ελληνική μουσική
405 online   ·  208.897 μέλη

Ρωτήστε τον Νίκο Πορτοκάλογλου !

jorge
Musantiquus , Administrator
Chat
29.11.2006, 21:00
Εξασφαλίσαμε το "ναι" του Νίκου Πορτοκάλογλου για συνέντευξη στο MusicHeaven!

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης με τις τόσες και τόσες επιτυχίες, από την εποχή των Φατμέ μέχρι και σήμερα, θα κληθεί να απαντήσει στις δύσκολες και ουσιαστικές (ελπίζω) ερωτήσεις των μελών του MusicHeaven.

Ναι, ναι, σωστά καταλάβατε. Οι ερωτήσεις δε θα βγουν από έναν άνθρωπο, αλλά από όλους μας! Σκεφτείτε τι θέλετε να ρωτήσετε το Νίκο Πορτοκάλογλου και γράψτε σε αυτό το topic την ερώτηση. Αν η ερώτηση είναι σαφής και ξεκάθαρη, τότε θα τη συμπεριλάβουμε στις ερωτήσεις!

Και ένα δωράκι:

Στη συνέντευξη θα πάρουμε μαζί και ένα μέλος του MusicHeaven για να γνωρίσει από κοντά το Νίκο Πορτοκάλογλου και - αν θέλει - να του υποβάλει μερικές ερωτήσεις! Το μέλος αυτό θα προκύψει από κλήρωση ανάμεσα σε όσους στείλουν ερώτηση.

Επομένως..... Στείλτε τις ερωτήσεις σας και δηλώστε συμμετοχή στην κλήρωση για να συναντήσετε από κοντά τον Νίκο Πορτοκάλογλου!


Ακολουθεί μικρό βιογραφικό του Νίκου για να εμπνευστείτε:

---
ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ : Μικρό Βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Βόλο στις 30 Δεκεμβρίου του 1957.
Όταν είναι 4 χρόνων , η οικογένειά του εγκαθίσταται στην Αθήνα.
Μαθητής της δευτέρας γυμνασίου το 1970 αποκτά την πρώτη του κιθάρα και με τη βοήθεια μιας μεθόδου πρακτικής εκμάθυνσης αλλά και του ξαφνικού προσωπικού του πάθους, αρχίζει να μελετά με τις ώρες, ‘ξεπατικώνοντας” τραγούδια από δίσκους.
Γύρω στα 1973 - 74, με κάποιους από τους συμμαθητές του στο σχολείο δημιουργούν ένα συγκρότημα και μ’ αυτό παίζουν το νεανικό ρεπερτόριο της εποχής. Τα πρώτα του τραγούδια με ελληνικούς στίχους και θέματα - ανάμεσά τους και πολύ γνωστός κατόπιν “Άσωτος υιός” - θα τα γράψει τελειώνοντας το Λύκειο ( 1976).
Το 1980 οι : Πορτοκάλογλου ( κιθάρα, τραγούδι ), Τσάκαλος ( ντράμς ) και Μουστάκης ( πλήκτρα ) μαζί με τον Δημήτρη Καλατζή, επίσης παλιό συμμαθητή ( μπάσο ), δημιουργούν ένα τετραμελές συγκρότημα με ηλεκτρικό ήχο και, με βάση δέκα τραγούδια του Πορτοκάλογλου, κάνουν πρόβες και ετοιμάζουν δοκιμαστικό με στόχο τη δισκογραφία. Το όνομα του συγκροτήματος προϋπάρχει από ένα προηγούμενο ευρύτερο νεανικό μουσικοθεατρικό σχήμα : «Φατμέ». Το Μάιο του 1981 το συγκρότημα θα αρχίσει να ηχογραφεί τα πρώτα του τραγούδια και ο πρώτος δίσκος θα βγει στις αρχές του 1982, με παραγωγό τον Τάσο Φαληρέα από την δισκογραφική εταιρία ΕΜΙ. Λίγο νωρίτερα θ αρχίσουν τις ζωντανές εμφανίσεις τους σε μικρούς “ροκ’ χώρους της εποχής εκείνης...
Θ’ ακολουθήσει, αρχές του ’83, ο δίσκος “ΨΕΜΑΤΑ”, αλλά το συγκρότημα θ’ αρχίσει να προκαλεί το ενδιαφέρον ευρύτερων ομάδων με τον τρίτο του δίσκο, το “ΡΙΣΚΟ”, ο οποίος εντάσσεται στις - όχι τόσο διαδεδομένες ακόμα τότε - προσπάθειες για τη δημιουργία ενός “μεικτού” - λαϊκού και, ταυτόχρονα, ηλεκτρικού - “ήχου”. Ωστόσο η πλατιά αποδοχή θα έρθει το ’86, μέσα από τον τέταρτο δίσκο του συγκροτήματος , το “ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠ’ ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ”, με τη συμβολή τραγουδιών όπως το “Καλοκαιράκι” και το “Πες το κι έγινε”, με το οποίο θα συμμετέχει στο δίσκο η Χάρις Αλεξίου. Ωστόσο, με την κυκλοφορία ενός ακόμα δίσκου με καινούργια τραγούδια ( “ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ”, 1988 ) αλλά και ενός “λάιβ” από τις τελευταίες κοινές τους εμφανίσεις (Τίτλος : “ΠΑΛΚΟ”, Μάρτιος 1989 ) γράφεται ο επίλογος της πορείας του συγκροτήματος.Στο επόμενο διάστημα ο Νίκος Πορτοκάλογλου, γράφοντας καινούργια τραγούδια, προσπαθεί να χαράξει την δική του, προσωπική πορεία. Με βασικό συνεργάτη τον Γιώργο Ανδρέου, με κατ’ εξοχήν ακουστική ενορχήστρωση και τη συμμετοχή αρκετών λαϊκών μουσικών θα κυκλοφορήσει στις αρχές του ’90 ο δίσκος “ΦΩΝΕΣ” ,σηματοδοτώντας ένα καινούργιο προσωπικό πια, ξεκίνημα. Το Δεκέμβρη του 1990, κυκλοφορεί ο δίσκος ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ με μουσική του Νίκου Πορτοκάλογλου και στίχους και ερμηνεία της Αφροδίτης Μάνου. Σιγά σιγά, προσπαθεί να επανασυστήσει ένα καινούργιο γκρουπ μουσικών, για μονιμότερη συνεργασία. Μ’ αυτό το σχήμα, θα ηχογραφήσει το δεύτερο προσωπικό του δίσκο, το “ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ, ΣΗΚΩ ΧΟΡΕΨΕ”, που θα κυκλοφορήσει στα τέλη του ’92. Στο δίσκο συμμετέχει ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Το φθινόπωρο του ’93, εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την δισκογραφική εταιρία “Πολυγκραμ” ( κατοπινή “Γιουνιβέρσαλ” ) με το δίσκο “ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙΩ” . Το 1995 συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, στην ταινία του “ΑΚΡΟΠΟΛ” .Το λαϊκό τραγούδι “Κλείσε τα μάτια σου” που γράφει και τραγουδά ο ίδιος στην ταινία, γίνεται ευρύτερα γνωστό και πέρα από αυτήν.

Το Μάρτιο του 1996 θα κυκλοφορήσει ένας δίσκος του που θα γνωρίσει μεγάλη απήχηση και θα βάλει σε νέες βάσεις τη σχέση του με το κοινό. Είναι ο “ΑΣΩΤΟΣ ΥΙΟΣ” - ο τίτλος παρμένος από το πρώτο του πολύ γνωστό κομμάτι - και σ’ αυτόν δουλεύει πάνω στην ιδέα τής εκ νέου παρουσίασης κάποιων παλιότερων τραγουδιών του με άλλους τραγουδιστές.

Η επόμενη δουλειά του θα είναι η μουσική και τραγούδια για την ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα “ΒΑΛΚΑΝΙΖΑΤΕΡ” που θα κυκλοφορήσει σε δίσκο το καλοκαίρι του ’97, με τίτλο “ΚΡΥΦΤΟ”. Προχωρώντας και πέρα από τα κομμάτια που ακούγονταν στην ταινία, αποτελεί μια νέα προσπάθεια μείξης ακουστικών και ηλεκτρικών οργάνων και γίνεται με τη συμμετοχή τόσο του βασικού γκρουπ του αυτά τα χρόνια, όσο και πολλών καθιερωμένων μουσικών της νέας γενιάς . Έχοντας τους ίδιους βασικούς συνεργάτες - μουσικούς ( Τσάκαλο, Μουράτογλου, Αράπη ), θα παρουσιάσει στα τέλη του 1999 και την επόμενη προσωπική του δουλειά. Είναι ο δίσκος “ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΒΟΛΟ”. Στιγμή ωριμότητας σε ότι αφορά την αντιμετώπιση αμιγώς ηλεκτρικού ήχου, με βασικό “μέσον” ένα τετραμελές γκρουπ.

Η μουσική και τα τραγούδια μιας ακόμα ταινίας του Σωτήρη Γκορίτσα είναι η πιο πρόσφατη μέχρι σήμερα δουλειά του. Τέλη του 2001... Με την κυκλοφορία του δίσκου με την μουσική του ΜΠΡΑΖΙΛΕΡΟ , γνωρίζει τεράστια αποδοχή το τραγούδι “Θάλασσά μου σκοτεινή’. Το κομμάτι πλειοδοτεί σε ραδιοφωνικές μεταδόσεις αλλά και ο δίσκος γενικότερα γνωρίζει μεγάλη κυκλοφορία.

Στα τέλη του 2002, με τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων στη δισκογραφία, κυκλοφορεί και κάνει ιδιαίτερη αίσθηση μια συλλογή με τραγούδια από το σύνολο της πρώτης περιόδου του ( Τίτλος : Νίκος Πορτοκάλογλου, “Φατμέ” και φίλοι «Υπάρχει λόγος σοβαρός» ) ενώ επανεκδίδεται σε νέα ιδιαίτερα επιμελημένη, στον ήχο και το πληροφοριακό της υλικό, έκδοση το σύνολο των δίσκων εκείνης της εποχής.

Το 2003, τον βρίσκει στη σκηνή της Μέδουσας, όπου πραγματοποιεί έναν κύκλο εμφανίσεων με μουσικούς συνοδοιπόρους του τον Οδυσσέα Τσάκαλο, την Ανδριάνα Μπάμπαλη και τον Μάνο Πυροβολάκη. Οι εμφανίσεις τους συνεχίστηκαν στο Μύλο της Θεσσαλονίκης, ενώ το ίδιο καλοκαίρι πραγματοποίησε με το ίδιο σχήμα συναυλίες ανά την Ελλάδα.

Το 10 Σεπτεμβρίου 2003 ο Νίκος Πορτοκάλογλου γιορτάζει τα 20 χρόνια στη δισκογραφία με μια sold out συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού. Μαζί του εμφανίστηκαν πολλοί και αγαπημένοι συνεργάτες του όπως η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Χάρις Αλεξίου, ο Μανώλης Φάμελλος, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Τον Δεκέμβριο του 2003 κυκλοφορεί η νέα δισκογραφική δουλειά του Νίκου Πορτοκάλογλου με τίτλο «Δίψα» και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (μόλις ενός μήνα από την κυκλοφορία του) ξεπερνά τις 20.000 πωλήσεις (χρυσό), ενώ παράλληλα συμμετέχει ως συνθέτης στο δίσκο της Ελένης Τσαλιγοπούλου και ετοιμάζει τις ζωντανές του εμφανίσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
--------

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : jorge στις 29-11-2006 21:00 ]


επισυναπτόμενα: Image5.jpg Image3.jpg Image7.jpg 
#1   
movflower
MusicHeaven Guru
Chat
29.11.2006, 21:27
Ήταν όντως "νέος χλιαρός;"
#2   
tolaruba
Φθασμένος
Chat
29.11.2006, 21:34
μα καλα ειναι να μη νιωθεις περηφανος που εισαι μελος ενος τετοιου σαιτ?
ειδικα με την ευκαιρια που δινετε στα μελη να πανε κ αυτα μαζι.
αν σκεφτω καμια ερωτηση με μεγαλη ευχαριστηση να τη γραψω.
#3   
vasilis23
Σολίστ
Chat
29.11.2006, 21:35
Ποιο κομματι που εχει γραψει ειναι γιαυτον το πιο σημαντικο...ποιο κομματι δηλαδη θα κραταγε αν ολα χανονταν?
#4   
XeniaRodo
Βετεράνος
Chat
29.11.2006, 22:06
Άμα δεν είναι η Μπάμπαλη μαζί δεν έρχομαι....

θα ήθελα κάτι να ρωτήσω αλλά είναι ακατάλληλο....
#5   
CHE
Βετεράνος
Chat
29.11.2006, 22:41
Εγώ θα ήθελα να κάνω 2 ερωτήσεις (αν επιτρέπεται φυσικά)

1. Σ' όλα τα χρόνια της καλλιτεχνικής πορείας σας συνεργαστήκατε με πολλούς τραγουδιστές/τριες και μάλιστα από διαφορετικούς μουσικούς χώρους. Παρ' όλα αυτά δεν έχετε συνεργαστεί ποτέ με τον Γιώργο Νταλάρα ο οποίος έχει συνεργαστεί επίσης με πολλούς καλλιτέχνες. Απλά δεν έτυχε ή υπήρξε κάποιος συγκεκριμένος λόγος που δεν υπήρξε τέτοια συνεργασία (είτε σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων, είτε σε επίπεδο δισκογραφίας); Επίσης, με ποιον καλλιτέχνη (έλληνα ή ξένο) θα ήθελε πολύ να συνεργαστεί;

Σημείωση: Αν κάνω λάθος ως προς το πρώτο σκέλος (δηλαδή αν υπήρξε ποτέ συνεργασία Πορτοκάλογλου-Νταλάρα) εννοείται πως η ερώτηση δεν πρέπει να τεθεί. Οπότε αν κάποιο αγαπητό μέλος του Musicheaven θυμάται κάτι ας μας το πει.

2. Θυμάμαι πριν από 20 χρόνια περίπου που είχα παρακολουθήσει μία συναυλία των Φατμέ και μου άρεσαν τόσο πολύ που την επόμενη μέρα πήγα κι αγόρασα όλους τους δίσκους τους. Τώρα 20 χρόνια αργότερα εξακολουθώ να νιώθω την ίδια συγκίνηση μ' αυτά τα τραγούδια καθώς και με πολλά άλλα που ακολούθησαν στη σόλο, πλέον, καριέρα του Πορτοκάλογλου. Τί πιστεύει ότι είναι αυτό που κάνει τους παλιούς φαν του Πορτοκάλογλου (επί εποχής Φατμέ) να τον ακούνε ακόμη αλλά, ταυτόχρονα, και να τον ακούνε κι αυτοί που τότε δεν είχαν καν γεννηθεί ακόμη;
#6   
koini_maria
Σολίστ
Chat
29.11.2006, 22:53
Κοινότυπο μεν αλλά τι να κάνω , αυτό θέλω να τον ρωτήσω :
Αισθάνεστε κάποια ανησυχία λόγω της όχι ιδιαίτερα καλής κατάστασης που δείχνει να επικρατεί στην ελληνική δισκογραφία ώστε να σκέφτεστε - ή να νιώθετε την ανάγκη - να κάνετε ίσως νέους πειραματισμούς , διαφορετικά πράγματα από όσα έχετε κάνει ως τώρα προκειμένου να διευρήνετε το κοινό σας ή να το κρατήσετε ''θερμό'' ;
Το παραπάνω είναι τακτική που οι δισκογραφικές ζητούν από τους καλλιτέχνες να ακολουθήσουν για ''να ανεβάζουν τις μετοχές τους'';

P.S.:Μπορεί να σας φαίνετε λίγο άκυρη η ερώτηση μα έχω βάσιμες υποψίες για αυτό που ρωτάω ...


θα 'ρθω μια μέρα να σε βρω ...

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : koini_maria στις 29-11-2006 23:08 ]


#7   
XeniaRodo
Βετεράνος
Chat
29.11.2006, 23:09
Παράθεση:

Το μέλος koini_maria στις 29-11-2006 στις 22:53 έγραψε...

Κοινότυπο μεν αλλά τι να κάνω , αυτό θέλω να τον ρωτήσω :
Αισθάνεστε κάποια ανησυχία λόγω της όχι ιδιαίτερα καλής κατάστασης που δείχνει να επικρατεί στην ελληνική δισκογραφία ώστε να σκέφτεστε - ή να νιώθετε την ανάγκη - να κάνετε ίσως νέους πειραματισμούς , διαφορετικά πράγματα από όσα έχετε κάνει ως τώρα προκειμένου να διευρήνετε το κοινό σας ή να το κρατήσετε ''θερμό'' ;
Το παραπάνω είναι τακτική που οι δισκογραφικές ζητούν από τους καλλιτέχνες να ακολουθήσουν για ''να ανεβάζουν τις μετοχές τους'';

P.S.:Μπορεί να σας φαίνετε λίγο άκυρη η ερώτηση μα έχω βάσιμες υποψίες για αυτό που ρωτάω ...


θα 'ρθω μια μέρα να σε βρω ...

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : koini_maria στις 29-11-2006 23:08 ]

εγώ είμαι της άποψης ότι το έχει κάνει ήδη....
#8   
Aiolos_m
MusicHeaven Guru
Chat
30.11.2006, 01:09
Έχει σκεφτεί ποτέ να κάνει την παραγωγή ενός δίσκου με νέους δημιουργούς και καλλιτέχνες; Αποκλιστικά νέους...
#9   
Zefuros
Σολίστ
Chat
30.11.2006, 14:03
O Πορτοκαλογλου μου αρέσει πολύ σαν τραγουδιστής. Δεν εχω καμία ερώτηση, με έχει καλύψει απόλυτα!
#10   
antreas_dr
Βετεράνος
Chat
30.11.2006, 15:57
Πως θα του φαίνονταν αν σε ένα live γύριζε πίσω και έβλεπε να παίζει τύμπανα κάποιος άλλος εκτός από τον Οδυσσέα Τσάκαλο.

ε; ε;
#11   
AlmaNegra
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
30.11.2006, 20:14
Θα ήθελα πολύ να μάθω, εαν η μουσική για αυτόν είναι μια μορφή έκφρασης ή ένας τρόπος εξαγνισμού. Κι αν η απάντησή του, θα ήταν διαφορετική 20 χρόνια πριν.
#12   
Inanes
Περαστική Νότα
Chat
01.12.2006, 09:47
Στις τελευταίες του δουλειές εμφανίζεται όλο και συχνότερα το στοιχείο της παραδοσιακής μουσικής. Πρόκειται για έμπνευση που προήλθε από αναζήτηση νέων μουσικών δρόμων, ή από προσωπικά βιώματα που σχετίζονται με την ελληνική παράδοση;
#13   
jorge
Musantiquus , Administrator
Chat
01.12.2006, 15:59
Παιδιά πάμε πολύ καλά με τις ερωτήσεις!

Υπενθυμίζω πως όσοι κάνετε ερωτήσεις θα μπείτε σε κλήρωση για να συναντήσετε μαζί μας τον Νίκο, τη μέρα της συνέντευξης. Και εννοείται πως στην παρουσίαση της συνέντευξης στο MusicHeaven, θα φαίνεται το nickname σας δίπλα στην ερώτηση που θα κάνετε.

Συνεχίζουμε λοιπόν και με άλλες ερωτήσεις προς τον Πορτοκάλογλου...
#14   
katerina229
Βασική Νότα
Chat
01.12.2006, 18:33
Εγώ ήθελα να τον ρωτήσω ποιά συνεργασία του ξεχωρίζει απ' όσες έχει κάνει
#15   
rompa
Βετεράνος
Chat
01.12.2006, 22:07
Θα ήθελα να ρωτήσω ποιο τραγούδι που δεν είναι δικό του θα ήθελε να 'χε γράψει ή 'χε πρώτα ερμηνεύσει?
#16   
vero
Φθασμένος
Chat
01.12.2006, 23:36
prepei na ferw to theio mou pou einai simmathites
#17   
mariza18
Σολίστ
Chat
02.12.2006, 15:46
1)με ποιόν καλλιτέχνη θα θέλατε στο άμεσο μέλλον να συνεργαστείτε?

2)με ποιό κριτήριο επιλέγετε τους συνεργάτες σας
Ή
3)ποιός είναι ο Οδυσσέας Τσάκαλος που ανέφερε ο ανδρέας?(antreas_dr)
#18   
koini_maria
Σολίστ
Chat
02.12.2006, 20:41
Παράθεση:

Το μέλος mariza18 στις 02-12-2006 στις 15:46 έγραψε...


3)ποιός είναι ο Οδυσσέας Τσάκαλος που ανέφερε ο ανδρέας?(antreas_dr)Ο Οδυσσέας Τσάκαλος είναι ο ντράμερ στις συναυλίες του Πορτοκάλογλου - συχνά πυκνά του κάνει και τις δεύτερες - ο οποίος προσφάτως έβγαλε και την πρώτη προσωπική δισκογραφική του απόπειρα με τίτλο ''Φυλακή με ορθάνοιχτη πόρτα'' .
#19   
movflower
MusicHeaven Guru
Chat
02.12.2006, 23:46
Παράθεση:

Το μέλος jorge στις 01-12-2006 στις 15:59 έγραψε...

Παιδιά πάμε πολύ καλά με τις ερωτήσεις!

Υπενθυμίζω πως όσοι κάνετε ερωτήσεις θα μπείτε σε κλήρωση για να συναντήσετε μαζί μας τον Νίκο, τη μέρα της συνέντευξης. Και εννοείται πως στην παρουσίαση της συνέντευξης στο MusicHeaven, θα φαίνεται το nickname σας δίπλα στην ερώτηση που θα κάνετε.

Συνεχίζουμε λοιπόν και με άλλες ερωτήσεις προς τον Πορτοκάλογλου...αν πάρεις την ερώτηση μου, μην με βάλεις στην κλήρωση... όσο και να το θέλω δεν μπορώ να έρθω Ελλάδα.....


όταν όμως θα είμαι, θα μου δώσετε προτεραιότητα, έτσι;
#20   


Αυτά τα διάβασες;