό του topic, φαίνεται κατ' αρχήν από την κατηγορία στην οποία το έβαλα.

  Quote:
  thank: Απλά θα ήθελα να ξέρω ΄(αν βέβαια έχεις την πληροφόρηση), πού βρίσκονται αυτά τα κείμενα, αν τα έγραψαν εργάτες (υποθέτω πως θα εννοείς το '68 στην εξέγερση της Πράγας), γιατι μπορεί να προέρχονται απο οποιονδήποτε .... . Θα σε παρακαλούσα να το παραθέσεις.


  Ξέρω, από τον άνθρωπο που το έγραψε, πως γράφτηκε γύρω στο '70 - '75. Το χειρόγραφο δεν το κράτησα, απλά το μετέφρασα.

  Quote:
  thank: Ειναι ξεπερασμένα, γιατι απλά ... αναφέρονται σε μία κοινωνική δομή που δεν υπάρχει πλέον.


  Σήμερα που η κοινωνική αυτή δόμη δεν υπάρχει, υπάρχουν πολλοί οι οποίοι λιβανίζουν το σύστημα αυτό που λειτούργησε όχι μόνο στην Τσεχοσλοβακία, αλλά και σε όλα τα κράτη του πρώην Ανατολικού μπλοκ, χωρίς καν να ασκούν κριτική για τα στραβά του συστήματος.
  Έχω ακούσει ανθρώπους να κατηγορούν τον Γκάτσο και τον Χατζιδάκι για τον στίχο: αυτός ο κόσμος δε θα αλλάξει ποτέ , υποστηρίζοντας πως αυτοί πρόκειται να αλλάξουν τον κόσμο. Αυτοί οι ίδιοι, όχι μόνο δεν ασκούν κριτική για το πως λειτούργησε τότε ο Σοσιαλισμός, αλλά ακούγοντάς τους, αποκομίζεις την εντύπωση πως οι πρώην Σοσιαλιστικές χώρες ήταν ο επι γης παράδεισος.
  Θεωρώ λοιπόν, πως όσα γράφει το κείμενο δεν είναι ξεπερασμένα, αρκεί να ληφθούν υπόψη ως εξ αριστερών κριτική της αριστεράς, και όχι ως δεξιά προπαγάνδα.

  Quote:
  gazakas: θέλω να σημειώσω ότι ιστορικά οι λαοί των κρατών που υιοθέτησαν σοσιαλιστικά ή κομμουνιστικά συστήματα δεν "έχασαν" μόνο. Ας κοιτάξει κάποιος το βιοτικό τους επίπεδο πριν (π.χ. τσαρική Ρωσία) και έπειτα ας αρχίσει να δαιμονοποιεί ή να γελοιοποιεί πράγματα.


  Συμφωνώ, αλλά το να φτάσουμε από "το μη χείρον βέλτιστον", στο να αγιοποιούμε κάποια πράγματα, νομίζω ότι παραπάει.

  Quote:
  thank: ...δίνοντας ένα στίγμα πολύ συγκεκριμένο για τη δική σου οπτική γωνία.


  Δηλαδή;
  thank
  04.05.2006, 05:25
  Φίλε dijo

  Την εξ "αριστερών" κριτική την αναφέραμε νομίζω αρκετοί. Η καλύτερα την "Οχι εκ δεξιών" κριτική. Απλά πολλές φορές (εξ ου και η τοποθέτησή μου περί οπτικής γωνίας σου) ενα μεμονωμένο κείμενο τέτοιου τύτου, λογικό ειναι οδηγεί σε γενικεύσεις Η εξ "αριστερών" προσέγγισή σου δεν φάνηκε. Το αντίθετο. Θα μου πεις "Και αν ηταν εκ δεξιών ?" κακό ειναι ? Οχι προφανώς. Απλά δίνει ένα στίγμα. Τίποτα περισσότερο.

  Στο κείμενο αναφέρεται η λέξη σοσιαλισμός συνέχεια. Προκύπτει ότι ειναι κακό ... Ε, ειδικά οταν αναφερόμαστε σε καθεστώτα που δεν υπάρχουν και τα ταυτίζουμε με ιδεολογίες... και οράματα (ίσως και ουτοπίες). Καμμία διάκριση μεταξυ συστήματος της χώρας και "ιδέας". Τέλος πάντων, το θέμα ειναι τεράστιο έτσι κι αλλοιώς.

  Δεν κατάλαβα τη συσχέτιση με κάποιους που κριτικάρουν τον Κεμάλ στα μέρη της Ανατολής. Ειναι ποίηση, ειναι τραγούδι, αυτό πυο παρέθεσες ειναι πολιτικό κείμενο (κατά τη γνώμη μου.) .. Και οκ, αν θεωρήσουμε πως το κείμενο λέει ότι "αστα να πανε .. βλέπετε τι έγινε και εκει" (απλουστευτικά το γράφω) δεν νομίζω πως η αγωνία του καλλιτέχνη έχει πάντα αναγκη πολιτικής επιβεβαίωσης.

  Για την προέλευση του κειμένου, οκ, δεν χρειάζεται να παραθέτουμε και του κόσμου τα πιστοποιητικά σαν πηγές, απλά, αν ειναι από τρίτον, που το ειδε κάπου κλπ .. καταλαβαίνεις πως μπορει να παραπλανεί όλους μας ο τίτλος. Αν πάλι, εισαι βέβαιος για την πηγή του επίσης οκ.

  Ευχαριστώ πολύ
  uNick
  04.05.2006, 12:04
  Quote:

  Το μέλος dijo στις 04-05-2006 στις 02:49 έγραψε:

  Επανέρχομαι (έστω και με καθυστέρηση):

  Quote:
  Aiolos_m: [i]Και από τους εργάτες της Τσεχοσλοβακίας τι αντιπροτίνεται ως ορθότερο; Ο καπιταλισμός να φανταστώ; Από εσένα dijo; Πες μας δυο λόγια κι εσύ για τον σκοπό του τόπικ σου...


  Φαντάζομαι πως δεν είχαν σκοπό να προτείνουν κάτι άλλο, αλλά να ασκήσουν κριτική, όχι στο Σοσιαλισμό ως ιδεολογία, αλλά στο πως λειτουργούσε τότε. Όσο για το σκοπό του topic, φαίνεται κατ' αρχήν από την κατηγορία στην οποία το έβαλα.


  [/I]


  Μήπως θα ήταν καλό αυτή η συζήτηση να μεταφερθεί στις "Φιλοσοφικές"? Το λέει και ο dijo, αλλά είναι και αυτονόητο ότι το θέμα άνοιξε στην κατηγορία αυτή με διάθεση χιουμοριστική, και όχι για να αναλυθεί ο Σοσιαλισμός ως σύστημα.
  Παίδες, χαλαρώστε...
  gazakas
  04.05.2006, 13:18
  @ dijo, uΝick
  Και στο προηγούμενο post μου αναγνώρισα το γεγονός ότι το κείμενο είναι αστείο και μπορεί να κάνει κάποιον να γελάσει με την ψυχή του, αλλά με μια προϋπόθεση: να γνωρίζει το αντικείμενο της σάτιρας. Αν δε συμβαίνει αυτό (πράγμα που θεωρώ ότι σήμερα είναι το πιθανότερο), αν δηλαδή ο αναγνώστης του κειμένου δεν έχει υπόψη του σε τι ακριβώς αναφέρεται το κείμενο και για ποιον "σοσιαλισμό" μιλάει, τότε από τη μια χάνεται η δύναμη των ευφυολογημάτων του και, από την άλλη, ο ανυποψίαστος αναγνώστης κινδυνεύει να ταυτίσει ένα θεωρητικό φιλοσοφικό και κοινωνικό σύστημα με συγκεκριμένες ιστορικές εφαρμογές του και έτσι να δημιουργήσει ή να τροφοδοτήσει ένα στερεότυπο (ανακριβές όπως όλα τα στερεότυπα) για το σοσιαλισμό.
  Χωρίς να θέλω να ρίξω λάδι στη φωτιά και χωρίς να θεωρώ ότι έχουν το ίδιο βάρος, θα ήθελα να σκεφτείτε ένα αντίστοιχο κείμενο στο οποίο θα γινόταν μια παρόμοια χιουμοριστική κριτική - σάτιρα του χριστιανισμού, η οποία όμως θα αντλούσε την εμπειρία της για παράδειγμα από τα έργα και τις ημέρες του Καθολικισμού ή μιας από τις δεκάδες Εκκλησίες των ΗΠΑ. Πώς θα ένιωθε λέτε κάποιος πιστός αν έβλεπε ως τίτλο του κειμένου αυτού το "Η οικοδόμηση του Χριστιανισμού"; Δεν το λέω από την άποψη της βλασφημίας αλλά από το γεγονός ότι θα νιώθει πώς η σάτιρα κακώς γενικεύει...
  uNick
  04.05.2006, 15:46
  Έχεις απόλυτο δίκιο Αντώνη, όπως και ο Θάνος και ο dijo... Μην αρπάζεσαι. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί "ανυποψίαστοι αναγνώστες" εδώ μέσα που να μπορούσαν να παρερμηνεύσουν κάτι από αυτό το topic. Και μόνο το γεγονός ότι το βρίσκουμε στην κατηγορία "Ανέκδοτα & Αστεία Links" εξασφαλίζει (ως ένα βαθμό τουλάχιστον) ότι ο αναγνώστης θα το δει με χιούμορ και δεν θα το λάβει ως ιστορική εφαρμογή ή οτιδήποτε άλλο...

  Πάντως θα είχε ενδιαφέρον ένα τέτοιο topic στις Φιλοσοφικές συζητήσεις... Ίσως αρκετοί από εμάς (κι εγώ μαζί) να μάθαιναν μερικές αλήθειες που αφορούν μια ολόκληρη ιδεολογία...
  Aiolos_m
  04.05.2006, 16:41
  Όπα ρε παιδιά. Με το πόστ απλά ήθελα να δω τις σκέψεις εκείνου που δημιούργησε το τόπικ στα χιουμοριστικά. Να δω αν χλευάζει ή κάνει χιούμορ. Γιατί έχει διαφορά...